Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 augusti 2012

När Människan talar och inte Djuret

But truer stars did govern Proteus' birth
Shakespeare - The Two Gentlemen of Verona 2.7.74

Professorn och cancerforskaren Stefan Einhorn uttrycker i DN sina tvivel på om människosläktet har någon framtid med mindre det lär sig sätta sig in i den andres situation. Artikeln differentierar medkänsla från empati, och som Einhorns perfekta födelsehoroskop visar handlar det allra minst om någon kladdig eller sinnlig känsla utan om att bottna i ett högt utvecklat medvetande om att alla människor står och faller tillsammans. Einhorn visar sig driven helt och hållet ur det de gamla grekerna kallade "den rationella själen".

Jag hade faktiskt lagt ner astrologin om jag inte hittat ett perfekt horoskop bakom Einhorns utsaga. Eller, säg hellre så här, hans tankar verifieras av himmelen själv - han är ett rent språkrör för en högre insikt som alltid legat och väntat i Platons högre himmel. I den har man alls inga problem att skilja det väsensegna mänskliga från djurens (och högermänniskornas) irrationella själstillstånd i vilket alla klöser och slåss för sitt eget bästa.

Stefan Einhorn visar sig på punkt efter punkt vara född under de indikationer som antyder en nobel själs insikter! Se bara:


Både Sol och Måne och deras disponenter Venus
och Saturnus i
det mänskliga väsendets element - Luft.

Det är slående att som dagens andra blogginlägg hitta ännu ett fall där kungavärdighetens stjärna Regulus fångas upp av den stora välgöraren Jupiter! Det slående är hur skilda uttrycken blir beroende på om denna rent gudomliga renhet i blicken sedan degraderas av andra planetära störningar. (Se diskussionen här.)

Men att börja med kopplingarna mellan Ouranos, den åttonde kretsen och den sjätte var kanske att tjuvstarta.

Världssjälens form anges ju av den sjunde kretsens Saturnus och här hittar vi ett alltför sällsynt exempel på när denna Saturnus verkligen tillåts verka från sitt förädlade eller upphöjda läge och utan degraderande föroreningar på lägre "psykisk" nivå. (För skadade instantieringar av den perfekta sociala rättrådighetens princip, se t.ex. Margaret Thatcher och Annie Lööf.)

För inte bara står Saturnus maximalt rätt till i rättvisans tecken Vågen, utan dess tillfälliga ägare Venus, är också hemma i sitt positiva eller himmelska härskarläge! Att sedan Saturnus och Solen är naturliga fiender, kan vi lämna därhän, för här bildar Saturnus och Venus en pakt vars idealitet ger det absolut renaste och mest "platoniska" uttrycket för just idén om en mänsklighet där alla parter är så evolverade att de förmår väga både egenintresset mot den andres perspektiv.

Och det slutar inte här, på hög kosmisk nivå. Hela denna sublima konception hittar en ingång i den sublunära sfär där den fallna delen av vår själsart har bojats: Månen anger gränsen mellan den gudomliga och eviga och den blott fysiska människan. Einhorn har detta sinnelag i Vattumannens tecken, vilket som bekant har Saturnus som härskare. 

Einhorn personifierar således den högsta sanning mänskligheten som kollektiv har att uppnå. Och av judisk börd, om jag inte ser helt fel på efternamnet, torde han knappast vara omedveten om att Vattumannens tecken - det svenska nationalhoroskopets tecken, men som vi har så svårt att leva upp till, särskilt i högertider - att detta tecken är synonymt med den judiska mystikens Adam Kadmon, den himmelska människan eller Adam före syndafallet.

Om Der Mensch skrev jag för inte så länge sedan, i samband med Den ärelösa Moderaten

Om ni ursäktar är min lunch slut nu och jag måste återvända till det oavlönade fas 3-slaveri för arbetslösa där jag tvingas bekosta uppehället med en tusenlapp ur egen ficka var månad. Detta, den sociala särlingen Fredrik Reinfeldts demoniska påfund för att hålla just de högre värden nedtryckta som Einhorn sätter fingret på!

Ha en fortsatt fin dag i godhetens tecken!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stefan Einhorn är född bara två dagar före Bill Gates, som du skrev om nyligen, också som exempel på god människa.
Jag har läst hans båda böcker på temat "snällhet". Inget märkvärdigt och nytt han kommer med, men inget fel med det; det handlar om den eviga moralens lagar som tyvärr behöver upprepas och upprepas och upprepas igen...
Visst har han judiskt påbrå, hans pappa var ju den kände cancerforskaren Jerzy Einhorn, och båda föräldrarna flydde från Polen (mamma Nina också cancerforskare). Och systern Lena har skrivit en bok med den udda idén att Jesus och Paulus var samma person.
S

Seaward sa...

Du ser kopplingar till andra i jag missar i brådskan att få ner strödda iakttagelser. Tack! Ibland tecknar astrologin tydligare bilder över en kort period, vilket borde leda till att fler välmenande människor föds under denna tid.

Se också det senaste inlägget, om de spektakulärt utseendelika kvinnorna Megan Fox och Julia Voth - de delar inte bara födelsedag (±1°) utan också ett sådant år då Solen står i ett speciellt förhållande till formgivaren Saturnus.