Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 augusti 2012

SOL - Den gudomliga sfären




Aftonbladet återger nyheten att amerikanska forskare avslöjat sin egen inbilskhet i det förgångna. Vid olika tillfällen har man mätt solen och variationerna har man på den övermodiga människans vis tillskrivit "den andre" (solen, partnern, invandrarna) och inte problemen med de egna mätningarna.

Men nu har solen via mätningar i den atmosfärbefriade rymden visat sig vara just den Perfekta Sfär som alla i vilket fall alltid vetat att Guds sinnebild för människorna är. Det är parodiskt att mänskligheten ALDRIG går framåt utan hela tiden är ödesbundna att säga sig själv samma sak om och om igen! Ta mig bort från det här dårhuset!

Aftonbladet skriver förstås av en utländsk källa men förenklar. Det ser ut att på punkt efter punkt vara den tre dagar gamla nyheten som presenterad på ScienceDaily

Den svenska skribenten stryker datumet för nyhetens publicering i ett vetenskapsmagasin, den 16 augusti, vilket må vara honom förlåtet. Hur skulle den oinvigde kunna ens föreställa sig att det är SOL INVICTUS själv som regisserat den här pr-kampanjen för sig själv?

Även om den sideriska zodiaken är den ursprungliga, och den västerländska ett resultat av vetenskaplig förvirring, saknar inte heller den sideriska astrologin sina problem. Det finns fina artiklar i ämnet på det engelska internet, och som i problematiseringen av Annie Lööfs soltecken nyligen - ligger Solen i Tvillingarna eller i Kräftan - beror svaret på var i rymden man sätter gränserna för zodiakbältet. 

Under århundraden om inte årtusenden har det florerat en mängd skilda traditioner i Indien som gått från lärare till elev. På 1900-talet tvingades den indiska staten till ett val för att kunna koordinera det väldiga landets många festivaler och helgdagar. Valet föll på Lahiri-korrektionen. Enligt denna publiceras nyheten om den Perfekta Sfären när Solen befann sig i 29:30 grader Kräftan, universell tid (UT eller GMT). Avrundat således Kräftans 30e och sista grad.

Midnatt den 16 augusti 2012 - Lahiri-korrektionen

Men den indiske astrologen B.V. Raman räknades till Indiens skickligaste under 1900-talet och han hade genom egna efterforskningar kommit fram till en något avvikande korrektion av himlavalvets skenbara glidning (till följd av att jordklotet raglar som ett fyllo runt sin egen ideala axel - kanske det inbyggda "fel" som redan Platon talade om i anslutning till vår "fallna värld" trots att den västerländske "upptäckaren" av precessionen, Hipparkos, ännu inte var född. 

Historikern Thomas McEvilley har påpekat att inte bara Pythagoras sägs ha färdats till Österlandet utan att Platons texter är fyllda av omisskänneligt orientaliskt stoff och att det finns belägg för att t.ex. indierna redan utvecklat en atomlära hundra år före grekerna. Väst har i princip fått allt vi kallar vårt från äldre kulturer. 

Personhoroskop gjordes t.ex. i Babylon redan under det 5e århundradet före vår tid, 400 år före det äldsta grekiska belägget (också de äldsta judiska astrologiska fragmenten dateras till cirka 1 årh. fvt). Indierna fortsatte slaviskt att ange staden Babylons koordinater långt in på medeltiden, så det är inte svårt att se hur traditionen löpt i det fallet. 

Norra Indien nåddes också av en andra våg astrologi efter Alexander den Stores erövringståg. Det märks bl.a. på att norra Indien anser Saturnus vara fadersgestalten (som i hellenistisk och i modern västerländsk astrologi) meden södra Indien bevarar en äldre (babylonisk) tradition där Jupiter (Stadsstaten Babylons gud Marduk) under namnet Guru är Gud Fader.

Begagnar man B.V. Ramans ayanamsha (korrektion för vårdagjämningens precession, dvs jordaxelns wobblande), då finner man att nyheten om solen som den Perfekta Sfären når mänskligheten SAMMA DAG SOLEN GLIDER IN I HÄRSKARLÄGE I DET EGNA PALATSET - LEJONETS TECKEN!

Det kallar jag snygg symbolik!

Samtidigt handlar det bara om att Raman lagt startpunkten 1 grad och 27 bågminuter tidigare. För Solens vidkommande en skillnad på cirka 1½ dag, men naturligtvis ännu viktigare för de långsamma planeterna.


Raman-korrektionen, positioner i hela grader



Bonusspaning

B.V. Ramans horoskop - fräckt nog ställd med bloggens Lahiri-korrektion istället för hans egen:



Det finns ett budskap här som är så extremt att man nästan kan glömma alla generaliteter om överbetoning av Tamas guna (den mörka, tröga kvaliteten) och eventuellt andra tillkortakommanden.

När Vattumannen stiger i öster (vilken den gör oavsett vilket av dessa ayanamsha man använder) blir den lilla välgöraren Venus en yoga karaka, betecknare av en förening (yoga) mellan ett dharmiskt triangulärt och ett världsligt angulärt hus. Venus äger det nionde huset för förutsättningslös grundforskning, filosofi och religion samt det fjärde huset för inre angelägenheter (också ett mått på individens "lycka").

Den här Venus är nu bara en potentiell lyckofaktor tills man kan konstatera om planeten själv smyger undan till något obskyrt hus eller sätter ner foten och markerar att den finns till. B.V. Raman agerade så och tillbringade ett liv med att övertyga Indiens intellektuella om astrologins förtjänster. Och hans Venus är mycket riktigt placerad i ett av de prominenta hörnhusen, även om sjunde huset "bara" rankar som nummer tre efter det tionde och det första.

(Jag är osäker på om tionde verkligen är viktigare än det första - definitivt så eftersom det indikerar reell makt, men mindre i den meningen att det inte är ett dharma-hus, det är inte nödvändigt för själens självförverkligande.)

Men historien slutar inte med att föreningen av inre andlig plikt (dharma) och verksamhet i världen, dessutom bestrålar Venus Ramans ascendent. Och fast inte fixstjärnorna verkar finnas med på indiernas meny, är det förstås otroligt fascinerande att se "kopplerskan" Venus förmedla den välvilliga kungastjärnan Regulus välsignelse rakt till B.V. Ramans egen stofthydda !!! Här kan man verkligen tala om att den persiska kungastjärnan via Venus förmedling fritt kunnat verka på astrologens fysiska kropp. Han blev en skarp tänkare.

På nätet finns en annan tiduppgift, 19.15, vilken skulle ge 3° Vattumannen i öster och därmed en ännu starkare variant av det ovan sagda. Men jag tror mer på Ramans demonstrationshoroskop som finns inkluderat i indiska mjukvaran Jagannatha Hora.

*****

När bloggen bedriver den enklaste typen av astrologi, har Kräftan kommit att presenteras som ett passionerat men närigt tecken. Solen i Kräftan skulle därför kunna leda till reservationer inför individens intelligens, Solen har dock fallit ner på den sublunära "undervattensnivå" där den förväxlar idévärlden (himmelens) verklighet med de ofullkomliga avbilderna som kroppens sinnesutrustning levererar. Skulle dessutom Solen i Kräftan disponeras av en Måne fylld av störningar, då har vi en avgjord intelligensproblematik. Men bara om också Solens naturliga femte hus instämmer.

Hos Raman är Solen i Kräftan ett neutralt budskap, Solen är en naturlig illgärningsman eftersom den tenderar att torka ut livet och kanske också för att Solen är så egenmäktig, men Solens äger det som här är det sjunde "Lejonhuset" - ett angulärt hus. Detta neutraliserar Solens illabådande verkningar. Samtidigt ligger Solen själv världsligt svag i sjätte huset. Så långt inga tecken på något exceptionell intelligens.

Men det naturliga solhuset, det femte, ger ett långt intressantare budskap eftersom det är Buddhi (Merkurius) "intelligensen" som härskar här. Och Merkurius står prominent i Lejonet, och förfogas alltså av intelligensens egen symbol. Inför dessa indikationer lutar det således snarare åt förhöjd intelligens än åt den sorgliga närighet och trångsynta gruppegoism som t.ex. den svenska Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt står för.

Helt klart är att Raman till stor del lyckades vända den indiska intelligentians åsikt om astrologi så att indisk domstol på senare år vid två tillfällen fått tyst på stökiga grupperingar av typ Humanisterna som kommit med sitt tjat om pseudovetenskap och humbug. Påfallande ofta är det de okunniga som presenterar sig som "upplysta"!

I samband med RÅ KOGNITIV KRAFT, ren intelligens, tror jag inte man ska missa Jupiter, som har en släktskap med Solen. Om zodiakens naturliga tredje hus står för intellekt och strikt logisk verksamhet, kan det nionde huset ta sjumilasprång och på intuitiv väg nå kunskaper som Merkurius skulle behöva mängder med logiska små operationer för att nå fram till.

Nu är Ramans Jupiter inte alls någon tillgång enligt bloggens redovisningar av indiska metoder. Nog för att Jupiter är så prominent och mäktig en planet kan bli i det tionde huset. (Och den indiska astrologen med stor I blev han!) Men enligt läran om planeters verksamma natur gör Vattumannen i öster att Jupiter är verksam för ont! Och därtill i det tionde huset, så publikt och verksam för alla och envar i samhället! Vad är detta för märkligt budskap.

Planetens verksamma natur, som här går stick i stäv med dess fundamentala roll som den Stora Välgöraren, kommer sig av att den äger 2a och 11e huset. Enligt N. Raos summering av klassiska indiska doktriner är förmögenhetsplanetens ägo av 2a ekonomihuset en neutral faktor. Uppenbarligen måste Jupiters ägande av det elfte huset ses som ett allvarligt problem.

Läran om planeternas vänskap ger ingen hjälp, för elfte huset har en essentiell släktskap med Saturnus och gränsdragaren och expansiva Jupiter har ett neutralt förhållande till varandra. De "vet" båda att de är olika sidor av samma mynt.

Med en så ofattbart starkt omen om en välgörare som Venus mot ascendenten (och med kungavärdighetens Regulus i ryggen) kan jag bara fatta denna "onda Jupiter" som att filosofins Jupiter - som öppnar nya dörrar - inte alls är välkommen i ett slutet hus som det elfte. Som ideologiers och föreningars område förutsätts elfte vara avgränsat och stabilt, men Jupiter expanderar hela tiden! Indisk astrologi menar också att elfte kan indikera människor som står efter förmögenhet genom extrem karriärism - det elfte är som ett andra ekonomihus räknat från tionde karriärhuset. 

Är det förmögenhetsansamlandet som sådant som ges tummen ner i det antika systemet? Eller är det helt enkelt så att Vattumannen stigande primärt och i individens egen person representerar Saturnus höggradiga organisation och att Jupiter i 11e blir en kontraktion mot den just inkarnerade representanten för den saturniska, systematiska mentaliteten och därmed en naturlig illgärningsman, ett logiskt ofrånkomligt hot, eller hur man nu ska se på saken? Jag har efter tre år ännu inte förstått mycket av den här extrema djupa astrologin!

Att Jupiter kanaliserar det onda eller en ond filosofi skulle faktiskt i tionde huset kunna tolkas som att det var så Raman betraktades av det indiska samhällets makthavare (10e) - åtminstone innan han hunnit sätta ett avtryck. 

Enligt den indiska läran om cykler passerade Raman sin långa Jupiterperiod 1937-1953, dvs från han var nästan 25 år och 16 år framåt. Dessa måste ha varit åren då han som ung eldsjäl började propagera för astrologins giltighet i det indiska samhället och man kan därför bättre förstå den misstänksamhet som den vid tiden extremt anglifierade indiska eliten måste ha upplevt. Ja, Jupiter i sitt TEMPORALA SAMMANHANG passar utmärkt som en illgörare i det tionde hus som är en ytlighetens och hyckleriets zon. Själv med Jupiter i Skorpionens vatten kan identifiera mig med Raman, och även jag har Jupiter som "verksam illgärningsman". 

Här ska man skilja på den grundläggande godheten i Jupiter och hur den uppfattas. En Jupiter som är "verksam illgörare" kanske bara är något i stil med "otack är världens lön"! Undertecknad "brände av" sin Jupitercykel redan som ung, mellan 11 och 27 och förvisso påbörjades högre studier under perioden men de kom också av sig eftersom bloggaren tvingades in i svenskt fängelse för sin antimilitäriska filosofi. Ett exempel på hur "verksam illgärningsman" alltså kan vara en hur världen ser på planeten snarare än att Jupiter i grunden skulle ha korrumperats och blivit ond (detta är inte möjligt, en essens är en essens). 

Efter att samhället statuerat exempel med den unge vapenvägraren tog det några år innan hungern efter universitetets kunskaper vaknade på nytt, och examen togs först vid 35 när "flytets period" sedan länge var förbi och istället motsträviga Saturnus styrde livsutvecklingen. Inte för att en obskyrt placerad Jupiter sjätte huset i sig tyder på någon firad individ, jämför med Ramans Jupiter i det tionde för rank och prestige! Det sjätte är istället olyckans och slaveriets sektor, vilket Fredrik Reinfeldt så tydligt bevisar med sin diktatoriska Saturnus i detta gräsligt usla hus. Hans Fas 3 för arbetslösa svenskar är faktiskt Näringslivets röst och slaveriets återinförande.

Ramans snyggaste merit ur perspektivet yttre status är kanske att han upptogs i Royal Astronomical Society London 1947. Detta utspelar sig inte bara under hans Jupitercykel utan också under den subcykel som jag (innan jag började granska hans planetära cykler) pekat ut som den viktigaste: Venus (välsignad av kungavärdiga Regulus)!
Vimsottari Dasa:

 Jup MD:  1937-06-10  -  1953-06-10

  Antardasas in this MD:

  Jup:   1937-06-10  -  1939-07-31
  Sat:   1939-07-31  -  1942-02-08
  Merc:  1942-02-08  -  1944-05-16
  Ket:   1944-05-16  -  1945-04-21
  Ven:   1945-04-21  -  1947-12-23
  Sun:   1947-12-23  -  1948-10-12
  Moon:  1948-10-12  -  1950-02-08
  Mars:  1950-02-08  -  1951-01-16
  Rah:   1951-01-16  -  1953-06-10

(Sannolikheten är väldigt liten att han upptogs under julen 1947, då Solens subcykel trädde i effekt.)

Summa summarum: läran om "planeters verksamma natur" och Jupiter som "verksam illgörare" har här inte stoppat Raman från att få ett "världens erkännande". Uppenbarligen är det Jupiters essentiella godhet i kombination med firad position (tionde huset) som väger tyngst.


Inga kommentarer: