Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 augusti 2012

Som i USA så i Sverige

Läser intresserat recensionen i AB (även DN, SvD) av Martin Gelins reportagebok om den nya högern i ett alltmer desillusionerat USA. Vid den här meningen stannar jag till:

I USA...pågår nämligen en märklig klasskamp mellan dem som har pengar men ingen utbildning och dem som har utbildning men inga pengar.

Men är det inte precis detta förhållande lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv förra året gav uttryck för i sitt utskrattade försök att sänka svenska folkets intelligensnivå ännu ett snäpp? (En obildad penningfixerad medborgare är en lätthanterad medborgare.) Det var definitivt pengarna utan ett uns bildning som formulerade kalkonen "(högskoleämnet) filosofi är inte lönsamt", näringslivets ogenerade sanning om vid vilken guds altare de knäböjer.

Det som pågår i USA och även i Sverige kan beskrivas som en tidsålders avslutande kamp mellan Ljuset och Mörkret, mellan Gud och Djävulen eller mellan idédrivna och socialt kompetenta individer och enfaldiga och själviska materialister.

Det är därför Moderaterna är så värdelösa på att regera, varför alla deras förslag är kortsiktiga och simplistiska och de varken kan sin egen historia eller har något högre intellektuellt tak. De tvingas ta till de fulaste knepen: pr och propaganda istället för korrekt och saklig dialog med folket.

Astrologiskt kan denna polaritet illustreras som kampen mellan den positiva och den negativa polariteten, även om schablonen faller sönder på individnivå, där visst "jordens barn" har förmågan till godhet och "himlarnas sändebud" inte sällan går totalt vilse när de väl kommer till den här världen. Eftersom en population fördelar sig över hela spektrat är det nyckelfigurerna, makthavare och de med medialt inflytande som styr folkets medvetandenivå.

Det är signifikant att en stort uppslagen artikel i DN om medmänsklighet hade som avsändare ett nästan perfekt horoskop "från" den positiva polariteten medan själviskhetens evangelist, stadsminister Reinfeldt, istället uppvisar en förbryllande röra av motstridiga och mestadels konfliktfyllda och själviska motiv. 

Vi är satta att spela våra roller redan i födelsen och för det mesta rullar ett helt liv förbi blixtsnabbt utan att vi någonsin vaknar upp och upptäcker vad vi hållit på med eller varför vi så envetet argumenterat för tomma och ibland bevisligen osanna luftslott! Nej, alla tillhör inte arten homo sapiens, den visa människan. 

Antikens tänkare visade med astrologin att det finns många olika arter på jorden som bara har den yttre mänskliga kroppen gemensam. Platon höll med indierna före att vi t.o.m. har en och annan granne omkring oss som är en djursjäl återfödd i mänsklig kropp! De blir typiskt själviska svin i första försöket men om de inte hasar ner till djurriket igen utan återkommer flera gånger på den mänskliga arenan, lär de sig snart vari MÄNNISKANS uppdrag består, det som indisk astrologi så tydligt målar ut som det sociala uppdraget och som tillhör Luftelementet.


Inga kommentarer: