Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 augusti 2012

Todd Akin, Saturnus och fertilitet

Det var en rejäl groda den republikanske politikern Todd (Toad?) Akin levererade, när han, abortmotståndare, försäkrade att oönskad graviditet efter en våldtäkt inte var något stort problem. (Expr, DN, SvD, DN 2)

Horoskopet illustrerar perfekt två nödvändiga ingredienser för att sjuklig brist på empati i ämnets natur ska uppnå. Det är bristande intresse i eller empati med ett ämne som gör att att folk rationaliserar så hårt att det ibland slinter totalt.

Dessutom är Akins faktiska ord, "(kvinnans kroppsliga system) sluter sig protektivt när det handlar om verklig våldtäkt (så att ingen befruktning äger rum)". Som vi ska se spelar zodiakens protektiva princip Kräftan en särdeles viktig roll i den här absurt rationaliserande högerpolitikerns horoskop.




Först och främst illustrerar horoskopet perfekt problemet (om man kan kalla det så) när Luft och Jord tillåts dominera. Lukt intellektualiserar, och Jord har också en tänkande men praktisk orientering. När det helt saknas visuell eller visionär Eld som i Akins fall, binds intellektualiseringen hårt fast vid det enbart konkreta, "Jord-aktiga". 

Bloggen har kallat det här en disposition för torftig socialrealism. Likt ett barn som ännu inte opererar på någon högre intellektuell nivå rör sig anden/Luften enbart vid åsynen av bokstavliga föremål.

Av de åtta aktiva planetära positionerna befinner sig sex i Luft eller Jord. "Åtta aktiva"? Jag har sett att indisk tradition ofta inkluderar enbart norra månnoden med de sju klassiska planeterna. Detta är begripligt. Bara det hungrande Drakhuvudet är en aktiv faktor, likt en planet. Draksvansen är mer som ett vakuum, en avsaknad av driv eller motivation i den riktning där noden befinner sig, hus- och/eller teckenmässigt.

För det andra är hela kvinnofrågan helt galen i politikerns horoskop. Månen i Stenbocken antyder en kylig syn på kvinnor till att börja med, möjligen ett ytligt och rent formalistiskt bejakande av dem. Månen står här i ett sterilt läge eftersom Jord är både kall och torr enligt den gamla elementläran, och Stenbockens härskare Saturnus är ultrafrigid.

Märkligt nog är Saturnus också faderns princip och Stenbocken är ett av de passionerade tecknen i den kvadrat som illustrerar den biologiska fortplantningsprocessen - Fader/Stenbock, Moder/Kräfta, deras Union (sexuell) i Vågen och Avkomman Väduren i det tionde tecknet räknad från lunära modersprincipen Kräftan (graviditeten ansågs vara 10 månader i antiken).

Förklaringen till att Saturnus både kan vara steril och en fadersprincip, är naturligtvis att Saturnus ger "själens form". Den är således aldrig involverad i det som vi kallar biologisk "fertilitet", vilken istället sorterar under Vattenelementet och Månens och blodets faser. 

Saturnus via Stenbocken är den materiella gestaltningens bakomliggande princip, men Platons "idé" eller "form" kan aldrig i sig vara "fruktsam", för den förblir en och densamma. Det är bara i den fallna fenomenvärlden vi tror oss se en mångfald av människor som resulterat ur en biologisk fortplantningsprocess. På en högre verklighetsnivå fungerar det annorlunda. 

Där sammanfattas tusentals själar i en översjäl, och tusentals översjälar kan i sin tur ledas tillbaka till en gemensam rot. Spårar man sig hela vägen tillbaka i detta oöverskådliga floddelta (som är allt en moderat förstår sig på i sitt predikande av den absurda individualismen) hittar man Den Ende. Från den utblickspunkten är alla dessa tallösa själar en själv.

För den klantige politikern Todd Akin befinner sig själens form (Saturnus) nedsjunken i Vattenelementet och därtil i fertilitetsprincipen Kräftan. Moder Natur eller Vattnet som en spegelyta, redo att motta inkommande former, dvs komplexa själar.

Akin har därmed en ömsesidig reception mellan formgivaren Saturnus och den fertila matrisen Månen och bandet mellan dem utspelar sig i det grövsta elementen, Vatten och Jord, vilka man förknippar med ett materialistiskt synsätt. I de här två elementen TROR man i allmänhet på vetenskapens förklaringsmodeller. Och om den fritänkande Luften är slaviskt bunden till Jord är man helt övertygad om att man sitter på den RATIONELLA förklaringen!

Jag är övertygad om att den här ömsesidiga receptionen är den enskilt bästa förklaringen till politikerns groda. Frigida Saturnus i fertila Kräftan är som att säga: kvinnor som våldtas av den patrikarkala fadersprincipen blir inte gravida. 

Politikern är själv (Månen = sinnelaget) identifierad med den sterila formen (Saturnus), med den makthavande kåta Stenbocken som med sitt nyckfulla horn (capri cornus,  metafor för penisen) stöter mot offret och sedan oengagerat går vidare utan att förstå den "biologiska konsekvensen" av angreppet (oönskad graviditet).

Mannen må tekniskt sett ha en hög intelligens - Solen välsignad av Jupiter i Luftelementet - men denna intelligens har stannat kvar på den andliga (Luft) nivån. Här nere, som människa på jorden är han en plump idiot och den negativt polariserade Mån/Saturnus-oppositionen underpresterar.

Kombinera nu detta med Solen i det frispråkiga kommunikationstecknet Tvillingarna och människan är en olycka som bara väntar på att hända!

*****

Bland 6.100 horoskop hittar jag fyra andra Tvillingar födda när Saturnus låg i Kräftan och Månen i Stenbocken.

Barry Manilow;17.6.1946 - smörsångare
Ijahman aka Trevor Sutherland;19.6.1946 - kriminell jamaican som efter en fängelsevistelse omvände sig och blev en uppskattad "hyperreligiös" rastaman. Så kortvuxen han nästan kan klassas som dvärg.
Linda Ronstadt;15.7.1946 - countrysångerska med avsevärda drogproblem
Göran Hägg;7.7.1947 - författare


Om författaren Göran Hägg gjort sig skyldig till någon grodartad rationalisering av ett ämne han inte emotionellt velat kännas vid, vet jag inte. Svenska Wikipedia menar att hans böcker om retorik kritiserats för att ge en missvisande bild av ämnet. (Se min tanke ovan om hur bristande empati med ett ämne ger rationaliseringar istället för genuint vetande!)

Däremot bjuder han på ett acceptabelt look-alike-fall. Och nu talar vi alltså om det sammantagna resultatet av en serie olika former, vilken rimligen är hur en snarlikhet kommer till stånd:

Porträttfotot av Göran Hägg från bowin.se

Fotot på Hägg är inte daterat, men det uppenbarligen har Todd Akins officiella kongressfoto ett antal år på nacken! Jag noterar den typiska glädjelösheten runt munnen som man ofta hittar med Månen i Stenbocken eller ett sinne under hårt angrepp från Saturnus. Effekten fördjupas enormt när den utspelar sig i den fallna sublunära domänen (Jord och Vatten) eftersom i teorin då t.o.m. den drejade kroppen av lera återspeglar "the Saturnian downcast glance". 

Själv född med Månen opposit Saturnus men i positivt polariserade Tvillingarna/Skytten har jag alltid haft problem med att le för mycket (med byfåne-effekten som resultat - lite som Akin här ovan). 

Men jag har också noterat andra fall av Saturnus i Eld där själva Eldtecknet tycks hjälpa till att accentuera själens form (Saturnus) utan att individerna för den skull ser ut som om de personligen huserar det gudomliga misshaget.

Den som sett bilder på Linda Ronstadt kan få köldskador i själen - en isdrottning utan like. Reggaesångaren IJahman är inte allmänt känd, men här är ett foto från 1987. Leendet är fruset till en fnysning, precis som på fotot av Göran Hägg.




Inga kommentarer: