Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 4 augusti 2012

Tom & Katies bortskämda rikemansbarn

I en trivial artikel i AB berättas att vänner till före detta paret Tom och Katie att deras sexåriga dotter Suri blivit helt bortskämd. Pappan ger henne allt hon pekar på. Mamma Katie sägs avsky det här och vill ge dottern en "normal" uppväxt.

Som kändisbarn i absolut högsta divisionen har Suri Cruise naturligtvis ett hysteriskt intressant horoskop. Det är inte vilka själar som helst som har tillgång till gräddfilen. Tidigare liv på jorden påverkar ju, sägs det.



Suri har flera av de enkla pusselbitar man måste ta notis om för att bilda sig en grov uppfattning om vad detta är för slags manifestation av liv.

Här finns storkorset i Ljusets kvalitet, Sattva guna, vilket skulle kunna tyda på antingen ett "bright" eller begåvat barn, snabbtänkt och med förmåga att se sammanhang. 

Det är bara i Ljuset man SER alltings sammanhang. Jämkaren Venus kan bara avväga och attrahera motpoler mot ett sammanhang och det är först i Sattva-kvaliteten - i Fiskarna - som Venus "upphöjs". Varken Venus i tröghet och mörker (Tamas guna/Oxen) eller Venus i anfäktelse och passion (Rajas guna/Vågen) kan sägas ha sett ljuset, och egentligen inte den "sublima" eller "upphöjda" Venus i Fiskarna heller. 

Men när proppen i badkaret dras ut, då virvlar vattnet i spiralform ut ur badkaret och når det hav varifrån vattnet var åtskild under dess tid i badkaret. I Fiskarnas sattviska Vatten attraheras Venus slutligen, inte av sin primitiva kärlek till kroppen och dess sinnesnjutningar (Oxen) och inte till skönheten i själva idén om Venus attraktion mot en slutlig förening (platonisk kärlek).

Suri Cruise har alltså storkorset i Sattva, vilket tyvärr inte gagnar henne särskilt. Korset har förpassats till de fyra vekaste husen ur världslig synvinkel. Det lämnar fältet fritt för andra intressen än andlighet och de stora frågorna.

(Se dock gangstarapparen Snoog Doggs initialt passiva storkors i Sattva men hur fint det gick gör honom lite senare i livet: nyligen omvänd till de stora frågorna om Livet och Meningen!)

Kändisdottern har också den stora triangeln i Luftelementet, den sociala instinktens element. Visserligen har hon en rejält reserverad och introvert Stenbocksascendent som tydligt antyder snobbism och hackordningsmentalitet till följd av det skyddade livet som elitbarn. Medvetenheten om statusskillnader är en följd av den strukturerande Saturnus som naturligen härskare över tionde patriarkala härskarhuset, högt över de enskilda familjernas hem i fjärde huset för det avskilda och privata.

Hos Suri hamnar frågan om herre och slav som en fråga om egot kontra den andre! (1a huset/7e huset). Förvirringen är total för samtidigt som Suri är härskarklass (Stenbock) befinner sig ankaret Saturnus i den maktlösa undersåtens tecken Kräftan i det kompletterande partnerhuset. Den här typen av paradoxer kryllar det av, och matchas i västvärlden av de sekulära människornas skilsmässostatistik.

I kulturer som fortfarande högaktar äktenskapet handlar det istället om förstelnade äktenskap. I slutändan spelar det kanske ingen roll om den förfallna västerlänningen gift om sig fem gånger och bara upprepat sitt onda öde om och om igen. Tvärtom bjuder västerlandets förfallenhet själen större möjligheter att svika sig själv och andra. I kulturer med stramare tyglar lär sig människor faktiskt något under sina korta liv på jorden och deras själar tillväxer inför nästa återfödelse. 

Jag tror återfödelser i västerlandet i stort sett är tomma fluff-liv som själen växlar in på som utfyllnad till de viktiga platserna på jorden, där andra själar faktiskt driver den kollektiva mänskligheten vidare. Egoism och privatism är som sagt mycket tidiga och primitiva lärdomar i zodiakens berättelse om själens mognad.

Suris rika men undertryckta sattviska "frekvensnivå" kommer således inte att uppvisa någon vidare nyfikenhet. Ascendenten i Jord och ascendenthärskaren i Vatten stavas simpel socialrealism med en tydlig dragning mot Saturnus formgivning och definition av det privata hemmet. I lika hög grad som pappa Tom älskar överdåd och mamma Katie påstår sig vilja leva det "lilla livet" (fast inte utan bra många Tom Cruise-pangar vid skilsmässan) kommer Suris egen Jord/Vatten-axel att indikerar viljan att formge sin egen fysiska miljö.

Man skulle kunna hävda att Suri dessutom har ett storkors i passionens kvalitet Rajas om man räknar Stenbocken i öster som fullt aktiv eftersom också dess härskare Saturnus står rajasiskt och opponerar sitt eget tecken. Dessa observationer innebär också att flickan har en reducerad emfas på Mörkrets kvalitet Tamas - ungen är tack och lov inte någon Anders Borg med hans krampaktiga dödmansgrepp om svenskarnas gemensamma ekonomi.

Kanske flickan inte behöver jobba med rigiditetens problemställningar i detta liv, den Tamas hon nu har ligger i formen av pengarnas Venus i det andra huset för egen ekonomi. Men vem behöver bekymra sig om sådana ramar när man föds till en familj vars tionde karriär- och ryktbarhetshus stavas JUPITER I VÅGEN : det maximala firade äkta paret Tom & Katie Cruise!? Jupiter och Venus ger så extrema omen om framgång man kan begära för en rikemansdotter, och att familjens renommé (Jupiter = framgångsrika och hyllade) också involverar materiell rikedom det bekräftas av Jupiters ägare Venus i dess ekonomihusplacering. 

UTAN Venus som kompletterande indikation kunde t.ex. Jupiter i tionde ha betytt "prästkarriär", men knappast när den dolda disponenten är så simpel att den "rotat sig" i Oxens naturliga hus för identifikation med materiella resurser.

Eftersom sydindisk tradition gärna ser Jupiter som faderssymbolen blir det här en nästan perfekt symbol för den oändligt giriga arbetsnarkomanen Tom Cruise, ständigt på väg mot nästa lukrativa Jerry Bruckheimer-produktion (Hollywoods mest obehagliga cyniker - tillverkar skitfilm efter mall på löpande band.)

Eftersom Jupiter opponerar Solen mellan 10e och 4e (karriär/privatliv) får man ännu en antydan om ett kändisbarn eller en familj vars privatliv är utlämnat åt offentligheten. Som Suris egen livsmotor kommer Solen i fjärde troligen att resultera i en låg profil längre fram i livet, kanske t.o.m. lite av en eremittillvaro. Det är nu högst osäkert eftersom Jupiter i tionde knappast kommer att släppa taget så enkelt! 

Man kan alltså löst identifiera den übersociala och ständigt leende Tom Cruise med Jupiter i Vågen, den sociala och lättillgänglige Tom. Hans sura och normalitetssträvande ex-hustru Katie är den tunga Saturnus som i privatismens tecken tenderar att vilja sjunka under horisonten och slippa offentlighetens alla turer. Dottern Suri (Stenbocksascendenten) står alltså under inflytande av två lika starka planeter, Jupiter och Saturnus, men som drar åt helt olika håll. Jupiter är officiös och Saturnus tystlåten och reserverad, särskilt i den så negativ placering som i protektionistiska Kräftan. Detta är definitivt ett eko av mamman Katie i dotterns horoskop!

Mamman har också ett verifierat klockslag och som ser ut att vara noggrant noterat vid förlossningsögonblicket. Därmed kan man fascineras över hur mor och dotter spelar upp ett nästan gradexakt oppositionsdrama: Katie den protektionistiska principens Kräfta i 30e graden mot vilken kanske dottern Suri under en tid i livet kraftfullt kommer att opponera sig via patriarkala skadegöraren Stenbocken i 29e graden. Och då troligen genom att sjunka tillbaka i sitt eget privata (Saturnus-Kräfta) och passivt men envist vägra även mammans direktiv.

Stenbocken har en koppling till manlig dominans eller manligt våld eftersom brutala Mars sägs "upphöjd" här, och råstyrka behövs för dessa bockar som söker stånga ner varandra på världsberget för att var och en själv hävda sin överhöghet. (Och gud hjälpe den man med ett vekt horoskop som råkar i klorna på en kvinna med stark men vanartig Stenbock i horoskopet! På lite håll kunde jag ungdomen observera en ung kvinnlig Stenbock med Mars stigande i likaledes dominanta Lejonet avverka man efter man efter man. Kantig och hård antingen självdog pojkvännerna - i ett fall bokstavligen! - eller flydde när de fattade att kvinnan saknade förmåga att tänka i andra termer än i härskarskapets.) 

Anm. Stenbocken = Capricornus = det nyckfulla (sårande) hornet mot vilket kräftdjurets hårda pansar, hem eller soldatens sköld utvecklats som ett komplement. Stenbocken som diktator eller enväldig härskare.

Suri har "ärvt" sin mors dragning åt ytlig sensationalism - jämför horoskopens vattengröna och eldorange sammanflätningar. För nog var det "lätta framgångens" Jupiter i impressionabla Kräftan i första huset som gjorde henne så imponerad av Tom Cruises överdådiga uppvakning när kärlekssagan var ung. Jag som den ultimat framgångsrika kvinnan" - sådan är fantasin hos en Kräfta med Jupiter i förstahuset. Andra megastora Hollywoodkändisar har snarlika indikationer: jfr inlägget om guldgossarna Brad Pitt och Johnny Depp.

Katie har också Månen i sitt härskarläge i första egohuset, vilket betyder att hennes irrationella, "vegetativa" näringssjäl inte tar order från någon "husbonde" (planetär disponent). En typisk symbol för en näringsorienterad typ av matriarkat som undanber sig män och bara vill leva i harmoni med naturens böljegång. Men för det krävs pengar, så det är tur att Katie gifte sig rikt för att senare kunna utveckla den här sämre sidan av sig själv, som har med hennes ego att göra. Jag tror Tom får väldigt mycket skit i kändispressen pga sin scientologi. Enligt horoskopet är han och Katie lika goda kålsupare.

Katies fundamentala ointresse av glamourvärlden kan ev. ses honom att samtliga sju klassiska planeter befinner sig i de sex underjordiska husen, särskild Solen med dess hjälte- eller idoldenotationer befinner sig i Fiendens sjätte hus. Det är märkligt hur en kvinna som lät sig förföras av superstjärnan Tom Cruise har Solen placerad så här. Katie måste ha haft en extremt dåligt utvecklad kunskap om den värld hon levde i, och t.o.m. total blindhet inför sina egna djupare motiv och reaktioner. Allt detta stämmer bra med Kräftan och Månen stigande i öster som bara blir mer sensitiv av den förstärkande Jupiter. Kräftan tenderar att maska av synfältet och förblinda sig som en av många försvarsmekanismer. För att kunna drömma om prinsen kanske man tvingas mörka för sig själv det faktum att man faktiskt hatar det offentliga solljuset (Solen i sjätte fiendehuset)!

Därför blir Katies Vatten/Eld-problematik så besynnerlig. Detta är inte Madonnas starka Eld som nästan bränner ut Vattnet och den "positiva" sensationalismen: människor som brinner för sinnesupplevelser. Här har vi istället en kall men lyckligt lottat girig sublunär "grönsakssjäl" som vill ha resurser som säkrar henne som organisk planta med fysisk överlevnad som enda ambition i livet. 

Hon hittade de materiella resurserna i Tom Cruise och vem vet hur tidigt hon egentligen planerade att lämna honom med en stor säck pengar över axeln? Likväl ger horoskopet henne rätt! Både Månen och Jupiter är verksamma välgörare, och i första huset upplever sig Katie verkligen som Moder Natur, hon som skyggar undan solljus och offentlighet för att inte riskera vätskebrist! Men här ser man hur en primitiv instinkt faktiskt begränsar för barnet. 

Att inte Katie klarar offentlighet, ska detta gå ut över make och barn? Tja, om Kräftan är ett tidigt kapitel i zodiaken gör den ändå sitt jobb, för avkomman är ju "bara" kapitel ett, Väduren/Det Nya Livet. Så i sin tilldelade funktion är modersprincipen Kräftan ändå ett skyddande hölje för den lilla växande varelsen.

Katies Sol i Skytten är ingen glad och karismatisk Sol (se hennes uppsyn i de filmer hon gjort) trots att disponenten Jupiter borde ge den maximalt positiva och utåtriktade livsvägen. Det beror förstås på att Månen i öster är så mycket starkare än Solen och att den senares disponent tagit parti för Månen - det lilla livet, den lilla vardagsmänniskan - med följd att Katie blir en liten men närig människa. Allt tror hon är offret i det här dramat. Det kan vara precis tvärtom och ser man Måne --> Sol som en individs livslinje har Katie regredierat tillbaka från sin eget djupare förverkligande som Skytt till enbart sin näringssjäl Månen! 

Men åter: detta var hennes öde i detta liv, hennes tilldelade roll. Horoskopet säger exakt detta: ditt djupare andliga självförverkligande (Solen) som din make Tom och scientologerna pratar om det, är dig fullständigt väsensfrämmande. "Vad då jag en "thetan" i mitt djupaste inre? Jag känner mig som en grönsakssjäl med sinnesorgan som ständigt behöver vårdas, matas och rensas, och den vägen tänker jag följa." Katies andesjäl Solen "ägs" av Jupiter i Kräftan i första huset så det är Katies dharma eller heliga plikt att åtminstone knyta samman ego och modersinstinkten. Det var bara det hon var här på jorden för att göra - med problem för pappa Tom och dottern som följd. 

Dottern Suris horoskop avslöjar ungefär samma sak: mamman är den sjunkande och iskalla Saturnus i naturens instinktiva och självbevarande Vatten, denna kontrollbesatta modersgestalt önskar total kontroll över hemmet (4e huset) och är därför beredd att även äta sin avkomma (Solen = barn)  eller stänga in den, för att skydda barnet från det "förskräckliga" tionde officiella huset. Suri kommer troligen med åren att avsky sin mor för att hon drog ner Suri och låsta in henne i "fjärde avskärmade huset". Lustigt nog är ju detta precis vad pressen säger att Tom Cruise gjorde med sin Katie... Saker är inte alltid vad de ser ut att vara.



PS. Det finns åtskilliga klassiska fenomen som brukar ses i familjer, t.ex. zodiaktecken som om och om igen upprepas hos familjemedlemmarna och då gärna via horoskopets verkliga viktiga punkter. De nästan exakt opposita ascendenterna har redan noterats men dotterns Måne i Skyttens första grad upprepar mammans soltecken (Solen i Skyttens fjärde grad) 

PS2. Det finns mer att säga om mamma Katies förhållande till sin förbättrade ekonomi som som en följd av skilsmässan från Tom Cruise. Hennes andra hus i Lejonets tecken och med giriga Rahu och kontrollbehovets (men också restriktionens) Saturnus är emellertid bara det ett långt inlägg i sig...


Inga kommentarer: