Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 september 2012

Ekonomism, dagjämningens precession & Bibeln

Nej ingen av makarna Obama är Jesus (DN, SvD). Men låt oss reda ut vad som gäller för vår tid i frågan om frälsare.

Det är en vågad men rimlig hypotes att Bibeln tal om "fördröjd tid" innan en profetia går i uppfyllelse (profetboken Habackuk/på svenska) har att göra med en kunskap om vårdagjämningens precession och att profetior kan ha haft att göra lika mycket med tidiga versioner av astrologi att göra som med "direktingivelser" eller "röster från Gud" eller hur den konfysa samtida kristne vill ha det. 

Att stjärntydandet döms ut på vissa ställen i Bibeln hindrar inte att andra författare och andra bibelböcker uppenbart ser en poäng i himlavalvet - de är Guds tal till människan, tecken att leda henne. Samma åsikt hade långt senare den romerske filosofen Plotinus, astrologin fungerar men inte för att planeterna på något sätt är verksamma orsaker utan just tecken som korresponderar med skeenden. Det är som om verklighetens berättelse skrivs på flera olika nivåer samtidigt.

Som (hobby?)astronomen David Mathisen så suggestivt skriver i artikeln The Importance of Orion, gör jordens wobblande på sin axel att soluppgången ständigt "fördröjs" en smula i relation till de bakomliggande stjärnbilderna. Tankarna går spontant till den första kristendomens förvirring om Jesus fördröjda återkomst eller parusi och hur rörelsen troligen var så illa informerad om den astrologiskt orienterade kärngruppen i Döda havet att man helt missade det kosmiska perspektivet. 

Den avlidne ledarens återkomst låg inte ens i närheten av deras egen livstid utan förväntades först i och med Vattumannens tidsålder - över 2.000 år senare på jorden! "Gästabudet", förklarar en nytestamentlig text ska hållas i det hus där lärjungarna ser en man med ett vattenkrus i sina händer står. Bibelforskare har problem med små diskrepanser mellan de olika versionerna av Jesus sista måltid vid påskhögtiden men här helt blind för att berättelsen kan vara helt fiktiv och med syfte att avslöja en viktig tidsålder med enorma konsekvenser för mänskligheten. 

Det är vår tid som nämns i Nya testamentet, och vi vet inte heller riktigt när den tiden är inne. Men allt mer tyder på att vi är på väg in i den. Galna högerpolitiker och giriga banker som bryter ner den europeiska människans levnadsomständigheter (meden en stor grupp välbeställda svenskar tittar åt ett annat håll), och klimatförändringar som hotar många folk i världen. Vattumannen symboliserar den Globala Människan eftersom "He's got the whole world in his hand", som den gamla religiösa visan säger. Detta är Vattumannen som bär kruset - vårt universum - i sina händer! 

Sagde Mathisen kommenterar kort Vattumannens "makttillträde" som tecknet som råder över planeten jordens vårdagjämning i det här blogginlägget. Han tycks gilla att använda ordet "delayed", "fördröjd" och det var redan första gången han använde det som jag såg kopplingen med textstycket i Habackuk (se engelska länken), ett ställe som var oerhört viktigt för de judisk-kristna munkarna i Döda havet att döma av den kommentar till Habackuk som de skrev och cirkulerade men som likväl missförstods som att Hans återkomst visserligen var "delayed", men absolut skulle inträffa under deras eget liv.

Kristus återkomst är mänsklighetens eget tillnyktrande! Vattumannen, dvs. mänskligheten måste ta tag i det här själv. Nu kommer 2160 år när vi är helt utlämnade åt vår förmåga att strukturera vår värld för allas bästa. Vad har en "Moderat" eller t.o.m. en "liberal" i en sådan vision att göra? De håller inte måttet, de är för små, alltför själviska! Vattumannen är det gigantiska kosmiska rummet och så rymlig måste också människans sinne vara i den stundande tidsåldern! 

Enorma kunskapskrav kommer att ställas på den enskilde, men tidsåldern kommer alls inte att se ut som djävulen Reinfeldt som i den Fiskarnas sammanbrott börjat haspla ur sig galna lögner om "sovande folk", "soffliggare", "bidragstagare" för att betrampa dem som inte når upp till full kunskap (kunskap som den definieras av en banal räknenisse). Så här betedde sig högern för att i ren illvilja dra så många som möjligt med sig ner i privatismens helvete och skräckslagenhet. Läs ekonomireportern Carolina Neurath framlägga den rädde profitörens beteendemönster i all dess skam.

Ja, Vattumannen är ett hotfullt tecken eftersom det inkluderar allt och alla. Jungfrun, Reinfeldts och Moderaternas dominanta symbol, har istället en förkärlek för att villkora och exkludera och krympa ner diskussionen till en detaljnivå! Deras tid är över i samma ögonblick som teckenparet Fiskarna/Jungfrun spelat ut sin historiska roll (som härskare över jordklotets östra och västra hörn). Sedan dröjer det 12.000 år innan detta dubbelmotiv kommer att påverka mänskligheten igen, och vid den tiden har troligen både du och jag utexaminerats från det här solsystemet och jobbar med saker inte våra nuvarande hjärnor ens kan föreställa sig.

*****

Anmärkning. Bloggen tog i tillblivelsen sin utgångspunkt i detta faktum, att den sideriska zodiaken ligger kvar i rymden där den låg när astrologin först formulerades, medan västerlandet nu i sin obetänksamhet kanar baklänges eftersom de valde ett perspektiv som tog planeten jorden på alldeles för stort allvar, denna wobblande och druckna planet som inte rör sig stadigt i sin bana. 

De som troddes sig vara födda i ett tecken enligt västerlandets synsätt "fördröjs" även de och fyra av fem visar sig ännu arbeta med ett "livsuppdrag" som den västerländska astrologin lurat i dem att de redan hade klarat av. (Ja, västastrologin har väl knappt ens någon uppfattning om att zodiaken kan liknas vid en serie av allt mer fördjupade livsuppdrag, där det föregående steget är ett naturligt trappsteg som krävdes för den position man nu befinner sig på.)

De gamla babylonierna tänkte rätt som hela tiden fokuserade sin idealiserade rumsliga zodiak med "palats" eller "hus" trettio grader breda, men utan någon som helst koppling till vilken årstid som råder nere på jorden. För plattmarkens små bekymmer har vi istället de tolv världsliga husen (bäddat för förvirring - i antiken kallades zodiaktecknen också hus eller platser eller ställen - men i rymden).


Inga kommentarer: