Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 28 september 2012

Skytten är zodiakens bästa tecken

...Och hade jag inte upptäckt den ursprungliga zodiaken hade jag kunnat stoltsera med Jupiter i härskarläge i Skytten! Men nu är det som det är och jag känner mer att Jupiter i Skorpionen har varit och är den bättre symbolen. Jag var långt från "home free" men har lärt mig mycket om döden och nödvändigheten att ge upp sina mest älskade poser under detta liv. Det som föds som stark egohävdelse i Väduren måste dö i sitt åttonde steg.

Vid några tillfällen har jag föreslagit att Skytten rimligen borde vara arbetarklassens signatur eftersom tecknet är så bra. Enligt Platon är det usla själar som kämpar för att göra sig märkvärdiga, näriga usla själar. De äldre själarna är inte längre strebers, de har inte ens aptit på politiken (makt).

Tittar man på Skyttens sammansättning är det uppenbart varför: Eldelementet står för livsglädje och en ren ogrumlad varseblivning. Dess kvalitet (i indisk astrologi) är Sattva, dvs attraktionen till det goda, det lätta, det ljusa. Tecknet bör vara mer begåvat än de andra eftersom Gud är ren Intelligens utan ett spår av smutsfläckar i sin obrutna medvetenhet. 

Det senare har jag nu ingen statistik på - Nobelpristagare i matematik/fysik fördelar sig rätt jämnt över de tolv tecknen (som soltecken). Någon skulle kanske invända att verkligt intelligenta människor sysslar inte med matematiska strukturer för att försöka beskriva tillvaron, de bygger inte fåniga apparater för att klyva atomer med. Intelligens handlar enbart om de levande varelserna. Den intelligens som vänder sig bort och ägnar sig åt döda ting själv har slocknat.

Till sist har Skytten också tilldelats Jupiter - på sanskrit: Guru - som sin härskare. Planeten Jupiter sägs vara av Eter (vi vet idag att planeten är gasformig) och Eter förklarar också varför en guru i Indien anses "allvetande". I indisk filosofi ligger Eter som tillvarons grundsubstrat och "Eterdimensionen" är omedelbart medveten om allt som sker, Etern saknar nämligen rumsliga mått. Hela det kosmiska rummet är alltså fyllt av en grundeter som i sig saknar måttangivelser och därför finns i sin helhet i varje liten subatomisk partikel och i varje människa. 

Detta är Gud inom oss, vår inre Guru eller Lärare, och genom att ödmjukt be Guru om hjälp kan vi vårt psyke fyllas med vilka kunskaper som helst, från valfri tid och plats i universum. Mästaren Jesus försäkrade folk att de hade sådana krafter - bara de kunde tro det. Och det är där problemet ligger. Folk är inte tillräckligt andliga för att våga tro på mirakler. 

Många är dessutom så psykiskt förorenade att de inte ens kan föreställa sig att det är den positionslösa Etern som förklarar varför de beter sig som brottslingar i sina privata egotrippande liv, där de söker stänga ute den större sanningen om alla människors släktskap. Höger gör inget annat än sprider dynga som är ett rent brott mot mänsklighetens bästa insikter om hur livet faktiskt hänger ihop.

När AB:s kulturskribent Ann-Charlott Altstadt skriver om satiriska berättaren Sara Granér som använder seriemediet blir jag med ens sittande med två horoskop att göra. Minuten innan har jag glatts åt att mäktige skådespelaren Samuel L. Jackson ställt upp i en reklamfilm mot Mitt Romney och Republikanernas försök att ta makten.

(Varning: Moderaterna sägs ha rest med Obamas kampanj för att studera strategier men deras politik är i stora stycken storkapitalets och lika föraktfull mot den vanliga människan som Romneys. Som någon kanske minns stal Moderaterna sosseretorik 2006 men fyllde det med ett människohatiskt innehåll.)

Lustigt nog har jag aldrig kommit mig för att göra Jacksons horoskop tidigare, trots att han är en av Hollywoods mest pregnanta individer - märk individ och inte bara "personlighet" - astrologin gör en åtskillnad på de fyra första tecknen, "de personliga" och de följande fyra, "individerna". Dessa representerar en fördjupning av vad det innebär att vara människan och förbereder för zodiakens tredje akt, där Universalismen regerar. 

Det är t.ex. symptomatiskt att av drygt 100 moderata politiker det helt saknas "energi" i zodiakens mest avancerade tredjedel om man ser till sinnelaget (Månen). Däremot kryllar det av moderater med hågen (sinnet) ställt till pengarnas tecken Oxen, till näriga Kräftan och till den märkliga Skorpion där egot faktiskt spelat ut sin roll - platsen där korruptionen och själviskheten måste dö för att individerna är genomförgiftade i sina själar.

Fascinerande nog visar sig både Samuel L. Jackson och konsumtionssamhällets kritiker Sara Granér vara Sol-Skyttar. Båda har en "motor" som starkt driver mot de universella, dvs. allmängiltiga sanningarna - sådant varje människa vet om hon bara har den minsta kontakt med det sanna och rätta inom sig. 

Efter att ha läst AB:s Altstadt beskriva Granérs hopvecklade tankefigurer förvånar det inte att upptäcka att hon på sin födelsehimmel har just en kamp mellan det ynkliga och privatistiska (Jungfrun) och det storslaget allomfattande (Skytten). Skådespelaren är istället en just så extrem individ som han alltid visar sig som i alla roller: Månen med den dignifierande Saturnus i det individualistiska tecknet Lejonet.

Säg att Jacksons sinne uttrycker sinnet i dess exhibitionistiska och utåtriktade fas, medan Granérs Mån-Jungfru också befinner sig på det individualistiska stadiet men knyter sig samman och söker leva i ett privatistisk gated community (Garbo: "I just want to be left alone"). 

Men det är hennes Sol i det stora Livets Skytt som inte lämnar hennes lägre natur någon ro och tydligen ger denna kamp mellan ynkedomens Jord och storhetens Eld lysande konstnärliga resultat!


Runt 16.00 på eftermiddagen går Granérs sinnelags Måne in i artistiska Vågen, men i Jungfrun utsätts sinnet för mycket större tumult pga "de stora", Saturnus och Jupiter och detta (med slitningen i förhållande till den eldiga Solen) illustrerar i mina ögon mycket bättre de sargade figurer hon tecknar. 

Dessutom pågår här en ömsesidig reception mellan Jungfruns och Skyttens härskare Merkurius och Jupiter vilket ytterligare spär på slitningen och frustrationen över att vara fångad i ynkedomen och privatekonomismens Jungfru-värld! (Fredrik Reinfeldt har som sagt, illgöraren Mars stigande i öster i Jungfruns tecken, apropå galna privatiserare och kapitalförstörare... 

Reinfeldts ädla Skytt-hus, det nionde för nobel filosofi, faller därmed platt till marken och det bästa han kan tänka här är: ....pengar. Jupiter i Oxen i nionde filosofihuset är ett rent skämt. (Jupiter i Oxen = materiellt överflöd.) 

Jag vet inte om det här är Reinfeldts första liv som människa eller om han enbart varit en slav i tidigare liv och nu inte kan tänka på något annat än välfärd för sig själv - och de som vill följa honom på hans egotrippad kamp mot välfärdssamhället, mot den större människa många redan född inom sig.)

Samuel L. Jacksons filmfigurer är i allmänhet onda, och Månen med den stora illgärningsmannen Saturnus i dramatiska Lejonet skulle kunna tyda på någon som vistas i närheten av onda slavdrivare. Lejonets herre Solen avskyr dessutom patriarken och slavägaren Saturnus eftersom Lejonet är stor, kraftfull och slösande fri med sin energi medan Saturnus är snål och ständigt kalkylerande och vinstmaximerande.


Och med Jacksons häpnadsväckande TRIANGEL i Eldelementet och särskilde feedback via förstärkande Drakhuvudet som spyr ut Mars enorma kraft - dock en krigare tempererad av filosofins Jupiter - och andesjälens Sol - med i samma soppa, då inser vi plötsligt att här är en av de verkligt stora själarna på jorden! Eld ger ofta visuellt anslående figurer. 

Enligt det här horoskopet ser Jacksons IQ-värde att slå i taket - hans uttryck i ögonen vittnar faktiskt om en förtärande intelligens (Gud till Moses ur den brinnande busken: "Ingen kan se Mig och sedan leva (som om inget hade hänt).")

Och på temat den goda människan finns på vänstersidan, aldrig på högern, inser jag plötsligt att dagens AB på ett bräde levererat två Skyttar som komplement till lovorden över Sol-Skytten Jonas Sjöstedts (v) horoskop. Han har precis som Sara Granér en Sol som kämpar för att lyfta helheten upp från Mån-Jungfruns privatism och han har precis som Samuel L. Jackson en mycket ovanlig triangel i Eld, faktiskt ovanligare. 

Det har blivit sex inlägg om Jonas Sjöstedt på bloggen trots att man knappt hör ett knyst från honom i medierna. Notera att han har exakt samma brinnande intensitet i sin blick som Jackson, även om de alls inte är porträttlika. Det handlar om Eldelementet.

Den som nu är en gemen liten privategoist som lever för att shoppa utan att fundera överhövan på arbetsvillkoren för dem som skapat den västerländska luftbubblan, den människan behöver inte oroa sig allt för mycket. Med all säkerhet kommer du att vara statist i hundratals år och flera återfödelser ännu. Det går inte att bara vakna över en natt och förstå lögnen man varit inbäddad i. Det här kommer lite i taget och kan ta tusen år att nå full klarhet om.

Inga kommentarer: