Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 31 oktober 2012

Irritabla grannar & Satans förvändhet


Man har ju hört om grannar som krigar med varandra genom papperslappar i tvättstugan. Maktlösa människor som saknar förmåga att sätta saker i rimliga proportioner till annat. Ett ludd i torktumlarfiltret får hela deras värld att bryta ihop. Här är en annan variant på temat perspektivlöshet, på en tragiskt fattig människa.


*****


Vad bättre i ett sekulärt, privatistiskt och moderatdominerat Stockholm än lite gudstjänst nysslidna söndag med 35 minuter hymnliknande jamaicansk reggae på stereon? Sprida lite andliga vibbar i rummet och rena sinnet. Skivan är från 1975 och jag köpte den i tonåren. Hur NK i Stockholm kunde ha den här i skivhyllan är och förblir en gåta. Andlighet är inte direkt vad som utstrålar från den där köphelgedomen.

Det var inte ofta obskyra religiösa artister som Ras Michael fick en så påkostad förpackning som ett utviksomslag när de gavs ut på LP-skiva i Europa. Figuren på uppviket är etiopiske kejsaren Haile Selassie som barn, föremål för den underligaste kult man kan tänka sig och vid den tiden dyrkad som en Guds inkarnation på jorden av rastafari-rörelsen.

Det var mitt på blanka dagen så jag satte ljudet på lagom nivå för njutbar lyssning: känslan av att en sångare framför sig men ändå inte dånande partyvolym.

Behållningen varar inte 30 minuter. Det är två låtar kvar på den gamla grammofonskivan när en snipnäst tant en trappa ner har fått nog. Hon kan höra musik "ända in på toaletten". (Den anala aspekten spelar en roll i horoskopet som vi strax ska se.)

Otroligt vad tiden går, det är nog tio år sedan hon senast var uppe och gnällde - trots att lugn och hänsyn inte anbefalls hyresgästerna förrän från och med tio på kvällen och att husets stadgar fastslagit att man får spika och hamra så det står härliga till under dagtid. (Ljudet av musik, men mindre än det är fullt partyblås, är ingenting mot dessa galna stockholmsmoderaters ständiga bankande i väggarna! Det är som om deras enda sätt att förebygga alienation och skilsmässa är att ständigt bygga och bygga på sina råtthål. Livsstil kallas det visst, det de håller på med.)

Att det pågått en veckas betongborrande i huset pga. en takläcka kanske spelade in. Kvinnan var redan akut utmattad och det var dessutom en fullmåne i på gång - den brukar få veka själar att spåra ur.


Paradoxalt nog sjunger Ras Michael just när hon ringer på dörren: "It is no secret what God can do. What he has done for others, he can do for you" - en rastafari-modifierad kristen sång. Budskapet var inte ämnat för henne, hon var inte en av de utvalda som får chansen att träna på långmodighet och stora själsliga nivåer i detta liv.


*****

Det roliga är det mundana horoskopet för detta stycke kverulans i vardagen. Tiden kan vara någon minut fel ascendenten rör sig snabbt mot solnedgången den här tiden på året i Sverige. Men det är helt klart den fallna Venus i gnällspikens tecken Jungfrun som beskriver påringningen på dörren (oppoisitonen mot Fiskascendenten/tillbudet).

Venus är fallen i Jungfrun därför att samförståndets och jämkandets planet inte fungerar i den negativa och diskriminerande Merkurius hägn. Jungfrun sysslar med det motsatta till Venus "typiska natur" - den skiljer saker och ting åt! Merkurius kan ingenting om harmoni och jämkande, den är istället expert på att missa skogen och bara peka på (och kanske räkna) de enskilda träden. För den som hör upprepade trumslag långt borta i huset men inte förmår gå längre än till urskiljandets fas, för en sådan måste livet vara ett enda helvete av irritationsmoment.

Orkanen Sandy i Stockholmsversion

Merkuriustecknet Jungfrun förefaller långt mer negativt och avvisande än Tvillingarna, troligen för att den tar allting på den konkreta Jordnivån, den upplever livet fysiskt istället för intellektuellt. Jungfrun kan inte tänka framåt och se slutet i de lägen den är anstormad av den "sataniska axeln" som vi ser grassera för fullt denna dag. Man ska inte underskatta Mars-Skorpionen som jag ibland fött för mig VILL DET ONDA. Den vill bara störa, vad som än pågår. 

Det är ett märkligt tecken som ligger just efter att människan verkar ha lärt sig social kooperation i Vågens tecken. Kanske är Döden en så disruptiv tendens att de förmågor till balans och avvägning man gjort i Vågen helt läggs åt sidan. I kverulanshoroskopet är Vågen utslagen genom att ligga i åttonde huset för korruption och härskenhet (ett hus som tycks ge rigiditet i karaktären), och Solens intelligens är hämmad genom polisiära förbudsplaneten Saturnus. Det är mycket som tyder på obegåvning i tiden. Stackars barn som föds nu.

Den fallna Venus totala oförmåga till socialt samspel - att ens ge grannens musik trekvart eller en timma på sig att att spela klart mitt på blanka dan - har säkert att göra med att Venus ägare Merkurius befinner sig med den överdrivna norra månnoden. 

Samma dag ligger också Mars i gradexakt opposition till "expansiva" Jupiter! Den negativa sataniska axeln sänker människors förstånd och gör dem till enbart fysiska bullerregistratorer. Tanten är inne på toaletten och retar upp sig - Skorpionens halva av axeln är anus, röta, avföring och toxiska kroppstillstånd. Saker som måste elimineras.

Tanten väljer tredje huset för kommunikation - "let's talk about it" -  ascendenthärskaren Jupiter ligger i tredje kommunikationshuset.

Tredje ockuperas här av den muntliga kommunikationens tecken Oxe. Kvinnan ville också höja rösten och få tyst på Ras Michaels löfte om Guds mirakler för var och en som söker det goda.


*****

För att glädja min granne har jag laddat upp med en svårfunnen LP från 1976 som jag nyligen lyckades lokalisera i en andrahandsburik. Har saknat den i 35 år!

Just innan punkrocken aggressivt exploderade i Europa existerade för en kort tid brittiska bandet Doctors of Madness - galenskapens doktorer. Gruppen inkluderade en aggressiv violinist som förde ett helvetes oväsen på sin fela. 

Den plattan tar vi på bästa sändningstid nästa söndag. Hoppas ren satanism faller tanten bättre i smaken än de religiösa och rytmiska hymnerna från Jamaica.

*****

Fiskascendenten upplever sig troligen som en martyr. Den har fler "verksamma illgörare" mot sig än något annat stigande tecken: Solen, Merkurius, Venus och Saturnus. 

Och samtliga dessa planeter är involverade i kverlulanshoroskopet genom prominenta (Venus) eller problematiska placeringar. Den "demoniskt förstärkta Merkurius" står lustigt nog i nionde religionshuset. Och jag spelar en religiös skiva när Djävulen tränger in i tanten en trappa ned. 

Husets fysiska material förmedlar svagt ljudvibrationerna och för ett ont sinne upplevs de som onda. Inte ens Fiskascendentens härskare Jupiter lyckas vara mer än "neutral" enligt den indiska läran om planeters verksamma natur. 

Och det är med den neutraliteten hon på Fiskarnas sätt vittnar (martyrium) om sin upplevelse under trettio genomlidna minuter i helvetet. Så blir det för dem som dör till helvetet: de kommer inte att äga någon förmåga att blicka framåt eller fråga sig hur hur mycket trettio minuter är av en hel dag. 

Eftersom själens väsen är ett tänkande väsen kommer den att uppleva helvetet som evigt. Men eftersom Planen kommer att kräva själens närvaro på jorden för ytterligare akter, finns det något som räddar den ur helvetet, något större än den själv. Men först efter en upplevt evighet av tortyr. Den gamla grannfrun har redan halvt passerat över till andra sidan. Hon upplevde en evighet av tortyr på avstånd genom väggarna. Himmel - värld - helvete - det är en och samma sak.


*****


Här borde inlägget varit slut, men så lokaliserade jag kverulantens horoskop via nätsökning. Oj, kvinnan var mycket gammal, född på 1920-talet. Men plötsligt såg jag kristallklart varför hon alltid givit ett snålt intryck ifrån sig. Här är ett myndigt Lejon som havererat på åtskilliga punkter. 

Att Solen stod i Lejonet förklarar utmärkt varför hon satte ner foten istället för att som normala människor tålmodigt avvakta och se (höra) om något förändras på en timma. Fast det är inte Lejonet i sig som är snar att visa snålhet och förbudsmentalitet.

Tvärtom, lekens tecken brukar vara myndigt men också tolerant och storsint. Det är resten av horoskopet som inte lever upp till Solens nivå. Vi har en formidabel gnällspik här och det enda Solen gör är att plocka upp den tråden och med myndighet gestalta ett missnöjets grundattityd. Den här människan kan inte ha levt ett roligt liv!




Sinnelaget står också i Eld, i Skytten, och borde därför vara öppet och generöst, så vad är det för fel?


Problemet är Jungfruns tecken, nära kopplat till tankar om Fiender kors och tvärs! Jag blir mer och mer imponerad av den indiska astrologin som beskrev Jungfruns sjätte hus på detta sätt. Väst har fel, sjunde huset är inte alls "öppna fiender" (och tolfte "dolda fiender"). 

Med en markant kriminalitet i Mån-Jungfrun, och främlingsfientlighet (fienden igen!), börjar det faktiskt verka som om själva Jungfruns grundegenskap: hennes status som solitär eller obunden (och ovillig att binda sig) är det fientliga i sig. 

Här ser vi nu hur den positiva och öppna Mån-Skytten korrumperas av dess disponent Jupiter i den snåla, negativa och privatistiska Jungfrun. Jupiters generositet är helt djupfryst då den hårda och legalistiska Saturnus befinner sig i tecknet - och hela den krampande Jupiter blir extra synlig genom  makthungriga och förstärkande demonen Rahu! Sällan har jag sett en sådan bild av ofrihet. (Jungfruns sjätte hus är också slavens, trälens, drängens eller knektens hus. I våra dagar: serviceyrken.)

Och denna av självupptagenhet smutsade sinne i Eld har sedan också aggressorn Mars, för en mentalitet med taggarna utåt. Den här kvinnan slåss för sin privatism, eftersom gränsdragaren Saturnus här är givit kvinnan ett så litet och ogint förstånd att man bara häpnar. 

(Här råder inte samma fenomen som då Månen opponerar sig mot Saturnus, denna symbolik omvittnar någon som är fullt medveten om Saturnus dominans. Horoskopet ovan är omedvetet, för Månen styrs inifrån, via sin disponents konfiguration i Jungfrun.)

Det här är faktiskt ett horoskop som med ett sinne i Eld och en sedan en massa egoism påminner om Nya Moderaternas. Partiet har Jupiter och Venus i Jungfrun stigande i öster: viljan att bara själv - utan att behöva dela med sig - uppleva rikedom och komfort. 

Att kvinnan upplever den egoistiska tendensen som att den kommer från våningen ovanifrån - uppe i tionde huset - är naturligtvis otroligt pikant med tanke på hur miniatyrdramat utvecklade sig. Rimligen kan hon aldrig ha stått ut med arbetsgivare eller äkta män heller. Hennes månhoroskop är verkligen symboliskt träffsäkert med alla denna last av själviskhet hon upplever ovanför sig själv, men som i själva verket ingår i hennes egen psykologiska konstitution.

Det är ett bra horoskop som beskriver inkrökta Stockhomlsmoderater, för jag har i alla år haft dåliga vibbar från den här kvinnan - redan innan hon första gången retade sig på huset hon flyttat till inte var tyst som ett dödens väntrum. Jungfruns tecken måste vara zodiakens olyckligaste, den karvar och karvar, delar upp och delar upp, gör distinktioner in absurdum - men når aldrig lyckan. 

Det är därför jag har föreslagit att Sattva guna och Jordementet - två av byggbitarna som utgör detta tecken - i själva verket är en självmotsägelse. Satan eller denna världens herre kommer att producera nya subatomiska partiklar lika länge som den merkuriska principen envisas med att hårklyva och definiera allt mindre fragment av tillvaron. Vad själen som faller tungt under Jungfrun behöver är en omedelbar omvändelse!

Mycket tyder dock på att man är fast för en livstid med sitt horoskop. Under goda planetära cykler (dashas) händer just ingenting, livet flyter på i medvind. Under dåliga planetära cykler finns möjligheten till fördjupad självinsikt. Men Saturnus, "själens form", förblir i princip vad den var när man föddes. Saturnus är en "black box" och den tar intryck av verktyget - människokroppen - men vad detta livet givit för input får vi aldrig veta för vi - egona - är bara förbrukningsvaror. Själen skjuter ut så många engångsegon den tycker sig behöva. 

*****

Jag har därför så smått börjat närma mig ståndpunkten att navamsha, det indiska horoskopets niondedelning som används för att studera partner- och äktenskapsfrågor är just bara det. Den tradition jag hittade under nätsökandet efter spännande indiska idéer bortom nybörjarböckerna, att navamsha är en framväxande ny människa, verkar mest vara en from förhoppning hos någon som inte var nöjd med sitt födelsehoroskop. 

I själva verket visar kartan för den gamla damen sanningen i ett känt talesätt: vi blir karikatyrer av oss själva på ålderns höst. Här behövs ingen navamsha-karta för att se hur hennes hypernegativa och totalt oförlösta Jupiter-Jungfru skapat ett materialistiskt och helt smutsigt psyke som naturligtvis plockar upp och tolkar allt i närmiljön i negativa termer. 

Det enda expansiva med den här Mån-Skytten är att den tycks vara hyperalert i sinnenas alla riktningar på allt Jord/konkret att irritera sig över. Hon hade blivit en bra äppelplockerska, eller bortsorterare av klämda praliner vid löpande bandet på chokladfabriken.

Solen i Lejonet har ingen chans att bli en storsint och ärbar ledarnatur när den lägre, lunära själshalvan är så egocentrerad och ständigt besvärad. 

För jag tror man kan pröva denna hypotes, ibland förd på tal: saggar planetens disponent efter i förhållande till planeten själv? Då kanske vi har en som inte lever som han/hon lär. Eller någon med en bakläxa i sin själsliga vandring. Här är Månen i Skytten vid, öppen, universalistisk - ett sinne som borde vilja allas lycka och expansion. Men det enda budskap kvinnan kan föra fram ur sitt sinne (via Lejon-Solens myndighet), det är det långt mindre ärofulla budskapet från en ogenerös Saturnushämmad Jupiter i privatismens tecken Jungfrun.  Hon är är förkrympt till närapå icke-existens och vill att övriga världen ska försvinna, den med.

Jag har också förslaget om att de ljudöverkänsliga historiskt brukat gå i kloster, om hon skulle återkomma. Nåt jävla perspektiv på vad som är verkligt buller och vad som bara är en lågmäld bakgrundsfond - typ gatutrafikens sorl utanför fönstret - måste man ändå ha. Men kvinnan är som sagt mycket gammal och någon gång brakar en otillräcklig världsbild samman. (Sol-Lejonet får mig att förstå varför jag alltid dragit av säkert femton-tjugo år från den faktiska åldern när jag sett henne.)


Andra med liknande signatur

Jag sökte och sökte, men horoskopets Jungfru är så unikt sargad att jag inte hittat en enda nära parallell. Tv-programväden Larry King som i tjugofem år satt ner vid exakt samma tid varje dag och gjorde sin show, kommer kanske närmast: Jupiter i Jungfrun (samma snipiga och snåla utseende på både honom och den sura grannfrun) och denna Jupiter som bas för en aggressiv Mars-Måne i Skytten. 

Men Larry King hade sin Sol i Skorpionen istället för i dominanta Lejonet, och han var också en man som låg lågt, vaken men tyst och avvaktade exakt rätt läge att fyra av sina frågeprojektiler. Mycket skorpioniskt!

Byter man sökmönster, fimpar kravet på Mars invid sinnet, men lägger på kverulantkvinnans Saturnus som en förtryckare på hennes "ego-gererösa" Jupiter i Jungfrun, då blir det faktiskt några intressanta celebriteter:


  • Anja Pärson, homosexuell prestationskvinna (skidåkning). "Ej folkkär" har jag kommenterat det horoskopet i dataprogrammet
  • Judy Garland, barnstjärnan i Hollywood som utvecklade en extrem narcissism och i hela sitt liv var helt i centrum av sin värld, perverst självupptagen. Garland hade Solen i Oxen, inte heller känd för att ta många steg bortom självintresset. Tematisk parallell med den egocentriska tanten (som faktiskt föddes samma år).
  • Julia Stiles, aktris som länge och väl trofast tjänade skurkarna i Bourne-filmerna..
  • Justin Timberlake - popartist, vet ingenting om honom.
  • Karoly Zentai - ungersk nazist, känd för att ha mördat en jude som gick utan att bära judestjärna på kläderna.
  • Taylor Kinney - svikare, bedrog sin flickvän med Lady Gaga.

Inga kommentarer: