Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 oktober 2012

Saturnus och Solen - motsatta ledarstilar

Varför bloggens intensifierade intresse för "landsfadern" Fredrik Reinfeldt de senaste dagarna? Aldrig tidigare har väl en och samma person figurerat centralt tre inlägg i följd?

Plötsligt klickade svaret till efter "upptäckten" av barndomstraumat hos landets överhuvud. Bloggaren har sin födelsedag under dessa dagar och därtill en födelsedag av allmänt astrologiskt intresse.

En människa fyller bara år några få gånger i sitt liv med Solens naturliga fiende Saturnus i soltecknet. Saturnus är som bekant den osedda "själens form", ett i förhållande till det mänskliga livet fördold kartritning som inte minst innehåller det fixerade ödet för detta liv. 

Saturnus är det omutliga Öde som vidtar i samma ögonblick Solen inte förmår längre ut i mörkret. Solen är då den levande andevarelsen, i centrum av sin egen livsupplevelse (så långt solögats strålar kan upplysa mörkret). När indisk astrologi kallar Solen jiva-atmans (själens) symbol, då syftar den på den levande själen i detta universum, inte på själen i relation till sin sanna hemvist. Där skulle jag rösta på att Saturnus är den bättre sinnebilden. Saturnus är essentiell "Luft" och detta element föregick Elden i vissa antika kosmogonier.

Se inlägget Plotinus, Reinfeldt och den imitativa ordningen för en antydan om hur den intellektuella ordningen förhåller sig till de övriga skapelseordningarna. 

Ur hjärtat utgår människans "tanke" (eller logos) och positivt polariserad uppstår en stigande Eld ur den osynliga blå kartritningen medan Vatten sjunker nedåt i detta proto-universum, och imiterar de eviga idéer som varelse av ren Eld kan se. Vattnets fall bort från källan ger stirrighet och i nästintill döda Jorden uppstår konkreta men tidsbegränsade avtryck av det som från början av eviga idéer.

För bloggaren gällde dessa konjunktioner i detta liv. Det är mindre troligt att han kommer att uppleva den tredje Saturnustransiten förbi Solen i Vågen:

18.10.1982 - 16.11.1982
18.10.1983 - 16.11.1983
17.10.1984 - 15.11.1984
16.11.2011 - 17.11.2011
18.10.2012 - 16.11.2012
18.10.2013 - 16.11.2013
18.10.2014 -  2.11.2014
18.10.2041 - 16.11.2041
18.10.2042 - 16.11.2042
19.10.2043 - 16.11.2043

Man kan påminna sig den indiska astrologins märkliga specialaspekt, där Saturnus kan blicka 270° framåt i zodiaken - tre fjärdedels varv. När Saturnus sluter sitt eget lopp - fyra fjärdedelar - har det förflutit 118 år (Saturnus fullbordar ett kretslopp på cirka 29½ år). 

Intressant nog är 120 år längden på hela den planetära cykeln (se inlägg om dasa/dasha) och det är möjligt att det lite slarviga "30 år" för ett saturnusvarv ligger bakom denna stora kosmiska cykel (4 x 30 = 120).

Som synes inföll de tre åtföljande inläggen om "landsfadern" under Solens femte möte med en Saturnus i Vågen.

Är detta bara någon tillfällig yra eller fixering hos bloggaren? Saturnus tenderar ju att fixera och låsa det levande livet (Solen)? Betänk hur fixerad och "smalspårig" människan kan bli om Solen medfött står i ett förhållande till Saturnus! 

Tanken slog mig att min medfödda Sol står i femte huset som i indisk astrologi också inkluderar en dragning mot politik. Att det astrologiska femte huset kan uttrycka både barnkärlek och lekfullt skapande samt politik går knappt att begripa med det västerländska oket över ryggen, men det är bara att gå tillbaka på hinduiska legender om koherden Krishna för att se en som både leker och agerar som en prototyp till ledare eller politiker i ett och samma andetag! Verklig politik, verkligt ledarskap måste vara lekfullt! Det enda som legitimerar en chef är dennes förmåga att entusiasmera sin stab (minns någon längre boken "Knapptryckarpartiet" och den repressive Reinfeldts härskarlater inför sina hukande partikamrater?)

Det är därför fullt begripligt att en transiterande Sol på väg fram mot exakt konjunktion med en Saturnus i transit - I FEMTE HUSET - leder till en kort tid av fixering på temat DÅLIGT LEDARSKAP. Saturnus har inget i femte att göra och fast jag inte undersökt saken har jag i några få fall av medfödd Saturnus i femte frapperats över individernas politiska naivitet. Båda moderater så klart och uppenbarligen helt omedvetna om hur skadlig högerpolitik är för det finaste i människan: det lekfyllda mänskliga hjärtat! 

Mer signifikativt kanske är att båda har arbeten av handläggartypen, ärendehantering utifrån strikt angivna regler och förordningar. Detta stämmer perfekt med Saturnus som en slags livslång angina pectoris - en lågintensiv strypning av det fria hjärtats (den fria tankens) femte och lekfulla hus.

I det ena fallet vet jag att det inte fanns något överdrivet repressivt i barndomsmiljön: våra planeter är helt enkelt vårt "arv till oss själv" från våra tidigare liv. Hämmad kreativitet och slavisk övertro på principer kan resultera på många sätt, men horoskopet säger inte hur, bara ATT formalismen sitter djupt ingrodd som en direkt blockering mot det älskande hjärtat. Båda fallen är kvinnliga, och ingen fick några barn i sina liv - femte husets indiska signifikator (karaka) är fader Zeus (Jupiter), i grekisk tradition en exempellös barnalstrare!

*****

Hur har då Sveriges "landsfader" det med sin förmåga att älskvärt och charmant inspirera undersåtarna till stordåd? Ja, sex in på detta tyranneri vet all utom moderaterna sanningen: genom falsk statistik och en ond buffels förtryckarmetoder! Ta ifrån folk deras livsförnödenheter tills de blir lika duktiga som jag, tycks vara Reinfeldts besinningslösa idéprogram. Den moderata avhopparens avslöjande om hans onda ledarfasoner inåt, mot partiet, visar att vi har med motsatsen till den älskvärda Solens hetta att göra och mer med den iskalla piskan Saturnus.

Och hur väl stämmer inte detta med hans horoskop. Födelsetiden för Reinfeldt kom från en välrenommerade svensk astrologisajt som numera inte längre visar några horoskop publikt, men är otvetydigt korrekt. Så mycket från ett horoskop med Jungfruascendent och onda Mars i första huset stämmer så bra med en omoraliskt privatistisk natur. Och vad gäller femte politikerhuset är budskapet helt med verkligheten överensstämmande. Huset gapar tomt men det är - just det - soldödaren Saturnus som äger huset. 


 
Reinfeldt, den obegåvade paragrafryttaren som ersatt intelligens med en spikad doktrin han ämnar genomföra hur lite den än stämmer med verkligheten. Ett genuint diktatorshoroskop på många sätt. Som jag föreslagit tidigare: det här kanske är en kolsvart förbrytarsjäl som nu håller på att "avtända". Ödet gav honom svenska folket att härja av sig det sista av sin inneboende ondska eftersom folket med rätta var så sovande som han i sin svarta självbild och svarta människosyn ansåg. Han bevisade sin egen ondska genom att ta makten över dem - och de valde honom!

Jag har tidigare föreslagit att Reinfeldt kunnat dölja sitt inre mörker för det svenska folk som sannerligen inte analyserar sina ledare med något större skärpedjup. "Landsfaderns" storkors i Tamas guna (Mörkret) ligger nämligen undanskymt i de minst iögonenfallande husen. Dessa kallas visserligen inte "kadenta" (slumrande) i indisk astrologi, men deras innebörd för tankarna åt doldisskap. Tolfte är helt undanröjt, ett exilens eller isolationens hus. Det nionde har redan passerat zenit och den världsliga makten men kan liknas vid härskarens rådgivare som indirekt influerar det tionde makthuset. 

Det sjätte huset ligger under solnedgången i väst och indikerar fiender och olyckor - sådant som händer när den goda regenten eller Solens öga inte längre lyser över landet och folket. Det tredje husets fördoldhet kanske bäst kan fattas som att kommunikatören Hermes/Merkurius tänker osynliga tankar medan han har sin mössa på. Luftelementet syns inte och anden är impotent enligt Goethe.

*****
 
Men på en punkt läcker ändå Reinfeldts storkors i Mörkret ut och synliggörs för var och en att se (om de inte är helt förståndshandikappade eller djupt hjärntvättade) och det är genom hans politik !!! Saturnus må stå i ett undangömt hus, men planeter äger det hus den har allra minst att göra med, de solära och fria och generösa femte ledarskapshuset!

Istället för den verkliga mänsklighetens "allt åt alla" skriver Reinfeldt under på en slavdrivares vrånga världsbild: "allt åt de få privilegierade". Men eftersom Reinfeldt föddes att verka i Sverige, ett land med en avancerad socialt demokratisk tradition, har hans verkliga ondska trubbats av. Gudars skymning om han istället fötts i ett land utan Sveriges mognadsgrad. Och det är just Sveriges mogna sociala system den här underpresteraren hatar i djupet av sin själ, eftersom solidaritet inte är ett ord han överhuvudtaget förstår sig på.

Således blir hans genuina ledarskap ur hjärtat ren och skär Saturnus, han älskar arbetslinjen med piska och morot men mest njuter hans fascistiska natur av att kunna klämma åt "det sovande folket" och beröva dem allt. Till sin hjälp har han numera både Arbetsförmedling och Försäkringskassa som villigt bistår regeringen Reinfeldt med sådant siffertricksande som kan behövas för att presentera arbetslinjen och utförsäkringarna av de sjuka som en framgång. 

Saturnus är som bekant den minst äkta av alla planeter här i världen, den mest fabricerade och falska. Den skapar strukturer avsedda att övertyga undersåtarna och befästa makthavarnas positioner. Som ägare av det genuina hjärtats femte hus är Saturnus frankt talat inte bra. Det är ingen slump att de två nämnda fallen förblev barnlösa. 

När Ödets planet hamnar i femte huset är det en signal på att individen nu nått maximalt långt bort från sin andliga (och äkta) natur och blivit maximalt förvärldsligad. Den här extremt olyckliga placeringen för Saturnus leder också till väldigt dåligt självförtroende och det är säkert därför Reinfeldt i ren stupiditet erkände att han tränade framför spegeln på rollen som "landsfader". (Det var 2010, innan alla berörda insåg att man måste regisseras och ges manus inför sina framträdanden - Saturnus tenderar till det ospontana, det fabricerade eller förberedda.)

Saturnus klena eller overksamma placering i sjätte olyckshuset skulle kunna tyda på att Reinfeldts förmåga att sätta hårt åt andra och likt en arbetsgivare (Saturnus) agera snålt och fordrande ("det existerar inget sånt som en gratis lunch"). Men budskapet är alltså helt falskt eftersom Saturnus hittar en otroligt viktig kanal för sin i grunden negativa och repressiva ledarstil: det femte ledarskapshuset! Saturnus kunde lika gärna fysiskt ha befunnit sig i femte. 

Att den istället står i sjätte ger dock en intressant vinkling eftersom detta är den kroppsliga ohälsans hus, och det är sjukdom Reinfeldt inte har någon fördragsamhet med! Han och hustrun födde ett barn med svår allergi och på temat hård slavdrivare är det bara att notera vilken katastrof för Sveriges alla kvinnor den mannens politik varit. 

Saturnus opponerar sig mot kvinnans planet Venus i Lejonet, vilket dessutom gör Venus/kvinnorna till "förlorarna" eftersom det tolfte huset indikerar dem som inte får ut sin rätt i världen under Reinfeldts ledarskap. (Hur Filippa Reinfeldt med viktiga planeter i Lejonet stod ut så många år med den man som ingenting ger från hjärtat, det vete bara gudarna. Uppenbarligen hade de "karma" med varandra från tidigare liv.)

*****

Enligt det indiska schemat för planeternas verksamma natur "neutraliseras" Saturnus i sin verksamhet, så den "stora illgärningsmannen" är kanske inte en fullt lika hemsk "pain in the ass" som den har det i sig att bli. Och Reinfeldts manifest "Det sovande folket" instämmer. Han vill inte likt Adolf Hitler gasa ihjäl undermänniskorna, utan nöjer sig (i det här livet) med att sänka deras materiella status ned till livets absoluta nödtorft. De ska inte svälta, men en man som Reinfeldt, som inte bryr sig om någon annan än sig själv (och sin etniska och lyckade typ), prioriterar naturligtvis inte TANKEN på det goda samhället. Han är en primitiv kloakråtta som bara lever för sin egen komfort. Han har ingen fungerande ingång till de högre mentala nivåerna enligt horoskopet.

Som tidigare noterat är den stora välgöraren och filosofen Jupiter Reinfeldts kanske viktigaste planet eftersom den står i det nionde huset för "andlig plikt". Förr i tiden kallades detta en människas "kall". Det är oerhört viktigt att följa de planeter som talar till en själv (1a huset) från dharma-husen (5e och 9e). Men det materialistiska Jordtecknet Oxen i nionde kan knappast sägas vara en särskilt avancerad filosof och vad värre är, säger det indiska schemat att Jupiter (pga. de hus den tillfälligtvis äger i detta horoskop) är en VERKSAM illgörare. 

Reinfeldt är något så unikt som en Guds Straffängel skickad med uppdraget att ge svenskarna en nidbild av den totala materialistens uselhet. Problemet är bara att så länge han mutar medelklassen med rabatt på McDonalds kommer detta usla folk aldrig att fatta galoppen. Det behövs därför en journalistkår som INTE är köpt av högern och som kan spegla den här snurriga dåren (och hans folk) ur sanningsperspektivet! 

Som t.ex. på dagens morgonradio där en Sveriges Radio-journalist satt hårt mot hårt när Reinfeldts lakej Ulf Christersson sökte slingra sig ur tecken som tyder på att regeringen ljuger om arbetslinjens framgång i den del som handlar om att utförsäkra sjuka, driva dem ner i yttersta fattigdom och sedan skryta med "bättre arbetslöshetsstatistik". 

Notera här hur framgångsplaneten Jupiter alltså agerar ondskefullt. Lite inte på Reinfeldt när han tar ordet framgång, framsteg, tillväxt och så vidare i sin mun. Han är den onda tillväxtfilosofins språkrör. Han har ingen avsikt att berika alla, medelklassen har villigt sålt all sin heder för en ökad konsumtion. Istället skaver och knarrar hela landet betänkligt över allt som nu fungerar så mycket sämre. Och det bara pga Reinfeldts hat mot ett solidariskt samhälle där alla betalar för ett gemensamt och välsmort maskineri. 

Reinfeldt fick ordet "privat" på hjärnan i samma ögonblick han föddes under privatistiska tecknet Jungfrun, och med olyckans Mars i första huset har han verkligen lyckats visa vilken katastrof egoism uttryckt som politik är. Notera dock att Mars i första ensam inte ger de här resultaten. Astrologin frågar alltid om det finns flera olycksomen på himmelen. Att ha den anti-solära Saturnus i det solära femte politikerhuset är ett avgjort ytterligare missljud i horoskopet, och avslöjar dessutom hur svårt mannen har att vara lite hygglig och generös.

Sådana här tendenser behövs inte horoskop för att se, men man måste vara vaksam på politikerna och det kan man inte bli förrän man blivit tämligen medveten om hur Lögnens ande höljer sig bakom många smarta falsarier.

*****

Det är faktiskt helt obegripligt hur Reinfeldt med sitt dåliga tionde hus kunde nå makt, men säger en del om landet Sverige och analysförmågan hos dess folk. Till att börja med kan mannen inte tala begripligt. Tionde huset för publika framträdanden ägs av kommunikatören Merkurius, men den har gått i exil i tolfte huset, "den onda daimonens hus". Även den smidiga Venus har gått i exil så att "landsfadern" frankt talar har en sämre grammatik när han ska tala "lajv", utan att läsa innantill, än någon toppolitiker jag kan påminna mig.

Men nu råkar Merkurius och Venus båda vara Jungfruascendentens allierade, dess "verksamma välgörare", så den veka, introverta och dröjsamma kommunikationsstil det 12e indikerar, plockas "tursamt" upp av det mäktigaste huset av dem alla, det tionde huset. Detta hus vittnar om en offentlig plattform (Bonniersägda Dagens Nyheter, t.ex.). 

Eftersom 12e huset har innebörden "exil" kan man också tala om pengar (Venus) som utvandrar eller går i exil under Reinfeldts styre. Historien kommer att minnas riskkapitalisterna inom vården, skattebetalarnas pengar som flydde utomlands pga. graverande hål i lagstiftningen, allt under denna vanvettigt inkompetenta regering. Den scenen har något arketypiskt över sig och kommer att leva vidare.

Möjligen kan man också tänka sig att utländskt kapital flödar in i det dolda tolfte huset, pengar för propagandakampanjer (Merkurius kommunikation). Moderaterna fick sina pengar att ta makten någonstans i från och av Reinfeldts horoskop kunde man tro att det är internationella storföretag (t.ex. McDonalds) som köpt sig en sänkt restaurangmoms.


*****

Undertecknad upplevde således i år en samtidigt transit och konjunktion mellan bittra fienderna Solen och Saturnus över sin medfödda Sol i Vågen. Och när Solen kom riktigt nära sitt starkläge (faktiskt inom den kritiska sektorn ±1°) resulterade detta i en kaskad av fyra inlägg om bra kontra dåligt ledarskap - tydligen därför det är det femte "politikerhuset" som aktiveras. Lustigt nog har jag varit som svenskar i gemen hela mitt liv, gemen och lättlurad. Bara efter valet 2010 började jag intressera mig för denna underliga arena.

Bloggens 3½ år av inlägg återspeglar denna förkovran i elfte timman! I början var jag värdekonservativ och är det fortfarande. SANATANA DHARMA - den gudomliga lagen styr den här cirkusen! Men som Jesus bror Jakob sade så räknas inte Platons idévärld om man inte också agerar eller skapar en politik vars syfte är att gagna människorna snarare än pengarna.

Mänskligheten är nu så ur spår att man kan misstänka att en global katastrof av enorma mått är det enda som rättar upp den här kantrade skutan och får mänskligheten att åter samlas kring det som är viktigt. Marx enkla "gyllene regel" är inte dum: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter dennes behov." 

Reinfeldt och Borg har tvärtom vittnat om svinpälsens väg, att med piska och standardsänkningar (ner till svältgränsen) söka avkräva sjuka en prestation de inte mäktar producera. Eller tvinga arbetslösa hitta jobb som helt enkelt inte finns på den arbetsmarknad den borgerliga regeringen alltid velat se oreglerad vildvuxen och förödd av arbetsgivarens godtycke och fylld av lika många problem som man orkar observera och lista. 

9 kommentarer:

Anonym sa...

jo han är ett riktigt egosvin, det sorgliga i hela den här soppan är väl svenssons blinda tro på att han och hans gelikar är bra för oss, eftersom medelklassen som röstat fram ett gäng obegåvade höns tillfälligt vunnit på det, MEN
riktigt dåliga tider är på ingång, för att möts detta scenario vill man knappast ha en kapten på skutan som FR, vars måtto är; rädda sig den som kan...Nä här får vi nog bida vår tid, låta egoisterna köra sitt race, låta skutan kapsejsa och sedan säga: Aldrig mer slaveri...

Anonym sa...

En annan kul grej är att årstiden verkar en månad försenad, även observerad på Ales stenar...

Seaward sa...

Ales stenar får du gärna beskriva för mig, det är något jag inte känner till.

Om tanken på årstid utlöstes av tabellen med datum här ovan, måste jag inflika att detta är den gamla zodiaken som spikades senast för cirka 2.500 år sedan. Den är inte bunden till kalendern utan fokuserar stadigt stjärnhimlen.

Det var när västerlandet istället kopplade zodiakens början till vårdagjämningen som tecknen började halka snett med århundradenas gång. (Jorden gungar långsamt som ett fyllo på sin axel.) På bloggen har jag experimentella studier som visar att det är originalzodiaken som fortfarande påminner om zodiaktecknens innebörder - traderade till vår tid ända sedan antiken.

Anonym sa...

Jo men Als stenar är en solkalender, prickar in årsdagsjämningarna samt delar in klockan i räppor, allt enligt bob, 6-talet osv. jo 12 funkar också då!

Seaward sa...

Aha, ett uråldrigt kalenderredskap för indelning av tiden ur jordklotets perspektiv.

Det gamla österländska stjärnskådandet handlade om att kartlägga "gudarnas vilja" beroende på var i rymden, i vilka stjärnbilder, planeterna befann sig. Två uttryck för människans sökande efter kunskap, båda säkert med praktiska syften i bakhuvudet.

Anonym sa...

Vet en tjej som har Saturnus i femte huset och dessutom i Stenbocken. Ändå tycker jag i alla fall att hon uttrycker originalitet och är kreativ. Hennes födelsedata är 18 November 1992 i Piteå klockan 03.15. Konstnären heter Angelica Magnusson och hennes alster kan ses här:

https://www.facebook.com/Kreativa-Angelica-1658786844401057/

https://www.facebook.com/HobbyfotograferskanAngelica/?fref=ts

nouw.com/anjelickah/

Seaward sa...

Du har rätt om Saturnus i femte, men du kommenterar min upplevelse av ett par transiter i passage genom mitt horoskop. Det är något helt annat.

Astro-resonemangen bygger på dessa spelregler (i den indiska traditionen):

1. Femte huset ÄR Solens naturliga hus och via detta hus ser man hur fri och ohämmad kreativitet kanaliseras. Det är barnens hus (barnen som det enklaste uttrycket för att varje människa är en kreativ varelse, en Sol i miniatyr).

2. Solen och Saturnus är varandras "fiender", vilket inte ska överdramatiseras. De står bara för helt motsatta egenskaper. Solen kastar slösaktigt ljus över hela nejden, Saturnus avgränsar och kan som diamantsliparen skapa ting som fokuserar Solens ljus på ett sällsamt sätt. Solen är Livets naturliga intelligens och kreativitet, Saturnus är den vinklade och konstlade versionen, ibland så hård slipat/vinklat att det blir rent abstrakt.

3. När ett FÖDELSEHOROSKOP har Saturnus i Solens naturliga femte hus (till skillnad när Saturnus i transit för några år täpper till det fria femte huset), då kanaliseras kreativiteten och underordnar sig Saturnus psykologi. Om en människa med skapandelust har Saturnus yttrar sig den som att man inte söker naturliga motiv utan just "konstnärliga" infallsvinklar på t.ex. den natur som en vanlig människa tar in med sitt SolÖgat och avnjuter som helhet. Saturnus "sågar och filar", "beskär och vinklar" tills en konstlad version - en konstprodukt - uppstår.

Så planeterna är varandras fiender men när det gäller femte huset får Saturnus sista ordet och bearbetar synintrycket ytterligare. Det är därför filosofen Platons berättelse om världsskaparen (Demiurgen) snarast är historien om en hantverkare som först kontemplerar de rena Idéerna (i en högre dimension) och sedan vänder sig in mot världen och söker återskapa dessa efter sin bästa förmåga.

Det han skapar är avbilder som sedan människor i tredje steget ytterligare kan "skruva till" och kanske kalla "konst" eller "svart humor" beroende på råmaterial och presentation.

Ett besläktat exempel: En kvinna med Saturnus i Stenbocken i 5e (årgång 1961) valde t.ex. bort män ur sitt liv (förmodat lesbisk) och adopterade en dotter istället för att kreera ett barn. Här är Saturnus som den formgivande, fostrande styvföräldern istället för den verkliga Kreatören (som satte barnet till världen).

Solen är ren (andlig) förmåga att uppfatta fenomen här i världen (Eld+Jord) eller i osynliga världar (Eld+Luft), Saturnus blir sedan hantverkaren som återger objekt som kan ligga flera steg bortom den materiella verkligheten. Fotografi funkar utmärkt med Jord-Saturnus i femte för det ger just det inre ljusbringande ögat (konstnärlig vision) som direkt fastnar på livets yttre (materiella) strukturer.

Jag har t.ex. Saturnus motsats Solen i Solens eget femte hus och dessutom i "oynlig" Luft - jag har levt hela mitt liv utan att engagera mig för bildkonst på väggarna hemma, bara hängt upp något för att det inte skulle se helt tomt ut.

Min horoskopkreativitet tar alltså sikte, inte på materiella former som visar sig i livet, utan på Solens egen värld som den uttrycker sig på Luftens nivå - andevärlden. Därför ett kreativt intresse för astrologi och för osynliga sammanhang, t.ex. astrologins spelregler (eller dataprogrammering som jag sysslade med några år).

I personen du nämner borde man i fotokonsten kunna se hur strikta Saturnus leder till motiv som är "klassiskt rena" eftersom Saturnus avskyr myller och vill bryta ner till tydliga former... Det betyder inte att Saturnus i 5e MÅSTE vara konventionell i motivval eller kameravinklar, men det beror på vad som händer i övrigt i kartan.

Aggressiva attacker från Mars kan ge ett intresse för att bryta upp just den klassiska renheten, Venus framhävd kan ge mycket mer sockrade motiv, konventionellt vackra att se på... Stora delar av horoskopet inverkar i nästan varje delfråga man granskar.

Anonym sa...

Ojdå, uppfattade inte riktigt det där med transit. Förstår att det var kanske inte rätt plats att kommentera nu i efterhand även om det handlade om Saturnus och femter huset.

Fotografierna är väl oftast rätt "rena" som t ex klassiska bilder på någon solnedgång. Men på de teckningar hon ritat förekommer ofta myller av varelser i fantasilandskap. Sånna varelser har även "hoppat in" i fotografierna några gånger. Sen gör hon förstås även rena avbildningar av seriefigurer och där kan man ju se formalisten och perfektionisten Saturnus.

Seaward sa...

Ja, det är också min upplevelse: Saturnus som sådan är INTE en avantgardist utan t.o.m. lite nostalgiskt återblickande i motivvalen (gäller inte enbart foto).