Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 oktober 2012

Skorpionisk giftpil

Expressens Anna Dahlbergs krönikor har jag ett kluvet förhållande till. Ibland instämmer jag helt med hennes observationer men vid andra tillfällen tycker jag att hennes skorpioniska giftpilar riktas fel.

I det haveri som är högerns rikskapitaldrivna friskoleverksamhet är hennes kritik läsvärd (Expr) - man får en svindlande känsla av vilken skandal den marknadsliberala regeringen Reinfeldt är för landet. Hannes liknelse med den kapitalistiska skolverksamhetens masstillverkning av undermåliga elever - som gällde det ett löpande band med kokosbollar - är suverän. 

Och ändå... I hennes enda konkreta exempel gömmer hon undan de verkliga skurkarna och väljer istället att lyfta fram socialdemokratin, från vars led en sällsynt slem lycksökare tjänat grova pengar på skitskolor. 

Tyvärr måste jag vidhålla mitt tidigare omdöme om Dahlbergs horoskop - hennes motstånd mot politikernas undfallenhet till trots, tycks en borgerlig journalist inte klara den bittra sanningen om det egna systemets (inte politikernas utan det kapitalistiska systemet). Istället vidtar ett försåtligt baktalande av socialdemokratin genom "skuld via associering"-metoden. Detta är ren illvilja, Skorpionen som ett förgiftat psyke. När sanningen glimtar till, ligger skorpiongiftet där som smolk i bägaren och förstår ett annars stilrent aktstycke. 

För texten är skitbra, om man bortser från partifärgen på lycksökaren (eller väljer att multiplicera honom med 100 och sätta en högerstämpel på hela bunten). Artikeln ger en skrämmande inblick i hur illa en människa sköter sig från det hon börjar stirra på hägrande vinster och ser skolbarn som medel för att nå sina privata mål. 

"Money for nothing" är ett ideal som i bästa fall kommer att dö med Reinfeldt, kanske den slappaste och närigaste statsminister Sverige någonsin har haft. En man med en sjuk världsbild som tycks uppfatta människor i närhet, människor som samarbetar, som något ont. Härska genom att söndra. 

Hans individualism är i själva verket psykopatens, men svenskarna har så dåliga psykologikunskaper att de inte kan identifiera en störd människa. Och är man omedveten står man näst på tur att smittas av egopesten.

För sin nya bok, Ego Woman, har Carolina Gynning tagit hjälp av  Ingrid Carlqvist, en främlingshatare och drivande kraft bakom holländske rasisten Geerd Wilders "förläsning" i Malmö helt nyligen.

Hur egocentrering föder främlingsfientlighet eller t.o.m. rasistiska tankar om vissa folks eller "kulturers" överlägsenhet visavi andra, har bloggen redan utrett. Förvånansvärt nog visade sig Jungfruns zodiaktecken spela huvudrollen och om man skrapade Gynning på hennes konstruerade yta, skulle man troligen i den här Sol-Jungfrun hitta mycket grumliga tankar. 

Hon har faktiskt alla fullblodsrasistens varningssignaler: klaniska och inskränkta Kräftan kraftfullt förstärkt av Jupiter (vilket dock också betyder rika och framgångsrika människor inom den klaniska och slutna kretsen) samt ett psyke av typen den fallna Månen i Skorpionen. 

Hennes vettlösa och självdestruktiva första livshalva och skrikiga tonläge är redan kända fakta. Att nu hitta henne i nära samarbete med invandrarhaterskan Carlqvist för sin nya bok Ego Woman bara stärker bloggens tester om vilka zodiaktecken som har de värsta ego-problemen och därmed närmast till att börja misstänkliggöra andra. 

Fredrik Reinfeldt upprepar både Kräftan och Jungfrun från Gynnings himmel och har, trots sitt falska och tillgjorda rollspel, råkat haspla ur sig något om "etniska svenskar" som mönstermedborgare. Hans farfars farfar, negerkungen, förvisades som bekant ur landet som den sol-och-vårare han var (AB). Ett personligt arv och stigma som uppenbart Reinfeldt belastar delar av det svenska folket för. Rasism kommer ALLTID ur människors egna problem.

Varför Skorpionen bör sorteras bland de värsta egotecknen har att göra med att det här är man dör och precis som upplösningens Vattentecken Kräftan slåss Skorpionen intill döden mot sig själv - döden. Det är klart att egot kan bli extremt förhärdat i en kamp intill döden för sig själv. 

Egocentreringen når alltså sin problematiska kulmen i Skorpionen, just innan zodiaken kopplar över till sin sista tredjedel där de universalistiska tecknen alla kontrolleras av "transpersonella" Jupiter och Saturnus. (Naturligtvis kan primitiva delar i ett horoskop "instrumentalisera" de avancerade tecknen och så att säga maskera sin ynkliga själviskhet bakom fejkat "ansvarstagande för helheten".)

Lustigt nog är inte egoprincipen själv, Väduren, märkbart rasistisk eller främlingshatisk. Och hur skulle den kunna vara det? Väduren representerar en frisk och framåt kraft, pigg på att ta sig an världen, göra nya bekantskaper och kanske nedkämpa dem i ridderlig strid. Då duger det inte att sitta och vaka på sina egna positioner som Kräftan, Skorpionen och i synnerhet Jungfrun gör. Positivt polariserad Mars skiljer sig från negativt polariserad Mars. 

Det är länge sedan bloggen nämnde hinduismens term ahamkara, "jag-skaparen" eller mer filosofiskt, det falska jaget eller egot. Det sanna jaget, andesjälen, är den egofixerade inte ens medveten om i sitt tunnelseende, det sanna jaget visar sig bara under djup avslappning där egot sjunker undan och en upplevelse infinner sig, att man är ett med allt som finns.

Ahamkara kan jämställas med horoskopets ascendent - den symboliska punkt där andesjälen etablerar sig i en fysisk kropp på jorden. Men även Mars är en naturlig symbol för det ego som bryter sig ur den allomfattande cirkeln ♂ och söker sin egen plattform eller förståelse. Eftersom Solen anses upphöjd i Väduren kanske man kan se Mars symbol som en solflamma, en strimma ljus som lämnar det sanna jaget (andesjälen) och lyser ner i materiens mörker (och inte sällan blir övermannad av mörkret).

Nästan alla tecken uttrycker egoprincipen på något sätt, och fast Lejonet sprudlar av energi och positivitet faller detta inte kalla typer i smaken. För dem är Lejonet dominant och självupptagen. Men egokärnan ligger på ett så mycket större plan att man ofta låter dessa ledartyper göra sin grej. Lejonet vill ha sista ordet.

Oxen, å andra sidan, är alltför primitiv för att tydligt uttrycka sig i bloggens studier. Men den har onekligen ett äganderättsperspektiv som i förlängningen kan bli till främlingsfientlighet: "invandrare tär på mitt landområde eller de skattepengar jag ensam vill ha fördel av". 

Samma resonemang hörs än tydligare och mer sinistert från räknenissen Jungfrun, vars varje steg styrs av kalkyl som söker maximera DEN EGNA nyttan. Detta märks tydligt av att Jungfrun i zodiaken kontrasteras med det maximalt oegennyttiga tecknet Fiskarna - det universella martyriets symbol. Allt detta har upprepats många gånger förr (men man vet aldrig var en ny läsare kan dyka upp i den här stående presentationen av zodiakens sex komplementära par).

*****
 
PS. Den (s)-politiker Dahlberg inte nämner vid namn torde vara Ole Salsten, vars extremt jord-vattniga (materialistiska) horoskop jag tittade på här.


Inga kommentarer: