Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 oktober 2012

Sociala utstötningssyndromet i tydlig variant

Alla som har den gruppsociala Vattumannen och den moltysta Skorpionen kombinerad i samma horoskop blir nu inte sociopater eller massmördare som Usama bin Ladin. Det är otroligt svårt att fastslå om individen "sväljer det onda" och blir en självplågare som anfräts i sitt inre eller vänder taggarna utåt. Det verkar som om än ofta väljer att angripa andra mellan kvinnor våndas med det här syndromet, men det har jag inte siffror på.

Nu läser jag i AB om att kända och populara Ainbusk-sångerskan Marie Nilsson brottats med depression sedan början av tonåren och i vuxen ålder tvingats göra halt helt för psykiatrisk vård. Det är inte förvånande med tanke på hur horoskopet ser ut.


Dels är detta årgång 1961 när dystra Saturnus är stark, placerad i sitt negativa härskarläge i Stenbocken. Det speciella med det här året är att Saturnus motvikt, den gladlynta Jupiter, är satt ur spel eftersom Jupiters passage genom Stenbocken gör att Saturnus äger den. Årgången är med andra ord ovanligt mörkt stämd.

Sen är det bara att se månaderna passera revy och noterar hur kylan tilltal under vissa planetära konfigurationer. Här derangerar Skorpionens svarta vatten Vattumannens klara blå mentala konceptioner och t.ex. ens egna tankar blir Fienden!

Sådana här horoskop går ibland inte att förklara med hänvisning till omilda barndomsmiljöer. Jag kan inte komma fram till något annat än att det är karma från tidigare liv - skuggor av ett obehagligare slag - som nu konstruerat en "subtil psykisk kropp" som inte fungerar väl. Det psykiska karmat är således ett steg innan den ohörsamme drabbas av somatiskt karma och föds handikappad för att på det mest påtagliga sätt leva sig in i en situation som han eller hon försummat i någon annan existens. 

Sådan är den antika läran om själavandringen. Den är inte alls hjärtlös som de grunda Humanisterna uttryckt via sin ordförande. Tvärtom: gör om och gör rätt. Karma uttrycker tillvarons nåd, den ödmjukar och startar om själarna, sätter dem på ny bana.

Jag har faktiskt ett horoskop för ytterligare en f.d. celebritet med samma Sol och Måne. Också hon lämnade på grund av ett aldrig närmare specificerat problem av mental natur offentligheten. Men i Marie Nilssons fall har vi dessutom en försvagad livsglädje (Jupiter) och en lömsk attack från Mars mot sinnelagets Måne. Sammantaget har de här signaturerna uppenbarligen lett till en livslång leda vid livet. 

Skorpionen är ju också dödsdriften (thanatos), vilket tydligt visade sig när den freudianska psykologen som spann vidare på lärarens halvutvecklade tankar själv hade hungerdemonen Rahu i dödens Skorpion. Att Skorpionen i dysfunktionellt tillstånd kan stå för dödsdrift (eller mordiskhet) har vi sett av de 161 mördarhoroskopen där Månen i Skorpionen dödar mest och av de två självmord i den svenska teatervärlden där båda individerna var födda i ett annat varv när Rahu åter hungrade på skorpiontemat.

Eftersom Saturnus inte bara lyckas kyla ner livsglädjens Jupiter för årgång 1961 (cirka) utan också äger sinnelagets Måne, är det faktiskt Den Långsamme som verkar vara nyckelplaneten här. Mars i dess direkta attack mot sinnet bara vidareutvecklar problematiken. 

Vad betyder detta? Jo, om man följer den antika tanken att den sjunde himmelen eller kretsen - Saturnus - är "själens form" - den kosmiska Världssjälens form såväl som den individuella själens, är den undertryckta jovialiteten en del av själens egen struktur. 

Det är det som får mig att misstänka att årgång 1961 kollektivt är en stor grupp själar på jorden som är här för att bearbeta ett svårmod som ätit sig djupt in i deras väsen genom ett eller flera miserabla liv på jorden. Det går naturligtvis inte att peka på tid och plats med astrologin men vi är i Europa nu och har gott om fattigdom och svårmod på den här kontinenten.

Saturnus är "kronisk" och representerar djupa hjulspår och när Månen involveras, handlar det alltid om en livslång seriositet som gränsar mot  tungsinne. Och detta redan innan man tagit ställning till Jupiters styrka och eventuella sekundära inflytanden på Månen.

*****

Andra med liknande signaturer på födelsehimmelen

Redan Sol- och Marskonjunktionen i Skorpionen, där Mars involerar Solen i attack mot Månen, är en remarkabel och väldigt specifik konfiguration. Att därtill kräva en Saturnus som lägger lock på Jupiter skulle troligtvis ge noll träffar med en samling på 6.700 kartor. En sökning på bara de tre förstnämnda planeterna ger några stycken som nått celebritet:
  • Robert Devereux, 2nd Earl of Essex;19.11.1566 - general och adelsman. Halshuggen efter ett misslyckat upprorsförsök mot drottning Elisabet av England
  • Bob Hawke;9.12.1929 - politiker, australisk premiärminister. uttalad ateist
  • Mats Strandberg;24.11.1944 - sportjournalist, avskedad efter rasist-debaclet kring kollegan Bo Hansson
  • David Macaulay;2.12.1946 - brittisk illustratör
  • Gianni Versace;2.12.1946 - modeskapare, mördad, homosexuell
  • Marie Nilsson Lind;13.12.1961 - låtskrivare, artist
  • Mikael Ljungman;25.11.1963 - kriminell byggföretagare, dömd för mordbrand och misstänkt för bedrägeri på 355 miljoner kronor
Det är som synes inget vidare muntert sällskap Marie Nilsson finner sig i, astrologiskt. Min misstanke är att dessa personer illustrerar samma problem som med förövare och brottsoffer. Man ser inte riktigt var på skalan individen befinner sig (särskild inte om exakt födelseklockslag saknas). Motivet "ligger i luften", men vissa i gruppen höll i sitt dåvarande liv på att "tjäna ihop" till en återfödelse i djup grämelse (eller kanske som mordoffer), andra - kanske Ainbusk-artisten - är redan där och själen svettas nu ur sig gamla oförrätter, begångna eller uthärdade.

Vattumannen och Skorpionen i kombination är troligen den mest asociala av alla kombinationer de tolv ursymbolerna kan producera. 

Inga kommentarer: