Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 oktober 2012

Vänsterpartiets tankehöjd



I det här stickprovet upprepar jag kvalitetskontrollen på de fyra ledande högersossar som nyligen använde näringslivets term "affärsplan" för en olyckligt snarlik syn på samhällsmedborgarna som den fule Fredrik frammanat de senaste sex åren.

Högern har sökt mind-fucka folket och forma en regredierad människotyp, en sort som ser sig själv som konsument och inte längre äger den stora visionen. (Reinfeldt till sitt eget folk: "visioner är farligt - låt oss bara sitta still i båten") Folk som helt enkelt inte längre har andlig (mental) kraft nog att se sig som delaktiga i ett gemensamt samhällsbygge som lyfter helheten - till allas nytta, lugn och ro på gatorna, och till föredöme för omvärlden. 

(Det svenska välfärdssamhället VAR faktiskt beundrat i hela världen innan högern slaktade det och stal vänsterns begreppsapparat. I sanslösa reklammäns händer kan ett folk bli hur mentalt korrumperat som helst. Till sist vet man inte längre vem man kan lita på eftersom förräderiet och egoismen skymtar i var människas blick.)

Den här fördumningsprocessen tycks Svenskt Näringsliv vilja bidra till genom att förhåna högskoleämnet filosofins nytta... Deras skäl att sänka svenskarnas tankerum kan man bara spekulera över, men troligen förstår de själva inte innebörden i och konsekvenserna av sina egna utspel - ett vanligt problem hos dem som bara är räknenissar. De känner bara till en enda färg och försöker därför måla hela världen med den.

Ekonomism är som en ond sjukdom när den tar kontroll över en människa, det har mänskligheten vetat sedan begynnelsen. Därav det gamla talesättet om att man inte samtidigt kan tjäna både Mammon och en annan, värdigare, herre.

*****

Nu har tre vänsterpartister undertecknat sin skuggbudget och presenterar den i DN. För de tre ledande högersossarna var det den näriga människans rastlösa RAJAS GUNA (passionens kvalitet) som kontrollerade deras tankeförmåga. Enligt samma metod gäller för Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Josefin Brink följande:

Solen
Månen
Mars
Venus
Sjöstedt
Andersson
Brink


Placeringarna i tecknen kan översättas till trions kollektiva betoning av tre kvaliteterna:

Sattva/Ljuset: 3
Rajas/Vacklandet: 4
Tamas/Mörkret: 5

(Det måste understrykas att det inte är individernas enskilda sammansättning som intresserar här, utan vad gruppen som helhet projicerar.)

Den här spridningen på de tre kvaliteterna är att föredra framför de fyra högersossarnas ensidiga fixering på Rajas som i lidelse kränger än hit, än dit.

Eftersom Solen är en odiskutabel kraft i astrologin - den står för själens "livsuppdrag" i det här varvet på jorden - är det rätt träffande att jämföra de fyra affärsplanerande högersossarna med den här lilla gruppen av ledande vänsterpartister. 

Alla högersossarna hade Solen i den fallande eller negativa polariteten - en själ som ännu inte förstått jordelivets villkor och därför är här ännu en gång för att smutsa ner sig i materialismens dypölar (Jord/Vatten) och genom att konkret kladda ner sig växa i insikt. 

Avståndet kunde inte vara större till vänsterpartisterna, som alla tre har en Sol i den positiva polariteten (Eld/Luft) och därför helt ansluter sig till de goda filosoferna i Platons idealsamhälle. Platon visste att politiker drar snett om de inte leda av samhällets främsta medborgare men för att undvika korrupta grupperingar stipulerade Platon att samhällets filosofer skulle leva i kommunistisk egendomsgemenskap. De hade med andra ord passerat LIDELSENS KVALITET som så fullständigt dominerade de fyra högersossarna och deras affärsplan.

Var vänsterpartisterna troligen avviker från Platons expertgrupp i sin syn på staten, är att hans filosofer var astrologer! Det var genom att studera den himmelska lagen (lagbundenheten) ett samhälle ständigt kunde hålla sig påmint om att lägre tendenser - som dem Svenskt Näringsliv sedan åtminstone 2001 korrumperat landets politiker med.

Davis Suhonens och Felix Debels klarsynta artikel i DN om hur högersossarna skapar sådan politik som köper dem positioner i näringslivet kallas konspiratoriskt av de högersossar som redan kanat så långt av banan att du borde lämna politiken redan nu, trots att de kanske ännu inte fått det rätta anbudet från näringslivet.

Varför inte dryga ut v-trion med de här två skribenterna i socialdemokratiska tidningen Tiden eftersom de uppenbarligen ser lika klart som Sjöstedt, Andersson och Brink. Det handlar ändå bara om stickprov och inte om några statistiskt säkra trender.
 
Solen
Månen
Mars
Venus
Suhonen
Debels


Suhonen ensam hade stärkt inläggets sak om var visionen om det goda samhället befinner sig på den politiska skalan, men hans exceptionella koncentration på passionerat LJUS (Sattva, medvetenhet) balanseras helt ut av kollegans lidelse för MÖRKRET (identifikationen med livet ur strikt materiella aspekter). Den nu femhövdade gruppen uppvisar alltjämt en bra blandning av alla "perspektiv".

Man kan nämligen misstänka att en liten portion mörker behövs om man vill kommunicera sin ljusa vision till omvärlden. En varelse av rent ljus skulle inte ens kunna uppfattas av dem nere i helvetesvärldarnas mörker, och knappt ens i den gråzon där mörkret fördunklar människornas omdöme och reducerar dem till Lidelsens yra höns.

(En helt annan sak är Suhonen/Debels antimonarkism som nu tagit sig rent smaklösa uttryck. SvD)

Inga kommentarer: