Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 14 november 2012

Sol & Måne hos Nobelpristagare i kemi

Av de äkta Nobelpris som Alfred Nobel nämnde i sitt testamente - alltså inte ekonomi eller "fred" (trovärdigheten hos det senare har varit noll sedan krigsförbrytaren Henry Kissinger fick det) - återstår för bloggen bara att redovisa kemisternas sol- och månplaceringar.

Jag har passat på att göra kriterierna mer entydiga för den ibland osäkra månplaceringen - merparten av födelsetiden för pristagarna förblir okänd. Nu gäller följande:
1. Etablera tidszonen för varje pristagare som ser ut att ha en osäker månplacering. När byter Månen tecken i Kalifornien (+8 relativt Greenwich) eller i Nya Zeeland (-9 relativt GMT). Det rör sig som synes om ganska många graderas variation beroende på plats på jorden.

2. I kritiska fall, vilken dygnshalva har de bästa oddsen (största sannolikheten), 00-11.59 eller 12.00-23-59? 

Skulle Månen byta tecken mellan 11 och 12 mitt på dagen (i princip ett 50/50-fall) gäller dygnets första hälft. En liten men knappast vetenskapligt exakt homage till bloggens tidiga upptäckt att något fler Nobelpristagare än medelsvensson förefaller födda under dygnets första hälft.
Jag tog mig tiden att granska medicinpristagarna på nytt (först redovisade här), sedan jag upptäckt att en av dem i själva verket var en kemipristagare samt att ett namn av misstag dubblerats. De mer stringenta reglerna för att bestämma Månens placering ledde till några mindre ändringar men förändrade i grunden inte det som fanns att säga om Månen i Oxen och Fiskarna - tydligt dominanta bland läkare och medicinforskare.

När det gäller ett så stendött ämne som kemi hade jag benhårt trott att Jordelementet (och möjligen Vatten för organisk kemi) skulle excellera. Men som framgår av tabeller var det inte så:

Sol & Måne hos
Nobelpristagare
194 medicin
158 kemi
14 13 14 17
22 22 9 12
15 8 17 12
9 16 14 16
19 20 22 13
20 15 18 15
16 17 7 15
19 14 12 6
15 16 8 19
14 18 11 8
14 10 12 16
17 25 14 9
Snitt:
16,2
13,2
Signifik.
rel. snitt
(±40%):
<=9,7 e.
>=22,6
<=7,9 e.
>=18,4

(En kemist utgår eftersom bara hans födelseår anges på Wikipedia. För båda kategorierna gäller att priset inte delats ut alla år och att priset ibland delas mellan flera personer. Tydligen är det mer "drag" inom området medicin och svårare att urskilja bara en värdig vinnare per år.)

Medicin och Oxen stämmer som redan noterats perfekt med den inbitna traditionen att detta är ett fysiskt tecken - därav intresset för att förstå vad som ger kroppslig hälsa. Oxar går sällan att motivera för annat än pengar och komfort, men på de ämnena går de verkligen gång! Oxen som Tellus eller Moder Jord representerar den negativa instinkten att inte vilja gå vidare, inte vilja se, inte vilja förstå!

Därför bor Djävulen i detta tecken, han som viskar i örat att vi ska jaga runt för pengar och stanna kvar inom denna konsumtionens och förbränningens domän. Medicin är konsten att förlänga den fysiska kroppens vistelse så länge som möjligt i den verklighet som Platon kallade "graven"!

Månen i Fiskarna stämmer också bra in idén om välmående, men varför tecknen verkar skilja sig beroende på om Sol eller Måne aktiverar dem, det har inte bloggen hittat några svar på än. Kanske är det så enkelt som att Solen i Fiskarna AGERAR medan Månen i Fiskarna REAGERAR eller REFLEKTERAR och att den återspeglande därför är bättre lämpad att begrunda frågor om fysiologi och välmående.

Anm. Ett dominant men skadat soltecken kan gå bärsärk och bli manisk och driven - Solen kan inte se sig själv, den bara är och lever (rullan)! En liten varning för födslar i soluppgången, således. Man måste noga studera om Månen har kapaciteten att spela ping-pong med Solen eller helt körs över. Solen i 1a egohuset kan ge enormt ingrodda narcissister, plågsamt upptagna av sin egen värld. De duger egentligen bara för scenkarriärer där egocentrismen är legitim (diva-typen).

Å andra sidan förklarar inte detta varför Sol och Månen i Oxen båda är så involverade i det fysiologiska - om man inte bejakar att Oxen är zodiakens mest kroppsliga och materialistiska tecken och därmed faktiskt själva essensen av medicinämnet. Ämnet medicin handlar inte om något annat än Oxens härskare Venus i Jordelementet: att hitta balans i de kroppsliga systemen = friskhet.

Ämnet kemi däremot ser ut att vara bara "slumpens vita brus" - är ämnet så stendött att inte ens det mycket specifika och konkreta Jordelementet snappar upp det? Astrologins 12 zodiaktecken kanske inte når ner till mikroskopiska nivåer?

När allt kommer omkring kallas astrologi Jyotish i Indien, läran om ljusen (de synliga planeterna). Det har å andra sidan inte hindrat spekulationer kring elementens subtila verkan, eller läran om de tre gunas (kvaliteterna) - någons slags psykologisk föregångare till moderna studier av verksamma faktorer på en nivå under de synliga föremålen eller levande varelserna.

Men ett soltecken och ett måntecken stiger faktiskt fram ur det ointressanta vita bruset: Solen i det seende ögats eget tecken Lejonet tycks ha släktskap med den värld kemin utgör. Och Månen i Skytten, den eteriska och formbildande planeten Jupiters egen domän är också överrepresenterad.

Jag måste säga formbildande, för Saturnus är bara förvaltaren av Formerna, men Saturnus är inte den Högste. Det är Zeus/Jupiter som är den högste fastän Jupiter som namn på en planet "bara" intar den sjätte kretsen och Saturnus äger den sjunde himmelen.

Men det är Jupiter/Zeus som är "Högguden" och det är ur Etern, det femte elementet, som planritningen till ett kosmos eller en enskild själ utgår. Själens Form (Saturnus) och dess Liv (Solen) är en polaritet som springer ur den singularitet Jupiter/Zeus utgör.

Vagt kan man därför ana varför just Eldtecknen Lejonet och Skytten är så intresserade av att söka Livets ursprung i mänsklighetens senaste framsteg: förmågan att låta Solens öga kasta ljus över en hel värld som hitintills varit fördold för mänskligheten. Sinnelaget (Månen) tycks ana att kemi representerar just "mekaniken" bakom det manifesta livet i denna värld (Solen).

I ett test av Nobelpristagare visade sig också nionde huset för grundforskning, motsvarande Skyttens teckens upptäcktsresande tendens. Kanske är det detta som dyker upp som måntecken (en skugga eller återspegling av banbrytande framfart). Detta test av Jupiters husplacering hos Nobelprisbelönade fysiker enligt mån- och solascendentmetoden kan vi nu följa upp med medicinarna och kemisterna!


HUS
194 Medicin
158 Kemi
Jupiter i husen utifrån Surya lagna samt Chandra lagna
1 18 15 15 19
2 21 21 8 9
3 10 17 20 11
4 17 19 14 13
5 13 9 13 10
6 16 12 11 13
7 21 19 14 17
8 23 11 15 12
9 13 19 13 14
10 15 28 10 9
11 15 13 13 15
12 12 11 12 16
Snitt:
16,2 13,2
Signifik.
rel. snitt
(±40%):
<=9,7 e.
>=22,6
<=7,9 e.
>=18,4

Låter man bara framgångens Jupiter tala själv blir tabellen rätt häpnadsväckande. Här händer något distinkt, men vad?

Vem var gud bland människorna under hela 1900-talet? Jo farbror doktorn! Bland medicinpristagarna fanns många läkare som också var forskare och detta rimmar väl med att framgångsplaneten via undersåtens ascendent - månascendenten - ger en extrem överbetoning på det tionde huset för prestige och aktning i samhället!

Den lilla människan, dvs. människomassorna i stort (Månen) anser att medicinpriset stavas p-r-e-s-t-i-g-e och a-u-k-t-o-r-i-t-e-t. Doktorn har sista ordet, medicinvetenskapen har tagit sig rätten att påstå att vissa saker är verkliga eftersom de kan kopplas till kända fysiologiska skeenden och andra saker är overkliga (andar och demoner) eftersom de inte kan kopplas till materien. Månen - den dummare delen av människans medvetande - identifierar framgång med auktoritet och problemformuleringsmonopol.

Se bara det svenska folket och deras närmast ritualistiska förhållande till allsköns odugliga medicinska preparat - den frågan sorterar egentligen under ämnet kemi, men det är tveklöst hoppet om "vällevnad" och "framgång" (Jupiter) som förklarar celebritetens planet (Jupiter är här Nobelpristagaren) i tionde prestigehuset. Ur den irrationella själens (Månen) perspektiv, således.

Men vad då säga om Nobelpriset i medicin ur Solens perspektiv, ur den fria andesjälens eller den levande livskraftens, Intelligensens perspektiv? Jo sjukdom, korrupt hälsa och rent av död i åttonde huset känns instinktivt som ett perfekt hus för framgångens Jupiter att verka inom, om man studerar Nobelpristagarna utifrån INTELLIGENSENS planet Solen. Jupiter gagnar onda hus, som det sjätte, åttonde och tolfte - detta är känd indisk doktrin. Spontant skulle Jupiter i lekens och spekulationens femte hus inte alls kännas lika rätt för priset i medicin.

Men varför Jupiter ur den solära intelligensens perspektiv inte betonade sjätte hälsohuset kan tyckas en gåta. Men förklaringen är väl rätt enkelt: i antiken tecknade Jungfruns sjätte hus bara "fiender" eller "olyckor". Åttonde husets hot, "döden" är långt mer skrämmande och därför suger husets becksvarta ondska åt sig motgiftet, framgångens och vällevnadens Jupiter.

Minns samma test för de Nobelprisbelönade författarna och hur skrivandets tredje hus fylldes av en mängd Jupiter! De här testerna hjälper faktiskt att validera husens betydelser eller åtminstone allmänna "stämningsläge". Medicin är en dyster hörna och den hör passande nog hemma i det skorpioniska åttonde huset där gifter och dekokter har sin naturliga hemvist!

Fynden är inte knivskarpa, men det vore konstigt med tanke på hur dessa symboler i sig kan bära på flera innebörder.

Kemisterna bjuder på det märkligaste av budskap. Att placera den solära intelligensen i andra huset gynnar inte stora upptäckter inom kemi. Detta är remarkabelt eftersom näringen till första hus-kroppen brukar placeras i andra huset och många Nobelpris har gått just till upptäckter som handlar om kroppens kemiska funktioner, vitaminer och dess upptag. Det är nästan som att det blir en överdos av dödens filosofi (näringslära).

Solen - den levande varelsen - producerar inte berömvärd kunskap om näring genom att själv vara identifierad med hälsofixeringarna i denna sektor. Man måste ha distans till sina egna kroppsfunktioner. (Reinfeldt har den assimilerande Månen i 2a och allt hans politik för Sverige till sist handlade om var att sänka moms på restaurangbesöken! En liten människa satte sig bakom ett på tok för stort skrivbord.)

Det är troligen därför Jupiter inte ger några framgångar när den ur "intelligensens" synvinkel slösas bort på ett dödsliknande hus som det för pengar och andra materiella resurser av alla de slag. Resonemanget är inte jättetajt, men jag har inget annat just nu.

Trots att en del fynd rimmar så väl med astrologisk tradition, måste man vara öppen för att det bara är slumpens spel som dansar inför ens sinne. Fysikpristagarnas Jupiter i Surya lagna och Chandra lagna liknar inte alls placeringarna här.

Återvänder man till författarna stämde den fantasifulla månascendentens Jupiter i tredje fantastiskt med temat författarskap, och hos kemisterna är återigen tredje på tapeten, men inte inte genom föreställningsförmågans Måne utan genom den direkta observationens (synens) Sol. Någon kanske blir övertygad här: kemi är ett område där intelligensens skarpa ljus skiner över, författarskap handlar mycket om att suggerera fram stämningar och intryck.

Skillnaden mellan de två verksamheterna beskrivs utmärkt av den skillnad i betydelse en sol- och en månascendent har, och kemisternas Jupiter visar att tredje huset här är gynnsamt i egenskap av inte skriftspråklig förmåga utan som det snörräta intellektets eller logikens forum. Det periodiska systemet är ungefär lika trist som vilken tabell som helst - sådant som astrologins Merkurius ägnar sig åt. Solen - andesjälens intelligens och samtidigt den kroppsliga människans livsuppdrag tenderar mot intellektuella bedrifter i fallet kemipristagare.

Men, som sagt, varför gäller inte detta matematikerna och fysikpristagarna? Skulle deras ämne vara "större" än kemisternas?

Tja, titta på Jupiters favorisering av sitt eget, den gränslösa utforskningens nionde hus hos den här gruppens månhoroskop. Uppenbarligen gillar matematiker och fysiker en mer grandios typ av utmaning. Men måste minnas att det fanns många astrofysiker i den gruppen pristagare.

Men varför fysikernas betonade första huset för det egna jaget i sinnelagshoroskopet? Kanske för att både matematik och fysik, inte minst astrofysik, är höggradigt spekulativa. Den som inte har ett mycket rikt jag (1a huset) har ingen möjlighet att leva sig in i dessa ämnen.

Men återigen, jag vet för lite om kemi, annat än att det verkar vara mer en fråga om kombinatorik - en låda Lego-bitar - än genuint upptäckande verksamhet. Matematik gränsar till filosofi och tankar om verkligheten och därmed ÄR det första jag-huset intressant. Hus "nummer 1" är ju platshållare för det Oändliga, under dess förkrympta vistelse i en enskild kropp ("1").

Kosmos eller det som är ännu större (eller rättare, helt utan måttangivelser) begrundar sig själv via de enskilda kropparna. Det kanske är därför kemisterna är "mindre" och bara jobbar via tredjehusets systematiska och intellektuella sfär.

Notera dock att INGET hus bland fysikerna/matematikerna favoriserades över de andra ur den solära Intelligensens perspektiv.

De här försöken att förstå zodiaken och husen utifrån den celebra gruppen av Nobelpristagare är långt ifrån klara.


Inga kommentarer: