Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 december 2012

En journalist med exakt rätt nivå

Jag skäms en smula över den första - och kritiska - kommentaren till födelsehoroskopet för Aftonbladets politiska redaktör Karin Pettersson. Den var visserligen föranledd av en antimonarkistisk artikel. I övriga ämnen skriver hon, som i dagens ledare så enkelt och rakt att det kan upplevas populistiskt men har så rätt i sak!




Tyvärr är svensk socialdemokrati en institution i intellektuellt upplösningstillstånd. Sverige har på något sätt tappat sikte på vad människor måste ha med sig redan i grundutbildningen för att kunna se igenom så urbota falska och patetiska pr-konstruktioner som projektet "Reinfeldt & Nya Moderaterna".

Projektet finansierades uppenbarligen av näringslivet och designades av pr-mannen Per Schlingmann. Dess enda syfte: att krossa sammanhållningen mellan de anställda på landets arbetsplatser (läs: krossa facket) genom den kända gamla "härska-genom-att-söndra"-tanken. "Individuell lönesättning" är i själva verket bara ett tomt ord för "generell lönesänkning". 

Samma tanke bestrålar man sedan individernas hjärnor med - tills dess att folk i gemen verkligen känner sig "privata". De är nu visserligen ensamma och isolerade men hjärntvättat upprepar de nu "min valfrihet!" dagen lång. Den förkrympta människan i medelklassen förnekar sig insikten om hur mycket sämre samhället blivit under en regering bestående av marknadsliberala blodsugare. 

De tröstar sig genom att stirra på de "isolerade företeelser" (som separatisten Reinfeldt säger om precis allting) där de tycker sig kunna uppleva en förbättring för "egen del". De är nu totalt inspärrade i egots isolerade och rymningssäkra cell. De klarar inte längre att tänka stort och rätt.

Svensk skola måste ha missat att introducera högre bildning - logik och filosofi med flera ämnen - även på grundläggande nivå. När jag på prov lämnade de innötta hjulspåren till närmaste livsmedelsbutik (som råkar heta ICA) och gick in på ett COOP - grundade utifrån den korrekta tanken att människor som koopererar gör det bättre för alla - då visar sig den falska högermentaliteten ha infiltrerat även dessa kvarter. På matkassarna stod det med stora och vulgära bokstäver, 

Jag äger

Vilken satanisk sammansvärjning detta insnävande av den ursprungliga, större och ädlare tanken!

I samma butik finns också "robotar" så att man själv kan registrera och betala sina varor. Detta sparar förstås in på personal men är just ett snyggt förvaltande av den kooperativa idén! De få gånger jag besökt butiken har jag redan noterat flera "tillbud" med uppretade människor som inte gillar relationen människa och död och krånglig maskin. 

Jag prövade själv den datoriserade utcheckningen och säger bara: "aldrig mer". Det tog en evighet för maskinen att ge mig växeln tillbaka. Men fanstyget hann tjata på mig att ta min kasse och gå tre gånger medan jag ännu plockade i varorna! 

Maskinen är ren kundförolämpning och i förhållandet mellan de två tidsfönstren kan man notera hur ett girigt tänkande byggts in i själva datasystemet: utdragen kontroll av vilka pengar som matats in och skotsk snålhet i den slöa utmatningen av växel. Sen blir det plötsligt väldigt bråttom att få bort kunden från löpande bandet så att nästa kan göda systemet! 

Detta är inte kooperation - monstermaskinen illustrerar exakt det som gör Borg och Reinfeldt till de onda människor de är. När ett folk inte ser vad eller vilka som dagligen hjärntvättar dem och eroderar deras klarsyn, då har den grundläggande skolningen i uppmärksamhet och förnuft helt kapsejsat. 

*****

 


Kan något nytt om ledarskribentens horoskop sägas? Jag påminner mig att det här är en av de få journalister i prominent position som valt, säkerligen avsiktligt, att hålla sin födelsedag borta från internet. (Se Wikipedias referens till hennes egna utsaga, "Stenbock" är det närmaste man kommer!)

Förklaringen är kanske att hon privat "ligger till sängs" med en borgerlig journalist som arbetar för DN, något det är taktiskt att tona ner så mycket som möjligt när man skriver för de 10% röda sidorna i en i övrigt borgerlig tidning som Aftonbladet. (Sök på birthday.se och se själv.) Nå, även jag kan umgås med folk som röstar politiskt, människan är ett underligt hopkok av drifter och tendenser...

Eftersom Solen byter tecken bara 8 timmar in på det här dygnet flyttar jag in Solen i Stenbocken i den här nyritade kartan. Pettersson tillhör de få som slipper tänka om angående sitt veckotidningshoroskop. Gruppen som kan leva vidare med den västerländska zodiakens feltänk blir dock mindre för vart århundrade som går, och den här bloggen tillhör en av de få i västerlandet som redan pekat ut framtidens astrologi bortom västerlandets ideologiska undergång (vilket naturligtvis också kommer att dra ner dess zodiak i pappersstrimlaren). 

Det är den ursprungliga babyloniska zodiaken som fortfarande lever och har hälsan en bra bit ovanför västcivilisationens tanketak, det som satts vid den egna planetens kalenderår snarare än i Platons idévärld. Detta är faktiskt en plats - ett lokum - som äger fysiskt rum långt ut i rymden. 

De jordbundna själar som bara löper som skottspolar mellan jorden och månen i sin själavandring har därför aldrig under "mellantillståndet" mött de stora själar som frivilligt tittar in till planeten Jorden då och då men i allmänhet lever sina andliga liv i de högre sfärerna. Till den celesta gruppen själar hör säkerligen de gamla astronomer i Babylon som tänkte ut den ursprungliga zodiaken!

Med en oerhört signifikativ NYMÅNE i maktens tecken Stenbocken blir det plötsligt helt klart varför Karin Pettersson är med i spelet, helt oavsett vilken politisk ideologi hon egentligen stödjer. Hennes kommentar i tidningen journalisten (se bild) blir ur astrologins perspektiv mest ett uttryck för den narcissistiska nymånens försök att få lite distans till vad man själv håller på med. 

När månen med dess reflekterade ljus osynliggörs eller "bränns" på grund av närheten till Solen, sägs detta visserligen inte göra människan oreflekterande eller antiintellektuell, men väl att den solära handlingsmänniskan driver människan hårdare. 

I värsta fall blir man besatt av en enda idé, vilket i Stenbockens tecken således är politik, hackordning och maktstruktur. Stenbocken kan därför hamna var som helst på det politiska spektrat, men intressant nog lyste gruppen med cirka 100 moderata politiker nästan helt med födslar i Stenbocken medan tecknet firade en formidabel triumf bland socialdemokratiska politiker. 

Detta fick bloggaren att påminna sig att Stenbocken som det enda av de tre materialistiska Jordtecknen tar socialt ansvar, det gör inte Oxen (Jimmie Åkesson), som bara är intresserad av sitt ägarförhållande till den hemmamark den duperade själen tror sig kunna äga.

Och Jungfrun, som nått ett mognadssteg längre, har verkligen inte lust att ta socialt ansvar, vilket Nya Moderaternas partihoroskop avslöjar, i detta tecken är man fullt upptagen med att profitera på Oxen/jorden, och förbättra lönsamheten i sitt nedlagda arbete (rationaliseringar/friställanden så fort en chans till ökad vinst visar sig).

Det ligger därför något socialt demokratiskt i själva Stenbockens idé, samtidigt som rå vilja till makt och diktatur sällan är långt borta. Om det är en "god" Stenbock eller bara en grupp råa sällar som börjar utöva pöbelvälde när de nått makten måste andra faktorer i horoskopet antyda.

Här vill jag bara understryka hur väl Jord och Luft fungerar tillsammans. Karin Petterssons ömsesidiga reception mellan Stenbockens och Tvillingarnas härskare (Saturnus resp. Merkurius) visar med all önskvärd tydlighet hur journalistiken (Merkurius) gått till sängs med makten (Saturnus)!

I bästa fall skadar detta inte Merkurius rapportering av fakta från maktens högborg (Saturnus), och Pettersson har goda förutsättningar till ett nyktert omdöme i frågor om materiell fördelningspolitik och principiella frågor (som den om att moderaterna ljuger i sin terminologi - de ger sig själva bidrag stulna från de fattiga). Skälet till Petterssons torra men sakliga rapportering är att Saturnus befinner sig ett libero-läge, i rörliga Tvillingarna som är amoraliskt (gäller även härskaren Merkurius). 

Moral kan hindra objektiv rapportering eftersom denna förmåga sammanhänger med ett högre mänskligt mognadsstadium än Tvillingarna representerar. Det är Tvillingarnas "högre sida" Skytten och dess härskare Jupiter som representerar den individ som äntligen kuggar i den högre insikten om att det finns intelligens i hela universum, att hela universum ÄR synliggjord intelligens. Gud finns, men han låter oss famla i vår egen dårskap tills vi lär oss ställa rätt frågor och med en ödmjuk attityd. Den som redan tror sig veta når aldrig några nya insikter.

Med en nymåne har vi faktiskt två av de tre indiska ascendenterna. Att sätta Solen som markör för första huset ger "livsuppdraget" och Månen i samma funktion den personliga inställningen. Det enda som saknas är den faktiska födelsetidpunktens ascendent, som tyvärr är den avgörande för vad i horoskopet som kommer att manifesteras och vad som lagts på is.

Att solascendenten (Surya lagna) tecknar en projektstartare och en social aktivist är tydligt. Att månascendenten (Chandra lagna) villigt lägger sig för att låta den dominanta Solen driva sitt program för detta liv, är lika tydligt. "It's nothing personal."

Är då denna solära aktivism av godo? Ja tidningskrönikorna är uppenbart goda och bottnar i ett ansvarstagande för helheten (så typiskt Stenbocken). Det vore därför genant om inte den indiska tolkningsmetoden med planeters "verksamma natur" instämde i detta.

Stenbocken i första huset är i mina ögon lyckosam och den måttfulle men rätt barske kejsar Augustus måste ha tyckt detsamma som lät prägla mynt med sin Stenbocksascendent. I öster får Stenbocken tre planeter med sig som verksamma välgörare, kommunikationens och journalistikens Merkurius, kärlekens, pengarnas och den sociala harmonins Venus, samt - och oerhört viktigt - den stora illgöraren Saturnus, Stenbockens härskare, som på detta sätt "tämjs" och bringas till att också åstadkomma något gott innan han till sist ändå tar livet av oss som Liemannen. (Jesus: "Samla inte dina skatter på jorden utan i himmelen/i bygget av ditt himmelska medvetande".)

Vad vi därför ser i Petterssons unikt goda horoskop (för att vara en journalist!) är således en i sig sällsynt reception mellan två härskare som besöker varandras "palats" och som BÅDA har rollen av verksamma välgörare. Och när sedan både Venus och Saturnus ligger i förstahuset enligt både sol- och månascendenten, då har vi i Karin Pettersson raka motsatsen till den onda och själviska moderaten Fredrik Reinfeldt, vars naturligt onda Mars stiger i privategoismens tecken Jungfrun i första egohuset och där också arbetar som "verksam illgörare". Jag förstår inte hur Reinfeldt orkar leva med all denna själviskhet i sinnet. Jag tror helt enkelt inte kan klara att se utanför sin egen livslögn. 

Givet dessa fabulösa indikationer i Petterssons horoskop behöver man nästan inte säga mer. Horoskopet är glasklart och hon är också prisbelönt för sin journalistisk. Varför jag målat in den Stora Välgöraren Jupiter i himmelsblå ideologisk Luft i andra huset för pengar, kan du säkert själv lista ut givet all den GODA idealism som den här unikt bra Stenbocken antyder.




Inga kommentarer: