Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 december 2012

Klarsynt av centerpartist

En läsvärd artikel på Newsmill av centerpartisten Lars Vikinge. Som en för astrologin viktig detalj noterar jag hur han två gånger får samma problem med syftning i sin meningsbyggnad. I en och samma mening vacklar han mellan singular och plural. Så typiskt det duala Fiskarnas tecken!

Men Fiskarna - martyren eller vittnesbördet om de materiella förlusterna Fiskarna lider på grund av roffarmentaliteten i det motsatta tecknet - genomsyrar också hela artikeln. Vikinge berättar historien om samhällets förlorare! Horoskopet + debattartikeln ger tillsammans ett fenomenalt exempel på Vattenelementet när det fungerar som bäst: uttrycker sitt lidande. Notera hur han simmar runt det centrala begreppet svaghet. 

Månen i Kräftan är protektionism och när den inte degenererar i främlingsfientlighet bär den fortfarande den sunda instinkten att värna sina egna. Det är så det enbart biologiska livet fungerar, innan det adlats av Luftelementet och den verkliga människans ankomst.

Soulsångerskan Whitney Houston, med Sol och Måne omkastade jämfört med Vikinge exemplifierade tyvärr även Vattnets tendens att "gå ner sig" i träskmarker och förfalla till missbruk. Herakleitos (500 fvt): "Den torra själen är den bästa." 

Om han med detta syftade Eldsjälar eller Jordsjälar framgår inte direkt, och gåtan blir inte mindre av att han också hävdade att "Vägen ner och Vägen upp är en och samma" - ingen dikotomisering typ astrologins positiva (upp) och negativa (ned) polaritet, där inte!



Att den ner till Vattenelementet sjunkna Solen disponeras från ovan, från en Jupiter i Vattumannens höga rymd är här sannerligen inget "dissociationssyndrom", Merkurius/Mars/Jupiter i Vattumannen beskriver perfekt en brinnande lärdomsiver. 

Men intressant nog dyker "dissociationen" ändå upp i texten genom att han påpekar centerpartiets generande förakt för bildning, deras avfärdande av informerat tänkande som "akademiskt finlir". Centern av idag uttrycker en graverande tendens att skvalpa runt i dunkla Vatten och inte alls kunna greppa Luftelementet och dess humaniserande inverkan.

Astrologiskt, ser man således att den viktiga dissociationen mellan Vikinges intelligens (Solen) och "intelligensens hjärta" (Solens sol, Jupiter) ändå är ett motiv som fyller honom. Men kopplat till ögats planet Solen väljer han att "se" fenomenet i sin partiomgivning. 

Vikinge är en sann Fisk, en martyr som bar fram vittnesmål om hur degenererad den svenska högern är. Och märk, han skriver ändå bara om Centerpartiet, inte Moderaterna! (Folkpartiets skamliga flörtar med Sveriges utbredda främlingsfientlighet - vår usla sociala kompetens - ska vi inte tala om.)

Jag är säkert part i målet, med flera viktiga Luftplaceringar vid födelsen, men varför Vikinges axel mellan Kräftan och Stenbocken inte urartat, kopplad till de störande månnoderna som den är, har säkerligen att göra med Vattumannens humaniserande inverkan. 

Det är från den höga och klara rymden Vikinge blickar ner på de ömkansvärda jordkrypen som vältrar sig i lerigt vatten och utan framgång söker bygga sig ett rike på jorden baserat på djungelns lag, den så kallade marknadsliberalismen. Men "bara natur" (Jord och Vatten) skapar sjuka samhällen, Vikinge nämner centerns djupa förakt för de svaga. Det krävs Luft för att formulera en ideologi som tar hänsyn till alla tänkbara perspektiv. 

Likväl är han pragmatiker: Vattumannens energiska tänkande förankras via Saturnus i Stenbocken och Jordelementet. I den delen (Luft mixad med Jord) beskriver horoskopet "dissociationens" raka motsats: "rationalismen", här i formen av ett noggrant iakttagande av de materiella formerna (Saturnus i Jord) och sedan konstruktionen av en filosoferande (Jupiter) intellektuell modell. 

Man kan tydligt identifiera detta som den zon varifrån artikeln skrevs. Tragiskt nog blir då bilden av de bestialiska och obildade centerpartisterna (Annie Lööf) mer lik Månen och giriga Rahu i instinktiva Kräftan - samma djuriska hunger och armbågande som SEB-chefen Annika 'Fallskärm' Falkengren energiskt dementerade i en tidningsrubrik för några år sedan: "Jag är inte girig." 

Det är intressant att jämföra Vikinges med Falkengrens horoskop
eftersom bankchefen föddes några veckor senare, alltjämt till sideriska Fiskarna men där nu den intellektuella Vattumannen tappat sin kraft sedan intellektets Merkurius också plumsat ner i Vatten och med den libidoplaneten Mars. Venus förflyttning under den här tiden spelar säkert in, från det älskvärda och upphöjda tillståndet av "allkärlek" i Fiskarna till egokärleken i Väduren hos Annika Falkengren! Kan det bli tydligare?

Två horoskop som ser på livet ur helt olika perspektiv, en med folkets väl (Jupiter i Vattumannen) som främsta mål och den andra fullt upptagen att bara berika sig själv och sina närmaste, bankens aktieägare! Det är helt klart att skillnaderna mellan de båda skulle förklaras ännu bättre om födelsetiderna var kända.

Inga kommentarer: