Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 3 december 2012

Shakira - vem blåser vem på pengarna?


Yngre Shakira naturelle samt en senare på god väg
att bli en egenmäktig och bitchig onkel Scrooge


Faktiskt, jag har bara väntat på en skandalrubrik som den i AB om Shakira och hennes pengar sedan jag för några år sedan läste hur god hon var som delade med sig av sin stjärnglans och gav ekonomisk hjälp till behjärtansvärda projekt i hemlandet Colombia.

Skälet till detta var ett anonymt fall med precis samma fullmåne mellan den finansiella bossen och snåljåpen Stenbocken och den generösa - men bara mot sina egna -  Kräftan. (Stenbocken själv sig inte som snål utan förnuftig och försiktig med de materiella resurserna - andra brukar finna tecknet brista i generositet.) Den anonyma var också en latina som flytt sitt hemlands fattigdom med det materiella drömlandet Sverige hägrande. 

Som en god dotter skickade hon varje månad en summa pengar till sin gamla mamma som blivit kvar i fattigdomen, men fördomsfullheten, ja till och med rasismen läckte igenom hos kvinnan, särskilt i latinans nedlåtenhet mot färgade. Tydligen står karibiska övärldens forna negerslavar lägre i en sydamerikansk mix av Europa och Nya världen... (Alla resonemang som sätter fokus på hudfärg och ras avslöjar genast individens egen simpelhet...)

Det är som sagt var från Stenbocken hackordningstänkandet utgår, men tecknet verkar smart nog att inte själv figurera i skandalskriverierna. Mån-Stenbocken Jimmie Åkesson står stadigt kvar medan partiets ansenliga mängd rötägg avslöjar sin sjuka världsbild. Istället har det varit Stenbockens motpol, Månen i Kräftan som i instinktivt efterapning av härskaren Stenbockens dekret - eller motreaktion mot dem? - sluter sig som en mussla och blir till en krabba med skyddande skal. 

Kräftan utvecklar antipati ("tvärtom-rörelse") mot personer som "formellt" (Stenbocken) avviker från folk i den egna klanen. Zodiaken låter Kräftan representera den lilla och inneslutna gruppen, samt navel, sjukdomen cancer och mental ohälsa - saker som drabbar folk som stänger sig inne och bara tar hand om sina egna.

Kräftan är både naturlig protektionism och dess överdrift i den canceroida cellen. Under Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldts regering har hemligstämplandet av regeringens affärer ökat kraftfullt! Och redan innan grävande journalister noterade detta häcklades han på sina håll för att bara gömma sig längst in i huset Rosenbad och förhålla sig helt passiv som statsminister - Kräftan gömd under sitt skal. 

Vi ser därför tydligt att vi har en dysfunktionell statsminister och mycket riktigt ägnar sig regeringen åt ett fanatiskt gynnande av "sina egna", åt dem som redan har sitt på det trygga. De som redan är otrygga till följd av sjukdom eller arbetslöshet, dem trampar ett djur från havets botten som Reinfeldt kallsinnigt på.

Nu stäms Shakira, Solen i tonsättande Stenbocken och Månen i maktlösa Kräftan, av sin före detta manager (och pojkvän) som känner sig blåst på rimlig ersättning för att regisserat Shakiras väg till stjärnstatus (AB). Det är roligt att latinan föddes under just denna fullmåne, eftersom den förutsäger just maktkamp mellan man och kvinna (Sol och Måne) och i synnerhet kontrollen över pengarna (Stenbocken är det ultimata resurstecknet).




I samband med tunnelkollapsen utanför Tokyo, påminde jag om att oppositioner mellan de negativa Vatten- och Jordtecken ofta saknar kreativ spänst att gå från klarhet till klarhet. Istället kollapsar de eller sjunker passivt ner i lergröt och nöjer sig med ett sinnesabsorberat liv. 

Den mer våldsamma kollapsen ska troligen placeras under axeln Oxe/Skorpion eftersom tecknen är så inflexibla att de bara har en väg: att gå sönder. Troligen bygger den hellenistiska astrologins tanke om Skorpionens tempel (8e huset) som dödens hus och Oxens 2a tempel som Hades port på just denna plötsliga reva i livets vävnad.

Men Shakiras Jord/Vatten-axel utspelar sig i Rajas guna, den passionerade kvaliteten och den leder förstås till dragkamp i materiella frågor. Särskilt tydligt om det är fullmåne med Solen och Månen som behändiga etiketter på den som arbetar i sitt anletes svett och den som från skuggan i hemmet kan njuta av arbetets frukter. Solen torkar ut, Månen återfuktar, mannen är torr och kärv, kvinnan fuktig och behagande.

I en modern tid när en kvinna som Shakira själv är ute under den gassande solen (strålkastare) på en scen blir resonemanget mer komplext. Shakira själv är Solen (idolen) som arbetar hårt och sänder sina pengar hem till modern, familjen eller moderlandet Colombia. 

Men när hon allierar sig med sin manager börjar problemen! Fullmånen ger en sådan anspänd axel att den måste upplösas i en högre syntes. Men Jord och Vatten kan aldrig ärva himmelriket och det enda som händer är krig om resurserna. Shakira har krigaren Mars i mycket starkt läge i Stenbocken och hennes f.d. pojkvän och manager har uppenbarligen gjort ett enormt dugligt jobb. Men den lägre och instinktiva själen - Månen i Kräftan - är inte rättrådig som Stenbocken utan suger åt sig som en svamp. 

Den här fullmånen är som sagt passionerad (rajasisk) och medan Solen i Stenbocken håller mot och propsar på rätt fördelning, går Månen böljgång, och är ömsom mer sluten och därmed generös och ömsom mer öppen och söker då sluka allt som kommer dess väg. Paradoxen är att Kräftan är generös så länge den fått sitt, sluter munnen och riktar sig inåt mot assimilationsprocessen.

När Kräftan (eller Månen) några timmar senare åter känner behoven pocka, då öppnar den sig och verkar som ett svart hål som slukar och slukar tills dess mått är fyllt. Det går därför inte att tillskriva den här fullmånen någon större konstanthet eller konsekvens, fullmånens båda poler driver fram det sämsta ur den andra. 

Stenbocken degraderar sig till en despot som med det nyckfullt stångande hornet (capri-cornus), Månen förfaller till de låga nivåer Kräftan Reinfeldt satt för det svenska folket: ta från det fattiga och mätta din medelklassmage, det är helt okej för vi är alla bara oförståndiga småmonster från havets botten, med långt kvar till att bli verkliga människor. 

Ja, vissa ur det här talrika lägret säger att "människa" bara är en idé och därför bara en fantasi. Egentligen är vi själviska djur som t.o.m. liknar våra närmaste artfränder, aporna. Och vi har ju nästan samma genuppsättning som grisarna, tänka sig. 

Så här resonerar människor som gått ner sig i dyn - det astrologin kallar Jord och Vatten. De som producerar sånt här infantilt trams, är själva barn av den tredje Jord/Vatten-axeln: Jungfrun/Fiskarna. Här mellan havets simmande djur och jordbrukarjungfrun på sin åker ser vi myten om livets rörelse från havet och upp på torra land, till en bofast och jordbrukande mänsklighet. Det är också i merkuriska Jungfrun impulsen att fårstå de naturliga processerna ligger.

Eftersom rubriken indikerade tajthet med pengar, vore det försumlig att inte kommentera att Shakira, som även t.ex. Fredrik Reinfeldt har BÅDA pengahusen aktiverade. Aggressiv härsklystnad i 11e förmögenhetshuset (en förmögenhet som alstras via en stark 10e-huskarriär) och naturligtvis Solen som indikation på ett starkt driv som kanhända är idealistiskt motiverat men kanske också bygger på viljan att bli rik.

Andra huset står för "privatekonomi" och det kan vara förvirrande med två ekonomiska hus. Men egna ekonomins hus är det näraliggande kapital (eller andra resurser) individen behöver för att hålla sin förstahuskropp vid liv och kanske för att ge näring åt sitt förstahusego. Ju mer aktivitet i andra huset, desto större chans att individen har narcissistiska tendenser, faktiskt i ännu högre grad än om planeterna ligger i första huset! Fokus på andra huset blir en person som ägnar sitt första hus onödig omsorg - eller övergöder det!

Hos Shakira är det förmögenhetsplaneten Jupiter som ligger i andra huset, vilket är ett oslagbart omen för en välsmord privatekonomi. I egoprincipens tecken Väduren tecknas dock en närmast paranoid vakenhet på "mina pengar". När sedan Jupiter visar sig vara ego-ascendentens härskare, då har det uppstått ett extremt finansiellt omen kring Shakiras egen person. Nu blir Mars i 11e tydligare. Krig om de ansenliga resurser en sådan kassako genererat.

Som om inte allt detta räckte, ligger också pengarnas signifikator Venus "upphöjd" (och extra fruktsam) Shakiras första ego- och kroppshus!

Som sagt, med alla dessa pengaomen har jag bara väntat på rubriker om Shakira i någon typ av ekonomisk skandal. Och detta för att Jord och Vatten står för en lägre intelligens än Luft och Eld, som båda är relativt befriade från den här solkiga typen av materialistisk dragkamp. Vem som blåser vem på pengarna går knappast att reda ut. Shakira har en godhet via Venus i första huset, men det finns också ett negativt och ha-begärigt tonläge i horoskopet.
 


Se även: Shakira - predestination och framgång


Inga kommentarer: