Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 december 2012

Susanna Alakoski & astrologin om pengar

Lyssnar på Lundströms bokradio i P1 och hyllade författarinnan Susanna Alakoski berättar om sin uppgörelse i bokform av en socialt underprivilegierad barndom. Det är gripande, och mitt hat till moderaternas syn på att människor i botten "borde anstränga sig mer" ökar tiofalt under lyssningen. Jag har tidigare uppskattat hennes sociala patos i krönikor i AB.

Eftersom själavandringen smyger bakom varje fundering kring varför man föddes under den himmel den nu fick med sig i livet, blir det extra fascinerande när Alakoski efter djup eftertanke bedyrar sin oskuld - ingen av barndomens sociala misär var ju hennes fel.

Hon har rätt och fel. Rent tänkande kan naturligtvis inte nå bortom faktiska fakta, myndigheters sociala dokumentation av problemfamiljen och så vidare. Alakovski har rätt på Jordelementets nativa verklighetsplan: empiriska fakta tyder på att hon varit offer för ett orättvist samhälle. 

Skulle detta enstaka liv vara en pusselbit i en större plan, är det inget ett normalt intellekt kan fånga, inte utan högre intuition. Men vem i pressad situation klarar att vända sinnet inåt och söka de dolda världarna? Hela kroppsorganismen är krampaktigt fast i kampen för sin överlevnad.



Således har Alakovski sinnets och det fysiska begärets Måne i tjänstehjonets tecken, Jungfrun. I Jordelementet är psyket fokuserat på livets yttre materiella villkor och frågan om hur dessa kan förbättras. 

Det här är första inlägget där detta zodiaktecken som tydliga rön kopplar till främlingsfientlighet och "moderaternas" vilja att gagna sig själv dyker upp i ett livsöde där självcentreringen plötsligt blir en fråga om att överleva.

Är det så här den högersympatiserande medelklassmänniskan upplever sitt liv: som en kamp för sin överlevnad fast hon har det väldigt bra? Är det Jungfruns egocentriska orientering som gör medelklassen så sjukt okunnig om sin sociala omgivning, som får Moderaterna (vars horoskop domineras av Jungfrun) och dess Führer Reinfeldt att producera skuldbeläggande myter om att samhällets olycksbarn måste jobba hårdare för att bli som de själva, de lyckade "etniska svenskarna"?

Då bekräftas bloggens tanke om att Nya Moderaternas politik attraherar vad som i praktiken är andevärldens vita patrask, en andlig underklass som aldrig lärt sig att skapa ur själen eller ge ut av sig själva. Dessa själar, denna omedvetet onda medelklass är en struktur av små svarta hål, små privata center som bara suger åt sig utan att ge något tillbaka till det samhälle de söker undvika.

Denna människotyp skapar helvetet på jorden, de slår sig samman och bildar småhelveten som moderata stockholmsförorten Täby, där de fördömda själarna t.o.m. hindrar folk med dålig ekonomi att flytta in. De här människorna har satt sig själva i karantän, för att renodla privatismens ondska - den som på ytan beskrivs som borgerskapets diskreta charm. I rikemansgetton som Täby fullbordar den aningslösa medelklassen  degraderingen som alltid kommer ur överdriven materialism i kombination med för lite och för dåligt tänkande.

Ur metafysiskt perspektiv ringer det varningsklockor när man ser ett horoskop så djup ner i Jordelementet som Susanna Alakovskis. Vad är det för näringsbrist en själ känner sig kallad att åtgärda och som bara kan synliggöras genom ett liv under den döda Jordens dominans? 

Själsliga defekter uppstår i himmelen men kan manifesteras via Eld, Luft, Vatten, eller, när inget annat biter, som en rejäl smocka från den karga verklighetens Jord. Här måste väl ändå själen reagera, när hennes blindfläckar kommer till henne i formen av en helt och hållet objektiv omvärld?

Metafysiken är skranglig. För som Jesus sade, "de fattiga har ni ju alltid omkring er [men min tid på jorden som er lärare är kort]". Västerländskt välstånd och dagens konsumistiska livsstil är troligen en parentes i världshistorien. Fattigdom har varit och kommer att förbli regel för planeten Jorden. Jord är något man växer ur, men det kan ske först när man fallit ner. Och på botten är verkligen Alakovskis horoskop.

Givet att barndomsfamiljen tycks ha varit oförmögen att hjälpa sig själv noterar man hur begränsad POTENTIALEN är på denna karta. Saturnus står i härskarläge i den materiella fördelningens Stenbock, men härskarläget betyder också att principplanetens fokus på materia eller resurser inte kan höja sig och hittar rikedom i annat än prylarna. Saturnus i Stenbocken kan verkligen beskrivas som "materialismens grundprincip".

Alakovskis Sol i Oxen står med stjärnan Algol -  Satans huvud - som gör ett rent hån av det här livsuppdragets normalt så triviala uppgift: hitta ro för kroppen genom mat och kreaturets komforter. (Jämför Svenskt Näringsliv vars onda stjärna i pengarnas tecken skapar en nidbild av Saturnus rättrådiga ledarskap.)

Eftersom även livskraftens Sol (med eller utan Algols perverterande inverkan) saknar potential ser det här livsödet ut att trampa runt i stoftet utan att veta hur man tänker sig ur problemen! Varför Solen saknar potential att nå högre är att den disponeras av Venus och jämviktens planet befinner sig i sitt eget negativa hemmatecken Oxen. Och eftersom det sinnelag i Jungfrun som faktiskt söker förbättrade materiella villkor har sin disponent Merkurius i denna Oxe stannar hela horoskopet kvar på det döda stoftets nivå, med sådant tänkande som tillhör materialisten. 

Metafysiskt kan man som bäst säga att Alakovskis själ VALDE en födelse som inte skulle ge några öppningar "uppåt" alls. Själen behövde denna konfrontation med samhällsbotten. Jag misstänker alltid tidigare liv som en arrogant och välbemedlad människa i fall där fattigdomen stigmatiserar rejält, någon hårdför och självisk onkel Scrooge som nu kommer tillbaka till jorden för att känna hur tjänstehjonen hade det.

Eftersom födelsetid saknas finns möjligheten att Månen cirka 17.00 tar över rollen som atma karaka från Venus i Oxens 29e grad. Men tidsfönstret är kort, redan 21.00 har Månen nått Vågens 1a grad. "Själens åstundan" kan alltså sägas beskriven av den mest materialistiska av alla positioner: Venus i negativt hemmaläge i den basala resurstecknet Oxen.

Och nu kommer en spännande upptäckt: för Jungfrun i 1a huset är Venus såväl en essentiell som verksam välgörare (det goda pengar kan köpa kan gagna välbefinnandet). Och det är förstahusägaren Merkurius också, här placerad strax före Venus. Venus i Jord - identifikationen med det materiella livet har i sitt närmaste entourage skribenten Merkurius. 

Det ser verkligen ut som om Alakovskis själ "wallraffat" i underklassen för att rapportera om den helvetesskugga själviska människor lite högre upp i samhället kastar bakom sig. Den triviala medelklassen kommer naturligtvis själva att falla ner ett eller flera pinnhål, men det blir i nästa liv. Då kommer också de, likt Alakovski, att ha mycket att berätta om sin konkreta miljö och vad den saknar i jämförelse med de som ÄGER. 

"Att äga" är Oxens modesta livsuppdrag, så Alakovski är på sätt och viss ute i samma ärende som Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Men hans fixering vid materiellt ägande favoriseras av gudarna! På Alakovskis himmel ser vi inte alls samma kreativa Eld eller intellektuella Luft. Faktiskt, välståndets Jupiter, hennes enda placering i Luft, "ägs" och binds till det materiella av sin disponent Saturnus. Och som om inte det räckte befinner sig rikedomens planet (ur sinnelagets perspektiv) i Fiendens sjätte hus. 

Den Jupiter-placeringen känner jag till från det egna horoskopet, men om Alakovski vet att rikedom (och den privilegierade överklassen) är själens värsta fiende, varför denna aktivism? Troligen för att sinnelagets Måne visar på en god Merkurius och står nära pengars Venus. 

Alakovski uttrycker en materialistisk förståelsehorisont i detta liv vilket, återigen, knappast någon annan än en mahatma skulle kunna göra givet en så trasig barndom. Bara stora själar har samlat sina skatter i det supralunära elementen Luft och Eld, och i den meningen var Urban Bäckströms själ mer i harmoni med kosmos morallagar då han föddes till sitt "bra" horoskop. Frågan är om han inte valde fel i detta liv. 

Men att tänka bortom marknadskapitalismen och se möjligheten av helt andra civilisationssystem, det kräver troligen en annan typ av solär intelligens än den som Oxen representerar - äganderättsprincipen. Konsten att skilja mellan mitt och ditt är dock en tidig lektion som måste läras in innan själen kan gå vidare. Den förhöjda kriminaliteten i Sol-Väduren och Sol-Oxen indikerar att det här i dessa mysterier som själarna snubblar.

*****


Alakovskis horoskop är extremt på många sätt - se giriga demonen Rahu i Kräftan och hur Månen i Jungfrun jobbar för att "mätta" hånfulla bild av en trygg och säker hemmiljö. Se Mars i Fiskarna - "samhällets olycksbarn" - och olyckans angrepp mot Månen för sinnelag och hemmiljön. 

Alakovski baxnade själv i radiointervjun inför hur komplext hennes unga liv varit, nu när hon med tid och distans kunde överblicka vad hon varit med om. En enda blick på horoskopet bekräftar fullt ut detta. Den Ondes hånfulla leende just invid Solen låter besynnerligt lik den textrad av Bob Dylan jag citerade i frågan om "Vad gör Svenskt Näringliv i politiken?": 
"No reason to get excited", the Thief he kindly spoke
"There are many here among us who feel that life is but a joke


"Boktipset":


4 kommentarer:

Anonym sa...

Alakoski är född bara två dagar före en annan känd person som är född på samhällets skuggsida och som lyckats ta sig därifrån och bli ett känt namn, om än inom ett annat gebit: Nanne Grönvall. (Mormor sålde illegal sprit till missbrukare, och skulle med största sannolikhet ha blivit mördad av några som ansågs sig blåsta av henne om det inte varit för Nanne, som hon berättade om i sitt sommarprogram. Hon hade livrädd gömt sig, men tvingade sig att stiga fram, varpå en av skummisarna vägrade utföra dådet med ett barn närvarande.)
Nannes måne är istället i vågen, men är även den under attack från mars. Måndisponenten venus har däremot hunnit in tvillingarna. Fast venus styrs fortfarande av merkurius i oxen...

Seaward sa...

Ja, titta. Nu har Månen bytt tecken men drabbas nu enligt indiska aspekter av 210-vinkeln istället för 180.

Att Mars i "martyrens" Fiskarna aktiverar Månen blir förstås också en indikation om att senare i livet "vittna" om sin barndom (som en del av distanseringen).

Jag ser nu att jag redan skrivit om Grönvall och ordat om samma Sol med stjärnan Algol. Minns inte vilka slutsatser som drogs där. (Är stjärntydaren konsistent?)

Anonym sa...

Stjärntydaren kanske är konsistent, men inte kommentatorn ser jag... Lustigt nog nämner jag också där min mammas horoskop, precis som igår, men där har hon månen i vågen istället för skorpionen. Det var nämligen så att jag såg och räknade fel i början (kanske omedvetet önsketänkande, månen i vågen låter ju trevligare...) men om mormor hade rätt om födelsetiden måste min mamma ha månen i skorpionen istället. Tänker jag efter stämmer det bättre, men det som räddar henne från Satansaxelns värsta yttringar är väl den stortrigon i luft, med soldisponenten inblandad, som jag också nämner i den kommentaren.
Nanne har ju faktiskt ett värre horoskop än Susanna A, med månen angripen även av saturnus, och venus av mars. Men månen är till skillnad mot Alakoski också välsignad av Jupiter.
S

Seaward sa...

"Hela historien" blir ofta en övermäktig bibba positionsrabblande. Som du märker stannar jag ibland vid det mest intressanta för frågan, trots många sekundära indikationer som är intressanta.

Här var grundmotivet Jordelementet som den materiella tillgångens element, och Månen i Jungfrun tycks ha hållit S.A. kvar i frågor om materia (och fördelningspolitik). N.G., med Månen i lättsinnigare Vågen, valde Luftens uttryck - artisteri...

Dina näras horoskop lämnar jag dig med varm hand att räkna ut så de blir rätt. :-)