Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 december 2012

Torgny Segerstedt - havererad individualist

Dilsa Demirbag-Sten ägnar sig åt mer fruktbart skriveri än normalt i sin senaste DN-krönika. Men så är också personporträtt så tacksammare att skriva. Ett rikt livsöde som kan instrumentaliseras och användas som illustration för något man själv önskar framhålla. Sparar mycket arbete på att producera ett eget manifest. (Se även Anders Breivik som körde "klippa och klista"-metoden.) Demirbag-Sten tajmar fint sitt senaste ämne med marknadsbruset. Torgny Segerstedts liv har strax biopremiär.

Eftersom Demirbag-Sten föddes under en stjärnhimmel som nyligen avfärdades som extremistisk, som en "tokindividualists", är det symptomatiskt att notera att detsamma gäller Segerstedt som hon nu använder för att prångla ut samma budskap en gång till. 

Demirbag-Sten synes lika rädd för att ansluta sig till Gruppen som alla födda i Jungfrun. Symbolens grundläggande natur är isolera sig från all beröring med det externa. Kvar blir bara det upplevande jaget och dess förmåga till egennytta som enda klubbmedlem. 

Den klaraste stjärnan i Jungfruns stjärnbild, Spica, ligger inte ens i Jungfrun själv utan i det fång med ax som representerar den skörd eller den vinst hon gjort sig genom att skära av axen från jorden. Häri det "urskiljande" och isolationistiska i tecknets djupaste natur. Därför passar "härska genom att söndra" bättre på detta tecken än något annat.

Jungfrun har kommit på hur man själv kan tjäna på att separera ting från deras naturliga underlag. Fredrik Reinfeldt (Jungfrun stigande i öster) ser därför inga helheter, han avfärdar allt som "enskilda händelser". Det går därför inte att reformera den som fastnat i segregationstänkande, sådana som VILL att de rika ska bli rikare och de fattiga fattigare.

Fastän Torgny Segerstedts Sol lyser från nästföljande tecken, Vågen - där ensligheten och den privatistiska profitlystnaden övervunnits och det sociala parförhållandet och rättvisefrågor nu står i fokus - visar ett närmare studium att Segerstedts hela själ värjer sig mot dessa ting! 

Demirbag-Sten beundrar Segerstedt och utelämnar därför behändigt att han själv beundrade fascisten Benito Mussolini !!! Jungfruns härskare Merkurius är som bekant känd för att kunna vinkla information hur falskt som helst, om den själv kan tjäna på det. Merkurius är den lögnaktiga handelsmannens tecken, som säger precis det han ser att kunden vill höra.





Kanske förklarar Demirbag-Sten denna Segerstedts aversion mot närhet: Torgny förlorade sin mor som liten och även fadern några år senare. Fullmånen tyder alltid på spänningen mellan könen och här ligger deras härskare kombinerade i just det separatistiska tecknet Jungfrun. 

Eftersom Solen i Vågen lutar sig tillbaka mot den fallna Venus i icke-relationens tecken, blir det uppenbart att detta är ett socialt missanpassat original. Sedan kan man applådera detta faktum eller lamentera det, beroende på sin egen sociala instinkt.

Demirbag-Stens uppenbara förtjusning över en man som lär sin hund att "tänka negativt", och skälla skälla varje gång den hör namnet på personer ägaren inte tycker om, beskriver perfekt bloggens analysen av symbolen Jungfrun. Den har inget gott har i sig alls - indisk astrologi kallar den "Fienden" och egyptierna såg Olycka som dess centrala tema.  

Bloggen har sökt modifiera detta med att peka på att det är ett Jordtecken och därför orienterat mot frågor om att vinna/förlora i materiellt hänseende och att man kanske kan säga att det är fruktan att förlora pengar som är Jungfruns negativa dygd. Den är flitig och brukar sin jord, ja. Men med förhoppningen om en rik skörd föds samtidigt farhågorna om skadeinsekter eller missväxt. 

Det är därför de hungrande Månen i Jungfrun så lätt urartar till främlingsfientlighet. Invandrare förvandlas i obildade sinnen till en biblisk plåga - en svärm gräshoppor som ödelägger det egna landet. Den obildade människan är så fast i sitt materialistiska profittänkande att hon inte duger till några politiska uppdrag alls. Hon är hopvuxen med sin egen plånbok och kan inte fatta beslut i det stora.

Jungfrun lever via sin härskare Merkurius för att påpeka, kritisera, skapa negativa vibrationer, diskriminera och markera att den "inte tillhör". "Tokindividualisten" Demirbag-Sten tycks varje gång hon sätter sig ner att författa avslöja hur zodiaktecken förgriper sig på oss människor och "tvingar" oss att resonera längsmed DERAS linjer. Zodiaktecknen är gudar i förhållande till de små människorna.

Segerstedt hade dock en poäng i sin kritik av svenskarna som hånade tyskarna som lät Hitler tänka åt dem, ungefär som svenskarna idag okritiskt låter Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldts "jag-och-min-plånbok"-mentalitet bli deras eget sätt att resonera. Och här måste jag hålla med Demirbag-Sten, även om det låter som om hon upptäckt den här bloggens astrologiska studier av den matta "svenskheten". I så fall sitter jag här och applåderar mig själv - genom Demirbags skriveri i DN !


PS. Eftersom det är fullmåne mellan egotecknet Väduren och kooperativa Vågen och deras båda härskare kombineras i isolationistiska Jungfrun kan det inte nog sägas hur svårt denne man måste ha haft med social närhet. Hans horoskop kan därför med Demirbag-Sten läggas till högen av tokindividualister. Ytterligare en variant, är den narcissistiska, vars mest uppenbara variant är en födelse till i soluppgågen till ett inkrökt tecken. Astrologin har nästan hur många kombinationer som helst för att illustrera över- eller underbetoning av egot.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanske dags att kolla in vice statsminister Jan Björklunds transiter just nu, med tanke på att Fredrik Reinfeldt ser ut att falla vilken dag som helst:

https://www.flashback.org/t2024504

http://www.realisten.se/2012/12/07/den-prostituerade-kvinnan-berattade-i-forhor-att-hon-traffade-fredrik