Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 26 december 2012

Ytlighetens mästare och skattesmitare

Stjärnor vid eller bortom perversionens gräns älskar det f.d. homoparet Doce & Gabbanas kreationer, vare sig det är krimskrams eller parfym. Nu står de båda männen inför utsikten att tillbringa flera år bakom lås och bom för samma okontrollerbara girighet som jag misstänker är en del i den homosexuella sjukdomsbilden. De har sökt skatteplanera lite väl fiffigt. (SvD)

När astrologin genom obegripliga kommunikationsmissar delades upp i en indisk och en västerländsk gren kom den förra lärans tre kvaliteter (guna-s) att i väst knytas till årstiderna. Den romerske astrologen Manilus lyckas under det första århundradet inte bara röra ihop kometer och meteorer, placera historiska händelser i fel ordning utan också producera en vildvuxen serie förklaringar till varför zodiaktecknen ser ut som de gör. 

Han företräder en astrologisk tradition som nu börjat se solens vändkretsar som Kräftan och Stenbocken så att zodiaken flyttats ner från himmelen och nu istället beskriver människornas kalenderår. Så gjorde aldrig babylonierna och den urspårningen undvek indierna i sin astrologi. Samtidigt ondgör sig Manilius över vissa materialistiska tänkare (atomläreförespråkarna) som söker "dra ner himmelen och fästa den vid det jordiska". Han har tydligen inte en aning om att han i fråga om zodiaken själv begår exakt samma "helgerån" (som han kallar materialisternas lära)!

Efter att ha förlorat den verkliga zodiaken ur sikte, är Manilius ändå medveten om att tecknen i skarp vinkel till varandra ändå grupperas i tre kvaliteter om fyra tecken var. För honom blir nu dagjämningarnas Vädur och Våg och vändkretsarnas Stenbock och Kräfta tecken som har "dubbel kraft" eftersom de delar både föregående, blandade årstid med det som i de nästföljande, "fasta" tecknen är årstiden när den är som mest konsoliderad. Det kalla Vattnets - och Månens - primära tecken Kräftan blir således i denna tokiga lära det heta högsommartecknet, fast andra och mer psykologiska traditioner som knutits till Kräftan inte alls tyder på någon värme. 

Vill man umgås med smältugnar, är det de tre Eldtecknen man ska hålla sig nära - Manilius kallar för övrigt Väduren, Lejonet och Skytten de tre "löpande tecknen" och Lejonet är den som "nedlägger största bytet". Samma dag jag skriver detta meddelar en bror född i det österländska Lejonets tecken sitt "byte" för 2012 en, om sanningen ska fram, rätt fånig och smått skrävlande meritlista på alla utlandsresor och berömda musikers konserter han har hunnit med under året. Det är Lejonets narcissim på lägsta nivå. 

Lejonet är inte sällan bara en tygellös konsumist och saknar varje koppling till de tankar om "ädla lejon" eller "upplysta monarker/chefer" som förstås också är en möjlighet hos den som lever för att uppleva så mycket som möjligt och sedan imponera på andra eller använda sina erfarenheter för gott ledarskap. Bara någon tid dessförinnan förorättade jag förmodligen ett Sol-Lejon helt enkelt genom att karaktärisera honom i tre-fyra ord. Solen i Lejonet är unikt på det viset att det som inget annat tecken tror sig stå över alla andra, Lejonet som chefen har så att säga monopol på att formulera "visionen". 

Tanken är djup - här i sitt härskarläge i Lejonet är Solen om möjligt så hemmablind den kan bli. Solen är det upplevande jagets mittpunkt och det går inte att lämna denna punkt för att få perspektiv på sig själv. Därför räknas Lejonet i Indien in bland de mörklagda och okunniga tecknen, trots att dess härskare tillhör Ljusets kvalitet och att tecknets element är nobel Eld.
 

Den indiska astrologins tre kvaliteter Mörker - Passion - Ljus är inte helt lätta att få grepp om eftersom deras verkan inte tycks tydlig nog att sätta några spår i statistiska undersökningar. Det är t.ex. inte så enkelt som att den i sig sattviska Solen (intelligensen) blir sämre rustad att nå Nobelprisnivå för sitt tänkande vid passagerna genom Tamas guna - Lejonet, Skorpionen, Vattumannen och Oxen. Just det testet var visserligen grovt tillyxat, för soltecknet som sådant är inte ens ett mått på intelligens i indisk astrologi. 

Samtidigt är det något undflyende över tanken om att t.o.m. de fyra elementen är "spunna" av de tre gunas i olika blandningar, att Skyttens Eld skulle vara ljusare och "lättare" än Lejonets tunga och ponderösa Eld från mörkrets regioner. 

Än mer kan man börja tvivla på guna-lärans tillämpbarhet på en enskild psykologi när man läser att kvaliteterna också använts som beteckningar för "de tre världarna" - vår mänskliga värld som i passionens våld (Rajas guna) ibland förmörkas (Tamas) och blir dum och trög och ibland öppnas upp mot ljus och lätthet (Sattva) och förstår sammanhang som aldrig förr. 

Lägg till detta att de fyra elementen i sig tycks innebära något av en hackordning, där Elden hålls för klarare än Jorden. Men detta stämmer alltså inte på Nobelpristagarna där min undersökning visar att t.ex. en Sol i Oxen (mörk Jord) gör lika bra ifrån sig som en Sol i Skytten (ljus Eld).

Är de tre kvaliteterna då bara poetiska fantasterier? Nej, jag upplever då och då så starka tecken på att det faktiskt ligger något i läran. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kommer för evigt att vara den här bloggens två paradexempel på ett stort kors i Mörkrets kvalitet. Närmare två själar som stigit upp ur helvetesvärldarnas mörker kommer man knappast.

Hade inte anspråkslösheten förbjudit mig skulle jag flitigt ha använt mitt eget storkors i Ljuset som exempel på att vetgirighet snabbt kan genomskåda mörkermännens enkla dimridåer. Men sedan insåg jag att jag nog ändå inte hade ett storkors - ena axeln saknade verkliga planeter (bestod enbart av månnoderna).

Och så kommer här de två skattefifflande bögarna Doce & Gabbana som ännu ett lysande tydligt exempel där känslan säger, "ah, så här var det tänkt".

Lämnar vi månnoderna utanför bilden har de två männen med sitt imperium för dyr och onödig flärd 14 planeter att fördela på antingen Ljus och kunskap, Mörker och dumhet eller den osaliga anden som i passion eller bara i lidande slits i båda riktningarna. Så väl detta resultat stämmer med verkligheten - här är Dolce & Gabbana som en "kollektiv varelse":




1 placering i Sattva
10 placeringar i Rajas
3 placeringar i Tamas


Jag påminns av ett av moderaternas ändlösa rad av dåliga rekryteringar (med partiledaren totalt i Mörker måste man räkna med sådana) - Sofia Arkelsten som kom och försvann i en viktig roll. Där var det också passion med en större böjelse för mörkret än för ljuset.

Faktum är vi helt kan eliminera Dolce & Gabbanas enda placering i ljusets kvalitet. Månen i Tvillingarna hade visserligen varit en formidabelt viktig placering eftersom ett ljust sinne kan skingra mycket töcken, men indisk astrologi kräver att man dubbelcheckar den ytliga placeringar. Hur mår Gabbanas måndisponent Merkurius. Synbarligen står den mycket väl placerad eftersom Vågen likt Tvillingarna är Luft. (Det här är faktiskt bloggarens egen Sol, Måne och Merkurius!)

Men sen skiter sig Gabbanas psyke helt eftersom den fallna Mars i Kräftan angriper inte bara Merkurius utan också uppfattningen om kärlek (Venus) och själva identitetsplaneten Solen. Bloggens hbt-tester visade att just den fallna Mars i Kräftan var signifikant överrepresenterad i gayhoroskop och med Gabbana hittar vi ett nytt exempel på det. 

Det luft- eller tankeorienterade sinnelaget i Tvillingarna står alltså i ett par vågskålar som helt tappat balansen till följd av Mars störningar inom Månens eller den irrationella begärsnaturens eget tecken Kräftan. Det här är ett perfekt exempel på vad jag inledningsvis sade om att homosexualitet är en psykisk sjukdom. Homosexualitetens ytliga hoppande mellan flyktiga relationer är bara ett annat sätt att uttrycka en skadad libido (fallen Mars) i ett kallt och närigt Vattentecken som trånar efter att få uppleva den hetta och glädje i livet som är undanhållen Vatten. 

Vatten är det biologiska kreaturet, Eld är en levande och lyckliga andevarelsen. Sol-Kräftor som Fredrik Reinfeldt är således per definition utan inre kontakt med lyckan. De går via Vattnet och SPEGLAR andra som äger och utstrålar lycka och Eld. Det är därför Reinfeldt ljuger och kopierar andra något så enormt. Det är troligen svårt för en Sol i Vatten att vända på den här trenden, men det kan inte vara omöjligt. Och dessutom är inte Solen i Vatten det enda budskapet. 

Lite svårare att hitta sanningen om sig själv blir det om man som Reinfeldt har Månen i Luft, för då börjar man rationalisera över sin irrationellt hungriga Vatten-tendens. Man skänker t.ex. 5 miljarder till restaurangnäringen så att lyckade människor som man själv kan äta mat lite billigare, medan de fattigaste i samhället ändå inte har råd med restaurangbesök. 

Vatten och Luft tillsammans kan skapa självförljugna människor med så mycket fantasier i huvudet att det helt enkelt inte går att umgås med dem på en seriös nivå - såvida man inte vill dela en annan människas totala delirium. Kanske var det därför Filippa Reinfeldt fick nog... Jag känner en person med nästan samma horoskop som Reinfeldt och en värre mytoman har jag aldrig varit med om - sympatisk men ständigt skarvande (och inte särskilt omärkligt heller). 

Men här är vi redan inne på delikata avvägningar av många faktorer. Dolce & Gabbana visade ett tacksamt fall med på tok för mycket lidelse i horoskopet - vilket säkerligen är en av signaturerna på en förtappad konsumist eller shoppoman. 

Inte för inte är Madonna en storkund hos krimskrams-kreatörerna - jämför hennes horoskop med Dolces! Mars i Väduren angriper med stark Eld Kräftans tecken och får Vattnet att nästan koka bort - "sensationalism". 

*****

För en aktuell diskussion om Tamas guna, det arketypiska Mökret, se inlägget om Peter Settman publicerat samtidigt med detta.

Inga kommentarer: