Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 januari 2013

1913, året innan det stora kriget

Rapsodiskt snabbskissar SvD med ledning av en nyutkommen bok livet år 1913, året innan en hel värld gick i kras. Tidigt i texten fäster jag mig vid de här raderna vilka minner om vart västledarna åter börjat föra de länder som har schemalagts för den här världens nalkande undergång:


På Berggasse 19 i Wien tar dr Freud emot patienter för 100 österrikiska kronor per sittning. Det är lika mycket som hans hembiträden får i månaden. Han hinner med upp till elva besök per dag. 

Avdrag för hushållsnära tjänster är väl så nära moderaterna törs gå den antikverade världsbild som störtade hela Europa i fördärvet på förra varvet...

Freuds uppenbarligen överdimensionerade näsa för lätta pengar är tämligen lätt att se via den sideriska zodiaken. Han skulle gjort sig en bra yrkeskarriär i Fredrik Reinfeldts nya fula Sverige och med det folkkynne vårt nationalhoroskop tecknar via dess infantila kombination av egoperspektivets Vädur och resursfixerade Oxen.

Missa inte profit/förlustaxeln (Jungfrun/Fiskarna) som bjudit på så många överraskningar under bloggens sökande efter zodiaktecknens djupaste innebörder.




Att Freud ägnade sig åt den österrikiska borgerlighetens mer eller mindre triviala psykiska problem förklarar måhända att horoskopet till största delen utspelar sig i den indiska astrologin "onda hus", sjätte, åttonde och tolfte. Elementen är därtill Jord och Vatten och tecknar föga andlig ambition, föga mer än död materialism i grundsynen på vad som utgör ett problem.

Särskilt underhållande blir tanken på samtalsterapi i den orala kommunikationens Oxe när Merkurius står på nästan rät linje med Satan själv! Och detta i åttonde huset för "andras pengar", pengar som rätteligen inte tillhör en själv utan den man allierat sig med (7e huset). 

Freud hittade uppenbarligen den perfekta affärsmodellen och kunde åderlåta sina patienter på 11 årslöner för en piga - per dag. Det är inte att undra på att cancer i halsen (Oxen = svalg och hals och oral kommunikation) till sist utkrävde honom på en första återbetalning för sin hänsynslösa girighet. 

Som synes går alla de teman vi hittat hos det svenska samhällets girigbukar igen i Freuds horoskop.

Jag har pekat på andra svagheter i Freuds österländska (korrekta) horoskop i två tidigare inlägg.

Inga kommentarer: