Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 januari 2013

Är Jupiter i Oxen korrupt? (Sex Pistols)


"Naturlig" zodiak (utan ascendent)

Ett historiskt viktigt horoskop för den 26 november 1976 då engelska skivbolaget EMI släpper sin första och enda singel med Sex Pistols, "Anarchy In The UK" (jag råkade skriva titeln på deras andra singel på kartan).

Wikipedia skriver: "The lyrics endorse a particularly sensational, violent concept of anarchy that reflected the pervasive sense of embittered anger, confusion, restlessness, economic frustration and social alienation which was being felt by a generation of disenfranchised youth amidst the repression and squalor of British life in the 1970s."

Jag har haft mina dubier kring filosofins planet Jupiter när den "korsfästs" i Oxen, tecknet som representerar identifikationen med det materiella. Det här horoskopet för ett skivsläpp löser kanske inte den frågan slutgiltigt, men visar perfekt den totala brist på konstruktiva förslag till lösningar som jag tillskrivit den onda stjärnan Algol, om man ser den som en markör för Satans tvära nej-sägande till allt och alla.

Faktum är att den bedrövliga sataniska axeln i horoskopet perfekt illustrerar citatet. EMI sparkade Sex Pistols efter att de inte hållit måttet i tv genom att bära sig åt som de skitstövlar de var vid den här tiden.

Tänkvärd är också den "felvända" ömsesidiga receptionen mellan sinnelaget och den bakomliggande formens Saturnus, där sinnelaget fastnat i ytans Stenbock och formella Saturnus fryser och förhärdar i Kräftans domän. 

Denna opposition måste väl om något vara en symbol för den lottlösa massan. Lägg sedan den sataniska axelns negativa avvisande och vi har en punkig upprorsröst! För vad står Jupiter för: "rikedom åt mig" - en simpel, egocentrisk förstärkning av äganderättsbhovet. 

Och vad är då Mars-Skorpionen annat än den agg och den avund Skorpionen känner inför "andras pengar och tillgångar"? (En av åttonde sekorpionsektorns innebörder.) 

Skorpionen är den beska skugga som Oxen kastar efter sig efter att ha gjort gemensam sak denna världens herre. bocken Pan (Fan). Ja Oxen kanske ÄR detsamma som "denna världens herre"! (Se Oxens position i horoskopet för Svenskt Näringsliv.)





Favorit i repris: framlidne jungianske psykologen James Hillmans småstudie, Pan and the Nightmare.

Inga kommentarer: