Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 januari 2013

DN:s genomsnittliga och arroganta kåsör

Tidigare har jag bara tyckt DN:s förvärv Clas Svahn, ordförande för Svenska UFO-föreningen, skrivit rätt trista och alldagliga krönikor. 

Men när han ger sig på den kinesiska Feng Shui-metoden och med tydlig undertext visar en arrogant nedlåtenhet mot grönsaks- eller trädgårdsodlare, då sjunker han som en sten i mina ögon. 

Här är samma äckelmentalitet som genomsyrar den svenska religionshatarkadern (VoF:are och Humanister). Svenskarna, från det att de smittats av en smula ingenjörsmentalitet och klarar av att skruva ihop en IKEA-bokhylla (Svahn påstår att han han har sjuttio stycken därhemma!) tror sig vara universums toppförmågor.

När jag somnade till några sekunder under en bussfärd för många år sedan, hade jag mitt livs kanske klaraste dröm ("lucid dreams"). Under några sekunder var jag förflyttad in i just en trädgårdsmästares kropp. Den judiska fruktodlaren stod och provklämde en snart mogen citron på ett av sina träd och funderade tyst för sig själv när Han, den inväntade, skulle komma. 

En skakning i bussen ryckte strax upp mig ur drömmen, och när jag kom till sans upplevde jag genast skillnaden i intelligens och medvetandehöjd mellan den judiske fruktodlaren och mig själv. Den mannen hade en intelligens skyhögt över den som min själ via sin genetik och hjärna förfogar över i detta liv som svensk.

Så mycket för svensk hybris.

Vem är då Clas Svahn, som på sitt mesigt försåtliga sätt visar sin formidabla okunskap om allt bortom den svenskt rationalistiska kultursfären? Horoskopet knyter an till bloggens tidiga och enkla studier.


Här är "egenmäktighetssyndromet" fullt utvecklat - bebismentaliteten som likväl tror sig vara överherren - Väduren och Stenbocken. Den som behöver en grundning har snart tiotusen (!) sidor skriva i ämnet på denna blogg. Och till skillnad från Svahns sjuttio (!) bokhyllor i hemmet kan mitt påstående verifieras. Det är bara att börja räkna de senaste årens inlägg och deras genomsnittliga längd! 

Kampen mellan fantasilös (rent ut sagt död) JORD och levande ELD dyker här upp på två sätt. Dels som att den låga psyket i Stenbocken inte kan tillgodogöra sig den teoretiskt fina generationsplaceringen Saturnus i Skytten. Och dels som att intellektet (Merkurius) i det subjektiva och ofta rätt "tyckande" Vädurens tecken stöter på patrull eftersom dess disponent har problem med Stenbockens anti-metafysiska och torftigt socialrealistiska orientering.

Dessutom, verkar intelligensen skadad. Solen i Fiskarna disponeras av Jupiter i Luft, och att dessa element i påtvingad förening underpresterar intellektuellt, har jag visat i en intressant specialstudie av Nobelpristagarna i matematik och fysik. Händelsevis tycks också detta "dissociationsfenomen" också dyka upp i samband med drängiga och otrevliga svenskar som påstår sig syssla med "religionskritik" på Newsmill. 

Den här sekulära typen av "upplyst" "rationalist" är att allt av döma något mindre begåvade än de själva försöker utge sig för. Varför skulle Svahn annars uppehålla sig så överdrivet vid sin boksamling och mångåriga studier i den här obehagliga krönikan. 

En sak är att kalla folk pack och pöbel - för det är vad folk per definition är intill de visar prov på individualitet. Något helt annat än Svahns krypande sätt att smyga in sin egen överhöghet. Detta är helt klart en effekt av Månen och Mars i hackordningens tecken Stenbocken. Vi har samma arroganta oskick hos Humanisternas husbiolog Patrik Lindenfors, händelsevis också med ett horoskop som detta, där Fiskarna och Stenbocken tydligt anger en negativ polarisering och en ovilja att tänka tillräckligt högt för att kunna greppa religionens och filosofins förfinade eterrymder.



PS. Jag tror Svahn menade sjuttio bokhylleplan, även om läsarkommentarer tyder på att även andra tolkat det som sjuttio bokhyllor. Kanske Vädurens mytomaniska och Stenbockens avsiktligt arroganta "sätta-på-plats"-mentalitet sökte förstärkte maktspråket en smula...


Länk. En synbarligen bra introduktion till Feng Shui här. Ödets fyra pelare som nämns, används också i Ho Lo Li Shu, en beräkningsmetod jag gjorde en liten kalkylator till för femton år sedan. 

Ho Lo avviker dock från traditionell kinesisk kalenderkonst genom nyåret börjar vid vintersolståndet. Födslar i årets början skiljer sig därför åt i de båda metoderna vad gäller de fyra pelarna. Men som den romerske astrologen Manilius sade på 100-talet (för att släta över sin förvirring): "naturen har givit oss många vägar att skönja sanningen genom".

1 kommentar:

Anonym sa...

Clas Svahn är knastertorr av sig OCH tvivlare. Jag har alltid förundrats över hur han, av alla människor, kan vara ordförande av UFO-Sverige. För mig är det HELT OBEGRIPLIGT. Han passar absolut inte där! Men jag antar att ingen annan vill sitt där (?) så då blir det väl Clas av gammal vana som fortfarande få sitta där...*djup suck och stön*