Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 januari 2013

Dramadrottning samma som tourettes?

Märkt av att han hasplade ur sig n-ordet och ställde till med oreda självdiagnosticerar sig artisten Danny Saucedo och kommer fram till att han nog har en släng av tourettes syndrom - den där sjukan som "tvingade" Mozart att häva ur sig oanständigheter i tid och otid (AB).

Saucedo har slagit mig som en hygglig om än sorgligt prestigesökande människa - men det är så här folk artar sig i det nya degenererade Sverige, där marknaden och kortlivade Idol-produkter styr det allt mer imbecilla folkets hjärnvindlingar.

Det finns verkligen något vinnande över horoskopet, och frågan är om beskan på kartan, som bloggen tidigare kallat dramadrottningens signatur i själva verket är tourettes sjukdom skriven i stjärnorna?


Skillnaden på detta och tidigare inlägg är att fokus den här gången inte läggs på de tre starkt betonade tecknen i Tamas guna (omedvetenhetens och de fixerade attitydernas) kvalitet, utan på elementen.

Dramadrottningar kan visserligen alla med Eld och Vatten i krig med varandra bli, de varvar upp oerhört lätt och kan spela över. Men är ändå inte den värsta sortens dramadrottning den som tar sig på åt helvete för stort allvar, dvs den kamp på liv och död som uppstår när Eld och Vatten konfronterar varandra via de två fixerade eller tamasiska tecknen Lejonet och Skorpionen. 

Lejonet kan inte tänka sig skorpionens undergång och nesa, och Skorpionen som lever med en ständig besatthet av att överleva saknar Lejonets befriade och lekfulla sätt. Eld och Vatten, liv och död, hårddras när just dessa tecken kombineras.

Och planeterna som åstadkommer kombinatet är inte de roligaste! Det är aggressionens Mars som här tycks lida av någon slags repression genom den begränsande och kalla Saturnus inverkan. Då och då brukar de här Mars-typerna krevera när överjagets eller den falskt spelade rollens "stil" blir för plågsam. Mars är en råbuse och vilde, ingen kulturvarelse, men här finner sig Danny stajlad av industrin till en idol och den rollmasken frestar säkert på.

Faktum är att det här skulle kunna vara Anders Breiviks "snälla kusin på landet", för det handlar om precis samma fullmåne mellan ledaren Lejonet och folkets tecken Vattumannen. Men där Breiviks psyke (Månen) anfäktades av precis varenda ond planet inom sikte, har Dannys himmel flera förmildrande drag.

Först och främst välsignar kungavärdighetens stjärna Regulus hans lyckostjärna Jupiter via opposition. Hela den här axeln mellan Eld och Luft indikerar en kreativ och vital natur. Jupiter sprider sedan välsigelserna vidare genom Vattumannens tecken så att den här fullmånen verkligen kan tolkas som en älskad folkledare! Och det tror jag Danny Saucedo har varit i ett tidigare liv. Åtminstone ur månascendentens perspektiv formligen skriker det här horoskopet: bra tidigare liv-krediter (purva punya i indisk astrologi).

Hos Breivik var den konceptuella Vattumannen totalt urspårad pga. sinnets många anfäktningar. Hans ideologi var bisarr och baserad på rena skrönor. Dramadrottningar på den intellektuella eller ideologiska nivån beskrivs kanske bättre som "fanatiker" och "extremister".

Och visst finns en släng av båda sorterna hos Danny Saucedo. Kan detta vara tourettes? Eller är det enbart Vattnets försök att döda livsglada Lejonsinnet som ska beskrivas så, eller en kombination av båda tendenserna?

Hur som helst mildras och förbättras horoskopet oändligt jämfört med massmördaren Anders Breiviks genom att välgörarna Venus och Jupiter dock innerst inne vill väl. De bäddar så fint in idolplaneten Solen mellan sig och gör Danny till en mjukisidol, en tjejfavorit. På Breiviks himmel såg det mycket bistrare ut längsmed den här folkledaraxeln.


Hos Breivik smutsades Lejonsinnet av en aggressor i Jordelementet i fiendskapens och den egoistiska vinningens sjätte sektor. Fastän horoskopet bara bygger på en månascendent och tecknar inre fantasier, inser man just genom den friktion som uppstår mellan Eld och Jord hur krigiskhet ligger mycket närmare Breiviks sinne än Dannys. 

Hos artisten är det snarare en fruktan att bli djup och allvarlig som beskrivs i Skorpionen, en kamp mot psykologisk mognad som ofta skapar värre problem än att erkänna en depressiv och mörk sida. Det är det här låsta ställningskriget mellan liv och död som ger den brist på nyansering som utmärker en dramadrottning. Allt är svart eller vitt, individen kan vara bipolär i bristen på att våga binda ihop liv och död till en insikt om våra livs ändliga natur och därefter upptäcka gråskalan eller nyanserna.

Men, återigen, artisten Dannys öde hänger liksom i vågskålarna, Jupiters välvilja och med Venus som ett tillskott av behaglighet till personligheten står som ett bud som påverkar hans sinnelag (Månen). Men från Skorpionen kommer den andra och mörkare sidan. 

I den meningen är det faktiskt ett större krig mellan nyansering och blind besatthet inom honom än det som tecknades på Breiviks himmel: där var det, så vitt man kan bedöma av bara en karta för hela dygnet, närmast totalt kört lopp redan vid födelsen. Ett oerhört klent "kosmiskt råmaterial" för själen att göra något vettigt av. Om nu själen inte är detsamma som det kosmiska råmaterialet... 

(Den största av de stora frågorna, som också väcker frågan om Gud är något som existerar utanför tid och rum eller bara ett annat sätt att säga "universum".)

Inga kommentarer: