Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 januari 2013

Gynning - från helspattig till svensk fifflare


Aftonbladet 130124


Man måste säga att Carolina Gynnings plågade själ sakta men säkert börjar stabilisera sig - i detta liv. Från helspattig har hon nu normaliserats till att bli som vilken svensk fifflande företagare som helst, som försöker få folket att via skattsedeln betala för sin relativa lyxtillvaro.

Det var länge sedan det horoskopet granskades och bloggen har nu gjort sig helt omöjlig för förstagångsbesökaren genom att i lugn takt addera det ena resonemanget och regelverket efter det andra.



När Månen är fallen i Skorpionen blir disponenten Mars av stor betydelse. Att hitta den i Luft kan vara ett tecken på en ohälsosam föreställningsvärld, tecken på en "anfäktad" människa. Det är nu ingen hemlighet i fallet Gynning, och frågan är förstås i vilken utsträckning hennes fysiska ascendent (okänd) kan gjuta olja på de stormiga haven. 

För går man på ovanstående karta med månascendenten är en fallen Måne med Mars i 12e huset närapå ett certifierat fall för dårhuset. Det vill till att den verkliga ascendenten är sådan att den flyttar undan Måne eller dess disponent Mars till några hus där de inte gör någon större skada och att andra mer konstruktiva placeringar istället prioriteras.

Kan dessa ytterligt generella regler bekräftas genom faktiska horoskop? Tyvärr har jag bara drygt 1.500 kartor med födelsetid, och en sökning av en äkta Skorpionascendent och en ascendenthärskare som fallit in i prövningarnas 12e hus ger inte många träffar, bara tio stycken. Under förutsättning att dessa 1.500 kartor är något så när representativa för kreti och pleti, kan någon trend skönjas här?


  • Emil Fischer;9.10.1852 - Nobelprisbelönad kemist
  • Jean-Paul Sartre;21.6.1905 - ateistisk filosof
  • Anne Bancroft;17.9.1931 - aktris, sin livs roll som den mogna förförerskan (mrs. Robinson) i "The Graduate"
  • Bruce Lee;27.11.1940 - kung fu-mästare, dog ung och under mystiska omständigheter
  • Gary Gilmore;4.12.1940 - mördare
  • Frank Zappa;21.12.1940 - hyperbegåvad och diktatorisk musiker, dog alltför ung i cancer
  • Joseph Biden;20.11.1942 - Obamas vicepresident
  • Isabella Rossellini;18.6.1952 - supermodell, aktris
  • Anonym;8.8.1952 - "kvinna på drift i livet"
  • Alyssa Milano;19.12.1972 - aktris ("Charmed"), tv-roller


Faktum är att det här var en av  de minst utslagsgivande sökningarna i horoskopsamlingen hittills. Kan det bero på att de indiska reglerna för planeters verksamma natur faktiskt i viss mån räddar den fallna Månen i Skorpionen när Skorpionen stiger i öster? Psykets disponent Mars rycks också upp en smula och klassas som verksamt neutral, medan dess placering i 12e huset i "äkta" horoskopet skulle kunna tyda på att individerna har en starkt introvert sida. De "mentaliserar" och söker förstå sig på sitt omedvetna, sina känslor. Luft i 12e kanske både är ett tecken på mental labilitet men också en önskan om att stabilisera eller åtminstone - detta är dock Vågen - att få vågskålarna att sluta svänga så infernaliskt.
 
Den indiska astrologins koppling av tolfte huset till "sängkammarens hemliga nöjen" kan dock anas, dels i den kroniskt otrogne Sartre, dels i Bancrofts "livs roll", och kanske som en "ambiens" kring den förtrollande Rossellini. Mördaren Gilmore skulle mycket väl kunna ha varit en ren sexuell pervert, mördare tycks ofta vara det. Även Anonym levde, misstänker jag, ett rätt sedeslöst liv.

Så vid närmare eftertanke kanske Skorpionen i öster ändå kan skönjas för sin typiska koppling till blind drift. Ascendenthärskaren i huset för saker som ytterst blir till ens förlust här i världen skulle kunna innebära att driften (Mars) är ett problem för dessa människor.

Men åtminstone hälften av de här tio har åtminstone inte gjort sig kända för något skandalöst, och uppenbarligen är den här ascendenten med Månen inte så labil som man kunde tro.

Nu är det förstås giriga Rahu med Solen i självtjänande Jungfrun som är Gynnings större problem. Enligt månhoroskopet lyfts denna om-sig-och-kring-sig-indikation upp till 11e idealhuset, så att Gynning som känslomänniska är just så sjukligt kroppsfixerad som hon blivit känd för. Dessutom söker hon med katastrofala resultat bli någon inom konsten - Saturnus i tionde för Månens drömmar om auktoritet aspekterar Vågen i förlustens tolfte hus. 

Den här prestige-Saturnus i kopplingen till en överdriven libido i Vågen, förklarar varför hon oförväget köpt skrytmöbler på NK och försökt deklarera dem som utgifter för inkomsternas förvärvande. Kvinnan är som sagt fullständigt alldaglig under en ytlig fernissa av skönhet, en vanlig fiffelsvensk.

Inga kommentarer: