Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 januari 2013

Jessica Alba, den hjärtegoda




Ständiga solskenet Jessica Alba fladdrar förbi i en rollista till någon film och det är kanske det faktum att jag just sett den här rubriken i Aftonbladet som får mig att titta på hennes horoskop:


Den varma Alba - inte ett ont ben i hennes kropp! - mot det styvmoderliga och dödligt snåla svenska förnuftet, här representerat av landets rättsliga hantering av människor i svår nöd. 

Att Alba har ett verifierat födelseklockslag gör associationen mellan person och det saturniskt iskalla laghjärtat så mycket intressantare eftersom aktrisen visar sig född exakt då det kungliga hjärtats planet Regulus stiger i öster i Lejonkungens ädla tecken! Alba är allt det en svensk, diffust formad av nationalhoroskopets Sol i motsatta Vattumannen, aldrig kommer att bli.



Ska sanningen fram, är Alba den kanske sämsta skådespelare jag sett i så pass stora roller som hon ändå får. Jag tror jag ser varför i det här horoskopet, men först en sak om rollerna. De är aldrig djupa. Hollywood spinner på att kvinnan var osannolikt populär bland unga män under många år (dök alltid upp högt, högt i listor över världens 100 sexigaste) och hon ges alltid "friluftsroller". 

Under de här åren av bloggande har det mer och mer slagit mig att Eldelementet är just levande naturer - de vill ut och röra på sig. Att Alba aldrig lär få erbjudandet om en karaktärsroll bekymrar henne säkert inte riktigt än, men det är med henne precis som det Lejonet Cameron Diaz - ett Lejon i 200 knyck - att Eldelementet tycks fungera väl i lättsamma roller. T.o.m. den inbundne britten Hugh Grant, är ett uppenbart Lejon som förefaller ta saker på långt mindre blodigt allvar än hans medmänniskor som sjunkit genom astrologins antika kosmos och nu resonerar mot Vatten- eller Jordelementets upplevda verklighet.

Men fastän Lejonet för med sig pondus, är det knappast vad man tänker på i Albas fall, och det är ascendenthärskaren Solens placering som förklarar varför. Jämfört med det ibland övermaga Lejonet backar Albas horoskop ett steg i Eldtrilogin genom Solen i barnets tecken Väduren. Och hon har verkligen lyckats se ut som en flicka i många år. Vädurar kan behålla den här ungdomligheten hela livet, men när Lejonet stiger är jag inte fullt lika säker. 

Ett är säkert, artisten Madonna med en Lejonascendent och kraftfulla Mars i Väduren har fått mer och mer kritik på senare år för sitt krampaktiga försök att spela Vädursbarnet fast hon borde ha gått vidare för länge sedan och ägnat sig åt annat än dansmusik för tonåringar. Det här beror, tror jag, på Madonnas Vatten-Sol (Kräftan) i tolfte huset som är ett instängt hus och där intelligensen (Solen) ibland förefaller sakna kontakt med verkligheten. Individen lever i en inbillningssjuk dröm - särskilt om de dominanta elementen är Eld och Vatten, som hos Madonna.

Jessica Alba slipper tack och lov den förbrännande urladdning som Eld mot Vatten hela tiden leder till (Madonnas ständiga bråk med sina män!), och en verkligt ren Eldmänniska är varm på ett annat sätt. Dessutom har hon sinnelaget i Vattumannen, ett ganska tillbakalutat och eftertänksamt sinne. Men det är också här hennes påfallande artistiska begränsningar ligger. Hennes styrka på vita duken är att hon har en så formidabel eldutstrålning - karisma - men när det gäller tajming och dynamiskt register är hon hopplös och rätt onyanserad.

Detta, skulle jag förslå, beror på att sinnelagets Måne antyder vår fantasi. För att gestalta en roll måste man först kunna ta in den i sitt sinne. Månen i Vattumannen har nu den formella Saturnus som disponent - domarämbetets planet händelsevis. Domaren tänker inte med hjärtat som vi just läste, och det straffar sig om frågan rör dramatik! För Lejonet i öster blir både Månen och dess disponent Saturnus "verksamma illgörare".

Men det stora problemet är inte Saturnus i sig, även om jag misstänker att planeten "tänker" istället för att känna och kan ge sådana aktriser som Lena Olin som helt enkelt inte har någon personkemi med andra i sina roller och därför mer eller mindre fungerar bäst som "typer". 

*****

Albas verkliga problem är istället att samma Saturnus som fördjupar bilden av hennes sinnelag och fantasi passar på att strypa just den dynamiska utlevelsens Jupiter. Jupiter söker expandera medan Saturnus håller tillbaka. Men Saturnus har sista ordet och i nära konjunktion blir Jupiters bidrag snarast att expandera och göra Saturnus hämmande tendenser extra tydliga. På vita duken syns det extremt tydligt som en ganska talanglös skådespelare. Likväl är Jupiter både naturligt god och en verksam välgörare, så kanske lyckas den släta över den grundläggande hämning som detta saturniska sinnelag antyder.

Men sedan var det ju hennes välformade kropp och generellt livsbejakande Eld... Den goda "kungamakaren" Regulus stiger i öster och förvandlar henne till någon gudarna har ett gott öga till. Och med den välgörande Solen i Guds eget nionde hus (horoskopets bästa hus) har man svårt att fatta hur något skulle kunna gå illa. 

Både Solen och idrottsplaneten Mars är verksamma välgörare då Lejonet stiger, och här ockuperar de dessutom astrologins finaste hus! Kan det bli mer gynnsamt än så? Så att man alltid ser Alba i hurtiga roller förklaras väl av såväl idrottaren Mars som nionde husets "skyttiga" natur. Man undrar om hon kontemplerade en idrottskarriär som yngre... 

Tummen upp för Alba i enkla och utlevelsefyllda rollar således (det solära utagerande jaget) men tummen ner för roller som kräver psykologiskt djup (Månen). Faktum är att Saturnus kan ge antingen djup eller också extrem ytlighet men i Jungfrun, ett Jordtecken, dominerar en ytligare, mer "hands-on" mentalitet. Grabba surfingbrädan, för nu kommer vågen!

Jessica Alba måste ha levt oerhört goda tidigare liv, vilket nu givit henne både en perfekt kropp och en så oskuldsfull och vital ande. Där den onda Saturnus tynger henne, är främst i andrahusfrågor, frågor kring jaget och dess inkomster. Här är hon inte dummare än att hon likt Jungfruns tecken vet hur man kapitaliserar på sin egen kropp, fast på grund av hennes hjärtas godhet (Solen i nionde) inte på ett horaktigt sätt. Alba har en "hälsosam" utstrålning, utan något sliskigt över sig. Och det kanske också är en av välsignelserna från kunga- (och drottning-) makaren Regulus.

Den naturligt och verksamt onda Saturnus äger därtill sjätte fiendehuset och sjunde partnerhuset, vilket tyder på att hon inte har det helt lätt på det mellanmänskliga planet. Särskilt inte med andra kvinnor, den tredje och sista planeten som är verksamt ond och ett bekymmer för det älskande Lejonet när det stiger i öster. Avundsjukan från andra kvinnor bör ha stått som spön i backen vart än Jessica Alba har gått.

Jag har tidigare kort varit inne på varför Venus inte är en lycklig planet när Lejonet stiger i öster, och då noterat att Solen och Venus dessutom är ömsesidiga fiender i indisk astrologi. Det verkar alltjämt som att problemet ligger i att Solen är Den Ene, komplett i sig själv och utan behov av en andre. Venus inviter biter liksom inte på en själ som redan hittat tillbaka till sig själv. 

För dessa människor är John Lennons och Yoko Onos tomprat om att de var tvillingsjälar just bara uttryck för en självupptagen människas fåfänga lek med tanken om att vara en del av något mer. Venus å sin sida kan tänkas vara svartsjuk på Solens självsäkerhet, Venustemperamentet har ingen stabilitet i sig själv utan hittar ett värde enbart i relationen till andra. 

Det säger sig själv att självtillräcklighet och otillräcklighet har svårt att få till det med varandra. Undertecknad valde ett singelliv efter fyrtio och det som kallas astrologins starkaste band, den ömsesidiga receptionen, var i detta fall mellan Solen i Vågen och Venus i Lejonet. En totalt värdelös kombination för långsiktiga eller varaktiga relationer, vilka jag aldrig varit intresserad av. 

Trots några goda effekter av detta brobygge mellan två positiva tecken, är jag övertygad om att den indiska astrologin har rätt. Solen är i grunden en ständigt pågående process och Venus vill inget hellre än stoppa tiden och hitta en statisk jämvikt (med sig själv, med en partner). För dessa är inte Solen "den rätte". Eller som Jesus sade, när man dött och blivit en "ängel" gifter man sig inte längre. 

"Tvillingsjälar" är egentligen bara en banalisering och förvanskning av vad det verkligen handlar om: individens uppgift att länka samman sina två själsnivåer. Jessica Alba har krigaren Mars som en yoga karaka en "länkningens signfikator". 

Här sker bandet mellan ande och värld via den frustande unga vitalitetens Mars tack vare att planeten äger ett världsligt hörnhus och ett triangulärt hus för "själens plikt" (dharma). Horoskopet säger alltså att hon som fysisk, utlevande kropp kan nå långt i detta liv, för att illustrera vad himmelriket på jorden skulle kunna vara. Jessica Alba, en inkarnerad ängel?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan,
Jag trodde att änglar inkarnerar på jorden för att hjälpa andra?? Om änglar inkarnerar för att göra hollywoodkarriär och lägga hela sitt liv på sin EGNA framgång, lägga oerhört mycket tid på att hålla sin EGNA kropp snygg, (hon är ju en av få kändisar som erkänner att hon tränar jättemycket och äter diet.) och lägga tiden på EGNA familjen, då gör det mig ganska ledsen.. Jag har läst att inkarnerade änglar ofta känner att de inte har mycket gemensamt med andra vanliga människor, ofta längtar "hem" och älskar och värnar om andra, djur och naturen. Fru Alba har så mycket möjligheter att göra nytta på jorden i stor skala, men det är inte mycket som har hänt än. Eller har jag fel? Men vem vet, det kan ändra sig.
Angelina Jolie är också mycket vacker. Har hon också levt många tidigare goda liv?.Personligen tycker jag att det är lite kusligt att man ser det så.. Det gudomliga, alla änglar och uppstigna mästare de ser vår skönhet oberoende om vi för varandra är snygga eller fula. Kim kardeshian och hennes systrar är ju också vackra. Men jag betvivlar starkt att deras själar är särskilt intressanta. Jag har läst många av dina inlägg, men det känns lite oroväckande alltihop. Det läggs mycket funderingar på var människor har sin skönhet eller sitt utseende ifrån men jag ser ingen gemensam nämnare. Vad jag menar med det är att jag har lärt mig i livet att de som ser ut "Små änglar" ibland är motsatsen såväl kvinnor som män. Sedan finns det folk som ser ut som "häxorna" gjorde i sagorna förr och de är ibland hjärte goda.Det är möjligt att Alba är god, det hoppas jag, men personligen tror jag att en inkarnerad ängel prioriterar att hjälpa mycket mer och inspirera andra till goda gärningar, oavsett om de är "rika" eller inte.
Skulle vilja att Du går in på det här med tvillingsjäl lite närmare. Har de som menar att man kan möta sin tvillingsjäl i "fysisk" form fel? Om jag förstår rätt så menar Du att tvillingsjälen är i själen och inte traskar omkring därute någonstans?
Varför har en del regulus stjärnan och inte andra? Kommer de från en speciellt bra plats däruppe?? Eller är det något de har gjort sig förtjänta av? Vad jag har förstått så gör regulus att man skiner lite extra och fångar andras intresse fortare.?.
Tack på förhand!

Seaward sa...

Du går halvt i polemik mot en text är en logisk analys av Albas födelsepositioner och som använder begreppet ängel på ett lättsamt och poetiskt vis. Läs gärna om inlägget utan några förutfattade meningar och se om du ser vad texten handlar om och utan de tillägg som inte finns i texten utan enbart i ditt medvetande.
Ska man ändå spekulera över änglar på jorden så är vi alla änglar (själar), mer eller mindre vakna och medvetna om det. I en mycket begränsad kultur, som den amerikanska, kanske vägen till gott just inte mer består i än att vara ett friskis & svettis-föredöme där andra saluför sockerchockad skräpmat och narkotika. Vad som är gott skiftar lite beroende på var man själv står...
RIKTIGA änglar, dvs. väsenden på en högre nivå än människan, kan naturligtvis inte stiga ned. De verkliga änglarna är något i stil med naturlagarna, opersonliga och satta att göra sitt arbete till evig tid.
Småtrevlig new age känner en annan sorts änglar som mest påminner om dödas andar som fladdrar runt och viskar goda saker in i drömmen hos nära och kära. Inte heller dessa bör heller på ett bokstavstroende och missriktat sätt lastas på blogginlägget.

Dina övriga frågor kan jag inte svara på. Regulus har diskuterats rikligt på bloggen under dess femåriga liv. Allt finns genom att söka i bloggen via olika sökmetoder. Kan dock säga detta: en fixstjärna som Algol eller Regulus aktiveras bara i de horoskop som har en "förmedlare", dvs, en planet som tar emot stjärnan och slussar ner dess ”inflytande” till jorden.

På den här bloggen har jag också undersökt om även oppositionen kan tänkas vara märkbar (jorden så att säga klämd mellan en planet och en stjärna på andra sidan). Allt detta är spekulativt eftersom läran om fixstjärnorna inte längre finns.

Anonym sa...

Jag skulle inte våga säga att de riktiga änglarna är opersonliga.

Seaward sa...

Det är egot i den enskilda varelsen som färgar, missfärgar skulle man nästan kunna säga, verkligheten utanför det egna psykiska rummet. Änglar, enligt antika källor, utmärker sig just för att sakna personlighet, dvs. ett individuellt ego-centrum. De är, som jag nyss sade, mer att likna vid opersonliga naturlagar, ”upptagna med att utföra Gud order”. Alternativt är vad du hänvisar till demoner, välkända i antiken, andeväsen med mer eller mindre utvecklad förmåga att nästla sig in i enskilda individers medvetande och där framstå som "personliga" (det är inte sällan människan själv som ger dessa väsen en personlighet via egna önskningar och föreställningar). Demoner kan vara både väl- och illvilliga. Men de är inte att likna vid t.ex. Bibelns änglar runt Tronen...

Varför jag vågar säga att de saknar personlighet beror på att jag mött några och identifierat mitt eget psykes bidrag till upplevelsen. Men för att uppleva sitt eget psykets färgning måste man vara medveten på en nivå bortom det kroppsliga, och då är man redan just där personlighet inte längre har någon betydelse. Tittar nu återigen på Jessica Albas horoskop efter att ha läst om texten, ser du att hon kallas välsignad eftersom kungavärdighetens stjärna strålar rakt mot hennes ascendent, hennes personlighet. Vad som blir kvar av henne när hon dör och personligheten rycks ifrån henne ("du får ingenting ta med dig när du går"), det är troligen antytt i texten också (orkar inte läsa om en text jag skrev för länge sedan). Men Solen, den individuella själen, hos Alba stod i nionde huset - bortom det triviala personliga. Jag tror du kan läsa om texten både två och tre gånger och se att godhet kanske inte ens ligger i hennes person/kropp och vad den gör i Hollywood. Horoskopet avslöjar något högre...

Anonym sa...

Jag tror inte heller att riktiga änglar har ett ego eller den ytliga form av personlighet som vi människor syftar till hos varandra. Det jag menade med personlighet är deras energi, essensen, det avgörande nödväniga – kärleken. Det vi människor ibland kan känna hos varanda om vi lyckas ta oss bortom de ”personliga” egenskaperna. Många känner skillnaden på vilken änglanärvo de har osv och jag talar inte om demoner.
Det är vad jag menade med personlighet, men jag bör nog inte uttrycka det så vardagligt framöver.

Jag förstod vad texten handlade om FÖRSTA gången jag läste den. ( "utan förutfattad mening") Det som fick mig att reagera var att du "poetiskt" kallade henne en inkarnerad ängel och jag hade en helt annan bild på inkarnerade änglar och deras "sysselsättningar".

Men man slutar aldrig att lära till ( även om det skulle vara så önskvärt att själar som avslöjar något högre skulle lyckas ändra världen till det bättre.)

Det finns mycket där ute i universum som vi människor inte kan förklara eller förstå alltid. Personligen tror jag att de antika källorna bara har en bråkdel av den informationen. Och man kan inte veta helt säkert om allt stämmer...men det är min åsikt...

Tack & trevlig helg





Seaward sa...

Då har vi samma tanke om personlighetens roll och ett "djupare" väsen. Som sagt, det här var inte ett "politiserande" inlägg (som så många andra på bloggen) utan ett försök till objektiv titt på ett horoskop där också klockslaget fanns. Föga förvånande, med tanke på hur många år hon var en drömtjej för unga grabbar, ser man hur "kungamakaren" (drottningmakaren!) Regulus går in och välsignar hennes fysiska kropp.

För att förstå mer måste man söka Lejonhärskaren. Den visar sig vara Solen själv och i Guds hus. Där insåg jag att "änglar" kan komma till världen och göra de - i vissas ögon - mest oansenliga saker. Platon avslutade sitt liv med föredrag som han aldrig skrev ner men som flera elever kommenterat i sina verk. Det är här Platon utvecklar tanken om "Det Ena, Det Goda, Det Sköna".

Exceptionell godhet - och skönhet - är ett tecken på en själ som stigit ner för att glädja och uppmuntra den här ibland fula och hemska världen.

Många åskådningar (eller attityder) idag kommer på kant med Platon och gör det Sköna till en svårgripbar sida av den gudomliga "essensen". Men det handlar om trohet mot de himmelska Formerna -tanken att geometrisk perfektion uttrycker det gudomliga i högre grad än missbildningar i materien.

Jessica Albas karta illustrerar det i vilket fall exakt och poängen med inlägget var inte att diskutera skönhetens betydelse (som många feminister sätter en ära i att trampa på Det Sköna) utan att visa hur perfekt kartan stämmer med det faktiska avtryck den här prydliga och hälsosamma omslagsflickan för Sports Illustrated gjort i världen.

Inte som hyperintelligent matematiker, eller stor moralpredikant, utan som en mycket vänlig människa som upplyser filmscenerna med sin barnalika skönhet.

Ska sanningen fram är hon inte någon värst bra skådis och jag vill påpeka att det här inte ens var min "favorittyp" när jag var yngre. Men jag kan se och förstå hur hennes popularitet uppstått, och ascendentens koppling till Guds hus (9e) är helt enastående.

Jag kan tillägga att också Uma Thurman, beryktad för ett ytterst karismatiskt utseende, har Lejonascendent och Solen i Guds hus. Hennes Regulus har stigit i öster och är separerad från Regulus med nästan 3 grader.

Den kanske vackraste man jag någonsin sett, en f.d. arbetskamrat, hade också Lejonet i öster och Solen i Guds hus. Han var djupt religiös (vilket jag tror Alba är), ett Jehovas vittne. Hans utseende var en perfekt motsvarighet till Jessica Alba-typen, fast manlig. Mörkbrunt hår och bruna, lugna och vänliga ögon. Exakt samma lite oformliga näsform. Han hade sin ascendent bara en grad från Regulus.

Hans ascendent, baserad på hans uppgift "från minnet": Lejonet 4:45 LEO
Jessica Albas asc: 4:21 LEO

Men... Han hade också Ketu, demonens (avhuggna) svans exakt på ascendenten. Han var född med svår epilepsi! Den kunde han senare i livet medicinera bort.

Uppenbarligen frambringar Lejonascendenten en ”mognare” typ av Sol-Vädur. Eller om det är ”tummen med Gud” som gör det?