Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 januari 2013

Maktens privilegium: gubbar och unga kvinnor




Skicklige men överskattade och sjukt fåfänge singer-songwritern Bryan Ferry, snart 70, har gängat sig med en 36 år yngre kvinna enligt SvD. (Det hände i själva verket för tre år sedan, men jag läser visst inte skvallerspalterna noga nog.) 

Brittisk sarksam är i bland förödande - här en översättbar läsarkommentar i samband med bröllopet:
I wish he'd married Jerry Hall. Jerry Ferry has a definite ring to it.

Genast faller fjällen från ögonen. Inblicken i voajörens sliskiga inre fantasier via Roxy Musics tidiga skivomslag visar sig vara uttrycket för Bryan Ferrys egen liderlighet. På 70-talet framställdes omslagen som Roxy Musics kollektiva hållning, men det blir allt tydligare vems perspektivet är...



Nyligen bekräftades en misstanke jag haft några år genom testet där Solen i sideriska Jungfrun dominerade bland kvinnor som instrumentaliserade sina kroppar och vek ut sig mot pengar i Playboy. Via Bryan Ferrys syn på kvinnan som ett profitabelt objekt får nu det manliga perspektivet på samma dekadens. Faktum var ju att också Playboy-grundaren Hugh Hefner föddes Jungfru - nu som ascendenttecken - och han gifte sig av pr-skäl (or whatever) av en ung utvikningsbrud härförleden.

Jag minns faktiskt en ovanligt uppriktig intervju med en äldre Ferry då han frankt medgav att kvinnoutnyttjandet på de tidiga skivomslagen var ett renodlat pr-trick i syfte att via kvinnokroppar sälja fler album. Mannen föddes till enkel arbetarklass och förblev, trots konststudier, på Murdoch-imperiets mentala slavnivå - News Of The World-tabloidernas mentalitet, fast med tiden med massor av pengar och fina slott.

Att Ferrys 30-åriga hustru Amanda Sheppard jobbar med pr säger väl ungefär allt. Torsken Ferry har ännu en gång i sin fåfänga misslyckats hitta fram till kärlekens väsen. Ännu en gång en kvinna som lever i ett overkligt rus av glamour och baktankar om att bygga sitt eget varumärke. Låt oss höra "In every dreamhome a heartache" (1973) om några år, då Amanda - "den stenhårda" - tackar för sig och vandrar vidare. 

Ferry har dumpats av så många unga fotomodellaktiga kvinnor att man skulle kunna tro att han lärt sig livets lektion. Varför förstår han då inte? Jag skulle vilja att det beror på att kungamakaren Regulus ger honom framgång med det täcka könet, samtidigt som både Sol och Måne står i intelligenthämmande "onda" hus plus det materialistiskt orienterade Jordelementet. 

Men framför allt misstror jag hans rent ut sagt tröga Saturnus i klent läge i Kräftan i tionde formalitetshuset - här är en viktig pusselbit till hans omskrivna skrivkramper (och lättjefulla sidokarriär som en ren sångare av andras sånger).




Det är intressant att både J.K. Rowling och Bryan Ferry har lyckats fantastiskt, rent ekonomiskt. Båda har pengarnas (den högre konstens och harmonins) Venus positiva tecken stigande i öster. Venus som "pengar" kanske inte är så viktigt i planetens positiva Lufttecken, den aspekten är dominant i dess negativa Jordtecken Oxen. 

Men eftersom Bryan Ferry har det aptitliga sinnet i Oxen dras de venusianska idealen ner och kommer att handla om fysisk skönhet och fitness. Som en tvättäkta självmedveten Jungfru hinner han i SvD-intervjun beklaga sig över både kroppslig oträning och ge en pragmatisk förklaring till de många klädbytena på scen: han svettas och är rädd för att våta kläder ska förkyla honom! 

Notera följande iskalla placeringar i horoskopet: Solen i Jungfrun/Jord i 12e huset för långvarig sjukdom, Månen i Oxen/Jord i 8e huset för död och iskalla Saturnus i kalla Vatten i kalla tionde huset för yttre omständigheter! 

Jag tror inte det är möjligt att födas under ett ytligare och mindre vitalt horoskop än detta, och det avspeglas i SvD-intervjun. Ja, Roger Moore visade sig genom sin självbiografi tillhöra samma ytliga typ, faktiskt samma Sol-Jungfru och Mån-Oxe som Bryan Ferry.

Men på en punkt i intervjun påminner Ferry om att hans soltecken har en god sida, när den inte är upptagen av att hora för vinster eller söka positionera sig och visa sin bästa sida: han upplever jazzmusiker som "mer ödmjuka" än de som ägnar sig åt rockmusik. 

Humanisternas ordförande Christer Sturmark brukade ofta ägna sig att skuldbelägga motståndarsidan i religionsdebatter och förklara sig själv "ödmjuk" - det var hans Måne eller inre föreställningsvärld i Jungfruns tecken som spelade upp myten om den unga och oförställda jungfrujorden, alltmedan han missade hur hans egen Sol/Saturnus klampade på med den bryska dominans som uppstår då ett Lejon hamnar i slitigt förhållande med repressiva Saturnus. Ibland kan Sol och Måne så fullständigt missa varandra i ett och samma horoskop att individen verkar leva i två hela separata myter om sig själv!

Men Jungfruns tecken, om den någonsin kan sluta oroa sig och arbetsnarkotiskt söka säkra ytterligare inkomster, ÄR ödmjuk. Ordet "ödmjukhet" illustreras i Kina passande nog med ett berg - en symbol för resurser eller materia som sjunkit under den ringa jordytan så att jorden förvisso rymmer rika mineralådror men inte skyltar med det. (Förvandlingarnas bok, kapitel 15 om anspråkslöshet). 

Ödmjukhet är för kineserna således egentligen bara ett skådespel, en avsiktlig måttfullhet som kan avser att dölja de egna rikedomarna (för att inte sticka folk i ögonen) eller avser att dölja den egna hungern efter vinster och framgång i livet. Jungfrun är ju också trälens symbol, så man måste förstå att denna "fiendskapens" och "olyckans" sektor enligt de äldsta astrologiska traditionerna jäser av harm och vilja att kompensera sig. 

Jungfrun har en liten roll, inklämd mellan det dominanta Lejonet och den långt mer socialt kompetenta Vågen och Domaren. Men istället för skådespel kanske man ska säga "god uppfostran" och det är ju detta Fredrik Reinfeldt (Jungfruascendent) vinner poäng på bland de folkliga som inte förmår analysera det politiska programmet och dess konsekvenser för landet, utan bara går på hans "belevade person". Bryan Ferry och Roger Moore, Sol-Jungfrur, illustrerar verkligen "good manners" eller en typisk gentlemannamässighet som kommer av god börd.
gentleman (n.)
"well-born man," early 13c., from gentle + man.
The Gentleman is always truthful and sincere; will not agree for the sake of complaisance or out of weakness ; will not pass over that of which he disapproves. He has a clear soul, and a fearless, straightforward tongue. On the other hand he is not blunt and rude. His truth is courteous; his courtesy, truthful; never a humbug, yet, where he truthfully can, he prefers to say pleasant things. [J.R. Vernon, "Contemporary Review," 1869]

När man idag talar om Stockholms gentrifiering - den "goda börden" som nu kidnappats och vulgariserats av medelklassen - då handlar det om profithungriga men ytligt väluppfostrade moderater som manövrerat ut det gamla Stockholms blandade befolkning (rik och fattig) för att skapa en grå utslätat borgerlig stad där bara de själva får vara. En skyddad verkstad för banala livsstilsmänniskor. Kultivering av enbart den yttre människan. Substanslös stil.

Men med detta är vi genast inne på den mörka sidan av Jungfruns tecken, dess diskriminerande och rent fascisistiska underströmmar födda av att OTRYGGHETEN tillhör Jungfruns innersta kärna. Jungfrun kommer alltid att frukta den fattiga, smutsiga, svettiga, den kalla och den förkylda och söka dölja sin skuggsida bakom puder, workout och stilfulla kläder. Män som Bryan Ferry bär i själva verket Fienden och Olyckan inom sig själva, det är de själva som producerar fantasier om våldtäkten av den unga Persephone, av brutala sällar som kommer och plöjer deras fält utan att de kan förhindra det. 

Män som Fredrik Reinfeldt kommer alltid att leva i skräck och söka vidta rasistiska åtgärder ute i det verkliga livet för att få stopp på hjärnspöken som bara produceras i själen hos dem som föds med en dysfunktionell variant av Jungfruns urtyp.

Som jag sagt tidigare: innan Jungfrun når frid med sin motpol Fiskarna, är hon dömd att vara en gemen självisk skit, en Fredrik Reinfeldt. 

Faktum kvarstår och blir allt tydligare för varje hundratal horoskop som läggs till de föregående på den här bloggen: antikens astrologer avsåg aldrig någon "jämlikhet". Zodiaken innehåller bra och dåliga symboler och axeln Jungfrun/Fiskarna förefaller vara den mest problematiska. Dock inte lika problematisk som den mellan Oxe/Skorpion, en axel där t.ex. "kroniska" Kronos-Saturnus skulle kunna antyda en livstids fångenskap i vällust eller kanske en kamp mot den!

Se påvens horoskop för Saturnus kamp, från 10e makthuset, mot liderliga Venus! Titta sedan ännu en gång på Bryan Ferrys Venus och dess välsignelse från "kungamakaren" Regulus. Venus är skökan som dras till kungalika män eftersom guldglansen naturligtvis smittar av sig. När kvinnorna i Ferrys närhet fått den karriärboost de sökte, har de gått sin väg. 

Därför är Ferry ytterst sett en tragisk gestalt, vilket också tungsinta Saturnus i Kräftan i tionde huset berättar: hans publika persona som "melankoliker i kärleken" är faktiskt äkta, han har ätits upp av sin roll. "In every dreamhome a heartache" (från andra Roxy-albumet): Saturnus i prestigehemmets tecken (Kräfta i tionde prestigehuset)...

Inga kommentarer: