Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 januari 2013

Sanningens ande och Lögnens

Pr-makaren och den före detta talespersonen för NBA-klubben New York Knicks, John Cirillo: Han har ett Mount Everest-högt berg att bestiga om han ska förlåtas. Han har blivit en av de mest ökända lögnarna i amerikansk idrottshistoria. (AB)

Orden rör cyklisten Lance Armstrong. Fastän hans horoskop kommenterats i 4-5 inlägg förekommer ordet "lögn" inte en enda gång, trots att "Lögnens ande" och "Sanningens ande" från Dödahavsrullarna är återkommande inslag på bloggen.

Bokomslaget visar FRAVASHI,
"översjälen" eller moderskeppet
bakom detta vårt jordeliv. Det
är Fravashi som sparar minnena
från detta liv, inte vår fysiska hjärna.
Läser just ett nytryck av en kort bok från 1934 om Zoroaster, den persiske religionsstiftaren som författaren John W. Waterhouse ville placera ungefär 1000 år före vår tid. Det gör honom visserligen inte till den första monoteisten men boken argumenterar för ett persiskt inflytande på judarna via deras sjuttioåriga exil i Babylon. Den märkliga dualism mellan Ljusets och Mörkrets ande som genomsyrar Dödahavsrullarna kan ha varit något den judiska elit som blivit bortförd till att börja med återvände till Palestina med.

I sanningens namn tar Wikipedias artikel om zoroastrianismen på flera punkter läsaren längre än den gamla boken från 1934.

Lögn och sanning är nyckeltermer hos den judiska elitgrupp (prästfamiljer) som återvände från den babyloniska exilen. Det är därför kristendomens Nya testamente är så bräddfyllt av dessa absoluta storheter och Jesus morallära så extremt svår att leva upp till. De här människorna ställde skyhögt högre krav på sig själva och sin mentala disciplin än dagens av överkonsumtion och värderelativism försvagade västerlänningar.

I zoroastrianismens skrifter kallas Lögnen eller Ondskan druj och Sanningen eller Ljuset asha. Universum vilar på asha - sanning eller ordning och är moraliskt till sin innersta natur! Ondskan är en aktiv agent, en Satan, som bara söker desintegration. Den senare judiska esséismen i Dödahavsrullarna har exakt samma uppbyggnad: Ljusets ande är persernas Spenta Mainyu och Mörkrets ande är Angra Mainyu eller Ahriman.

I Dödahavsrullarna går Ondskan inte under namnet Satan utan Belial (Beliar). Wkipedia kallar de polära motsatserna en europeisk 1800-talskostruktion som bara använder äldre begrepp. Jag tar mig för pannan! Wikipedia-artikeln om Angra Mainyu, beskriver orden som ilska eller ondska (jfr angst/anger) och ande eller intellekt. Detta är identiskt med den 2.000 år gamla judiska varianten.

Den ursprungliga persisk-babyloniska astrologin betraktade alltså sitt ämne precis som första Mosebok där stjärnorna har satts av Gud till tecken för människorna. Kunskap eller Ljus mot attityd och Mörker. Godhet eller Kunskap mot Ond okunnighet.

Uppvisar Lance Armstrongs horoskop ovanliga problem med sanningsenligheten, så långt detta kan avgöras med en karta som saknar födelsetimma?



Visserligen har soltecknet i Jungfrun mycket att göra med livsuppdraget i förtjänstens tecken Jungfrun, en Jordens brukare som ligger i, inte för arbetet i sig, utan för att "det ska löna sig", som moderaterna i Sverige säger. Men det är naturligtvis sinnelagets Måne i dominanta och härsklystna Lejonet som här bidrar på ett olyckligt sätt. 

Sinnet står under hela dygnet i närheten av soltecknets disponent Merkurius, den tänkande, och Armstrong förefaller därmed helt besatt av tanken på att profitera på berömmelse. Eftersom pengarnas Venus samtidigt "faller" i Jungfrun, uppstår flera indikationer om ett horande inte bara efter framgång och hjältegloria utan om lönsam framgång.

Här har vi således en Jungfru som är en instrumentalist av Guds nåde. Det är Merkurius i Lejonet och Solen i Jungfrun som bildar en ömsesidig reception, men elementen Eld och Jord är helt antagonistiska. Elden beskriver det levande livet medan Jord är de förkolnade rester som återstår när allt är sagt och gjort. Eld och Jord sammantvingade tycks ge människor som upplever sig destinerade att kämpa och slåss för sina liv - särskilt då Jungfrun, ett zodiaktecken som antingen bara representerar egenintresset eller också viljan att göra vinst (och oviljan att som motsatta Fiskarna) gå med förlust.

Nyckelplaneterna i det här skedet är många: Månen är det grundläggande sinnelaget och Merkurius den tankeverksamhet som söker sin egen storhet, och vars konkreta uttryck är en Sol/Venus som horar efter vinster. Omåttlig egocentrism gjorde alltså att Armstrong inte ens förmådde tänka ut syndabekännelsen av egen kraft - det var hans son som övertalade honom till det. 

Väl i Oprahs bekännelsesoffa verkar han inte ångra något alls, bara att han blev ertappad! Och möjligen fortsätter han under bekännelseakten att ljuga Oprah och världen i ögonen då han förnekar att han tävlat dopad de senaste åren - trots att hans blodvärden sett underliga ut även då.

Om segerrika Lejonet stiger i öster vid en födelse, blir Solen automatiskt en verksam välgörare. Det är en tydlig påminnelse om att Eldelementet inte självklart är andligt utan bara "animaliskt" eller livfullt, att Lejonet i öster samlar både Mars och Jupiter som sina bundsförvanter och aktiva välgörare. De härskar här över de båda dharmiska husen fem och nio. En soluppgång i Lejonet är verkligen en enastående händelse.

Men här har vi "bara" en månuppgång i Lejonet, en slags fördunklad, sublunär avbild av en verklig aktiv Sol. Månen är reaktiv och svarar på Solens tilltal. Lejonet gör Solen till en verksam välgörare för Armstrong, och det är alltid konkret vinst här och nu som hans sinne ruvar på. Även i Oprahs soffa ruvar sinnet på möjligheten att gå därifrån med en segertrofé! 

Eftersom den fallna Venus nära Solen är "bränd" yttrar sig denna egocentricitet som en försvagad förmåga att relatera till sin omvärld, och fast Solen tekniskt sett gör gott för Armstrongs karriär kan man fråga sig om han alls har någon att dela denna framgång med. När Solen bränner en redan fallen Venus betyder inte det att Venus rehabiliteras till normal social instinkt (Venus VILL tvåsamhet).

Tvärtom blir det bara Solen i Jungfrun kvar, en vilja att skina själv och utan förpliktelser. Bloggen har redan tydligt visat hur Jungfrun är ett närmast anti-socialt tecken, nöjd med att bara vara för sig själv och göra sitt. Titta på Armstrongs yrkesval: ensam cyklist på en landsväg som aldrig tar slut.

Trots sitt tekniskt "välgörande" natur finns det alltså en del reservationer om den här Solen. Och om man betänker att Solen bara är ena halvan av historien, och att det finns en dold baksida i formen av, här, disponenten Merkurius, då tar historien genast en besk vändning.

Ty intellektets Merkurius, som tänker nonstop på basis av Mån-Lejonets åtrå av storhet, är inte en verksam välgörare för detta sinnelag. I det kungliga lejonsinnet har tvärtom en verksam illgörare placerat sig. Merkurius - Solens själva fundament - är orienterat mot det Onda, mod det som inte gagnar en människa (eller hennes sinnelag). Den som fyller sitt sinne med det som är ont, och sinnet vill storhet, kommer till sist att sluta som... ja, just det, "en av de mest ökända lögnarna i amerikansk idrottshistoria".

Sedan kan man också anföra lejonsinnets fantasi om att cementera sig på karriärtoppen (Saturnus i tionde huset). Men detta är en dominans till varje pris, för också Saturnus är en verksam illgärningsman, och nu blandar sig också vår egen onda stjärna Algol in i leken. Låt oss kalla den för Ahriman, apropå Zoroasters ljus/mörkerdualism! Djävulens räckvidd via sin dedikerade stjärna är bara 7½ grad i vardera riktningen (antik orb) och till skillnad från de alltigenom onda svenska arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, undgår Armstrongs Saturnus den onda stjärnans direkt stråle. 

Men Saturnus korrumperas via returen eftersom Algol träffar lagerkransens Jupiter i dopingens tecken Skorpionen. Och Saturnus och Jupiter står i generell opposition och aktiverar hela den här årgången som barn antingen tillhör Djävulen eller som Den Onde gör anspråk på! 

Detta är en stor signatur som tecknas av själens form Saturnus och själsuppfyllandets Jupiter. Så stor att det kan vara svårt för ett mänskligt förstånd att se problemen med de enorma mängder människor som föddes så länge Jupiter och Saturnus opponerade varandra via den sataniska axeln. Satan kan tänkas vilja kräva de sina var gång Sol eller Måne - eller deras disponenter - hakar fast i den här axeln! 

Det finns faktiskt mängder av ytterligare sätt varpå den skadliga världsligheten kan gripa in i människan och frågan är om inte skadan redan är skedd när barnet föds under en framträdande satanisk axel. Horoskopet visar ju vilken status själen har vid ingången i livet. Bara den fria viljan kan sedan föra en kontaminerad jordsjäl närmare Den Goda Tanken, ett begrepp Zoroaster verkar ha varit förtjust i.

Tittar man på det nionde, naturligt jupiteriska huset, som jag tror motsvarar Den Goda Tanken (till skillnad från Merkurius kritiska eller analytisk-söndrande tanke), har Armstrong visserligen en verksam välgörare i dess ägare Mars. Men notera att detta är hur hans sinne, hans månascendent, ser på sitt samvete. Sinnet kan mycket väl vara sinnessjukt och sakna den rätta och goda tanken, och misstankarna om att något är väldigt fel med Armstrong ges av hans Mars. 

Samvetets (9e husets) platshållare befinner sig i fiendens sjätte hus och är förvrängd av girighetens demon Rahu (Drakhuvudet). Det nionde huset har faktiskt väldigt oklara och rent av kritiska bud här. Dessutom innebär ett nionde i Eld och med eldiga Mars i Stenbocken ytterligare ett av dessa förgrovande "stridis"-budskap som förråar individen. Eld och Jord igen. 

Att krigaren Mars samtidigt anses ytterst starkt placerad i ambitiösa Stenbocken och att den "spetsas" (dopas) med Rahu (som hungrade efter gudarnas odödlighetsdryck för att själv nå gudastatus), bara understryker viljan att vinna (sju Tour de France) - kosta vad det kosta vill.

Att han nu står där som västvärldens mest patetiska ynkrygg påminner förstås om Rahu/Ketu-axeln (månnoderna) och deras eviga lärdom om att högmod går före fall. I den meningen verkar Mars som samvetshusets ägare fullständigt skadad av dels Rahu och dels det inkongeniala Jordelementet och dels det bedrövliga, onda sjätte huset för antagonism och olyckor. 

Kan cancersjukdomen som angrep honom ha varit Ödets försök att få honom att tagga ner? Då misstolkade han ödets signaler helt och hållet. Sittningen i Oprahs soffa blev det sista. Utifrån horoskopet och vissa besläktade kartor jag sett genom åren tror jag den här mannen är något så otroligt lågintelligent att han inte i detta liv kommer att förstå sina handlingar. 

Om han begår självmord inom några år hade jag fel, men jag tror inte han kommer att göra det. Han kommer att fortsätta leva i sin blockerade och solipsistiska värld. Horoskopet ger en nidbild både av Lejonets och Jungfruns tecken. Alla tecken har en spännvidd men här har en rätt speciell ömsesidig reception kombinerat med Månen lett till en ofattbart självcentrerad typ.


Andra med liknande horoskop.

En viktig del av Armstrongs horoskop är förstås det sinnelag som härbärgerar en ond Merkurius och denna Merkurius sedan influerar Sol-Jungfrun till själviskt beteende. Bland 5.800 horoskop hittar jag sex personer som har samma signatur.


  • Thomas J. Bouchard Jr;2.10.1937 - Psykolog, förespråkare av "g", medfödd allmänbegåvning. En helt annan typ än Armstrong genom att Venus ligger i Lejonet och bildar en fin kombination av harmoni, merkuriskt intellekt och Månens sinne. Rätt man att tala om medfödd begåvning!
  • Linda Beatty;16.9.1952 - Utvikningstjej i Playboy. Genom studiet av 291 utvikningsobjekt befäste denna blogg bilden av Jungfrun som den som är beredd att gå längre än alla andra tecken i att objektifiera t.o.m. sin egen kropp om det finns något att tjäna på det i slutändan.
  • Nick Cave;22.9.1957 - Extraordinär rockmusiker (och poet) med en enorm dragning åt det morbida. "Ond" Merkurius i sinnet förfogar över en enastående kombination av Lejonascendentens samtliga tre "verksamma välgörare", Solen, Mars och Jupiter. En del horoskop är bara så extrema att man gör bäst i att bara vara tyst och iaktta vad individerna utvecklar för slags liv och frågeställningar. Caves far var som bekant präst och sonen har gått en lång väg i sitt liv.
  • Jada Pinkett Smith;18.9.1971 - fallen Venus i Jungfrun här som hennes och Will Smiths ömsesidiga acceptans av att båda bedrar varandra med andra partners - Jungfrun som egentligen bara vill gå sin egen antisociala väg...
  • Lance Armstrong;18.9.1971 - sagde man
  • Meghan Heffern;3.10.1983 - Kanadensisk B-skådis, observerad i den usla "direkt-till-video"-filmen "Beta House" (2007) På bilden här nedan kan Lejonets "divine discontent" svagt skönjas, när kritiska Jungfrun kombineras. "Inte mycket till karriär på gång och varför ska jag behöva le åt dig, du simple kändisfotograf?"
Meghan Heffern:
Var är karriäranbuden (snörp, snörp)?

Inga kommentarer: