Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 mars 2013

Aporna anfaller lågskattebetalare

SvD 130330


Så här ser det naturliga kretsloppet i djurens och undermänniskornas värld ut: En apliknande statsminister i Sverige tvingar in sjuka och arbetslösa i ett helvetesliknande förnedringstillstånd genom att ta livets nödtorft från dem. För de friggjorda pengarna köper han sig fortsatt makt genom att muta dem som just för stunden inte är sjuka eller arbetslösa.

För dessa extra pengar köper de mutade svenskarna sig sköna semestrar längsmed Thailands stränder. Många slemmiga gubbar går på horhus eller köper sig homosex med små pojkar. Tanterna matar aporna.

Men genom denna kroppskontakt sprider sig den svenska smittan som startades av regeringen Reinfeldt. I nästa scen ser vi hur aporna börjat imitera Landsfaderns och moderatens latent aggressiva beteende: de hugger mot dem som inte ger dem mat. Borgarens får se sin girighet återspeglad i djuret på stranden. För apor har inte konsten att ljuga och spela dubbelspel - aporna visar människorna vad de är värda.

Detta är poetisk rättvisa - att den som röstar på det själviska djuret snart nog får smaka på apan inom sig på en thailändsk strand. Heja aporna! På dom bara!

*****

Varningen i SvD till semestrande lågskattebetalare kommer som ett korrektiv till det här inlägget:

Till och med våra vänner aporna undvika moderaterna

Jag minns inte om det var jag som introducerade apan i tidiga diskussioner om moderater som människor som tänker som den nidbild av den själviska Naturen de själva prenumererar på. ("De modeller du håller i ditt sinne, sådan blir du.") Eller om det startade med en krönika av Katrine Kielos där hon kombinerade Reinfeldt och ap-motivet:
 
Reinfeldt - grimaserna och maktens arrogans


Inga kommentarer: