Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 mars 2013

Att prata bild hellre än verklighet

[Långt inlägg med filosofiska utfransningar]



PR-gurun Per Schlingmann kan inte på bara några år så fullständigt ha förgiftat moderaterna. Det måste ha funnits en förkärlek för taskspel och lögn från början i detta parti. 

Efter den svidande förödmjukelse Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt utsattes för i högertidningen SvD:s underkännande av hennes (som Stefan Löfven brukar säga om moderaterna) "siffertricksande", vägrar hon likfullt kasta in handsken och begå harakiri. 

Nej, hon börjar på ren schlingmannska tala om mediabilder, om ytskenet (SvD). Fegheten eller den kognitiva störningen är odiskutabel hos alla som på detta sätt lämnar sakfrågan och flyter bort i ett relativistiskt landet aldrig. Det är bara några dagar sedan DN-skribenten Erik Helmerson vandrade den här farliga vägen!

Paradoxalt nog havererar på språkliga grunder Filippas försök att distansera sig och sitt uttalande genom att hänvisa till bilder. Latinets imago påminner om att med en bild menas en direkt kopia eller imitation av originalet. Filippa Reinfeldt vägrar alltså känna igen sig i det som faktiskt är en korrekt avbild av det hon sagt - hennes bedrägliga uttalanden om hur mycket pengar hon öst över sjukvården i Stockholm. Hal som en ål är bara förnamnet!



Kvinnans horoskop har tidigare granskats ur lite olika vinklar. Rymmer det någon förklaring till den typen av människa som rabblar den irriterande klyschan, "jag delar inte din bild"? Vem - eller vad i en människa - säger något sådant?

Bortsett från etymologier är en bild väl knuten främst till människans visuella organ - vår synförmåga, antingen den prosaiska förmågan att registrera föremål runt omkring oss eller den mer avancerade förmågan att fånga bilderna redan invärtes. 

Minns hur hennes ex-make avslöjat hur rädd han är för visioner i politiken. Inför sina partimedlemmar förklarade han att visioner är farliga och att man därför skulle döda sitt tredje öga, sin förmåga att se inåt. Man skulle kunna tro att det var Fan själv som talade, Djävulen som materialismens personifikation, den Onde som söker lura människor att bara se till de yttre tingens sken och vända sig bort från ljuskällan som var och en bär i sitt inre! Filippas ex-make sade i sak: "Var som byfånar och låt mig, er Führer sköta tänkandet."

Filippa har sinnelagets Måne i Lejonet som tillhör det ljusspridande Eldelementet. Det behövs ljus för både det inre ögats visioner och det banala yttre ögats bilder eller kopior av vad Filippa Reinfeldt faktiskt sagt (och fått rött ljus för).

Så långt anar man vilka som producerar klyschor om att dela eller inte dela någon annans bild. Lejonet är ett sceniskt och dominant tecken, i sin egen "bild" dessutom "den ende" eller "den främste". Lejonets avkomma Eldtecknet Väduren säger detsamma men det är ju för att Lejonets Sol är "upphöjd" i Väduren så att "sonen förhärligar sin fader" (för att knyta bibelspråk till den gamla astrologiska läran om planeters upphöjelser och fall).

Tidigt på den är bloggen, innan jag var medveten ens om Filippa Reinfeldts existens (mitt politiska uppvaknande var extremt sent), föreslog jag att det renaste, mest sanningsenliga och därmed gudomliga av de fyra elementen, Eld, skadades av kontakten med det lägsta elementet, Jord. 

Horoskop där dessa två element tvingas samman kan i praktiken uttrycka sig vitt skilda sätt, och den som söker strid i krig eller i kampsport, eller älskar att hamra hårt på metall för att tvinga den brutalt primitiva materien att anta en form som motsvarar ens "inre bild", har hittat legitima uttryck för elementens oförenliga naturer.

Men man kan ibland notera en viss förgrovning i själen och i värsta fall ren korruption av den andliga klarsynen och därmed sanningsenligheten. Lögnaktige cyklisten Lance Armstrong blev till sist ett perfekt exempel på en som t.o.m. under syndabekännelsen om sin doping fortsätter att manipulera och manövrera med tillrättalagda ord för att vinna något på det. (Se Sanningens ande och Lögnens från januari 2013.)

Uppenbart lider Filippa Reinfeldt av denna förgrovade mentalitet och oförmåga att känna igen Sanningen om den så presenteras för henne. (Jag tror nu inte varken Filippa eller ex-maken har högborgerliga SvD som husorgan, de här flata och obildade figurerna verkar mer vara DN-människor.)

Precis som med ex-maken har Filippa problem i kommunikationen mellan andesjälvet Solen och den lägre instansen Månen. Filippas problem med ett sinnelag i den grandiosa självbildens Lejonet är att den vägrar se ringheten i sina verkliga, jordbundna och helt materialistiska grundnatur: Solen i ett "enkelt" tecken som den penga- och njutningshungrande Oxen. Det har redan äldre inlägg om horoskopet pekat på, men detta är också förklaringen att hon inte känner igen andras "bilder" av vad hon sysslar med.

Den Eld/Jord-störning som bloggen kallat "egenmäktighetssyndromet" skapar helt enkelt en så sanslös hemmablindhet att individen tycks helt immun mot sanningen i en sakfråga, om man själv på minsta sätt berörs. Det är inte att undra på att bloggen ibland slinter och kallar elementkombinationen för ett "diktatorskomplex". Lejonet är definitivt en ledarsymbol medan Oxen är den mest mardrömslika typen i ledarposition, pga. sin trubbigt opsykologiska tendens att bara "tysta" den andre.

Jag har en intellektuellt hämmad bekant född i Oxens tecken som likt ett barn skriker "tyst" när han inte han hantera en intellektuell argumentation! Det är inte svårt att föreställa sig det vanvett som skulle uppstå i ett land om politiker av så låg kapacitet gavs makten. 

Se Oxen Jimmie Åkesson - han hinner knappt föra någon politik, så upptagen han är med att utesluta ("tysta") de ändlösa horder av antiintellektuella själar i jakt på överförenklade lösningar som sökt sig till det partiet och som inte klarar mer än en minuts mediagranskning förrän alla ser vilken helvetiskt låg medvetandenivå partiet representerar. Den nivå som Sverige har låtit sina medborgare förfalla till, och Fredrik och Filippa bara befinner sig ett snäpp ifrån i kraft av "Täbyboende" och mer pengar i plånboken. De är samma underklass men nu med pengar att shoppa sig en pseudoidentitet.

I termer av de tre kvaliteterna skulle man kunna tänka sig att Filippa Reinfeldt står sanningsenligheten närmare än hon gör. Indisk tradition räknar ibland med åtta och inte sju klassiska planeter, Drakhuvudet eller norra månnoden anses vara "aktiv" på ett sätt som den nionde "planeten" Draksvansen inte är. Med åtta placeringar har Filippa hela tre stycken i kvaliteten Sattva som är ljusspridande, bara två i mörkläggande Tamas och tre i passionerade men fluktuerande Rajas. 

Loppet är för jämnt för att nöja sig med bara ett numerärt omen i frågan om sanningsenlighet, men tendensen blir förstås tydligare när man inser hur mycket viktigare Sol och Måne är än alla de andra planeterna! Oxe och Lejonet handlar om krass realitet och vision inom ramen för Tamas guna, helvetesvärldarnas i sig fördunklade medvetenhet. Det gör störningar mellan Oxe/Lejon till astrologins värsta egenmäktighetssyndrom, och här är det alltså astrologins två viktigaste himlakroppar som är involverade. Det är ingen överdrift när den här bloggen sagt att Sverige 2006-2014 har varit i djupaste mörker - en av de mäktigaste Stockholmspolitikerna har ett horoskop som bekräftar hur nedstämt landet är.

Med bara ett Chandra lagna-horoskop (Månen som ascendent) saknas mycket, men utifrån den här typen av sinnelag upplevs Solen som en "verksam välgörare". Fattas bara annat - sinnet i Lejonet tänder på stora män, hjältar, prakt och framgång! Filippas lägre, irrationella själ läser sin egen Sol-Oxe alltför välvilligt, skattar sina insatser för högt. Och om man påminner sig att Solen är intelligensens planet, anas på nytt en allvarlig andlig reva inom människan. Jag har sett Månen i Lejonet i kombination med andra Solar i Jordelementet som haft precis samma problem att korrekt bedöma sin egen vikt. 

Faktum är att det ofta verkar vara dålig självkänsla som ligger bakom en tendens att blåsa upp sig och fejka Lejon. Månen är nu inte Solen, utan bara en blek "avbild" - och så var vi inne på "bilden" som en kopia av originalet igen, en viktig idé i Platons filosofi om sanningens värld och vår egen planet där lögnens halvdana eller alltigenom förvrängda bilder härskar. Det är alltså förvrängningen som bor i Filippas inkompatibla sol- och månplacering som gör att hon inte kan känna igen sig i SvD:s faktakoll av vad hon säger. Hon är en av dem om vilka Jesus sade, att de "ser utan se, hör utan att höra". Filippa lider av en "andlig skada", hon är immun mot sanningens gåva.

Sinnelagslejonet finner alltså sin egen disponent Sol verka gott och hennes äktenskap och egna politiska karriär visar vilken visionär kraft det bor i att i sin egen föreställning måla upp sig själv som störst och bäst - svaga själar faller in i ledet och börjar direkt tro de här uppblåsta nollorna har vad som krävs! Men Lejonet i öster har ett problem, och det är att den har SJÄLENS FORM mot sig: Saturnus och Solens "leva livet" går inte ihop. Saturnus är för evig fiende till denna världen och visar det i sin roll som tidmätaren Kronos. 

Obs. Detta är ett annat och mer metafysiskt resonemang om Saturnus än det om hans roll som hård och fordrande arbetsgivare. Men även här bryts förstås det hårda slitets Saturnus mot Solens "glädje, kreativa och uppsluppna lek".

Filippa Reinfeldt vill helst leka och det är därför vissa söker sig till ledarskapspositioner - de vet att chefspositionen betyder rätten att delegera trälens göromål för att själv få syssla med allt det roliga - och det mindre slitsamma. Visionen i Eldelementet är knappast ett betungande arbete och om man som Filippa ingår en ohelig allians med pengarnas tecken Oxen, anar man en som enbart är där hon är i livet för att hon är materiellt girig.

Men Solen har en naturlig fiende i Saturnus, såsom Lejonhärskaren opponeras av Vattumannen eller folket. Folket står ute i skuggorna medan Lejonen - aristokrati och numera också drägg från näringslivet - och mediefolket - dansar och förlustar sig nära den mörka (tamasiska) eldens centrum. "Folk" eller Vattumannen är emellertid en symbol för helheten eller den totala rymden och likt flugor dras förstås lättviktiga själar mot Solen i systemets mitt. De vill också pröva på det ljuva livet i den innersta kretsen. Jag tror alla själar hinner göra några "överklassliv" under sina talrika återbesök på Jorden. 

Den här skytteltrafiken mellan Lejonet och Vattumannen är nu bara en sinnebild, det också! Men den illustrerar hur det här solsystemet fungerar sett från "andevärlden". "Där nere i det totala mörkret", i lergeggan i Jord och Vatten, där skriker och härjar kvinnorna om feminism medan männen kämpar mot och söker klättra uppför strebrarnas karriärstege. 

Det som är andligt mörker (Tamas) på den högre (intellektuella) nivån, det kallas nu "passion" eller Rajas för den inomvärldsliga människan. Kräftan och Stenbocken ger samma berättelse, men nu inte mellan Sol och Saturnus, att leva solärt i "centrum" och därigenom förändra själens form (Saturnus), utan tecknar istället den andligt helt utslocknade och under de yttre sinnena slavande människosjälen. Nu fokuseras Måne och Saturnus, Hemmet kontra Myndigheten eller "den lilla människans klättring" från ett individuellt hem upp mot makt eller karriär.

För Filippa Reinfeldts lejonlika sinne med dess hunger efter Oxens materiella befogenheter, blir Saturnus dubbelt problematisk. Den är inte bara liemannen som håller i timglaset och därför en fiende som hotar att ta glädjen och livet ifrån oss som den "naturliga" illgärningsman den är. 

Att Saturnus som "själens form" fröjdar sig när den fullbordat ännu ett åtagande i en jordekropp faller utanför diskussionen, det är antagonismen mellan Sol och Saturnus på principnivån och mellan Måne och Saturnus på den manifesta eller kroppsliga nivån som ligger till grund för det antika schemat.

När "leva livet"-tecknet Lejonet stiger i öster - hos Filippa alltså som begärets och sinnelagets måntecken - då förvandlas Saturnus till dubbelt ond, den är nu också "verksam illgörare". I så måtto vi kan koppla Saturnus till ansvarstagande ledarskap uppstår därför paradoxen att Filippa vill bossa och leka Lejon, men hon gillar inte att ta ansvar! Det är många i Sverige som noterat att hon likt sin ex-make inte vill ta ansvar för något alls. Precis allt är någon annans fel. Det är ohyggligt tragiskt att på detta sätt se folkvalda politiker avslöja vilka ynkryggar de är, faktiskt ringare människor än den genomsnittliga medborgaren.

Eftersom Saturnus är en naturlig och ömsesidig fiende till Solen är det alltid gott att hålla ett öga på "arbetsgivarens" planet i förhållande till den egna Solen, det egna livsuppdraget. Indisk astrologi låter indirekt antyda att de två bör hållas separat. Plikt och lek har inget med varandra att göra. Tyvärr angriper den dubbelt onda Saturnus Filippas Sol i Oxen, och hela hennes "egenmäktiga" Sol/Mån-kombinat värjer sig när ord som "ansvar" dyker upp. 

Saturnus i detta horoskop förvärrar således den oförmåga att se nyktert och objektivt på sin insats som kallas "egenmäktighetssyndromet". Det var ju i ren och skär egenmäktighet moderaterna började bjuda varandra på kommunala tillgångar till kompispris, så precis som en "landfader" kan sätta ett sådant lågvattenmärke att hela folket degenererar, kan förstås hans "first lady" vara behjälplig i korruptionen av hela folksjälen.

Tack och lov att moderaternas vanstyre är över nu. En kritisk massa har nåtts och allt fler ser dimman som legat över landet i flera år. Men vilka ska nu de giriga plutokraterna rigga upp som sin nästa politiska mask? Svenskt Näringsliv kommer inte att frivilligt ge upp den allt mer slaveriliknande situation du lyckats få till på arbetsmarknaden under socialdemokratins moraliskt bankrutta år, vilka bäddade för rovkapitalisternas köpta affischpojkar Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Traineen, den marknadsliberalt indoktrinerade Annie Lööf, blev ju en ren katastrof. Alla plutokraternas planer på att manövrera fram henne som Reinfeldts efterträdare har slutat i katastrof. Människor med pengar är helt enkelt inte smarta nog att regissera samhällsspelet. De borde lära sig att syssla med sitt: tillverka och sälja varor.


Tillägg

Lögnens ande och Sanningens ande är termer från den tidiga judekristendomens dagar. Men det är samma grundläggande kosmologi som t.ex. kan skönjas i den 500 år äldre filosofen Empedokles lära om Kärlekens och Hatets axel (se Wikipedia under Love and Strife). Jag har inte seriöst sökt harmonisera Herakleitos med den något senare Empedokles, men misstänker starkt att även Herakleitos talade om dessa två primära krafter (eller är det en enda "nödvändig" rörelse?) som ger upphov till den manifesta verkligheten. Atomfysikern David Bohms explikata och implikata ordning tar denna antika metafysik in i vår tid och astrologin känner den troligen också, som "den positiva och den negativa polariteten", vilket den här bloggen från första början valde att klä upp i Empedokles ord om "vägen ner och vägen upp".

Men som det är med bilder säger de mer än tusen ord, fastän fortfarande trogna sanningen eller originalet. Att därför härleda Filippa Reinfeldts lögnaktiga själ till Solen och Månen och deras problem att samverka ("nätverka"!) när deras elementära baser (Jord resp. Eld) är så vitt skilda, är en mer komplex analys än att bara räkna hur många planeter som står negativt polariserade och därför ägnar sig åt "Hatet" eller "vägen ner" - det som får kosmos att hårklyvas och finfördelas utan ände - för den som väljer att marginalisera sig på detta sätt istället för att välja ärans väg, "vägen upp". Notera hur både Fredrik och Filippa har Mars i Jungfrun - båda brinner mörkt för motivet att kunskap går att erhålla genom att sattviskt borra sig allt djupare ner i Jordelementet. Sanningen är att helvetet är hur djupt som helst, och människor av den här böjelsen kommer aldrig att nå fram. 

Filippas dravel om att hon inte "lyckats nå ut" med de finfina vårdvalen i Stockholm är just ett sentiment som man kan räkna med från Mars i Jungfrun. Fredriks åsikt att allt bara är "isolerade händelser" (och alls inte tyder på något systemfel i huvudet på en moderat) är ett annat uttryck för att Sattva gunas sökande efter kunskap i Jordelementet tycks vara en i grunden felaktig orientering. 

Kött och blod kommer aldrig att ärva himmelriket hur många nya nivåer den fysiskt orienterade andesjälen än kreativt uppfinner för sina elektronmikroskop att fånga skuggorna från. Solen i Jordelementet lever med andra ord bara ut en väldigt speciell sorts dröm, den som tillhör Jordens livegna. Som Oxen antyder är detta själar som åtminstone vid sin födelse till detta liv ännu tillhörde Djävulen, denna världens herre. Filippa var, och är uppenbarligen in i denna dag, en av dem. 

Det är ju knappast publikfriande att påstå att en fjärdedel av bloggens alla besökare ägs av Djävulen, men byt då ut ordet och sätt in "sekulär" istället. Det är så Jorden gör för att locka resenärer hit. Människan är till sin essens en främling, inte en produkt av den här planetens evolution. Däremot tycks hon ha varit med och fibblat lite med evolutionen, att döma av synske Edgar Cayces (1877-1945) färgstarka variant på skapelseberättelsen. Det är den levande andesjälens inre VISION eller föreställningsförmåga som är den direkta orsaken till dna:s mutationer. 

Glöm neo-darwinismens trams om en "svart låda" som slumpmässigt spårar ur och skapar mutationer. Antikens lära om "så där ovan, så här nere" håller än. "Övervåningen" kan kallas Eld och Luft, den resulterande verkligheten Vatten och Jord. Fredrik Reinfeldt, Sol-Kräfta, är vattnet som regnar ner - själen som återvänder via ett substrat som möjliggör fysiologiskt liv. De antika fyra elementen är primitiva men de åskådliggör ändå några väsentliga stationer i det som är själens upplevda verklighet. Hårdnackade materialister ("empirister") förfogar bara över Jord och har bara en fjärdedel av det totala kognitiva underlaget.

Ur det här perspektivet kan man kalla Filippa ett offer för världsbildernas kamp och materialismens seger i slutet på 1800-talet. Eld och Jord har skurit ihop totalt i hennes liv och Jordelementet har kidnappat och förorenat den Eld som i sig är nyckeln. Så var läget då hon föddes enligt den himmelska kartan, och sedan har hon av bara farten fortsatt i samma blinda hjulspår.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hal som en ål? ja men då liknar hon sin ex-make då! Jag har aldrig trott på kärlek dem emellan.