Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 mars 2013

"Kanske varit prinsessa i ett tidigare liv..."

Från 23 januari, ett inlägg som blev liggande eftersom jag inte var säker om avsnittet om hertig Albrecht borde vara med. Världen har redan sin beskärda del av återfödda Napoleons och Cleopatras. Men jag säger som de gamla kineserna: "Ta inte vinst eller förlust till hjärtat. Då verkar allt till det bästa."

*****

Orden är ICA-Cindys eller rättare Cecilia Forss (Expr). Bristen på födelseklockslag är ju ett aber, men vi har både Sol och Måne. Så varför inte testa Forss födelsekarta utifrån purva punya - den indiska metoden som skärskådar "meriter från tidigare liv"!



Det femte huset är PP-huset och passande nog för den plastiska Fiskarna som verkar kunna flyta in i precis varenda form, är det Månen eller sinnelaget med dess föreställningar och fantasier som äger andesjälens, intelligensens och tidigare liv-meriternas hus.

Men det betyder inte att Forss varit kunglig utan att hon har sitt fantasifulla inre att tacka sina tidigare liv för! Det låter snarare som om det inte är första gången hon varit skådespelare eller gycklare! I intervjun säger hon också att det yrket stod klart för henne redan som liten. 

PP-indikatorn Månen ligger således i Fiskarna, tecknet som är ingen och alla, ett tecken som på sitt sätt rimmar mer med femte huset som lekstuga än samma hus som t.ex. kungars eller politikers eller speldårars och börsklippares hus. Husen har många betydelser man ofta kan man snäva ner de troliga uttryckssätten genom att titta på hur horoskopet i övrigt signalerar, och inte minst var femtehusägaren själv befinner sig. I detta läge kortsluter metoden sig, eftersom Månen måste befinna sig i första huset för det egna jaget. 

Men det är lustigt hur just Fiskarna ger oss Månens föreställningsvärld som själva "arvet" från själens tidigare liv till själen i dess nuvarande skepnad som Cecilia Forss.

Just bakom det fantasifulla flimret väntar dock en otippad konkretism: Månens fantasier disponeras av Jupiter som här är jordbunden och väldigt literalistisk. Vi har via Vatten och Jord ett "förnimma-det-givna-och-uppfyllas-av-det", eller någon som använder ting i den yttre omvärlden som rollmodeller eller förebilder eller mönster. 

Jupiter i Stenbocken representerar makt och överklass och 11e huset är idealiseringens hus. Forss skyggar abrupt inför sitt eget förhållande till monarkin som institution apropå en rollfigur, men horoskopet läcker sanning som ett såll. Hon är tveklöst monarkist med framgångsplaneten Jupiter i idealhuset och i makthavarens tecken Stenbocken. 

Här skulle man eventuellt backa ett steg till, och titta på fantasidisponentens disponent. Men då går man ner på nivåer där jag inte hittat några regler för vad det är man observerar. Är det Forss fantasiers basis i rojalistiska ideal som nu "analyseras" på nästa nivå. Drömmens dröms dröm?

Framgång hos makthavarna som fantasins ideala takhöjd (kvinnan tycks faktiskt drömma om Hollywood!!!) låter knappast som någon som varit kunglig eller ens överklass under det senaste årtusendet. Snarare tvärtom. "Been there, done that" säger de som gjort det, övriga drömmer om att spela drottning på vita duken i Hollywood - kvinnor med enkla själar, kvinnor som Greta Garbo.

Bakom drömmen om att lyckas bland dem som rankas högt eller är makthavare, ligger förstås hackordningens Saturnus, Stenbockens härskare. Denna Saturnus hittar vi nu intressant nog i rationaliseringens Luftelement och i åttonde dödshuset och DÅLIG KARMA från tidigare liv! 

Det är notabelt att purva punya inte har någon spegelpunkt, men det är enkel logik att se hur femtehusets naturliga herre Lejonet som badar i sin egen solglans kommer att stupa längre fram, i Skorpionen, nesans och dödens tecken och hus. Åttonde är ett korruptionens hus, ett ont hus, "dödens inträde", och det är logiskt att här se en nidbild eller motbild till det femte. Det vill säga, dålig tidigare liv-kredd.

Saturnus står också kopplad till halshuggningens punkt, södra månnoden och nu kan man förstås börja leka i fantasin. Har vi i den anemiska Forss ännu en fransk aristokrat vars huvud föll av under Franska revolutionen? Det skulle förklara varför hon alltjämt i sin fantasis Måne idealiserar den gamla regimen (Stenbocken är stockkonservativ och indikerar historisk kontinuitet).

Det åttonde husets döljer därtill en Saturnus som är - eller kanske i ett tidigare liv var - "upphöjd". En nobel person ur de härskande skikten med andra ord, men likväl halshuggen för sin alltför höga position. I det här livet tycks Saturnus såsom faderskapsplaneten ha illustrerat detta även på ett annat och mer påtagligt sätt: som att Forss älskade far dör i cancer redan när hon är sjutton. 

Det finns som sagt knappast någon gräns för hur många gånger man kan mjölka samma planet på budskap - principerna är skrivna på himmelen och de blir verksamma genom att man agerar på olika sätt i denna värld. Två skenbart olika projekt kan styras av precis samma ödesprincip och ge en snarlik utgång.

Även härskarskiktets Saturnus disponeras, av Vågens Venus, och nu blir det personligt genom Venus egocentriska placering i Väduren. Jag-jag-jag. Den här Venus ser man mycket av i rollen som ICA-Cindy så jag tror Forss har förmånen här att använda sitt inre barn, rollen verkar specialskriven för henne!

För skriptad är denna Venus i Eld - skriven i Luftens osynliga partitur genom Vädurshärskaren Mars i Tvillingarna. Och här stannar äntligen historien eftersom Mars står med gudarnas skrivare Merkurius i Tvillingarna, hemma i sitt positiva härskarläge.

Lustigt nog befinner sig Merkurius på konjunktionsavstånd från Solen i bokstavliga Jordtecknet Oxen, ett riktigt konservativt och gammaldags härskartecken - makt via ägande av jorden och dess produkter. ICA igen.

Genom att aktivera en mängd nyckelord kanske vi - med precis samma mångalna fantasi som Forss själv har så nära till - kan föreslå följande: Forss har inte varit kunglig i närtid. Men hon har varit markägare och huvudet hennes har åkt för att hon inte var generös nog mot folket. (Jupiter i snåla Stenbocken i idealismens hus, är inte överdrivet folkkär - Forss beskriver också hur en underliggande folkskräck blommar ut under en period av hård arbetsbelastning.)

Det är således mer dåligt åttondehus-karma över det här horoskopet än positivt femtehus-karma.

Men detta är alltså bara ett spekulativt inlägg baserat på fantasihoroskopet, Chandra lagna. Den verkliga, fysiska ascendenten väger mycket tyngre men kräver födelsetid. 

*****

Albrecht, ett återbesök

Undertecknad tror i vissa ögonblick att han var kung över ett tyskt lilleputtrike på 1400-talet (nämnt här). Jag säger "vissa ögonblick" eftersom det egentligen är så fullständigt oviktigt vad man varit, för att inte tala om allt det man inte varit och kanske heller aldrig någonsin kommer att vara!

Och här indikerar faktiskt bloggarens femte hus något åt makthavarhållet. Allra märkligast blir det när man lägger 1400-talshoroskopet på nuvarande och noterar att kungen, som fick eftermälet "Den Vise" - han avstyrde under hela sin regeringstid krig - har vishetens Jupiter i fredens tecken Vågen, nästan gradexakt i den nuvarande kroppens femtehus-Sol för "bra kredd från tidigare liv". I detta liv visar horoskopet hur Solen i Vågen "bränner" bort krigets planet Mars.

Årtionden innan jag stötte på den här tysken hade jag redan valt fängelse för vapenvägran - goda insikter tycks följa själen genom liven, som dess uppsättning talanger och attityder, lätt triggade när vissa frågor förs på tal.


Bloggaren innerst och
Albrecht IV von Bayern ytterst -
en hertig som åt ihjäl sig!
(Jag har fettfobier och
självsvältstendenser i detta liv.)

Tysken önskade helst bli präst (Jupiter) i det livet, men hans familjenamn tvingade honom in i politiken. Upptäckten av den här figuren långt efter fyrtio förklarar väl min brinnande önskan i ungdomen att studera religion - tysken hann aldrig slutföra sina studier i norra Italien, som jag lustigt nog besökte med familjen bara sex år gammal.

Det sägs att själar dras till platser där de tidigare verkat. Men Italien har varit födelseland för samma själ inte mindre än två gånger efter 1400-talet, så det är snarare dessa liven som "drog" mig och min familj i detta liv. Far introducerade t.ex. italienska tvättmaskinsmärket Zanussi på svenska vitvarumarknaden på 1960-talet.

Nu är det inte alla som har fått upp spåren på eventuellt tidigare liv, ja det är förmodligen ganska sälssynt att hitta både namn och horoskop på vad som kan ha varit en annan kropp och ett annat ego för samma själ...

Dessutom måste man minnas att ett personhoroskop bara beskriver vad själen har för vägkarta för detta liv. Det här livets orientering avgör vilket förflutet horoskopet kastar ljus över! Om inte den här inkarnationen är menad för att räta ut problem i relation till ett överklassliv kommer inga "överklassignaler" att synas i horoskopet. Det betyder inte att själen i alla sina liv saknat alla maktbefogenheter eller osedvanlig komfort.

En annan sak är att frånvaron av planeter i femte huset inte betyder att själen återvänt till jorden helt utan "tidigare liv-krediter" (eller "kredentialer"). Sök då istället upp femte husets tillfälliga ägare och notera i vilket tecken och hus denna står. Då kan "framrullat" karma studeras. 

Men flera planeter i femte huset ger förstås en mer komplex berättelse och jag misstänker att jag gör ett skitliv den här gången för att rensa upp så mycket som möjligt. Det verkar som om minst fem, sex tidigare liv samtidigt interagerar eller har dominerat under skilda perioder i livet. Den egyptiska borgmästaren är jag klar med nu, tack och lov, men den figuren lade naturligtvis grunden till tysken, tvåtusen år senare! Den som vill styra över ett lilleputtrike har säkerligen dessförinnan varit borgmästare någonstans på jorden!

Inga kommentarer: