Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 mars 2013

Kylan från dödsriket Europa

Den kallaste mars sedan 1966 om det här håller i sig berättar SvD. Eventuella astrologiska paralleller måste undersökas!

Jag tar godtyckligt den femtonde i månaden som jämförelse för de båda åren, vilket i vår tid råkar vara just den dag då Solen når den sideriska Fiskarna. Om hundra år har zodiaken förskjutits så mycket att ingressen i Fiskarna istället sker den fjortonde.

Naturligtvis har kylan det inte att göra med Solens årliga passage (i vår tid) genom sideriska Fiskarna, utan om symbolik på lite högre höjd. 

Eller symbolik från Underjorden! För det visar sig att andra halvan av mars i båda fallen har en Sol som passerar genom det kalla Vattentecknet Fiskarna och att dess disponent Jupiter båda dessa år befann sig i en ännu kallare region, helvetets Jordelementet. 

Den naturliga zodiaken med den egyptisk-hellenistiska astrologins ålderdomliga husnamn är tydliga nog: den värmande Solen går genom "den onda daimonens" tecken medan dess ägare Jupiter själv har halkat hela vägen ner i det djupfrusna Dödsriket.




Men den här symboliken är inte tillräcklig då den inträffar vart tolfte år. Visserligen kan man skratta åt det faktum att det djupfrusna Sverige just nu har en statsminister vars regering dragit landet i nyfattigdom, ökade klassklyftor och rasism på bara sju år, en statsminister som själv föddes då välmåendets Jupiter stod i dödsrikets eller materialismens eget tecken Oxen...


Men det som möjligen gör både 1966 och 2013 till två unikt kalla och nödlidande år, är olycksplaneten Mars. Båda dessa år råkar den befinna sig i Fiskarna under mars månad.

Fast... jag förmodar att det lär bli svårt att locka meteorologer att återvända till ett gammalt instrument de sedan länge glömt bort - astrologin. Med dagens datorer och väderdata borde det annars vara en lätt sak att söka validera (eller falsifiera) astrologins gamla teser om planeter och väderlek. Att spå väder via astrologin måste ha varit en av de allra äldsta tillämpningarna av denna ädla konst...

Som en liten hjälp att komma igång om SMHI har en stund över - här alla de tillfällen mellan år 1500 och 1 januari 2100 då solvärmen och olyckan möts i kylslagna Fiskarna ett år när välfärdens Jupiter frös inne i helvetet (som den gjort då Fredrik Reinfeldt föddes).

Range of search: 1.01.1500 - 1.01.2100
In steps of: 168h 0m
Search for...:
ju.tau & ma.pis & so.pis

Realization intervals (begin - end):
12.03.1586 -  2.04.1586
16.03.1633 -  6.04.1633
13.03.1776 - 10.04.1776
19.03.1823 -  9.04.1823
 6.04.1870 - 13.04.1870
16.03.1966 - 23.03.1966
20.03.2013 - 10.04.2013
17.03.2060 -  7.04.2060


Det borde inte ta SMHI många minuter att granska den här lösliga hypotesen med Solen, Mars och Jupiter i samma lägen - förutsatt att det finns data så här lång tid tillbaka. Åtminstone mars månad 1823 tycker man att de vetenskapligt försigkomna svenskarna borde ha uppgift om...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Range of search: 1.01.1500 - 1.01.2100
In steps of: 168h 0m
Search for...:
ju.tau & ma.pis & so.pis

Realization intervals (begin - end):
12.03.1586 -  2.04.1586
16.03.1633 -  6.04.1633
13.03.1776 - 10.04.1776
19.03.1823 -  9.04.1823
 6.04.1870 - 13.04.1870
16.03.1966 - 23.03.1966
20.03.2013 - 10.04.2013
17.03.2060 -  7.04.2060

Högst intressant tabell!
Det är väl kombinationen av vetenskaper som skapar nya vägar att förstå, tar man bort skygglapparna och börjar räkna på att gravitationen inte är den enda kraften i universum utan att alla himlakroppar och system genom rotation skapar kraftfält. När solens kraftfält kommer i skuggan och planeter i systemet finns i ett visst läge så blir fältet givetvis försvagat.
http://milesmathis.com/ice.html

Seaward sa...

Problemet är hur att betrakta astrologins indikationer. Romerske filosofen Plotinus (200-talet) gör upp med sin tids teoretiker som trodde planeter var fysiska orsaker till jordiska förhållanden.

Den här bloggen anammar också försiktigt den filosofiska idealism som ser planeternas fysiska existens som enbart en skugga för de döda själarna på jorden att bry sina hjärnor med. Plotinus menade att astrologin inget annat är än en omen-lära, en högre intelligens manifesta uttryck via den lägre verklighetsordning som enligt Platon matematiker ägnar sig åt.

Komplexa formationer i solsystemet är således uttryck för Platons "former" eller "idéer", synliggjorda för den geometriskt observante.

Men den tanken är knappt skönjbar i inlägget ovan, där jag istället lekte med det andra och tolfte husets klassiska signifikationer. De passade så pass väl, i synnerhet som de båda kalla elementen (likaledes "former" men nu inte fattbara genom geometri utan tvärtom "levande väsen" på en högre nivå än matematiken).

Seaward sa...

Efter att ha läst hälften av den högintressanta artikeln i länken ångrar jag min simplistiska respons! Dagens astrofysik är uppenbarligen var Platon skulle ha varit om han levt nu.

Havsörnen sa...

Intressant och svårt, ja.

http://www.milesmathis.com

samma snubbe som konstnär:

http://www.mileswmathis.com

En riktig renässansmänniska tydligen, den här Mathis. Han verkar ha hunnit med ofantligt mycket. Jag googlade dock fram följande kritiska kommentarer om honom:

"Nobody here is shooting for a Nobel prize with what we write, but we have all become somewhat concerned that Mathis is gaining a following and we are doing our tiny bit to help ensure no young mind is corrupted by his nonsense."

"Someone recently sent me a link to a really terrific crank. This guy really takes the cake. Seriously, no joke, this guy is the most grandiose crank that I've ever seen, and I doubt that it's possible to top him."

"We are not bothered by these morons who have a keyboard but no brain; it is to be hoped that academia will weed them out so that they never earn degrees in physics (mathematics and philosophy are something else)."

http://scientopia.org/blogs/goodmath/2010/11/16/grandiose-crackpottery-proves-pi4/

http://mathisdermaler.wordpress.com/

http://sagacityssentinel.wordpress.com/tag/miles-mathis/

- - -

Från hans biografisida:

"born in Amarillo, Texas, on the 17th of September, in the wee hours of the morning." Årtal?

Mathis försöker sig på spådom:

http://mileswmathis.com/predict.html

Seaward sa...

Till skillnad från dig, som om jag inte missminner mig förr har hämtat andras omdömen från suspekta forum, läste jag hela artikeln och måste säga att det var bland det smartaste jag läst.

Nyckelställen i texten som gladde mig rörde laddningar (charge) - hur solen kan tänkas fånga upp och vidaredirigera ljus från det galaktiska centret (som här uppenbarligen inte betraktas som ett svart hål), samt uppgiften att också Einstein hävdat att gravitationen är en "rörelse och inte en kraft".

Jfr den här bloggens upprepning av Tamas guna som centrifugalkraften som slungar allt ut mot periferin, mot mörker och oförståelse). Om man bar bort ordet "kraft" och nöjer sig med centripetal rörelse stämmer den gamla indiska tvådelningen Tamas/Sattva väl med Einstein/Mathis.

Men i astrologin används rörelsen mot mörkret eller in mot ljuset som metaforer för viljan att förstå eller dess motsats. Om det ens är en fråga om vilja. Tamas och Sattva kan kallas delar av antik kosmologi men är egentligen bara, som Mathis säger i annat sammanhang, modeller för ett skeende och ingen egentlig förklaring. Astrologi och numerologi förklarar ingenting - de är egentligen pseudoaktivitet. Lek med modeller, undersökningar av modeller. Och det är just så den här bloggen presenterat sig - som undersökningar av den sideriska zodiaken...
:-)

Tyvärr saknar också jag kapacitet att utvärdera hans tankar. Istället för att falla tillbaka på vad ren pöbel tycker om ett original, väljer jag hellre att notera hur ett antal tunga forskare uppskattat hans våghalsiga teorier. Standardmodellen är ett formidabelt problem, det är Mathis inte först med att påpeka.

Matematik och kosmologi kräver mycket, men jag har noterat mer allmänna "white papers" av Mathis, vilka jag ska ta mig igenom dagar då psyket (Månen) känns relativt ogrumlat !!! :-)

Havsörnen sa...

Var hittar du uppgifter om tunga forskare som stöder hans teorier? Kritiken är inget jag "sorterat ut" utan kommer från den första sidan träffar vid googling på "Miles Mathis". Från vetenskapliga diskussionsforum, knappast från "ren pöbel" eller www.nationell.nu :) Det är säkert roligare att läsa Mathis än sura kritiker med James Randi-tonläge som tjatar om peer review och pseudoscience, och nog måste han vara väldigt smart för att skriva det han gör.

MEN... det är svårt att hitta något enda omnämnande på nätet som inte säger "internet Svengali", "grandiose crackpot" eller "just another charlatan".

http://crackpotwatch.wordpress.com/2012/07/11/the-wisdom-of-miles-mathis/

http://forum.objectivismonline.com/index.php?showtopic=20230

Kolla upp Amazonrecensionerna hans bok "The Un-unified Field". Ex:

"The only way Mathis can get a favorable book review is to write it himself.

The review given by Steven Oostdijk ("Miles Mathis reveals the new queen of science has no clothes") was obviously written by Mathis. Steven Oostdijk is just one of a myriad of "noms de plume" that Mathis has created to give the false impression that there are people who agree with his wacky theories; when in fact, there are very few, if any, Mathis supporters.

Mathis, once again using the Steven Oostdijk alias, has also written a review for the UK Amazon web site: http://www.amazon.co.uk. Check out the reviews and comments; hilarious!"

http://www.amazon.co.uk/product-reviews/1452005133/ref=cm_cr_dp_see_all_btm?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending

- - -

Det ringer således varningsklockor. Eller så är han ett geni som ignoreras av etablissemanget eftersom han ständigt ifrågasätter kunskap som anses så grundläggande att dörren är stängd för vidare diskussion. Men det är föga troligt.

Fråga: "The Great Year" är väl närmare 26000 år? Mathis nämner i ice-artikeln 23000 och att 11500 år ju är hälften av detta.

Peoplefinders.com: Miles W Mathis, Austin TX, ålder: 49. Född 17 september så blir hans födelseår 1963. Nå, har han en god eller ond födelsehimmel? :)

Havsörnen sa...

(Finns bara en träff på Miles W Mathis i USA).

Vidare googling ger vid handen att Det Stora Året kan variera mellan 23-26000 år. 2160x12 är dock 25920.

"Born in the wee hours of the morning" = mellan midnatt och soluppgången, Amarillo, TX.

Solen, Merkurius och Venus i Jungfrun
Månen i Lejonet
Mars i Vågen
Jupiter i Fiskarna
Saturnus i Stenbocken
Rahu i Tvillingarna

Seaward sa...

Jag letade också nyfiket födelseuppgifter man släppte frågan när året saknades trots uppgift om "the wee hours" -nog bäst motsvarande svenska "småtimmarna" - 1-2-3. Din rekonstruktion via Peoplefinders är guld! Ska snarast undersöka vad detta är. (Men jag sitter i programmeringshelvetet just nu och hinner inte blogga.)

Jag tyckte mig minnas någon referens till riktigt sunkiga röster - men kan ha fel - och valde för första intryck att förstora upp baksidorna på hans blå och röda böcker. "Blurbarna" innehöll uppskattande kommentarer från synbarligen meriterade vetenskapsmän. Men utifrån länkar du ger skulle man t.o.m. kunna misstänka att han fabricerat dessa auktoriteter! Länken som föreslogs härovan imponerade dock på mig, jag hängde med i resonemanget, men saknar förstås tillräckligt djupa kunskaper för att kunna avgöra om han det fanns något patenterat fel i hans fysik...

Gamla indiska texter anger storåret till 24.000 år och resonemangen kring precessionen tycks vara att ingen vet om detta är ett konstant värde, om storåret alltid varit lika långt. Det går inte att med säkerhet projicera dagens mätningar tillbaka på en äldre tid. Världen kanske hade mer tid på sig för årmiljoner år sedan!

Om du läser Mathis länkade text igen ser du att han också presenterar en teori som inte håller streck. Han förklarar detta med att Jupiters cykel introducerar en anomali i fluktuationen mellan kalla och varma perioder.

En märklig man!