Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 mars 2013

Ordet "ogooglebar" & Mer om Själens Form

Google hotade Språkrådet med rättsliga åtgärder om de inte tog bort definitionen av nyordet "ogooglebar" (DN, SvD). 

Hallå! Vad hände med försvenskningar? "Oogoogelbar" borde det väl vara. Nyheten publicerad vid sextiden på nätet och blir snart en snackis, även i vida världen.

Kärnan i konflikten där Språkrådet vek ned sig är enkel: PENGAR. Google ser sitt "unika" varumärke hotat - i den vansinniga människans värld betyder det mardrömslika fantasier om förlorade intäkter. 

Typiskt nog aspirerar dessa hycklare samtidigt på just världsherravälde - att Google blir synonym med sökning på nätet! Den fula diktatorsfasonen i horoskopet för Googles grundande har bloggen redan kommenterat här.

Låt oss titta på temat. "Mardrömmen om ett minskat värde på varumärket" eller enklare uttryckt "ekonomiska förluster till följd av en mindre distinkt ego-profil". Genom att reducera frågan till vad den egentligen handlar om, blir plötsligt horoskopet för SR:s nyhet om Språkrådets flathet inför Googles krav väldigt tydligt:



Nyhetens "persona" är den egostarka ascendenten i Väduren. Väduren är zodiaken linslus som alltid vill ha sitt ansikte eller namn med i alla sammanhang. Den kan inte välja sina strider. Det är därför motsatta tecknet Vågen figurerar i många militärhoroskop. Vädurens barn är bara kanonmat i frontlinjen - dit deras otåliga och passionerade natur driver dem -  när Vågens generaler allierar sig med en motpart för att leka krig.

Men nyheten handlar inte alls om en stark persona, tvärtom kan man beteckna både Språkrådet och Google som svaga, var och en på sitt sätt. Mycket riktigt är ascendenthärskaren Mars placerad i "den världsliga förlustens" tolfte hus och se nu offertecknet Fiskarna huserar pengarnas planet Venus, medan det andra ekonomihuset huserar Fiskarnas härskare, "förmögenhetens" Jupiter. Båda pengaplaneterna bildar en hyperstark ömsesidig reception om än i den negativa polariteten och med emfas på tolfte husets "förlorade materiella resurser".

Här är ett perfekt exempel på hur den ömsesidiga receptionen kan utlösa en negativ karaktärstyp eller händelse. Språkrådet hänvisar till bristande "resurser" för att tjafsa med Google och Googles beteende omvittnar också en "förlorare" - människor som hela tiden tittar på sin egen plånbok är världens verkliga förlorare för denna negativa inkrökthet dränerar dem på kreativ energi. Att vara självisk är faktiskt mer energikrävande än att vara kreativ!

Kreativ var dock den svenska folksjälen som myntade "ogoogelbar" och här ser vi också en Måne i iögonenfallande showmannen Lejonet och därtill i femte huset för lekfullhet och skapande verksamhet. Och se hur språkets planet Merkurius står i ordförrådets LUFTRUM i Vattumannen - det svenska folkets soltecken. 

Astrologin har inget facit, men jag anar att vi här ser själva myntandet och folkbruket av "ogoogelbar". Men folkdjupet eller det folkliga sinnet (Månen) involveras i ett Eld/Vatten-krig eftersom Månens tillfälliga härskare Solen själv befinner sig i ett Vattentecken (och ett Vattenhus, det tolfte huset har också budskapet: "befria dig", "lös upp knutarna") Google söker som sagt försvaga ordet "ogoogelbar", ja döda och utrota det - just som den solipsistiska diktator jag liknade företagshoroskopet vid.

Nyheten fick global spridning, även om jag är säker på att svenska medier överdriver märkvärdigheten hos allt svenskt i världen - en tendens till storhetsvansinne lilleputtlandet Sverige har svårt att få bukt med. Se bara dårskapens hemort Stockholm där moderaterna låter flaggor fladdra utanför sina fönster vid Stadshuset på vilka man kan läsa "Skandinaviens huvudstad". När man befinner sig inuti dårskapens bubbla förstår man inte själv vad omvärlden så tydligt ser. Kejsaren har inga kläder på sig!

Nu står Saturnus bra till för global spridning av nyheten om Googles kamp mot det svenska språket. Saturnus äger det tionde huset för officiell position (och därmed synlighet) och planeten är upphöjd i ett av de språkligt-logiska och rent mänskliga tecknen, Vågen, och därtill sjunkande väster, den plats där Saturnus vinner som mest världslig styrka. 

Saturnus är dessutom kombinerad med Rahu, det giriga Drakhuvudet som söker upphöja allt till "gudastatus" som den kommer i kontakt med. Det ligger således "i luften" en tendens att vilja upphöja ett visst ord, ett logos, och det är förstås etablerandet av "ogoogelbar" i det svenska språket som symboliseras här. Nyheten med stor publik tiondehuskraft är förstås att någon "myndighet" (Saturnus = Google) söker sänka språkbruket.


För Saturnus är en dödare! Och när dagen närmar sig sitt slut och Solen likt Mona Sahlins sjunkande Sol inte längre lämpar sig att lysa som stark ledare, då vinner istället Solens fiende Saturnus makt! Gränsdragaren kommer vid den västra horisonten med all önskvärd tydlighet att förklara när klockan är slagen! 

Bloggaren har reflekterat mycket över denna världen och "nästa" i sitt liv och föddes då Saturnus nästan gradexakt låg i den västra horisonten och i ett tecken som söker universell expansion. Och här sitter han nu senare i livet och bloggar om nyplatonismens tankar om Världssjälen, just så stor som individens egen själsliga form har det i sig att greppa. 



Exkurs. Hur våra födelsehoroskop skymtar i våra drömmar har jag exempel på i en memorabel dröm från 20-årsåldern. Vid den tiden hade jag knappt börjat med astrologi och än mindre kände jag till den sideriska zodiaken.

Det är Själens Form - Saturnus - i expanderande Skytten som "informerar" drömmen där jag befinner mig i ett gigantiskt och växande slott. Jag frågar några förbipasserande var jag är och ingen tycks ha funderat över den saken. Jag frågar var slottets ytterväggar är någonstans (dvs. hur man kan lämna slottet) och då säger någon att det ryktas om att "ingen någonsin har lyckats nå ytterväggarna" - det här slottet växer sig större ju mer man går runt i det!

SATURNUS I SKYTTEN ÄR EN SUB-GENERATION AV MÄNSKLIGHETEN VARS GEMENSAMMA SJÄLSLIGA FORM JUST ÄR TILLVÄXTEN I UNIVERSUM. Långt bortom en förståelse en mänsklig hjärna någonsin kommer att nå är denna "ras" av själar uttrycket för en ÄNGEL så gigantisk att vi aldrig kommer att förstå dess språk. Andra sub-generationer av mänskligheten föds med Saturnus i andra tecken och tillhör således andra själsliga grundtyper.


Här ser man Gränsens Saturnus (ytterväggarna) på basis av Skyttens eller Jupiters expansiva natur. Bloggaren har Jupiter i egodödens Skorpion vilket förklarar varför jag överhuvudtaget har hamnat i det här slottet ("världen"). Själens form (Saturnus) befinner sig i steget just innan det kosmiska medvetandet föds - först måste man våga ge upp t.o.m. tanken på sin individualitet (se Jesus sista suck på korset - där ger han upp tanken om att individen ska lyckas passera dödskuggans skorpioniska dal)

Hade jag bara haft Jupiter ett steg längre fram, i Skytten, med Saturnus, hade jag varit min universella själsliga form likvärdig, men jag hade också saknat POTENTIAL - horoskopet skulle i fråga om den själsliga formen ha trampat vatten, ett mellanliv som inte var ämnat till någon förnyelse. Prova att läsa Jupiter och Saturnus i aristotelisk mening - Jupiter som "potential" och Saturnus som "aktualitet" (potentialens förverkligande).

Bloggarens horoskop vittnar således om en sub-generation vars tillväxt nått kosmiska proportioner och där Jupiter i Skorpionen nu måste göra Jesus yttersta offer: dö bort från t.o.m. anspråken på sin individualitet för att vinna rätten att kalla sig en gud som minglar på den universella nivån.

Gott folk - det handlar om att åter vinna den kosmiska andliga identitet som gick förlorad i själens syndafall...

Givet Saturnus och Jupiter som en "dubbel-stjärna" och hur de kan placera sig i förhållande till varandra, inser man snart hur många olika förhållningssätt till den kosmiska, andliga identiteten som människor på jorden kan ha. Eller som en anonym kinesisk filosof skrev för drygt 2.000 år sedan:

"Mätmasken" drar ihop sig när den önskar sträcka ut sig. Drakar och ormar går i ide för att bevara livet. Sålunda promoverar det frö till en tanke i människans sinne dess själva arbete. När detta arbeta gagnar och bringar fred till livet, då upphöjs människans själva natur.

Vad som går utöver detta transcenderar i sanning all kunskap. När en människa omfattar det gudomliga och förstår Tranformationen, lyfter hon sin natur till det mirakulösas nivå.

Wilhelm/Baynes - I Ching, The Great Treatise V.3-4 (min övers.)

Lamentera borgaren vars värld börjar och slutar med den egna privatkonsumtionen! Se den "själens form" i relation till vad livet handlar om. De sover lika sött som Fredrik Reinfeldt påstod att det svenska folket gjorde - ett folk sövda av för mycket välfärdssamhälle. Det är en paradox att han själv har ett horoskop som tyder på mer sömn och omedvetenhet än kanske något annat politikerhoroskop jag har beräknat.

Hur man kan reduceras till en så liten arbetsmyra i livets spel som borgaren blivit, beror astrologiskt bl.a. på avsaknaden av vettiga kopplingar till de stora ödespenslarna i de flesta horoskop. 

Ta t.ex. bloggarens Saturnusposition. Bara vart tolfte horoskop har Saturnus i sitt starkaste läge för ett fördjupat intresse för själens form. Bara vart tolfte år kommer Jupiter i Skorpionen att ge dessa få födslar en pregnant svart underton - frågan om det stora livet aktualiserar kravet att dö bort från den lilla Skorpionen och dess fäktande för sitt - dess kamp mot den oundvikliga död som Skorpionen faktiskt i allt sitt görande själv är bärare av!

Betänk alla horoskop med klent placerad Saturnus och Jupiter (oavsett värdtecken) men där istället det narcissistiska första huset är proppfullt. Besökte en god vän igår och vad man än kan säga, så inte kommer den mannen att nå filosofins stadium i detta liv. Allt kretsar kring kulinariska konster (Venus-Kräftan i födoämneshus nummer 2) eller intellektuell konsumtion. 

På många sätt kan man säga att människan inte har någon fri vilja alls, våra horoskop visar den tilldelade lotten i livet. INOM DENNA - ibland bara narcissistens önskan om att dekorera sin närmiljö för sitt eget behag - är det sedan möjligt att "Gilla" eller avstå. Men titta på den lilla råttlort till världsbild en sådan människa har valt att ockupera! "Dubbel-stjärnan" Jupiter/Saturnus skiftande positioner producerar "kullar" av själar och man kan troligen ändå tala om att mänsklighetens historia genomgår toppar och dalar. 

Men vem vet vilka själar som väljer vilken värdkultur/samhälle under en viss topp eller dalgång? Sveriges sammanbrott under marknadsliberalismen med världens mest sjuka skolsystem - där vuxna profiterar på barnens behov av bildning - tyder på att Sverige varit mottagare till en större mängd riktigt låga själar. 

Det är möjligt att man astrologiskt skulle kunna profilera de beslutsfattare som drev det här landet in i skiten. Och där handlar det inte om något så enkelt som vänster- eller högerideologi utan just om den själsliga formen (Saturnus) och graden av dess uppfyllelse (Jupiter). Ett värdigt uppdrag för en forskare med stora mängder data och djupa kunskaper i statistisk metodik! 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oogooglebar? Syftar du på borttagningen av ordet ogooglebar?

Googles agerande är ett exempel på att girigheten och egenintresset bedrar visheten. Det har ju blivit en jättehajp av det här, och ordet ogooglebar har ju blivit rikskänt, vilket det inte skulle ha blivit om Google inte hade agerat.

Jag skrev själv två limerickar om Google förra året, upprörd av historien om fransmannen som blev fotad och utlagd på nätet när han kissade i sin trädgård. Var du än bor kommer Google och glor. Han stämde Google, men hade stämt fel bolag visade det sig, så Google klarade sig. Dikterna på sajten ifråga scannas av av Google så att de blir "googlebara", och jag vet att mina två googlekritiska verser också har blivit det. När jag skrev dem tänkte jag att det här gillar de väl inte, och jag som har googlekonto också... men jag har inte hört av dem...:-)Har förresten funderat på att skriva en satirisk vers om det här senaste tillaget av Google men har inte haft tid...
S

Seaward sa...

Ja, jag säger bara det igen: båda djuren med horn i samma horoskop - som hos Google. Då blir det en riktigt makthungrig typ! Och korttänkt eftersom impulsen i Väduren kan skada överblicken som normalt finns hos Stenbocken.