Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 15 mars 2013

Påven & Maslows behovspyramid




Sveriges kulturråd i London skriver i SvD och skingrar en del hatpropaganda som redan börjat spridas mot den nya påven Franciskus I. Bilden han förmedlar stämmer märkvärdigt väl med det horoskop baserat på Månen som en hållpunkt för diskussionen som bloggen publicerade igår

Mycket talar för att astrologin egentligen bejakar tanken att våra öden egentligen är skrivna på en mycket högre nivå än den vi är medvetna om, och att den "personaliserande" ascendenten ("ego") är överskattad. För Talang och Oförmåga finns där i bakgrunden, i den Själ som överinser timandena på Jorden. Allt en fysisk kropp kan göra med att antingen framhäva eller tona ner Skulden som de facto åtföljer den som ens haft oklokheten att sätta fot på denna planet.

Varför inlägget döptes till "Påvehoroskopets enormitet" berodde på att just en Måne i Stenbockens tecken har den sjunde himmelens härskare Saturnus som sin disponent. Världssjälens form behärskar och informerar i teorin sinnet hos dessa människor mer än genomsnittet. De delar Världssjälens sinnelag och tar ansvar - till skillnad från den egentligen bara komfort- och njutningssökande Månen i Vågen hos t.ex. Fredrik Reinfeldt. Den typen av sinne har istället komfortens och pengarnas Venus som sin härskare, i sig en svag härskare i ständigt beroende av att ha en relation - jfr Reinfeldts hemlighetsmakeri kring moderaternas hemliga bidragsgivare.

Sedan måste en analys av himmelens ytterligare besked avgöra om individen verkligen härbärgerar en levande förnimmelse av det lagbundna universum  - enormiteten - och därtill via sin Sol agerar i linje med den (lever som man lär). 

Det som i dagsläget är låga själar kanske här bara förnimmer naturlagar, men de högre utvecklade andeväsendena i mänsklig skepnad ser att det också finns andliga lagar. Transponerande till den mänskliga upplevelsen yttrar sig dessa som moraliska påbud - varav den mest kända uppsättningen är Tio Guds bud - egentligen ett kulturellt inlån från Mesopotamien.

*****



Det fanns dock en placering i nyblivne påvens horoskop som jag inte kommenterade. En föga spektakulär placering jämfört med den mycket mer livaktiga skandalalstraren Mars i nionde huset för religion. (Den här placeringen rör mycket mer än de senaste årens pedofilskandal - olyckan och religionen har funnits med Franciskus under hela hans liv och enkelt uttryckt kan man kanske kalla Mars i Jungfrun som "befläckad renhet" eller "synd". 

Det är bara att studera Fredrik Reinfeldts naturligt onda och tillika verksamt onda Mars i Jungfrun stigande i öster för att se hur Skuld ser ut i förkroppsligat tillstånd. Varje tanke Reinfeldt tänker är en ny synd och hans bisarra ekonomism - en fullständigt inadekvat spelplan för en politiker - har redan nu förtjänat honom usla återfödelser till Jorden för alla de problem och liv hans själviska medelklasspolitik förorsakat landet. 

Men påvens onda Mars-i-Jungfrun stod sig slätt mot de goda budskapen, resonerade jag i det första inlägget. Placeringen var inte ens central för hans egen person, där istället kärlekens Venus med sinnelagets Måne var det dominanta budskapet. Den som bemöter separatistiskt hatiska Mars-människor (som Reinfeldt onekligen måste klassificeras) med Venus kärlek kan naturligtvis anklagas för svaghet och det är just sådana anklagelser som redan riktats mot honom från demoniska människor som inte förstår ett dyft av de gudomliga natur- och morallagarna och hur kärleken är det säkraste sättet att "bränna dålig karma" i Solen.

Venus är enligt indisk astrologi också planetär vän med formgivaren Saturnus (skönhet och yttre form är väl det i princip hela våra liv kretsar kring) och fastän den senare klassas som en naturlig illgörare då "själens form" alltid återvänder till sin rot efter en fullbordad livscykel på Jorden (till den själviska och fallna människans förtret), så fungerade Saturnus som en verksam välgörare i påvens horoskop.

Detta betyder att påven är i position att framhålla Saturnus högre sidor - och han förfäktar också antika mänskliga insikter som, om lagbrotten mot desamma ökade tillräckligt i styrka med t.ex. en utbredd homolobbyism som den vi ser i Sverige, skulle resultera i artens utdöende.

Saturnus i positivt härskarläge i Vattumannen är alltså en verksam välgörare hos påven, Månen i Stenbocken ser till denne världen och ser därför mänsklig (per definition heterosexuell) reproduktion som något gudagivet, något gott. 

Den här bloggen leker fascinerat med en mörkare syn på Jorden än den som Katolska kyrkan omfattar, den syn som Jesus och Ljusets barn i Palestina omfattade och som även förmärks i mellanplatonismen och gnosticismen: tanken på att Jorden på något sätt representerar en distinkt reva i den kosmiska kontinuiteten, att de timliga processerna här är följden av en första synd. 

Kanske bestod Ursynden i Lucifers avvikande från Himmelen, vilket gav upphov till den materiella och korruptibla världen (gnostikerna brukar dock hellre tala om en kvinnlig Vishet som gått vilse än om Lucifer). Människans historia är fylld av grafiska försök att beskriva varför själen inte befinner sig i sitt odödliga tillstånd utan finner sig här, som en sårbar människokropp...

Givet katolicismens medlidande med den fallna mänskligheten och medlidandet med hur simpel den preexisterande själen blir i sitt fall ner i kroppslighet, stämmer det nu till 100% att kulturrådet Werkelid för på tal Franciskus roll som de fattiga människornas förespråkare. 

Och då talar vi en fullt utvecklad fattigdom av den typ den svenska högern sedan flera år börjat introducera i vårt land i tjänandet av marknadsliberalismens fula och falska lära. Fler och fler svenskar kommer att bli fattigare i framtiden och den Onde själv, Reinfeldt, Borg och vilka ansikten Han än tar sig, grinar falskt och säger "Jobba hårdare.", "Bär din egen ekonomiska kostnad". "Bli lönsam lille vän." 

Det är genuin ondska att skapa ett system som antagoniserar människor och likt Roms gladiatorspel tvingar dem att kämpa mot varandra om munsbitarna. De härskar genom att söndra och bedra individerna att bara se till sin egen plånbok. Högern är ondska men därmed inte sagt att vänstersympatier skulle vara goda. Allt handlar om huruvida argumentet för distinkt individualitet i frivillig samverkan med andra jämlikar för helhetens bästa - om denna nobla vision står på ett korrekt fundament.

Det gör Franciskus: hans Saturnus i Vattumannen ger inte i sig fog för att anta en filosofiskt idealistisk syn på livet - Fredrik Reinfeldt har samma placering! - men sammantaget med påvens Sol/Jupiter (hög intelligens och en filosofiskt öppen orientering framåt) har vi en kartritning som står på en stadigt rationell grund (Måne i Jord men förfogad av intellektuell Saturnus i Luft) och som blickar framåt/uppåt likt den Skytt som söker det galaktiska centrat (vår förfalla tids metafor för "Gud").

Vad jag inte kommenterade på första varvet var Saturnus anspråkslösa husposition i påvens horoskop: det andra huset. Men här är ju bekräftelsen på vad kulturrådet säger: här är de fattigas påve, de som råkat i sådana trångmål som de avskyvärda moderata stockholmarna inte ens ägnar en tanke åt medan de stressar förbi de allt fler tiggarna i huvudstaden. 

Detta i princip det första myrsteget i Maslows behovspyramid: att ens få ett mål mat i magen varje dag! Andra huset motsvarar munnens och svalgets tecken Oxen och anknyter till de resurser en levande själ på Jorden (1a eldhuset) ständigt måste förbränna för att leva en dag till och göra de erfarenheter den är här för att göra. (Detta svalg eller gapande svarta hål som knyter an till Platons syn på människans kroppsliga liv som ett nedstigande genom Dödsrikets port.)

Månen (ämnesomsättningens planet) disponeras således av en Saturnus som via 2a huset tecknar det allra enklaste basbehovet: mat. Och Saturnus i Vattumannen har en global synrand: den tecknar Hela mänsklighetens tillstånd. Enormiteten i påvens horoskop är således sådan att han från sin klostercell (12e huset) kontemplerar hela världens fattigdom och hunger. Att han inte blev en militant aktivist mot Rovkapitalister, kalla män som Mitt Romney, Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt, syns förstås i kombinationen av Månen och Venus. Dessa är fredsapostlar och inte krigare!

Tyvärr är det krig mot högermentaliteten världen behöver nu, och Katolska kyrkan har haft sin chans och tid. Det som väntar i högermentalitetens spår är en extrem degradering av det mänskliga kynnet och en brutalitet som inte den inskränkta borgaren idag ens kan föreställa sig. Men de med sin valsedel bidragit till att börja bygga en Värld i Brand. Och när de återföds på jorden, nästa eller nästnästa gång är det de själva som kommer att brännas eller våldtas av en hungrande mobb. 

Den dagen den sorgen. Nu ska vi se om det finns några billiga resor till Thailand kvar...


*****

Se även: Göran Greider & Abraham Maslow - så olika!


Inga kommentarer: