Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 mars 2013

Riksbankens män & demonen Mammon


Riksbankens chef och vicechef -
astrologiska motpoler som hjälplöst
faller i varandras armar

I demonologin är ju den förledande penningens härskare Mammon och Djävulen två olika gestalter. Mammon bara en patetisk liten demon som Djävulen uppdrar att kasta glimmer i ögonen på folk och helt få dem att förlora vett och mänsklig värdighet.

I praktiken tenderar man att släppa det finliret och i själva kärnan till det som är den västerländska kulturtraditionen med dess starka heders- och rättvisekultur hittar man kristendomens hat mot pengarna. De första kristna formulerade världens första tanke om att båda man och kvinna var lika inför Gud och alla levde i kommunistisk egendomsgemenskap enligt distinkt marxistiska principer ("var och en bidrar efter förmåga åt var och en efter dennes behov"). 

Ett av Paulus brev avslöjar emellertid att själar hade tendensen till korruption och egentjänande även för 2.000 år sedan, och en man faller död till marken på avslöjandet att han behållit allmänna medel för sig själv. Det här var innan människorna blivit så onda och materialistiska att det inre samvetets röst helt tystnade. Vi ganska exakt preciserar när detta hände, för det inre samvetets röst är så nära det ofattbara Allt (och mer därtill) vi betecknar med ordet Gud som en människa kan komma. Det var 1966 som den Stora Satan (Amerika) förklarade att "Gud är död" från omslaget på en av sina viktigaste tidningar.

Vem "denna världens herre" egentligen är, framgår inte av Nya testamentet, men det är snarare Djävulen är lillputten Mammon. Glimrande pengar är nu bara ett av den materialistiska urspårningens många uttryck. Hor och matfrossa andra.

Det är intressant att se hur den hellenistiska astrologin, med ett centrum i Alexandria Egypten och den judiska astrologin, med uppenbar koppling tillbaka till lärans vagga i Babylon fortfarande runt år noll liknar varandra. I den grekisktalande delen av den här världen har av någon anledning Oxens hus kommit att betraktas som dörren in i dödens rike. Man ska inte glömma att grekerna hade en omskrivning för dödsriket och dess gud Hades: rikedomens gud Plauton ligger till grund för ordet plutokrati, det vill säga, de rika härskar över alla andra. 

Plutokrati är det verkliga styresskicket i västerlandet och det är bara oändligt korkade människor som tror det spelar någon roll vad de röstar på var fjärde år. Demokratin är plutokraternas smarta sätt att låta folk tro att de betyder något. Det har plutokraternas springpojkar i Sverige, Alliansen, tydligt visat att de inte gör. På bara sju år har regeringen Reinfeldt visat de besuttnas absoluta likgiltighet för fattiga, sjuka och arbetslösa - alla som inte stretar på och ackumulerar rikedom åt dem, Dödsänglarna mitt ibland oss. 

När högertidningarna lovsjunger "trickle-down"-effekten, att alla, särskilt den rövslickande och kriminellt fega medelklassen, gynnas av att det ramlar smulor från den rike mannens bord är det bara samma lögn som hörts i tusentals år, ja kanske ända sedan jordbrukarsamhället började uppvisa en stratifiering i jordägare och trälar som drog in förmögenhet år sina herrar. De löjeväckande högerjournalisternas pladder i vissa stora svenska dagstidningar är enbart gammalt rövslickeri, det är medelklassen som tror Kapitalet ska välsigna dem om de går Den Ondes ärenden. 

Men rikedomar kommer således från dödsriket och de återvänder dit. Materien och de som identifierar sig med den återvinns i ett kretslopp. "Kött och blod (det materiella) kan inte ärva Guds rike" konstaterade samme Paulus i första brevet till en nystartad kristen församling i grekiska staden Korinth. 
Historisk utvikning. De här breven skrevs innan Jesus bror Jakob, ledare för huvudförsamlingen i Jerusalem, i princip exkommunicerade Paulus genom att skicka ut honom på "tjänsteresor" till hedningarna efter att han spritt villfarelser om sina kristusvisioner, något som rejält irriterade människorna som känt Jesus som person. 

Dramat är delvis höljt i dunkel men historikern och meriterade Dödahavsrulleforskaren Robert Eisenman har retat gallfeber på hela världens kristna genom att lyfta fram de uppenbara kopplingarna mellan rullarnas författare, den kommunistiska rörelsen Ljusets barn - vilka Jesus lovordar i Nya testamentet - och en grupp av tidiga kristna som kyrkofäderna kallade ebioniterna, "De fattiga".

Nu råkar händelsevis Dödahavsrullarnas upphovsmän referera till sig själva just som ebionim alternativt som Ljusets barn. Märkvärdigt att även organisationer som dagens kristendom kan sitta så djupt i gamla hjulspår att de vägrar se sanningen när den kommer åter till världen.


Från den första kristendomens skrifter, vilka är Dödahavsrullarna och inte Nya testamentet - rörelsen rullade sakta igång långt före det att Jesus föddes - hittar man deras astrologiska praxis att tillskriva stjärnan Algol i entrén till Oxen epitetet Satans huvud. Tänk dig ett monstruöst svart gap som uppslukar dig och du har kopplingen till Hades port helt klar! I bibelspråk är "att bli svald" att dö. Det tycks bli allt populärare i svenska tidningar att skriva om "slukhål" som öppnar sig i marken. Det är naturligtvis den arketypiskt bestämda fascinationen/ångesten inför Hades port!

Att de första judekristna redan hade kopplat Djävulen till Oxens alla kända attribut, visar att traditionen troligen är ännu äldre. Tyvärr finns bara babyloniernas horoskopberäkningar kvar och inte en enda text har återfunnits som beskriver några tankar kring zodiaktecknen.



Det är något lurt med regionen
just under punkten för soluppgången...


Se nu hur tydlig all världens fanskap blir genom att applicera både den judiska och den hellenistiska termen på Riksbankschefen Stefan Ingves horoskop. Mot sig på Riksbanken har han förstås en Skorpion - den välmeriterade och enligt AB:s Karin Pettersson tydligen långt mer välmeriterade ekonomen Lars E.O. Svensson. 

Ingves tar tydligt parti för Djävulen och hans kapitalägare och vill att den finansekonomiska styrningen ska gynna kapital- och bomarknaden. Svensson är paradoxalt nog den som anklagar Riksbanken för att uraktlåta behovet av en politik som förbättrar sysselsättningen i landet. Se hur de båda männen är varandras naturliga opponenter, men minns också att jag sagt att Satans axel mellan Oxe och Skorpion är för dov och förfallen för att kunna skapa något nytt. Satans värld saknar kraft att pånyttföda sig själv eftersom den ÄR ett slukhål från början till slut. 

Karin Pettersson noterar att Svensson protesterat år in och år ut, men inte lyckats rubba Oxen Stefan Ingves. Tacka Fan för det! Oxen ÄR en permanent institution och går inte att rubba. Oxens uppgift ÄR den materiella dödsdriften - det ultimata svarta hålet Hades "som ingen man återvänt från". Försök tala med en Oxe i affekt. Det finns inte ett spår av intelligens kvar, bara ren mördarbrutalitet.

I två tidigare inlägg har jag kommenterat Ingves helt gyttjiga horoskop (enbart placeringar i Jord och Vatten - "köttet" som inte kommer att få ärva himmelriket). Här kan bara tilläggas att hans ömsesidiga reception mellan pengarnas båda planeter Venus och Jupiter naturligtvis direkt inbegriper Oxen i dess skepnad av Dödsrikets port och att Venus och Jupiter direkt för tankarna till just plutokratin - männen och kvinnorna som sålt sin själ till Plauton - vi skulle kalla honom Djävulen eftersom vi vet vilken cynism som växer i människor som anser ekonomi viktigare än människan själv. Dessa är människor som fallit t.o.m. under minimidefinitionen för vad de är i detta liv. Kanske återföds de till jorden som något mindre än människor - den grekiske filosofen Platon trodde det.

Den tydligen rätt påstridiga vice riksbankschefen Svensson toppar emellertid Ingves ömsesidiga reception med två sådana. Indisk astrologi håller en ömsesidig reception för att vara bland det starkaste som finns i ett horoskop, ett nog så kraftfullt omen som en tät konjunktion. Två tecken och deras härskare går i tandem och bildar en "superinfluens". Det här har den här bloggen nu kunnat notera är sanning med modifikation, för när inte planeter, värdtecken eller tecknens element passar ihop, då kan en ömsesidig reception förvandlas till ett gigantiskt problem. 

Några problem upplever inte Stefan Ingves för hans Venus i Vatten virvlar lekande lätt ner genom Hades portar och landar i dödsriket, dvs. vår materiella värld. Fiskstimmen går rakt ner i Hades gap och plutokraterna roffar åt sig. Ser bloggens läsare sammanhangen? I stora vd-testet upptäcktes helt otippat att Fiskstimmet dominerar stort som sinnelagstecken bland pengahungriga chefer och styrelsemedlemmar. 

Man kan antingen se detta som att de är gigantiska rovfiskar som slukar hela stim med småfisk, eller som att de själva är som nebulösa fiskstim som utvecklat en synnerlig förmåga att hålla sig själva vid liv och t.o.m. göda sig själv inför döden. 

De giriga är ju inte friska, utan tillkämpar sig sina rikedomar bara för att slippa tänka på sin förestående död. De är psykologiskt aborterade människor, det är bara blind kroppslig strävan vi ser. De borde barmhärtighetsslaktas - vilket världen tycks vara på väg att inse. Det blir allt mindre roligt att vara en rovkapitalist och EU förbjuder nu - äntligen - bankchefer att suga åt sig samma enorma bonusar som tidigare. Ett litet steg, men det lär komma fler förrän väst kollapsar.

Lars E.O. Svensson har som sagt hela två ömsesidiga receptioner och en av dem verkar från en grundplåt som jag rubricerat som en dramadrottning. Det är när vanligen rätt avmätta men nådigt överinseende Lejonkungen på samma himmel har en dödsbringande Skorpion som Lejonet börjar ryta för att hävda Livet som en högre princip än Döden.

Detta är naturligtvis inte sant, de två ger upphov till varandra i ett evigt kretslopp - både Lejonet och Skorpionen ser på tillvaron ur kvaliteten Tamas - den mörka och oupplysta själens perspektiv. Det är lite av en paradox att det ändå väldig nobla Sol-Lejonet egentligen bara strävat efter att vinna dominans i en värld av blinda!

Likväl, i den här skarpa kontrasten mellan liv och död uppstår hos vissa en medvetenhet om livets sårbarhet, och troligen klappar Svenssons ekonomhjärta för de människomassor i Sverige vilkas liv förspills - år efter år - genom högerregeringens och Riksbankens politik som enbart gynnar rovkapitalismen (finansmarknaden). Eller också är detta Mars-Lejon i tät symbios med Sol-Skorpionen bara kroniskt pissed-off på ledargestalter, oavsett vad frågan rör...

*****  

Svenssons andra opposition är inte lika becksvart eller oförsonlig, utan utspelar sig i den mediokra mellankvaliteten Rajas (passion). Både den kristna Uppenbarelseboken och gammal kinesisk vishet föraktar den mediokra "medelklassen" - enbart ljumma kyrkoförsamlingar ska Gud "spy ut" förklarar Uppenbarelseboken, och kinesisk filosofi håller visserligen den gyllene medelvägen för att vara det bästa men är också medveten om en annan slags balansakt: det fega kräkets ovilja att uttrycka sin bästa kunskap för att det kan medföra personligt obehag. 

Kinesisk vishet formulerade existentialismens problem med modet att välja flera tusen år innan européerna nådde dit. Se I-Ching kapitel 40 om pressade situationer där hela meningen med dilemmat är att ta det existentiellt avgörande valet. Det kan handla om att våga döda sanningens fiender - ett problem som närmast lamslagit västvärlden, se bara USA:s bedrövliga stridsmoral alltsedan Vietnamkriget och framåt. Det är den här impotensen som visar sig i rena skämt till politiker, män som Reinfeldt och Borg. 

Kom igen, de är inte imponerande! Folk som har förtroende för clowner som enbart spelar ett spel måste vara så långt under isen att de inte kan avgöra vem som är hederlig och vem som är falsk längre. Många andra bloggare har haft roligt åt haveriet Filippa Reinfeldt efter SvD:s avslöjande att hon ljuger som storfiskarn och det är mer än troligt att hon inte tagit efter ex-maken utan att detta är moderaternas genomkorrumperade syn på politik: ljug och ljug lite till. Till sist har folk helt tappat alla fixpunkter i ditt moras av lögn och de tror dig. 

Utfransning. Visst kommer Filippa att brinna i helvetet! Åtminstone ett tag. Jag hade en helt omotiverad dröm några nätter innan SvD avslöjade hennes lögn om 4 miljarder, men några dagar efter att nyheten om att hennes skrytsjukhus för Stockholms rika bedarrat. I drömmen har hon exakt Satans funktion som Åklagare och ställer mig slingriga frågor avsedda att underminera min position. 

Jag var medveten om hur "verklig" den här drömmen var, och dialogen var äkta och logisk som i vakentillståndet. Men samtidigt visste mitt verkliga JAG - drömmaren som iakttar sig själv i drömmen att Filippa mötte en lägre instans av drömmaren. Och DEN plattformen gjorde mig lika lugn som Eric Gadd säger att hans gudstro gjort honom säkrare på scenen, och jag parerade enkelt Filippas falska retorik. 

Men hon är vid första anblick slipad den där kvinnan, på ett sätt en tvättäkta bedragare är. Det står i mina ögon allt mer klart att svenskarna har valt KRIMINELLA SJÄLAR till sina styrande. De här är smutsiga varelser som ännu inte nått botfärdighetens nivå utan inför öppen ridå i Sverige röjer vilket patrask de är. De valde detta liv för att få hjälp av hela svenska folket att få syn på sin kriminalitet. Så hjälp moderaterna - och Stefan Ingves - förstå att det inte duger att sjunka så här lågt och tjäna så låga herrar.

Lars E.O. Svenssons sinnelag (Månen) i materiella hackordningstecknet Stenbocken har ett ömsesidigt utbyte med hierarkiskaparen Saturnus som själv befinner sig i Månens hemmatecken Kräftan för den ansiktslösa massan, hemmasituationen och tillfredsställelsen inom det egna huset. Här ser man den stora ekonomens signum! Stenbocken för reglering av stat och samhälle, Kräftan för de sårbara mjukdelarna, "den lilla människan" och den enskildes välmående och säkerhet.

Varken Måne eller Saturnus är särskild välplacerade enligt detta, västastrologin kallar båda "skadade" (detriment), men så resonerar inte indisk astrologi. Likväl tecknar Saturnus kyla och frustration i det privata, medan sinnelaget överbetonar livets yttre, formella eller materiella sida. Kanhända det offer som krävs för att bli så skicklig att "räkna på" samhällsekonomin som Svensson internationellt anses vara. 

Man kan tänka sig att det är "dramadrottnings"-signaturen (en variant på "sensationalismen" - Eld och Vatten i krig) som fått Svensson att väsnas tillräckligt mycket för att bli upptäckt och uppskattad. För som sådan kallas den negativa Stenbocks/Kräft-polariteten egocentrisk och publicitetstörstande av den store brittiske astrologen Charles Carter- alls ingen särskilt nobel axel. Netagivt polariserad Rajas är också en formidabel steberindikation, och mellan Jord och Vatten kan man förstås utgå från att det är materiell status i samhället som är ledstjärnan. Jag kände en kuban som kom till Sverige med denna axel och det var BARA materialism i hela den människans föreställningsvärld.

Samtidigt har den här polariteten sin berättigade plats i en rättrådig människas händer. Man MÅSTE inte förfalla till en sorglig klättrare och statusjägare, stora själar SER hela denna vertikala axel - klättringen mot världsbergets höjd - för det falska pyramidspel det är. "Den amerikanska drömmen" fungerar helt enkelt inte genom enskild ansträngning, det finns inte plats för hela den breda folkmassan (Kräftan) uppe på Stenbockens smala och spetsiga bergstopp. 

Den här axeln har inte i sig någon lösning utan är tvärtom ett problem: Rajas guna är inte i sig ljus och insiktsfull utan bara passionerat hungrande. Den är i lika delar påverkad av ren okunskap (Tamas) och ren kunskap (Sattva) om den verkliga väg människan borde gå. Jag skulle vilja föreslå att "Lyckans hjul" i Tarotleken bäst beskriver den materialistisk och sinnesbundna passion (Rajas) som axeln Stenbock/Kräfta tecknar. Den lilla människans simpla dröm att gå från en ingen alls till en någon... 

Men även Tarot-kortet lär ut att strävandet pågår länge och med möda, och lönen - toppositionen - tar slut efter en sekund. Bara en verklig idiot skulle ge sig ilag med det ekorrhjulet! Det är för övrigt samma Lyckans hjul som de ännu mer obegåvade hänger sig åt i formen av tombolahjul, rouletthjul etc. Över alla dessa rent pinsamma hjul för dem som inte ens kan räkna på sannolikheten av vinst, lyser Månen, härskare över just Kräftan - den ansiktslösa massan som just bara kravlar runt och söker skydd och komfort i livet.

Eftersom Svensson valde ett liv som ekonom - Djävulens revisor - är det ingen slump att noll placeringar i horoskopet trycker på Sattva. Det var inte den resan Svensson planerat för det här livet. Var själ efter sin egen andliga mognad och i sin egen takt. Och så går hela det här förutbestämda spelet vidare, århundrade efter århundrade...

Ingves tydliga markering på kunskapens Sattva är dock den lägsta formen av kunskap och dessutom en beslöjad kunskap: Månen i sattviska Jungfrun är, när allt kommer omkring, ett sinne som verkar från Jungfrun som profitskapandets princip och tillväxttanken är i sig en av Djävulens villospår. I Ingves fall står dessutom plutokratins planet Saturnus i samma Jordtecken så att vi med betoningen på Oxen (Dödsrikets entré) har en helt andligt död materialist, en perfekt man att gå Storkapitalets ärenden men inte någon som gör människorna något gott.


10 kommentarer:

Anonym sa...

Filippa Reinfeldt - hon intervjuades i Ekots lördagsintervju idag, och slipad var ordet! Vilken hal ål. Hon slingrade sig skickligt undan den alldeles för mesiga intervjuarens frågor (Tomas Ramberg hade nog gjort det bättre) och slapp alldeles för lindrigt undan frågor om det Svd skriver i länken ovan, och det som Maciej Zarembas skriver om i sin pågående fantastiska artikelserie om hur vården fungerar i dagens samhälle (måste bara läsas!). Filippa följer med intresse artikelserien fick vi veta, och intervjuaren tog t ex inte upp det faktum att patienter knappt får komma på återbesök längre, eftersom nybesök är lönsammare för vårdinrättningen (bara ett av många exempel på skandalösa förhållanden). Inte heller nämndes bortslumpandet av vårdcentraler, istället tar intervjuaren bort tid med att prata om FR:s instagrammande! Karin Eriksson, som hon heter, måste ha varit rena drömmen att bli intevjuad av, inte mycket till "åklagare" precis (lustigt med din dröm, där FR har motsatt roll).
S

Seaward sa...

DN har en kulturjournalist som för bara några dagar sedan noterade hur svenska mediers så kallade vänstervridning under 70-talet i stort sett är en av högerns myter. De spaka intervjuarna står väl på intervjuobjektens sida kan tänkas.

Drömmen jag hade var verkligt otrevlig eftersom jag så sällan drömmer och hellre skulle möta någon annan i "andevärlden" än sagda ål. Men det är väl en sådan energi som byggs upp när man med stor lust bloggar som som på den här bloggen! :-)

Det går ut energier i den "lägre luften" där daimoner och osaliga andar simmar runt. Tydligen är Filippa Reinfeldt en jordbunden ande eftersom jag kunde se henne "ovanifrån" medan hon var helt inne i den dröm som utspelade sig på ett lägre "psykiskt" plan.

Anonym sa...

Ja, att intervjuaren måste vara moderat tänkte jag också. "Sällan drömmer" - du har ju berättat om helt fantastiska drömmar här... när du väl drömmer måste det vara något extra i så fall! :-) Fast sanningen är ju att vi drömmer varje natt, utan att för det mesta komma ihåg särskilt mycket. Det är väl såna där extraordinära man minns...
Det var ju hur som helst notervärt att Filippa R och intervju kopplades ihop i inlägget (som ju inte eg handlade om henne) just en dag när hon lite senare intervjuades i radio. Såvida du inte kände till att det skulle sändas idag. :-)
S

Seaward sa...

Som det Fredrik Reinfeldska Sveriges fas 3-slav ges inte den normala stimulans som befordrar drömmar. Apropå teorin om att externa stimuli krävs. De gamla kineserna menade buddistiskt att den upplysta människan överhuvudtaget inte drömmer. En tydlig referens - flera tusen år tidigare - till den freudianska teorin att drömmar är "dagrester"

"Att alla drömmer" kan vara en klyscha eftersom REM-sömn, som kopplats till drömmar, bara är ett korrelat observerat i det "externa". Ur antikt perspektiv är det ju inte ens under sömn drömmen pågår utan i det vakna tillståndet. I drömmen är man närmare själens verkliga tillstånd än när egot knäpper på om morgonen.

Nej, jag visste inte om lördagsintervjun men den antika tanken om vad som är sömn och vakenhet skulle kunna förklara varför min "merkuriska antenner" plockade upp FiRe just nu. :-)

Anonym sa...

Inte för att jag är nån drömexpert, men jag tror inte på att man måste ha särskilt mycket extern stimuli för att drömma, eller att det inte är sant att alla drömmer. I så fall skulle ju t ex isoleringsfångar inte drömma, men det gör de säkert. I deras fall fungerar säkert nattens drömmar som substitut för en händelselös verklighet - de drömmer om sånt de inte kan göra i verkligheten. Tror inte heller på kinesernas teori. Däremot är det ju skillnad på triviala "dagsrestdrömmar" och såna du t ex har relaterat här... och att de fort försvinner när "egot knäpper på". Men det går att med viljan i viss mån träna upp förmågan att minnas drömmar. Fast ofta är det svårt att återge dem i ord, de är så komplexa, och ofta minns man mera känslan i stället...
S

Seaward sa...

Filippa som Åklagaren i drömmen kan visserligen ha varit en dagrest (fast manipulerad av drömmaren i något nytt syfte) eftersom nyheten om sjukhuset som plötsligt skulle kosta 70 miljarder var en skräll som säkert ekade länge genom himlarna! :-)

Och om kinesernas frihet från drömmar är detta inte alls så konstigt utom för människor som ännu drivs av lidelse.

Buddismen (vars inflytande på Taoismen säkert inte är obetydligt) vet mycket väl att kretsloppet pågår både i den grovt fysiska världen och på subtilare nivåer.

Den som släckt livstörsten kan mycket väl sova lugnt och drömfritt. Men för fångar i begärets kretslopp är det naturligtvis djupt oroande att höra talas om en så djup vila att inte ens den fysiska hjärnan producerar sitt flimmer om nätterna! :-)

Det går inte att jämföra en upplyst yogin med vanliga människor i fångläger som svältande till döds producerar massiva hallucinationer om dignande matbord varje gång de faller till sömns! I det ena fallet talar vi om en gud i människokropp och i det andra om vanliga djur på väg att bli människor.

Anonym sa...

OK, ska jag tolka det som att ditt påstått glesa drömmande beror på att du snarare tillhör den första kategorin här ovan ;-)
Själv är jag en riktig drömmare, och jag drömmer om både högt och lågt, och på dagarna också ibland... :-)
S

Seaward sa...

Nja, det är nog fel tolkat eftersom jag föreslog "fas 3-slaveri" som förklaring till drömlivets utarmning, dvs ett begränsat liv som inte ger upphov till några freudianska dagrester.

Men jag jag kan livligt förstå det kinesiska resonemanget om en MÅNE (ett sinne) som hittat de grekiska stoikernas ataraxi. Taoismens (och buddhismens) uppmaning att putsa spegeln blank är inget annat än en order att få stopp på den vanartiga Månen - den irrationella själen.

Sedan tror jag möjligen att en medfödd opposition mellan Månen och Saturnus kan vara till hjälp för t.ex. andlig disciplin. Jag föddes med en sådan och det är väl rätt typiskt att dagligen ha mediterat i fem år. Saturnus och stillheten.

Anonym sa...

Jag förstår om du inte vill förhäva dig... men att klara meditation på det sättet är inte dåligt ändå :-)
Skämt åsido så är det absolut ingenting för mig... har aldrig i strikt mening försökt, men Mirakelkursen har s k tankegångar man ska meditera över i ordets vidare bemärkelse, men antingen kunde jag inte koncentrera mig utan började ständigt tänka på annat, eller också nickade jag till!
Det där med Saturnus/månen är intressant, för min son har ju samma opposition i samma hus, och jag har förundrats över hans förmåga att vara så förunderligt lugn i pressade situationer! Bara för att ta ett exempel så klarade han uppkörningen på första försöket, något som inte så stor procentandel klarar. En stackars kompis till honom (solfisk med månen under marsattack) har misslyckats tre gånger), för han blir så fruktansvärt nervös... känner igen mig!
S

Seaward sa...

Marsattacker m.m. Ja, det är förunderligt hur väl de här symbolerna faktiskt fungerar så pass väl på det vardagspsykologiska planet.

Minns i ungdomen ett jobb på ett vårdhem och sjuksköterskan (Vädur, men troligen Fisk enligt sideriska) fick fnatt inför en svår olycka i någons lägenhet. Jag kom in samtidigt och minns hur jag bara var iskall och direkt såg mig om efter nödvändigheter som en hushållsrulle. Men "kontrolldåren" har också ökända avigsidor... Allt har sin tid och plats...