Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 mars 2013

Sarkozy, en sol och vårare?




Skönpratade förre franske presidenten Sarkozy till sig 4 miljoner euro från världens rikaste kvinna för att köpa sig en valseger 2007? (SvD, DN)

Astrologin bekräftar att den främlingsfientlige populisten har en moralisk karaktärsbrist. Horoskopet är på den här punkten jämförbart med Fredrik Reinfeldts eftersom självtjänandets och vinsttänkandets princip Jungfrun i öster gör den omoraliska Mars till en explicit makthungrig och principlös sälle som är redo att försöka i princip vilka finter som helst för att nå (eller behålla) makten!


Varför Mars är i position att göra sådan skada som både essentiellt och verksamt "ond", beror förstås på att den här placerad i ett världsligt starkt hörnhus. Detta bara förstärker försåtligheten hos Sarkozy. För till skillnad från Reinfeldt ligger Mars inte i första huset för den egna personen utan i sjunde huset för "allierade" eller "partners". Den här placeringen brukar ofta ge tendensen att skylla ifrån sig eller skuldbelägga andra och Fiskarna betecknar "förlusten" som blir nödvändig när Jungfrun riktar in sig på "vinsten"! Sarkozy är den typiska figuren som bedrar eller lurar sin sjundehus-allierade!

Budskapet behöver inte vara allvarligt, men här knyter dessutom Mars an till Sarkozys personliga sinnelag, Månen. Och med Jungfrun i öster blir också sinnelaget en bedräglig planet! När Sarkozy därför i grunden sviker sina allierade kommer det alltid att vara bakom en spelad fasad där det är han som anklagar andra "partners" för att inte hålla måttet eller spela rättvist.

I tveksamma fall kan man låta nionde samvetshuset (religion/filosofi) avgöra, och den sektorn ägs av verksamt goda Venus. Men den förmår inte återskapa ett friskt samvete eftersom planeten själv ligger i det moraliskt indifferenta tredje kommunikationshuset och, än värre, disponeras av den hemska Mars vi just identifierat som Sarkozys kanske värsta problem!

Det är signifikativt att Mars i detta horoskop explicit äger det åttonde huset för pengar som inte tillhör Sarkozy själv utan den sjundehusallierade. Mars, signifikatorn för "andras pengar", i "den andres hus" tecknar således en skrämmande tydlig bild av hur Sarkozys ego är hopflätat med andra personers tillgångar!

Och som inte detta räckte är också stora pengars Jupiter positionerad i tionde makt- eller presidenthuset, och också den en illgörare när den självtjänande Jungfrun stiger i öster. Vi har med andra ord att göra med en så falsk och självisk människa att Sveriges landsfader med den slippriga tungan framstår som ärbarheten själv!

Visst finns det grader i helvetet, och Sarkozy propsar på en av de lägsta våningarna. Jag menar, vem gör som han gjorde mot romerna? Fast...vi hade ju Reinfeldts moderater som iscensatte klappjakten på folk som inte såg blåögda ut i tunnelbanan. Att det är mer som förenar än som skiljer Reinfeldt och Sarkozy är uppenbart. Deras solar står opposit (Kräftan resp. Stenbocken) och de delar ascendent och en hörnplacerad dubbel-ond Mars. Det är möjligt att astrologin trots allt kan antyda vilken politisk färg ett visst horoskop tenderar mot, åtminstone om man nöjer sig med en statistiskt signifikant överrepresentation, ett mått som sannerligen släpper igenom många "goda" exemplar trots att vissa tecken uppenbarligen har skitstöveln inbyggd i sin väsenskärna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken tur att Sarkozys fysiska ascendent är känd - annars skulle både månen och mars vara välgörare ;-)
S

Seaward sa...

Ja, med hänvisning tillbaka till en serie studier av Chandra lagna du blinkande syftar på, är det ju så!

Men sedan är frågan om det välgörande kommer längre än till det första egohuset! Vad händer med Sarkozys livsväg vartefter att han, personligen gynnad av att ha kraft och initiativ (Mars) på sin sida, närmar sig den mogna individualitetens Sol?

Utifrån Fiskarnas horisont är Solen en verksamt ond faktor. Tecknet som avser göra upp med världen och nå frälsning har inget gott att hämta från en karriär. Solen är verksamt ond.

Men Sarkozys typ av Mån-Fisk vill inte lämna kretsloppet eller nå frälsning: Solen står i det makthungrigaste av alla tecken - Stenbocken - och dessutom makt eller politisk position (Stenbocken) som sitt 11e hus-ideal.

Det goda som bor i detta energiska (Mars) sinne (Månen) ser ut att övergå i en maktkarriär som inte får klartecken vare sig från den verksamt onda Solen eller från dess disponent, den utifrån månascendenten båda naturligt och verksamt onda Saturnus.

Som det vill sig med Stenbocken och Vattumannen händelsevis blir Saturnus också fiende till den Sol den har fått myndighet över! (Liemannen/Saturnus kan alltid terminera Solens levande nu här i världen. Själens form kan ta tillbaka sin levande "utsände" som agerar i människornas värld.)


Jag har inte systematiskt gått igenom alla möjliga kombinationer av Sol och Måne, men det ser ut som den indiska astrologin är just så dyster angående människans möjligheter som jag antydde redan i bloggens början. Det verkar ytterst svårt att få klartecken från början till slut!

Så apropå det inlägg du refererar till, så misstänker jag att citatet av Plotinus däri håller nyckeln.

Månen predisponerar faktiskt individen till godhet eller illvilja från första början. Men den Måne som lyser över alla födda under två dygn kan antingen vara aktiverad eller undertryckt i sin godhet eller ondska. Fastän Plotinus inte använder modernt språk när han talar om astrologi misstänker jag att han syftar på de tolv husen - det är dessa portar som "öppnar spjällen" eller "stänger till". En ond Måne finns kvar, men de jordiska husen har "inaktiverat den" - vilket naturligtvis enligt sinnelagsetiken innebär att individen kommer att tänka mycket ont, men kanske inte skrida till handling.

Jag har inte fått full insikt i detta system ännu (då vore jag en verkligt vis människa), men en ser man på Månen som "drömmaren" drömmer Sarkozy gott om en illavarslande Sol. Kan det tyda på att ett löftesrikt livsöde som skönmålar världens glamour? Glöm inte att Fiskarnas tecken producerar några av de mest verklighetsfrämmande mytomaner som existerar.

Alla Fiskar använder inte sin godhet till att lämna världen, men deras inlevelse i det de gör är så stor att Mån-Fiskarna uppenbarligen lyckas bättre än alla andra sinnelag att klättra till högsta vd-positionerna (minns stora vd-testet med över 200 horoskop)!

Nu är visserligen Sarkozys verksamt onda Saturnus - soldisponenten - placerad i det onda åttonde korruptionshuset enligt ett Chandra lagna-horoskop, och det borde neutralisera dess dubbla ondska (essentiellt ond och här verksamt ond), men det är fortfarande inte ett gott budskap.

Då frågar man sig förstås hur ett välgörande om än konkurrenslystet sinne kan visualisera (eller drömma om) en "ond karriär", men med just Sarkozys placeringar så är Saturnus något så när neutral till den "onda" Stenbocks-karriären och det är Månen/sinnet som fantiserar detta solära självförverkligande - 11e-husidealet om att bli en mäktig man.

Vad som sedan händer om man på indiskt sätt börjar nysta en tredje gång, utifrån Surya lagna (solascendenten), det vågar jag inte ens tänka på!

Anonym sa...

Jag hade alldeles glömt bort det där med solascendenten... men jag tänkte apropå det där med mån- respektive fysisk ascendent att det verkligen kan göra skillnad, åt endera hållet, det är mitt eget horoskop ett exempel på. Jag ska inte dra det här, men du vet ju när jag är född, så du kan ju se själv... När jag tänker på det så är jag verkligen glad att jag väntade några timmar med att komma ut, så jungfrun hann försvinna som stigande tecken, och månen dessutom hann bort ytterligare någon el några grader från Algol! :-)(Som jag tidigare någon gång nämnt om min födelse avstannade förlossningen några timmar för att sen sätta fart.) Och så påminns jag nu om att det finns något som heter solascendent! Inte undra på att jag gärna vill tänka mig den fysiska ascendenten som den viktigaste, för den är i mitt fall den mest fördelaktiga:-)

Seaward sa...

Ja, jag minns omständigheterna. Innan jag såg detta svar hade jag dock hunnit knacka ihop ett inlägg om "radikalfeminismen". Det tangerar på ett ställe frågan om vad som är manifest och vad som stannar kvar på den psykiska nivån (Naturen). Men jag är ingen expert på "fysiologisk astrologi" (för vilken en fysisk ascendent krävs) så det är bara strödda iakttagelser...