Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 april 2013

Angela Merkel en kallhamrad egoist

Läckta socialistiska dokument i Frankrike ger en föga smickrande bild av Tysklands Angela Merkel: hon kallas en hård egoist. Samtidigt varnas för att Tysklands hantering av eurokrisen kan få svåröverskådliga konsekvenser (SvD). 

Den som sett oförsonligheten i en Skorpionascendent för vilken allt handlar om att få sin vilja fram eller dö, kan inte förvåna sig över att Merkel har drivit fram den här låsta situationen. Men det är ändå rätt fantastiskt att den här pikanta beskrivningen läcker ut kort efter att bloggen beskrivit romarrikets mest nedsättande beskrivning av själviska och rabiata fruntimmer. De skildras via liknelsen om moder Jord (Gaia) som kommer till uttryck genom sin maskulina avkomma den vanvettiga Tyfon som ligger och sprutar lava från under vulkanen Etna på Sicilien!
Se: Drevets psykologi & antikens tolv tempel
samt en flashback i:
Den onda jordmodern & heterokrigaren Blondinbella

I Babylon levde ännu den mesopotamiska berättelsen om hur Marduk (Jupiter) havsmonstret Tiamat som i judarnas händer blev till historien om hur Jahve dödas havsmonstret Leviatan. (Judarna associerade för övrigt prästätten Levi med Fiskarnas tecken.)

Man kan bara fråga sig om sådana här bilder uppstår spontant eller om det är ett kulturlån som modifierats för att passa de lokala förhållandena. Mer troligt är att det handlar om Platons eviga idéer, arketyperna, som antar den yttre skepnad som den lokala miljön har rekvisita för i de fall där inte kulturell spridning över jordytan verkar möjlig.

Man minns att Jupiter i Indien är Guru och i södra Indien associerats till familjefadern och därmed finns kanske ett patriarkalt element av hur män måste hålla de "lavaspyende" (kaosspridande) kvinnorna under kontroll. Också kineserna ansåg det vara en mans värsta skam att inte kunna få tyst på tjattrande fruntimmer:
Talvärde nio på tredje linjen:
Ett hushåll vars medlemmar åthutas om och om igen:
Att ångra den tillspetsade situationen bringar god lycka.
[Skulle däremot] kvinnor och barn fnissa och skratta, kommer till sist [husfadern att lida] förödmjukelse.
[boks: framstå diminutiv, ringa].

Källa: den konfucianska klassikern Förvandlingarnas bok, 1a årtusendet fvt

Faktum är att den kinesiska vishetstexten också nämner en släkting till kaosmonstret Tiamat/Leviatan - "Draken". Kinesernas drake tillhör också, inledningsvis, vattendjupen men förväntas hibernera tills dess tid är kommen. Då bryter de sig upp som en geyser på Island eller kanske en underjordisk vulkan som år ett uttryck och ringlande stiger draken mot skyarna och visar sig vara himmelens härskare.

I den grekiska guden nedkämpar Zeus attacken från jordmodern Gaias son Tyfon, snarlikt till hur Marduk nedkämpade Tiamat och Jahve Leviatan. Avkomman Tyfon uttrycker helt den svarta Jordmoderns dåliga sidor eftersom hon födde honom med en make som var Tartaros själv! Bråddjupet ner i det oändliga mörkret! 

Man påminns om hur senare grekiska naturfilosofer som Aristoteles betraktade materia som ren och skär ondska och sedan gick åsikterna isär om denna ondska är ett självständigt väsen eller bara en abstraktion. Nutidsmänniskan sover sött om nätterna i tron att gudar och demoner bara är sagofigurer!

Förvandlingarnas bok konstaterar förnumstigt att: den som är född av det högre känner en släktskap därmed, och den som är född av det lägre graviterar mot det. Draken är en yangsymbol och har bara tillfälligtvis varit bunden i ett lägre element, i modersskötet eller vattendjupen. Det kinesiska tänkandet visar sig ha nått en mer mogen och avklarnad slutsats i fråga om ont och gott:

Det är bara när modern eller yinprincipen tappat balans och måtta som hon använder sig av sin maskulina avkommas krafter och ryar och härjar som en tyfon - för att återknyta till romaren Manilius beskrivning av den axel som löper mellan Jordmodern Oxens andra hus och de mörka och förbittrade havsdjupens åttonde Skorpionhus. (Metereologiskt är ju en tyfon en havsstorm, så idéerna konvergerar i något oregerligt och tygellöst.)

Och det är just denna förstockade och attitydlåsta axel som fullständigt dominerar Angela Merkels födelse. En kallhamrad egoist (som enligt morgonradion dock börjat visa prov på att mjukna i sina besparingskrav på EU:s medlemsländer).




Alla ascendenter av typen Vatten eller Jord skulle vara de som den kinesiska visheten kallar "dem födda av det lägre söker sig nedåt". Den negativa polariteten drar och suger mot PARTIKULARISERING, det fulla, kosmiska (och gigantiska) människoväsendet krymper mer och mer desto mer hon fäster sig vid känslor och ännu värre, den prylrelaterade "objektiva" verkligheten, fylld av ting som Djävulen visark åt henne att hon bör köpa och äga. Det är den "friheten" högern predikar, men som egentligen är ett intellektets och den fria tankens kollaps.
Se: DN och vanäran
Detta är också filosofen Herakleitos "Vägen ned" (själens syndafall till ett obeständigt förkroppsligat liv), ett fall han dock lakoniskt likställer med "Vägen upp" som vore det honom egalt om själen degraderar sig eller renar sin varseblivning. Det är möjligt att filosofen likt de kinesiska filosoferna insåg att dessa begrepp förutsätter varandra. Taoisterna noterade t.ex. att "det långa och det korta bestämmer varandra".

Men jämfört med vad skulle Merkels djupa försjunkenhet in i den materiella naturens mörka brutalitet vara ondska? Jämfört med astrologins finaste axel förstås, den som sträcker sig mellan Gudens nionde hus och Gudinnans tredje hus, för att använda de hellenistiska beteckningarna.

Indisk astrologi kommer här mycket nära genom att knyta Jupiter-Zeus-Marduk-Guru till nionde huset! Vad som avses med Gudinnan som det tredje huset började jag nysta i först i och med Margaret Thatchers bortgång.

Guden och Gudinnan som ett komplementpar antyder naturligtvis inget patriarkalt förtryck, men så är detta också en "gudomlig" axel, ren och fri från Jord och Vattens begränsande inverkan (när Jord tillstöter börjar människor trängas om att ta upp rumslig volym och då är det bäddat för bråk om vem som ska stå ovanför den andre eftersom två fysiska kroppar inte kan ockupera samma livsutrymme). 

Den här högsinnade kontakten förmörkas i Merkels fall av att hon har hela sin livslinje (Måne-->Sol) - en anspändhet gentemot kvinnor eller folkmassor och ledare/män - via den extremt hackordningsfixerade och kroppsliga axel Stenbocken och Kräftan bildar. 

Nionde är ett nobelt och altruistiskt hus men kvinnfolkets och det privata hemmets tecken Kräftan är det rakt motsatta. Så inte bara är Merkel som en eldspottande drake, hennes högsta ambition är lika sekteristisk begränsad till att tjäna sin egen familj som en - just det - siciliansk maffia vid Etnas fot.

En helt normal högermänniska med andra ord.

Men hur kan en så här låg natur bli så mäktig?

Återvänder man till en enklare och mer regelbaserad astrologi är naturligtvis Solen i det dharmiska niondehuset en viktig indikation. Solen i Kräftan som Merkels andliga plikt: "kvinnor kan", "hemmet och de egna först och främst". Och vem kan missa hur "kungamakaren" Regulus strålar rakt ner mot karriär och makt i tionde huset och Merkels "kvinnliga" Venus. En kvinna på topp, favoriserad av gudarna!

Hennes sinne i Stenbocken är en typisk symbol för äregirighet (men också goda administrativa gåvor) genom tecknets koppling just till tiondehusets karriär och makt. Månens ägare Saturnus står visserligen lika svagt husplacerad som Venus, så i fråga om husplaceringar är Solen i nionde och Venus i tionde oslagbara. Dessa är de två mest framträdande placeringarna. 

Men den sataniska/tyfoniska axeln finns naturligtvis med som ett svart stråk i karaktären, precis som Skorpionascendentens härskare Mars avslöjar hennes materialistiska fixering genom sin placering i andra huset för "mina pengar".

Skytten är ett generöst tecken - om huset medger det. Vad om den expansiva i det extremt materialistiska och lokalt begränsade andra huset, det grekernas kallade vägen ner i Dödsriket? Låter inte som en vinnande kombination. Det jordiska huset sätter än en gång gränser för det himmelska, "skyttiga" direktivet att praktisera generositet. Dödsrikets och materialismens andra hus håller den goda Skytten fjättrad.

Den här Mars-Skytten är med andra ord alls inte expansiv utan en lika vanvettigt snål och verklighetsfrämmande som Anders Borgs Sol-Skytt i motsatta åttonde huset (enligt hans månhoroskop). 

Merkels sataniska eller "tyfoniska" sida är således inte svår att notera, för axeln aktiveras bl.a. av hennes egen personlighetsindikator Mars!


*****

Just som jag ska publicera texten kommer jag på tanken att granska Merkels kinesiska födelseomen, baserat på en kalendarisk metod som utmynnar i ett eller annat visdomsord från Förvandlingarnas bok.

Nu ser jag plötsligt vad jag inte på ett kvarts sekel sett i hennes tema, trots att jag varit bekant med tre, fyra oregerliga, stormiga och osammanhängande kvinnor födda under detta tema! Merkels öde kallas HUAN, havsstormen som skingrar allt i dess väg! Ser du alla kopplingarna vi just utrett dyka upp igen? 

När Omar Mustafa-skandalen stormade som värst hittade jag ett antal (s)-kvinnor på raken som indikerade en blind destruktivitet som närmade sig furiernas. Mona Sahlin for till och med fram med illa informerade uppgifter. Alla dessa hade "den tyfoniska principen" i sina horoskop. 

Notera att furiern är den "hämndlystna" kvinnans mytologiska representation, och Freud kanske hade en poäng när han såg ett falloskomplex i den kvinnliga psykologin. Den sataniska/tyfoniska axeln skulle lätt kunna kopplas till en organrelaterad psykopatologi eftersom axeln Oxe/Skorpion just inbegriper könsorganen.

Sigmund Freud var själv något av en tyfonisk djävul - han var en buffel och skaffade sig hatobjekt bland sina manliga elever, varav åtminstone en begick självmord pga. "pappa Freuds" behandling. En annan, C-G Jung bröt ihop fullständigt och gick in i en psykos. 

Man får därför inte tro att den sataniska axeln enbart är kopplad till den kvinnliga psykologin och kvinnans avundsjuka på mannens organ och hämndbegär på det manliga könet som sådant (det var detta jag i inlägget om Manilus 12 tempel kallade en falsk feminism som egentligen bara är en avgrund av hat och hämndbegär men som ytterst kan liknas vid vilket "drev" som helst). 

Freud lyckas kombinera den sataniska axeln genom att helt sonika komprimera den i åttonde huset: Oxen instuvad i Skorpionens hus:




Angela Merkel föddes primärt som "Hon i Upplösningens tid" (Tyfonen härjar som värst). Positionen inom temat som helhet är "baslinjen", dvs. Merkel förutspås i grund och botten vara otillräcklig det livsöde hon kommer att söka sig mot... 

CaseHx
Hx Ln Pre Prim UpTri LoTri HMag EMag
59 1 Yes Yes 6 3 26 44
28 4 No Yes 8 6

4 4 Yes No 4 3 26 48
63 1 No No 3 7


Hexagram 59, första linjen som primärt födelsetema
Hexagram 4, "Omogenheten", fjärde linjen,
som kompletterande symbolik

 Hon vill likt fader Zeus eller Marduk nedkämpa kaosvidundret (hjälte-Solen i Marduks nionde hus) men förstår inte att monstret bor inom henne själv. Det är där man måste utföra hjältedådet, inte mot Spanien eller Grekland! Ännu en människa som är helt förvirrad av tidens materialism och tror politik någonsin kan fungera om man inte först reparerat sig själv.


Inga kommentarer: