Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 april 2013

De två kretsarna


På väg upp ur helvetets krets

En förkrossande nedmontering av t.ex. DN-Wolodarskys halvfullgångna tankemönster i en sylvass samhällsekonomisk och systemrelaterad analys av den för mig okände Mikael Nyberg. Nej staten ska inte äga stora företag om...

http://www.aftonbladet.se/kultur/article16656201.ab

Artikeln är så förtätad att den fullt explicerad motsvarar en hel kursbok i politiska ideologier. Verkligen söndagens viktiga läsning. Varför har inte högern tänkare som ens kommer i närheten av den här analysförmågan? 


Är det för att högern enbart består av näriga egoister och att det enskilda egot per definition är en för liten plattform från vilken att bygga generella teorier lösningar på? Då är det priset för högerns individualism: en värld av idioter som inte ens vill lämna sin infantilitet då det breddade perspektivet gör dem mer lika gudarna men också – på den jordiska spelplanen – oundvikligen drar åt den ideologiska vänstern...

Redan antikens tänkare såg skillnaden på pöbel och verkliga människor, de förra sades gå ”fädernas väg” och återföddes non-stop mellan månen och jorden – två negativa och begärsfyllda poler.


De senare gick ”gudarnas väg” och reinkarnerade från högre himlar. De kom t.ex. i Indien att kallas ”avatarer”, dvs. individer som nedstiger på jorden, istället för den egoistiska flocken som i horder stiger upp från underjorden (Hel, Hades, helvetet). Det finns alltså två distinkta ”kretsar” och man ser ganska snart vilket kretslopp människor tillhör.

Ja, ofta får man aldrig ens tillfälle att upptäcka detta om man är en statisk inbyggare på Jorden. De två kretsarna tenderar att leva i skilda områden i samhället. Redan Platon noterade att de högsta själarna ofta hade de ringaste jobben. Förklädd gud. Det var helvetets barn som strävade och kämpade för att komma i besittning av ”denna världens goda” – som om de anade att de snart kommer att få respass tillbaka till helvetet igen.


Avatarerna, eller de nedstigande, är de coola snubbarna. De har inte kloliknande fingrar och försöker inte till varje pris profitera på allt och alla. De är mardrömmen för marknaden eftersom reklam och hjärntvätt inte biter på dem. De har uppnått gudarnas frihet och många behåller den även under sin tid som förkroppsligade människor på Jorden.

*****


Se även: Den onda Jordmodern & heterokrigaren Blondinbella för mer om "fädernas väg" som också företer likheter med Hatets princip hos den sicilianske filosofen Empledokes.

Se även stroferna som innehåller "månens bana är mörk" i judiska Henoksboken. Det här partiet kanske så tidigt som 300-talet fvt eller t.o.m. ett spår av intelligentians fångenskap i Babylon, varifrån judarna övertog en positiv bedömning av stjärnornas inflytande på människan.

4 kommentarer:

Carina Agrell sa...

På tal om förklädda gudar, så undrar jag om du hört talas om den danske kosmologen Martinus som jag hittade häromdagen och i vars gudomliga insikter jag fördjupat mig i via nätet det senaste dygnet:

http://www.martinus.se/

Vad jag kan se har du iaf inte ställt hans horoskop - det kanske vore intressant?

Seaward sa...

Jag tog mig genom den första volymen av den här "spontanupplysta" dansken när jag var tjugo, komplett med geometriska och sterila färgplanscher på kosmos olika nivåer och mycket annat. Men jag hade redan läst ett några kosmologiska förklaringar och var väl lite övermätt... Hade Martinus varit den första bekantskapen kanske jag slukat samtliga volymer.

I princip, tänker jag, räcker det med att läsa Plotinus, romaren från 200-talet, och hans fördjupning av platonismen. Alla "insiktsfulla" i västerlandet tycks ha plankat honom sedan dess och alla (inklusive Martinus) bedyrar att de inte visste ett dugg om metafysik innan DET – insikten – drabbade dem. Inte minst reagerade jag på hypnotisören Michael Newton som underströk hur han INTE läst någon kosmologisk litteratur och därför INTE kan ha färgat sina hypnossubjekt att undermedvetet återge hypnotisörens egen världsbild.

Samma med supersynska Edgar Cayce (1977-1945). Han hade en extrem förmåga att under trance diskutera vilket ämne som helst, men kallades obildad bondson. Han hade dock jobbat i flera år i en bokhandel och accepterar man hans fotografiska minne (som diskuteras i många biografier) kanske åtminstone något av hans säregna förmåga blir mer begriplig. Men i fallet Cayce måste det ha handlat om en verkligt märklig människa.

Allt är väldigt svårt att bedöma när det kommer till sådana här figurer som säger sig ha sett processerna på andra sidan. Skillnaden mellan alla moderna visionärer och antike Plotinus, är att han resonerar med en klassisk filosofs grundliga logik och förklarar varför det inte går att säga något positivt alls om Den Ene (Plotinus är därför egentligen fadern till kristendomens negativa teologi). Plotinus nämner att han haft mystiska uppenbarelser, men tonar ner dem och låter dem inte ersätta sitt filosofiska resonemang om varför det måste vara si och så med själen och det kosmiska medvetandet, med mera.

Jag söker och ser i den här länken http://galactic.no/rune/m_horoskoptolkning.htm att Martinus födelsetid inte är känd, men att danskarna ligger i hårt och försöker rekonstruera en passande tid som så bra som möjligt ska förklara kosmologens kvaliteter. Jag låter dem ha sitt nationalhelgon i fred! :-)

Carina Agrell sa...

Ja - självklart var det en idiotisk tanke att du inte hört talas om Martinus :-) Googlar Plotinus för att vidga mina vyer en smula. Tack för tipset!

Seaward sa...

Jag har tittat på Martinus karta för första gången. Det har sina poänger och jag ska skriva några rader som kommer så småningom.

Plotinus "Enneads" (c 700 sidor) kan läsas gratis online någonstanst (googla). Men det är en makalöst komplex tänkare, så var varnad.

Jag läste flera böcker om nyplatonismen som förberedelse och ändå var det som att gå rakt in i en cementvägg! De gamla romarna hade mäktiga hjärnor (får dagens svenska politiker att framstå som imbeciller - faktiskt).

Och ändå är Stephen MacKennas översättning mästerlig engelska. (Svårighetsgraden varierar med olika stycken; de kortare eller längre traktaten är skrivna under olika perioder i Plotinus liv)