Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 april 2013

En enkät till en vän


Inlägget började som ett mejl som svällde ut för mycket och i sista fjärdedelen övergår i ett metafysiskt resonerande om Jupiter och Saturnus och deras återspeglar i begreppen Gud och Avgud. Kan ha sitt intresse för någon återkommande bloggläsare så jag lägger ut texten.


*****


Den som söker leva i verkligheten och inte bara i föreställningar som övertagits av mentorer eller man själv kokat ihop på de punkter där lärarna var obegripliga, måste vara beredd att underkasta dessa föreställningar en vetenskaplig analys.

För att bygga upp ett empiriskt grundat vetande – för att kunna bedöma ”föreställningar” – behövs många förstudier. Enkäten är en metod för att komma fram till exakt kunskap – i kontrast till ”föreställningar”.

Dikotomin motsvarar exakt Platons nyttiga påminnelse om skillnaden mellan just kunskap och åsikter – de flesta tror de har kunskap när de i själva verket bara repeterar sina mentorers påståenden!

Här nedan är en enkät, som visserligen kräver att du aktiverar hjärnan hela tio år tillbaka. Du kan med denna tabell enkelt placera in dina viktigaste händelser de senaste tio åren.

Det kanske bara är 5-6 tilldragelser, vad vet jag? Alla människor ”förfalskar” ju sin historia på olika sätt, skriver om och snyggar till eller helt väljer att glömma de dåliga dagarna...

Enkäter måste därför skickas till många personer eftersom en enskild människa i princip bara är en enda stor myt-maskin som producerar ”föreställningar” non-stop. Men frågar man 1000 personer får man ett stabilare underlag eftersom sällan alla historieförfalskar på exakt samma sätt.

Undantaget är politisk åskådning, där man kan räkna med att alla av samma övertygelse ljuger om sin omvärld på nästan samma sätt för att få vatten på den egna (kollektiva) kvarnen. Detsamma gäller alla ”stora” modeller och organiserad religion är inget undantag.

Vimshottari Dasha:

Jupiter mahadasha (MD):  2002-03-04  -  2018-03-04

Antardashas in this MD:

1. Jupiter: 2002-03-04  -  2004-04-21  Vad timade?
2. Saturn:  2004-04-21  -  2006-11-06  Vad timade?
3. Mercury: 2006-11-06  -  2009-02-08  Vad timade?
4. Ketu:    2009-02-08  -  2010-01-16  Vad timade?
5. Venus:   2010-01-16  -  2012-09-18  Vad timade?
6. Sun:     2012-09-18  -  2013-07-05  Vad timade?
7. Moon:    2013-07-05  -  2014-11-06
8. Mars:    2014-11-06  -  2015-10-13
9. Rahu:    2015-10-13  -  2018-03-04


Här är 6 små tidsfönster. Försök placera in viktiga händelser under denna tid. Det kan vara objektiva händelser i familj eller den större omvärlden. Det kan vara subjektiva genombrott – en otroligt viktig bok som gav en aha!-upplevelse, eller att man tillägnade sig ett nytt språk eller något liknande.

Även den emotionella sfären är intressent eftersom du nu genomlever ditt livs enda och 16 år långa ”Jupiter-cykel”. Jupiter indikerar expansion och anses generellt vara en god tid, men varierar beroende på Jupiters läge i rymden då individen föddes. Människor i motsatt förhållande till en given punkt upplever samma sakförhållande olika! ”Den enes bröd...”

Jupiters mest uppenbara manifestation är materiell välfärd, rikedom etc. Psykologiskt har den med ett gott och jovialt sinnelag att göra och på högre kognitiva nivåer öppnar den till högskola, filosofi och religion – sedan antiken ”portaler” för människans högsta strävanden. Jupiters allra högsta innebörd för antikens människor var lagen, en i grunden god inrättning som syftar till att säkra livets och människokulturernas koherens.

En enda enkät är bara en ”anekdotisk rapport”, men det vore roligt om du tog fem minuter och summerade det senaste årtiondets milstolpar. Inte minst för att detta är de viktigaste 16 åren i ditt liv.

Det är först nu du har möjligheten att med Jupiter och Lagen expandera! Det finns de födelser där Jupiter hamnar så sent i storcykeln (maha dasha) att de aldrig får vara med om detta lyft. Och naturligtvis de människor som föddes med en Jupiter ”utslagen”, så att de inte var förutbestämda (i detta liv) att växa lika mycket under den gynnsammaste av perioder, den när ”gudarnas fader Zeus/Jove” välvilligt söker ge sin avkomma på jorden lite ”tillväxthormoner”.

Hittar du några milstolpar kan jag avstämma och återkomma med ”facit”. Det vet inte och jag vet i detta ögonblick inte om milstolparna kommer att stämma med läran om hur de olika ”subnivåerna” i Jupiters cykel leder till skiftande ”tonlägen”. Grundstudier för att slippa den alarmerande låsning i ”uppfattningarnas värld” som du tycks tro är det enda, och en vidareutveckling i riktning mot äkta kunskap.

Till de händelser du helt klart sorterat bort - och fortsätter att konstant undertrycka från år till år så att det alltid är som att möta en total främling när ämnet förs på tal – är min återupptäckt av astrologin år 2004. Det här intresset hade slumrat under ett antal år inom IT-branschen men kom nu tillbaka. Jag började detta år skicka många mejl med observationer, i tanken om att du skulle se och uppfatta samma intressanta och ibland mycket talande symmetrier. Det visade sig lika fruktbart som att så på hälleberget.

Så redan nu kan vi ana att punkt 2, den kala och sterila Saturnus, var en otippad frostnatt mitt under den allmänt goda storcykeln. Saturnus är en negativ kraft, den är borgerskapets ringmur runt sin stad, en snävt satt definition som säger: bortom den här gränsen går ingen.

Saturnus behövs för att inte Jupiters väldighet som dränka folks medvetande. Jupiter – Gud själv – är inget den lilla människan någonsin kan hoppas kunna förstå. Istället kan man med Saturnus hjälp dra sig samman och förtätas – och av den materiella förtätningen kanske skapa sig en avgudabild – som faktiskt både kan ses och beröras.

Det är när människor själva krymper pga. en ogynnsam influens från Saturnus som de inte ens kan förstå att Gud INTE är Saturnus som skådebrödet utan Jupiter – denna ogripbara expansion och godhet. De börjar betrakta religion som vilket konkret ting eller vilken konkretiserad föreställning som helst. De själva är nertyngda av gravitation och drar således även Gud i smutsen och talar om (och förnekar ofta) en ringa manifestation av ”den verkliga saken” (om Gud nu varit en ”sak” – hör hur Saturnus gör oss jordbundna primitiva och korkade ända ut i ordvalen...)

Detta felslut ingår så att säga i mänsklighetens nuvarande felkonstruktion. Arten är ett ”work in process”. Vi är en problematisk art som höjer oss en smula över djuren men där få ännu lärt sig tänka koherent. Att producera lösa åsikter som alla går stick i stäv med varandra är i princip bara en apa som fått ett verktyg i sin hand den ännu inte lärt sig använda.

Saturnus är också Liemannen men innan Gränsdragaren skördar varje fysisk uppenbarelse har den ansvarat för så mycket mer: Saturnus står för strukturer och logiska system och människans lagbok – den man ser och kan slå upp paragrafer i - kan sägas vara ”Saturnus”. Saturnus är också ordningsmakt, som poliskåren. Politiker sorterar förstås också här under. De är (i bästa fall) Lagens görare, den verkställande makten.

Människor tydligt under Jupiter är den lagstiftande makten. Därav den antika kopplingen mellan Jupiter och ämnena religion och filosofin – de enda två områden som är förutsättningslöst öppna, som vill höra vad Livet självt önskar berätta. Naturvetenskapen har fått allt mindre av förutsättningslöshet i sig och är inom vissa områden bara en stel saturnisk hierarki av fundamentalistiska försanthållanden. Biologin är nog det värsta området av dem alla, lika okunnigt som alla andra vetenskapliga discipliner men fyllt av självgodhet och arrogans. Biologen tror verkligen han har ersatt Gud med sig själv!

Saturnus står således för begränsningarna hos den människa som inte förstår Lagen bakom dess tillämpning. De ser ”polisen på gatan” men förstår inte det osynliga system av gudomlig rätt som inte ur Big Bangs begynnelse utan ur den Tidlöshet som föregick starskottet vägleder hela skapelsen. Det är inte ens fråga om någon vägledning, eftersom hela det kosmiska förloppet ÄR ett meditationsobjekt, permanent (evigt) närvarande i Guds medvetande!

Men eftersom Gud är som mytologins Jupiter vilar inte Gud på några lagrar och den verkliga Gud är inte den som onanerar i medvetandet över sin egen föreställning som vetenskapstroende ateister och fundamentalistiska religiösa gör i förhållande till sitt eget medvetandeinnehåll. Den verkliga Guden är inte ens medveten om den här skapelsen utan snarast ”förlorad” i sin egen gränslöshet, sin egen expansion.

Den romerske filosofen Plotinus menar att den här aspekten av Gud inte ens är medveten om sin egen existens, helt enkelt eftersom det är det Totalt Överskridande som är förutsättningen för att vi överhuvudtaget ska ha en liten trygg plattform av Existens att häcka på.

Plotinus drar alltså resonemanget till den ultimata smärtpunkten: att Varat kräver ett föregående Icke-Vara, de första kristna gnostikernas ”okände Gud” och Platons ”Det Ena”. Det är Det Enas utflöde eller svallvågor som ger ”Det Andra” som är Gud i sin medvetna och Existerande form” och ur detta Andra - som är en pluralitet (eftersom den inte är en enhet) - kan sedan i sin tid barnen börja tala om Big Bang och ett materiellt kosmos i tid och rum.


Tillägg.
Planetära cykler eller dashas, kan lätt beräknas med den gratis PC-mjukvaran Jagannatha Hora. Räkna med några minuters orientering i gränssnittet. I själva verket är det fånigt enkelt. Ange en exakt födelsetid och klicka fliken DASAS och välj därefter mellan säkert 50 olika system för prognos. Vissa system bör bara användas för andligt mogna horoskop! Vimshottari, som den här bloggen lekt med några gånger, är den vanligaste och enklaste metoden och den är förval när man först startar programmet.

Inga kommentarer: