Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 april 2013

Kvinna, "stöd din man i vått och torrt"




Reese Witherspoon spelade förhållandevis långmodig countrykvinna i "Walk The Line" och fick en Oscar för det. Men när hon läxar upp polisen som grep maken för rattonykterhet (AB, SvD, AB2) gäller snarare countrydängan "Stand By Your Man"! 

I AB meddelar Elisabet Höglund att hon ska ta sig genom Koranen eftersom andra inte verkar veta vad de pratar om. Samtidigt vet hon redan nu att Bibeln är samma dypöl av kvinnoförtryckande åsikter och lyckas som bevis anföra det mest utslitna bibelstället av dem alla, där missionären Paulus förklarar att kvinnor ska tiga i församlingen. 

Det gällde förstås även män, men man förmodar att fruntimren på sitt hörn satt och tisslade för mycket. De här nykonverterade kristna hade väl inte fått in den kyrkliga stilen än... 

Höglund gör sig till samma åtlöje som alla andra religionskritiker som utan det minsta genuina intresse för frågan läser Bibeln som Fan själv, enbart i syfte att få vatten på sin egen kvarn. 

Hennes andra belägg för Bibelns kvinnoförtryck är ett stycke som beskriver en del av den gudomliga skapelseordningen. Över människan finns som bekant änglarna men även inom människosläktet råder en hackordning. "En man är sin hustrus huvud såsom Kristus är församlingens huvud". 

I en rar scen från min ungdom skrev jag in mig på Stockholms universitet och hade den dagen sällskap av min då bästa väninna, en kvinna av judisk börd. Utan ett sår av dagens ironiska ton anknöt hon till sitt folks tradition när hon  erbjöd sig att gå och köpa några kursböcker åt mig. "För du är huvudet och jag är dina fötter,"  sade hon med värme och intimitet i rösten. ("Den som vill vara alla herre måste vara allas tjänare" - ät den bibelvisheten, Höglund!)

Nu skulle en feminist säga att kvinnan var hjärntvättad av just denna patriarkala hierarki. Men tänk om kvinnan - under många år en eftertraktad fotomodell och med alla förutsättningar att bli en arrogant diva - faktiskt upplevde storheten i tjänandet? När jag årtionden senare hittar den österländska zodiaken faller alla bitar på plats. Hon hade Månen i Fiskarna, fötterna och det osjälviska tjänandets tecken! Intressant nog dessutom i den 30e och sista graden så att Huvudets tecken Väduren låg väldigt nära den psykiska Månen.

Hennes empati med lidande gjorde att hon noga kontrollerade allt smink så att det inte var testat i plågsamma djurförsök (I Fiskarna upphöjs Venus till kärlek till allt levande.) Hon var, trots den yttre "maktordningen" 100 gånger större än någon nominell manlig makthavare. 

Nyligen pekade jag på Venus upphöjda roll i det romerska hussystemet - och Rom som patriarkalismens näste är väl en vanlig uppfattning. Här finner man att härskaren Saturnus flyttats ner till hemmet och kvinnans domän medan kvinnans Venus ockuperar maktens tionde hus. 

Häri ligger uppenbart en tanke: för det är Venus som får alla att falla till föga, säger romaren Manilius. En härskare utan mycket kvinnlig följsamhet i sig är bara en despot. Och en kvinna utan kuk (Saturnus) skulle inte klara uppgiften som matrona eller hemmets administratör.

I Höglunds tredje belägg på kvinnoförtrycket i Bibeln tappar hon helt sikte på sitt ämne och anför Martin Luther. Han levde gott och väl 1300 år efter att Bibeln funnit sin slutgiltiga form. Och när det gäller en tokig judehatare, vad annat förvänta sig än att han valde Bibelställen på samma sätt som Höglund?

Ville Höglund bete sig civiliserat och omdömesgillt kunde hon som motbelägg ha anfört den gammaltestamentliga Deboras stridssång. Tänka sig, en krigarhjältinna i Bibeln! Men det passar väl inte rabiatfeminismen som i socialdemokratins Omar Mustafa-skandal har gjort gemensam sak med landets många religionshatare.

Jag har sagt det förr: ateister har en påfallande mycket lägre intelligens än vanligt folk. Det går nämligen åt så mycket mer kraft till att hata och invända sig mot saker och ting än att älska och ta dem till sig. Den som tar saker till sig växer, kritikern skruvar sig ner i ett allt mer ärthjärneliknande förstånd. Till sist kan de inte längre återfödas som människor utan blir salladshuvuden i sitt nästa liv.

Att lägga den underbart vackra och goda Reese Witherspoon sida vid sida med den högdragna Elisabet Höglund ger en intressant kontrast:




Båda kvinnorna har ett utåtriktat och eldfängt sinnelag: Månen i Skytten. Men sedan går de åt olika håll. För medan Reese expanderar genom att innerligt gå in i situationer (eller roller) med sin Sol i den empatiska och tjänande Fiskarna, har Höglunds karta fastnat i "overdrive"-läge. Solen i härskarläge i härsklystna Lejonet och som om inte det räckte sinnelagets disponent Jupiter så att hon blir "too much" både i känsla och handling! Visst är hon en dramadrottning!

Reese Witherspoon har också sinnelagets härskare i Eld, i Väduren. så både hennes Sol och Måne lyder under samma tendens. Och Jupiter i Väduren introducerar förstås en rejäl dos jävlaranamma i Sol-Fiskarna. Inte bara står hon bakom sin make utan tar också strid för honom. "Vet du vem jag är?", sade hon kaxigt till poliserna. Klassisk Vädur, egoprincipen! Men pigg och energisk och inte lika övermaga som det mästrande Lejonet som tappat Vädurens passion (Rajas guna) och istället beskrivs via mörkrets kvalitet Tamas. 

Lejon har svårt att se sig själva som något annat än ledare och därför ryms många besvikelser i det här tecknet. Ska man tala feminism är nog Höglunds typ den sista man ska bjuda in. Hon representerar en alltför vurpad horoskoptyp. Hennes instrument är feljusterade.



Inga kommentarer: