Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 april 2013

Likt lömska rånare i bakhåll

Först väljer högern att skrota välfärds-Sverige, sänka skatterna för alla utom dem som bäst skulle behöva till livets nödtorft, och ger rovkapitalister rätten att plundra det gemensamma och sälja ut det folket en gång betalt in skatt för att kunna åtnjuta som fungerande samhällstjänster.

Högern är som en sinnessjukdom som förlamar de drabbade så det bara med iskall blick skannar av alla möjliga och omöjliga objekt efter chansen till vinst. En slags psykos som de inte försitter en enda chans att smitta ner andra med.

Och när också Försvaret är på väg att kasta in handsken visar högern trumfkortet de hållit på hela tiden: Se hur måste behöver gå med i NATO och leva den amerikanska drömmen, vi med!

Inte bara producerar DN:s ledarredaktion en ständig ström av tvetungat material av det här slaget - det är som att titta rakt in i huvudet på en moderat och upptäcka att allt bara är ljug - men den här gången är greppet inte ens fräscht.

Redan för 2.500 tusen år sedan ironiserade en okänd författare i furstespegeln I Ching (Förvandlingarnas klassiker) över makthavarnas hyckleri och till makthavare räknar sig tydligen ledarredaktionen på DN.

Jag väljer här statsvetaren Henry Weis verbosa översättning till engelskan eftersom han "hört" texten precis rätt. Se hur närmast identiskt I Ching beskriver DN:s resonemang. T.o.m. kontexten är Försvaret.

There are birds and beasts in the field.
Their presence serves as a good pretext to seize them.

If the eldest son leads the army while
Younger relatives serve as incompetent officers,
there will be evil if the situation persists.

The Authentic I Ching (kap. Shih - Armed Forces, Newcastle Publishing 1987)

Redan i den första strofen hör man sarkasmen från den vise man som skriver denna furstespegel, men vars egentliga syfte är att söka höja härskarens medvetande så det kommer i balans med vad Vägen (Gud) vill. 

Ordet "pretext" eller förevändning finns inte i den koncisa kinesiska texten, men Henry Wei kan sin konfucianska klassiker. Författaren markerar subtilt en protest mot hela vapentänket genom att göra galghumor av hela Försvaret: det förfärande hotet är ju inte mer än lite fåglar och vilddjur ute på fältet. 

Men för en ränksmidande och falsk överhet tjänar dessa som förevändning för att... ja vad då? Äska mer pengar till Försvaret eller för någon USA-kåt dåre på DN att ropa på Nato-anslutning!

De följande raderna, i princip en varning för nepotism utgör sedan den faktiska rekommendationen till fursten eftersom han förmodas sakna intelligens nog att märka den inledande kritiken mot hela det företag som aktiverat denna tidlösa respons på falska härskares tankemönster. 

("Aktiverat" - furstespegeln var ett omensystem som härskaren via dedikerade präster konsulterade i angelägenheter av nationell betydelse. Bevarade orakel från de krigande staternas period visar också att härskaren även tog prästerskapets tjänster i anspråk för bekymmer som gränsade mot det privata eller t.o.m. det personliga: vem av sönerna som borde anförtros makten eller kärleksbekymmer.)


Inga kommentarer: