Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 april 2013

Paralleller till den kommunisthatande historikern

Ett inlägg av ren nyfikenhet. Jag söker lösa paralleller till horoskopet för den kommunisthatande historikern i föregående inlägg och önskar se själens form Saturnus i ungdomliga Tvillingarna baserad på Merkurius i sociala avvägningens Vågen samt valfri planet i Lejonet för någon slags dragning till drama, storslagenhet eller framgång (eller bara hybris).

Det säger sig självt att mönstret är så vagt att lite vad som helst kan fastna när vi draggar samlingen med 7.469 horoskop...

  1. William Walter;7.10.1737 - präst
  2. Raoul Hamilton;17.10.1855 - rasist (rasbiologisk) frisinnad svensk greve
  3. George Sarton;31.10.1884 - ateistisk matematiker, "vetenskapshistoriens fader"
  4. Per Albin Hansson;28.10.1885 - slug svensk politiker
  5. Ezra Pound;30.10.1885 - poet och intensiv antisemitisk rasist - hamnade på sinnessjukhus
  6. Alice Timander;6.10.1915 - premiärlejon, känd för att vara känd
  7. Bengt Schüllerqvist;30.10.1943 - kommunisthatande historikern
  8. Casey Donovan;2.11.1943 - homosexuell porrskådis, misshandlade kvinna
  9. Sören Ekström;6.11.1943 - ämbetsman, generalsekr. Sv. Kyrkan
  10. Arne Ruth;7.11.1943 - publicist, chef, vänsterintellektuell, fadern var nazist
  11. Joni Mitchell;7.11.1943 - singer-songwriter, mycket problematiskt  förhållande till sin bortadopterade dotter
  12. Sverker Martin-Löf;8.11.1943 - industriledare Handelsbanksfären
  13. Svante Grundberg;9.11.1943 - skådespelare - "Nattsuddarna" - spelade slashasig drinkare i den populära tv-serien
  14. Remo F. Roth;11.11.1943 - psykolog
  15. Winston MacIntosh/Peter Tosh;19.10.1944 - reggaesångare
  16. Bruce Lipton;21.10.1944 - "andlig" biolog
  17. Jon Anderson;25.10.1944 - "andlig" musiker
  18. S. Robson Walton;28.10.1944 - ärvda pengar, son till Wal-Mart-kedjans grundare
  19. Marie-Louise Ekman;5.11.1944 - artist - pk vänster eller extremborgerlig? Har aldrig förstått mig på henne. Struntviktig och uppnäst attityd, vilket återkallar förra inläggets tanke om att det bor grötmyndighet i den svenska nationalsjälen, en vilja att spela äldre och viktigare än man är. Typiskt nog har hon samma konjunktion mellan åldermannen Saturnus och Månen (sinnet) som Per Albin Hansson som den kommunisthatande historikern så syntes hylla för att han "stängde mot vänstern"
  20. Johnny Munkhammar;24.9.1974 - fd högerpropagandist (Timbro); tidig död i cancer
  21. Camilla Eriksson;26.9.1974 - TV4:s retorikexpert hyllade Jan Björklund och avslöjades strax som själv tillhörig (fp). Fick lämna jobbet
Ett antal personer utmärker sig för höger eller högerextrema åsikter när det börjar lukta rasism är det alltid högerextremism även om individerna själva är så korkade att de tror de är socialdemokrater.

Vi har några fenomenala musikaliska talanger här, och jag fascineras av att för första gången upptäcka att min packe Joni Mitchell-skivor i hyllan faktiskt motsvaras av att dessa tre tecken, Tvillingarna, Lejonet och Vågen - också var viktiga i det egna horoskopet. Jag gillade också Peter Tosh men insåg snart att hans talang bara var en bråkdel så stor som f.d. kollegan Bob Marleys.

I likhet med den homosexuella porrskådespelaren sägs Peter Tosh ha misshandlat människor men det kan vara illvilliga rykten. Å andra sidan sjöng han skrävlande att han var "ett vandrande rakblad", så vem vet? Månen fallen i Skorpionen och Mars opassande (i förhållande till Månen) i Vågen. Som bekant blev han knivmördad bara några år efter Marleys död i cancer.

Som sagt, blandat kompott och svårt att se något mönster annat än att "vad som helst i Lejonet" tycks ha lett till en viss betoning på artister.

Sökorden "artist", "musik" eller "skådespelare" (min kategoriindelning är primitiv) ger 1.285 träffar på 7.469 kartor, dvs 17% av alla sparade horoskop.

Av ovanstående 21 kartor tillhörde 6 någon av de artistiska kategorierna, dvs. 28%. (Jag räknar bort publicisten Ruth, eftersom hans chefskap överväger skribentskapet, samt porrskådisen). 

Antingen kan man avfärda den lätta överrepresentationen av kreativa typer som en slumpvariation (vilket det troligen är), eller också se det som uttryck för att alla tre sökkriterierna låg i den positiva polariteten (Eld eller Luft) - den som jag tidigt i bloggens historia kallade "den kreativa polariteten". Det var i början långt i från klart att detta syftade på den antika och andliga världsbild varifrån alla först skapas i himmelen innan det blir synligt i köttet (Jord + Vatten = lera eller materialiserad form). Även Vatten och Jord har ju sin kreativitet.

Inga kommentarer: