Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 april 2013

TeliaSonera litar naturligtvis på skojaren

TeliaSonera har bedömt krisens storlek och finner att det räcker med att skicka fram sin ordförande Marie Ehrling att förklara företagets fortsatta förtroende för den skattesmitare av ansenliga mått som valts in i styrelsen. Skulle någon fråga mig om det pyttelilla foto DN visar skulle jag gissat att den föreställde två storskojare!



Lortenzon till höger alltjämt lömsk och bakslugt dubbel i blicken. Telia-ordföranden exakt så "haughty" (som britterna säger men där vi svenskar saknar ord för psykets djupare schatteringar - "hätsk" kanske) som man inbillar sig att en rovkapitalist ska se ut. "We're ONLY in it for the money." Så försvarar brottslingar andra brottslingar på de högsta företagsnivåerna.

Horoskopet med Månen som ställföreträdande ascendent är enormt intressant eftersom det är fullmåne av samma typ som hos den koleriska Jonas Gardell - fast med Sol och Måne i ombytta positioner. I alla händelser innebär det att Vädurens naturliga egoism och Vågens social rättrådighet bryts mot varandra, med problemet att individen alltid kan välja mellan att göra det rätta eller välja den väg som gagnar honom/henne själv.



Psyket är starkt, gränsande till burdust, och maktfullkomligt. Saturnus är en ledarskapsplanet men har inte mycket till övers för diplomati. (Jämför Margaret Thatchers Saturnus i Vågen de facto stigande i öster och inte bara förstahusplacerat i månhoroskopet.) Jag har förvånats över att denna enligt traditionen "upphöjda" Saturnus i Vågen inte tycks skilja ut sig till det bättre mer än någon gång då och då. 

Men skälet är att Saturnus oftast är överlagrad av lägre budskap på himlen. Den reduceras till andens stilla röst som ingen ens bryr sig om att lyssna till. En förnekad Saturnus blir då istället för en god Fader en Skugga och en despot.

Ett lunärt psyke underordnat Saturnus på detta vis är i allmänhet maktens lydiga lakejer eller själva extrema maktaspiranter, särskilt om Solen är av en driftig och ambitiös natur.

Först måste man dock notera att Månen disponeras från en gracefull och fin Venus, upphöjd i Fiskarnas tecken. Men till vilken nytta när det sjätte huset introducerar profittänkandet. Detta är en kraftig mismatch mellan allkärlek och offervilja och sjätte husets själviska och olyckssaligt subversiva natur. "Olyckans" hus enligt indierna, "Fiendens" hus enligt den gamla grekiska traditionen. 

Den mänskliga sida som Venus i Fiskarna definitivt måste sägas representera (och som kunnat mjuka upp den härsklystna Mån/Saturnuskombinationen) får inte fritt spelrum i sjätte huset. I värsta fall tyder det på en kriminell underton - precis som jag nyss spånade om.

Och när det kommer till handlingsmänniskan är Solen i Väduren definitivt en som vill åstadkomma något. Men också här blir det problem med den underliggande disponenten. Här är så den karriäristiska människans motsvarighet till det folkliga i Sverigehoroskopet: nationalsjälens Måne i egoistiska Väduren som bottnar i disponenten Mars extremt penningfixerade och materialistiska placering i Oxen! 

Marie Ehrling ÄR vad alla svenskar i själ och hjärta vill vara: inskränka konsumenter. Det är ju så skönt att bara tanklöst shoppa oss på mobilen! Så här är ett av de högsta hönsen på TeliaSonera som hjälper till att hålla landet nere i obildat mörker genom telekomlösningar. Det som en gång var en enkel telefon så att människor kunde prata med varandra har mer och mer blivit härskarmaktens förtryckarredskap för att hålla individen tyst och konsumerande!

Och både nationalhoroskopet och Ehrlings handlingsliv är tvåfaldigt korrumperat: dels av den onda stjärnan Algol och dels av placeringen i åttonde huset. Kvinnans viljestyrda handlingsliv är som den judiska antropologin starkt bunden till Yetzer ha-Ra, dvs. exakt den disposition mot det onda som i Stjärnornas krig-filmerna kallats för "den mörka kraften". Och såg man inte detta redan på DN-fotot? Jo, judendomen kan ha rätt. Våra  kroppar av kött verkar i någon mån vara själens manifestation utåt. 

Att Saturnus nu är en verksam välgörare för Vågen i första huset och själv i samma hus, vittnar om att vi faktiskt har att göra med en framgångsrik makthavare. I hennes månhoroskop (själens inre fantasier) ser vi också drömmen om STORA RIKEDOMAR som det allra viktigaste i livet. Eftersom Kräftan står för förgänglighet är det inte i första hand som en filosof man ser denna Jupiter och i synnerhet inte en Jupiter i tionde huset för världslig makt. Det är alltså den allra sämsta sortens makt- och rikedomskåt indikation, detta. 

Jämför nionde filosofi- och religionshusets ägare Merkurius och dess sjuka position i åttonde korruptionshuset, angripen av den onda tendensens Algol och hur den disponeras av en Venus som själv burats in i det onda sjätte huset. Inte några värst övertygande budskap om etik där inte. När hon går ut och förklarar "etiskt omstartade" TeliaSoneras fortsatta förtroende för Lorentzon är det Satans falska röst (Merkurius) vi hör. Bara ett spel för gallerierna. Det är PENGAR som gäller för TeliaSonera, nu som alltid. 

Vem bryr sig om att det kryllar av klippare och skattesmitare i företaget? Ordet moral har absolut ingen innebörd för den som bara talar ekonomiska, och ekonomiska är just det språk Merkurius i Oxen i åttonde huset för "andras pengar" sysslar med. Har horoskopet några förmildrande kvaliteter jag missat, påpeka dem gärna!



6 kommentarer:

Anonym sa...

"Spotsk" är ju ett gammalt fint ord som fungerar som översättning för "haughty". Om man nu inte nöjer sig med "högdragen".

Seaward sa...

Spotsk är ett roligt ord, men höggraden motsvarar bättre sentimentet hos en "haughty character" - Tack!

Anonym sa...

Om det är en förmildrande kvalitet vet jag inte, men kändisprästen Olle Carlsson är född dagen efter och har alltså samma månhoroskop. Han är en "omvänd syndare" som som kändispräst fick smak för det ljuva livet med fester, sprit och kvinnor, och söp bort både familj och jobb. Men gjorde bot och bättring och återvände alltså till "fadershuset". (Har läst hans självbiografi.) Ehrling är ju snarare begiven på pengar än på flytande varor, och det är väl knappast något hopp om bot och bättring för hennes del...
S

Seaward sa...

Det finns ytterligare en faktor i indisk astrologi som skiljer människor födda samma dygn, men jag har aldrig nämnt den pga. osäkerheten. Månen rör sig alltid mellan två Nakshatras under loppet av ett dygn.

Vid dygnets öppning står i Ehrlings fall Månen i 29 Jungfrun och vid dygnets slut i 11 Vågen. Mellan 23:20 Jungfrun och 6:40 Vågen ligger Månen i palatset Chitra och mellan 6:40 och 20:00 i palatset Swati (deFouw/Svoboda - Light on Life).

Det finns således mer att säga om alla födda ett dygn utifrån den särskilda tradition om Månen som odlas i Indien. Problemet är förstås att bristen på klockslag gör det till en gissningslek vilken typ av Måne det kan röra sig om.

Numera flyttar jag helt mekaniskt över Månen i nästa tecken om det är där den kommer att befinna sig under merparten av dygnets timmar.

Men studerade man de 27 månpalatsen som färgar den lunära personligheten, kanske man skulle kunna öva upp en sådan färdighet att man strax ser om Ehrling likar det ena eller det andra palatsets typ mer. Nu förmodar jag att Saturnus i samma tecken som Månen är en så tung influens att den kanske "kör över" Nakshatra-läran, men jag vet inte. Jag lämnade månhusen utanför bloggen eftersom det var den sideriska zodiaken som fångade mitt intresse.

Men de Fouw/Svoboda inleder Chitra (nr 14) med att säga: "those...enjoy wearing variegated clothes and flowers, and have attractive eyes and limbs". Det är med andra ord en rätt folklig och enkel presentation. Första meningen om palatset Swati går, "a person of mild and quiet nature who controls his/her passions and desires, is skilled in trade, able to bear thirst, sweet of speech, and charitable."

Anonym sa...

Då har säkert Göran Rosenberg och den kontroversiella prästen Dag Sandahl olika Nakshatras. De är nämligen födda samma dag. Den senare tycker att Tobias Billström har rätt, enligt en intressant födjupningsartikel i DN i söndags som handlar om "Kyrkostriden". Tyvärr finns den inte på nätet. Däremot finns en kortare artikel i nätupplagan, där ärkebiskop Wejryd yttrar sig om bl a Sandahl.
S

Seaward sa...

Eller samma nakshatra men olika ascendent! :-)

Och för den som inte är nöjd med den upplösningen det mäktiga Shashtyamsa (sextiondedelningen av vart zodiaktecken och där var sextiondedel rymmer en mikrozodiak)! (Shachti - man närapå hör originalet till vårt "sextio" - om jag nu inte inbillar mig.)

Indiernas hjärnor verkar ha gått varma i arbetet på att utveckla system som ringar in och åtskiljer pyttesmå förskjutningar i tid.