Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 maj 2013

Gemensam nämnare för tyska rasistmördare

Apropå SvD (och DN/TT:s återrapportering) om rättegången i Tyskland mot tre nynazister.

Sattva, Rajas och Tamas. Alla tre tonlägena hittade
sin representant i en nynazistisk terroristcell.

Vid beräkningen av horoskopet för de tre grundarna av den "nationalsocialistiska underjordsrörelsen" slås jag över hur väl de tre mördarna påminner om den guna eller materiella kvalitet som dominerar vart och ett av horoskopen.

Eftersom den fysiska ascendenten är okänd för samtliga blir det knappast mer än en tankelek, men jag tycker mig se den lätta kvaliteten Sattva hos den slugt grinande ("medvetne") Uwe Böhnhardt. Kumpanen Uwe Mundlos ("han utan mun") ser istället ut som en fårskalle saligt leende som folk under passionens kvalitet Rajas. 

Den mörka och helvetiska kvaliteten Tamas som så totalt dominerar hos den enda ännu levande Beate Zschäpe präglar hennes ansikte och hon ser ut att befinna sig i helvetet redan nu.

Kvinnans storkors i mörkrets eller den attitydlåsta okunskapens kvalitet figurerar nu även hos t.ex. statsminister Reinfeldt, men tack vare att vi känner till hans fysiska ascendent - den sattviska Jungfrun - lyckas han i sin personlighet i allmänhet dölja en generell svartsyn och, troligen, smått hatiska inställningar till vissa typer av människor eller företeelser. 

Jag har tidigare kommenterat en näringsidkare jag är bekant med och som i ett obevakat ögonblick av sannfärdighet undslapp sig hur mycket han hatade sina kunder! Storkorset i Mörkrets kvalitet och dessutom samma Sol i Jungfrun och Månen i mörka och materialistiska Oxen som i den första av de här terroristkartorna. Jag kan påminna om sångaren Bryan Ferry, som också föredrar mörka och dystra sånger ("In every dream home a heartache"), med samma sol- och månkombination.





Men, som sagt, den indiska astrologins tre kvaliteter är en hel vetenskap i sig. I linje med läran att hörnhusen accentuerar sitt innehåll FRAMSTÅR Fredrik Reinfeldt som en upplyst och kvicktänkt individ. Bakom ridåerna, kanske utan att han ens förstår det själv, är han istället svart som synden. Hans partner i brottet, finansminister Anders Borg som också ville förstöra den svenska välfärdsmodellen för att han likt de tre rasistiska nationalsocialisterna hatar staten, han är mer uppenbart färgad av sitt storkors i mörkret. Det slår igenom i hans svartsyn och irrationella åtstramningspolitik. 

Man skulle mycket väl kunna tänka sig en ascendent i antingen Oxen, Lejonet, Skorpionen eller Vattumannen för Anders Borg eftersom den mörka kvaliteten också har en tendens att ge individerna gratis trovärdighet, vare sig de vet vad de talar om eller inte. De drar så att säga in lyssnaren i sitt eget mörker och Oxen i synnerhet har en röst som vaggar barnen till rofylld sömn.

******

Försöker man mer seriöst hitta någon minsta gemensam nämnare för de tre tyska statshatarna och rasistiska mördarna, duger således inte de tre kvaliteterna. Jag är efter att ha hittat den indiska astrologin 2007 ännu inte på det klara vad den här traditionen egentligen menar ska hända i praktiken. Om Tamas (Mörkret) hatar Ljuset (Sattva) och inte vill lära sig något nytt, hellre vilar i en fundamentalistisk tradition, då borde ju Sattva i princip vara omottaglig för rasistiska kvarlevor. Ändå formligen strålade den rasistiska holländaren Geert Wilders horoskop av ett storkors i Sattva.

De tre kvaliteterna är som bäst en grundning av målarduken, men det kan hända saker därutöver som förändrar berättelsen. Fredrik Reinfeldt har t.ex. en gräslig attack från mörkret riktad mot sitt sattviska intellektshus (det 3e) från den tamasiska Saturnus i ett tamasiskt tecken. Här ser man en politiker som inte vill förstå vad god politik är, utan är fixerad i sina attityder. En ideologiskt fixerad fanatiker. Ett intellekt som är perfekt för den onda sidan, men uppenbarligen inte lämpad för studier. Reinfeldt röjde nyligen sin banalitet genom att hetsa upp sig över fotboll.

Om holländske Wilders Sattva nu förorenades av andra inslag på himmelen, händer detsamma för den tyske Uwe Böhnhardt. Jag är övertygad om att han föddes så många timmar in på dygnet att Månen letat sig in i Oxen och därmed kommer i direkt kontakt med den gamla onda Satan, fixstjärnan Algol. Samtidigt står den mörka Saturnus i Lejonet och blockerar välsignelsen från kungamakaren Regulus. 

Båda dessa stjärnrelaterade omen förstärker således varandra så att de två enda stjärnor bloggen valt att hålla ett öga på i den åttonde himmelen beskriver tydliga problem i mörkrets kvalitet. 

Hur påverkar det aktiviteten i ljusets kvalitet? Kan en människa agera ljust om sinnet är förmörkat och individen inte ser någon välsignelse alls (Regulus) komma från statsapparaten (Saturnus)? Kan en sådan individs "ljusa idéer" blir annat än lika galna som Fredrik Reinfeldts nedmontering av välfärdssamhället för att han personligen hatar att betala skatt och tänka solidariskt, på de som har det sämre än honom själv?

Böhnhardt har Solen med det äregiriga Drakhuvudet, men under attack från våldsverkaren Mars...

Den fårskalligt leende Uwe Mundlos är faktiskt född med aggressionens Mars hemma i starkt härskarläge i fårets eller baggens tecken. Från Väduren angriper också denna Mars Solen och det äregiriga Drakhuvudet förstärker den här gången istället sinnelaget. En passionerat tanklös Eld/Vatten-människa.

Kvinnan Beate visar sig också hon ha våldsverkaren Mars i attack mot Solen och nu måste vi verkligen fråga oss vad denna minsta gemensamma nämnare står för.

Som jag ser det tecknar Saturnus själens osynliga inre form medan Solen är själen i dess manifestation som en levande varelse. Den mänskliga formen ges först i och med den fysiska ascendenten och därför talar indisk astrologi hellre om Solen som jiva-atman, den "jazzande själen" - livfull och pigg på att uppleva vilken värld den än går in i.

Precis som Solen naturligen sammanhänger med sitt tecken Lejonet och dess "naturliga" femte hus för liv och lek, kommer jiva-atman att beteckna vår individualitet, vår identitet - inte att förväxla med vår personlighet som vi bara klär på oss i formen av en ascendent/mänsklig kropp. Solen går djupare.

Eftersom Solen också har med synen att göra, kan man påminna sig hur visuell och scenisk Solen i härskarläge i Lejonet ofta är. Ett tidigt inlägg påpekade hur Nina i f.d. Cardigans bara är Jungfru enligt västerlandet, men enligt den korrekta zodiaken är urtypen för ett Lejon. Hon kände heller inte någon tillfredsställelse över att lära sig piano utan först när hon tog hela sin varelse i anspråk - som sångerska och scenpersonlighet - kände hon att hon hittat dem. Det är naturligtvis Solen i Lejonet.

Aftonbladet röjer att ett sceniskt lejonhjärta klappar även hos den rasistiska mörderskan (på groteskt låg evolutionsnivå):

Jag slogs av hennes arrogans inne i rättssalen, berättar advokaten Mehmet Daimagüller när jag träffar honom i en paus. Hon stod där och skrattade och skämtade med sina försvarare. Klädd som hon vore en affärskvinna och inte misstänkt för delaktighet i tio mord.
Advokaten svarar i sin ständigt ringande mobil innan han tar upp tråden igen.
– Antingen har Zschäpe inte förstått allvaret i det hela eller så njuter hon av uppmärksamheten.

Här har vi således tre hatiska rasister som alla har våldsverkaren Mars i attack mot identitetsmarkören Solen. Trillar myntet ner? Bloggen har varit upptagen av att säkerställa den räddhågsna Kräftans kanske sämsta sida i främlingsfientlighet, och den allmänt kritiska och privategoistiska Jungfruns avvisande av båtflyktingar som kommer från "andra sidan", havet och Fiskarna, och som hon tror ska skövla hennes skördar.

Men de här typerna av främlingsfientlighet har båda uttryckt zodiakens negativa sida. Hitler hade Solen i gassande Eld-Vädur och Månen i Eld-Skytten (en kolerisk natur) och är väl om något en påminnelse att också den positiva polariteten kan producera sjukligheter. 

Och i det här tre rasisternas horoskop kan man lämna frågan om elementen helt och hållet och bara hålla sig till planeternas egna budskap. Mars mot Solen har åtminstone för den här gruppen av missanpassade individer kommit att betyda hat/våld mot en typ av Identitet de inte gillar - Solens sken som lyser över och synliggör folk av "utlänningstypen".

Det är kanske inte mycket till analys, men främlingshatet har redan diskuterats så mycket på bloggen att jag är hjärtligt trött på frågan. Tankarna går istället till astrologin som sådan. Finns det alls något hopp för mänskligheten när nu astrologin tecknar så hiskligt många möjligheter att underprestera? Jag menar, ett bra horoskop hittar man bara en gång på tusen och i övrigt är det ljumma eller helt nedslående tidfönster som tecknas!

"Livet är en bro", sade Jesus i ett förbjudet evangelium, "gå över och bli inte stående."

*****

PS. Saturnus som "staten" och de tre terroristernas statshat är en kanske mer spännande fråga, men som jag hoppar över. Båda männen har Månen "strypt" av Saturnus, ett tillstånd som kan tänkas utlösa mer eller mindre futil kamp mot "överheten". Det är tydligen en dödligare aspekt än kvinnans Saturnus opposit livskraftens Sol eftersom hon är den enda vid liv att ställas inför rätta. (Männen dödades vid ett rånförsök.) 

Man påminns om att Månen var extremt viktig i antiken för att bedöma ett horoskops livslängd, i båda den västerländska astrologins äldsta verk Astronomica (1a århundradet) och Tetrabiblos (2a århundratet) har Månen en sådan funktion. Och Saturnus är naturligtvis Kronos, tidens herre, som när timglaset runnit ur förvandlas till Liemannen...

Forskaren Hans Jonas relaterade i The Gnostic Religion en folklig föreställning i senantiken, att månen vartefter den gick mot full fylldes av nyligen avlidnas själar, vilka sedan "skeppades" vidare efter fullmånen. Månskäran ligger ju som en båt på sydligare breddgrader och lånar sig till den föreställningen.

Inga kommentarer: