Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 maj 2013

Obama och kontrollmanin

Skriver Wolfgang Hansson i AB angående president Obama som krävt ut uppgifter om journalister från stora nyhetsbyrån AP: 

"Under Obamas år vid makten ha sex regeringstjänstemän åtalats i fall som rör läckande av information. Dubbelt så många fall som under alla tidigare administrationer sammantaget."

Kontroll och sekretess råkar nu vara just den axel mellan diktatoriska Stenbocken och privatistiska Kräftan som är Obamas dominanta tema, baserat på hans numera välkända födelseattest (ja, han VAR född amerikan!). 

Obama föddes det olyckliga året 1961 när generositetens Jupiter fryste inne under passagen genom kylans och kontrollbehovets Saturnus och den stränga och snäva herren Saturnus är hemma i sitt negativa och konkreta Jordtecken OCH - som hos den marknadsliberalistiska tillskyndaren och diktatoriska Margaret Thatcher - denna Saturnus dessutom steg i astrologins mest skygglappsförsedda och härskarovärdiga sektor: egots första hus! 

(Vi vill inte ha egoperspektivet som maktens bas, vi vill ha en Saturnus t.ex. i tionde huset för överblick, även om diktatorsfasoner lurar varhelst en Saturnus får kraft.)




Att Obama, som allt mer liknar en kontrollgalen människa, har samma födelsedag som Fredrik 'sekretesslagsfanatikern' Reinfeldt, är inget argument i siderisk astrologi. 

Om 500 år kommer båda att vara födda fyra grader tidigare i sekretess- och trygghetssökande Kräftan. Det här leder till kunskapsteoretiska problem för den som vill läsa in signifikans i enskilda gradtal - och det finns i väst, med början i det första århundradet och romaren Manilius flera astrologiska traditioner som föreslår detta. 

Det visar sig att planeten Jorden, med sin vaggande axel, allra minst är ett passande ställe för den som vill utsäga något absolut om tillvaron! Platon hade rätt, bara den som höjer sig över planeten Jorden och når intellektuellt begrepp om universum som ett mentalt koncept hittar tillbaka till den fasta och värdebeständiga modell som man använda som underlag för utsagor med anspråk på tidlös giltighet och moralisk sundhet. 

Västerlandets astrologer har sjunkit ner i samma värderelativistiska gyttja som västkulturen i övrigt. Väst saknar i dagsläget moralisk auktoritet och det är därför civilisationens stafettpinne är på väg någon annanstans. Inte för att lågutbildade, främlingshatiska svenskar någonsin skulle kunna förstå sublimiteter av det här slaget.

Ovanstående horoskop är inte västerländskt, det är sideriskt, baserat på den zodiak som hänger stilla i det intellektuella rummet, årtusende efter årtusende. En karta som kopplats bort från jordklotets krängande för att kunna ge korrekta bilder av vad människor och händelser egentligen signifierar. (Ett människoliv är på en nivå ett relativt konstant vägmärke för andra att dra sina slutsatser. På så vis ingår alla levande varelser i ett enda stort undervisningssystem där alla lär av alla.)

Barack Obamas magnifikt rigida Stenbock i öster är naturligtvis döden för hans Sol i Kräftan. Eller: makt kommer att ta bort all eventuell spontanitet från denna redan i sig inbundna Kräfta. 

En sjunkande Sol i väster är ett nederlagsomen, eller åtminstone en varning för att den egna motivationen kan hamna i den andres händer ("den andre" = sjunde allianshuset). Notera hur handlingsförlamad Obama varit pga. det massiva motståndet från hans meningsmotståndare. Jag vet inte riktigt vad AB:s Wolfgang Hansson tänker på när han kallar Obamas tid för "relativt framgångsrik".

Man kan jämföra med en annan helt maktlös Sol i väster: Mona Sahlin som för övrigt var en av Obamas mest okritiska supporters. Man kan spekulera över om Mona Sahlins rigida sinnelag i Oxen kände igenom sina vibrationer i Obamas Mån-Oxe ("lika barn leka bäst" - det är ofta en fördel att bussa ihop snarlika typer istället för att spilla energi på att förena nästintill hopplösa motpoler).

Bloggens försök att introducera två av antikens viktigaste stjärnor, onda Algol och goda Regulus, har väl inte varit helt framgångsrikt. "Effekterna" visade sig lika oförutsägbara och spretiga som astrologin i övrigt är. Om Solen står för viljestyrka och kämpaglöd (av ett stabilare slag än den sjövilda krigaren Mars) visar t.ex. Obamas horoskop prov på den kanske mest problematiska Sol man kan hitta. Många av Solens missljud - och Kräftans - måste misstänkas. I den meningen liknar Obama och Reinfeldt ändå varandra eftersom de tycks föredra att agera som mörkermän och upprätta olika typer av insynsskydd, precis som deras solära princip Kräftan ("privatism").

Kungamakaren Regulus är en riktig huvudvärk i Obamas horoskop. Den är klart aktiv i genom att ligga gradexakt längsmed månnodsaxeln, men den ockuperar det onda eller problematiska åttonde huset. Och båda månnoderna klassas som "demoner" eller dåliga inflytanden i indisk astrologi och Obama kombinerar kungliga Regulus med den makthungriga demonen Rahu (norra månnoden) men i korruptionens åttonde hus!

Det här låter inte som ett bra omen för en makthavare - och då bortser vi momentant från den sjunkande Solen opponerad av en själviskt maktlysten Saturnus i första huset. 

Men säg att Regulus från sin åttonde himmel söker välsigna alla som passerar dess blick och här blir det alltså Drakhuvudets demoniska girighet och vilja att höja sig upp till gudarnas nivå som bejakas! Ett så märkligt omen - den gudomliga himmelen bjuder en streber att komma upp och visa vad han går för!

Gudarna har för avsikt att näpsa Obama, för hans nedgång och fall är redan förberedd i det första och personliga huset där Ormens halshuggna svansparti väntar. AB skriver om att republikanerna kanske t.o.m. kommer att söka dra Barack 'högre än lagen' Obama inför riksrätt!

Draksvansen tecknar för övrigt Obama-hatet - "negerhatet" - Stenbocken har med hackordning och därmed ras att göra och Solen i partiska Kräftan kan läsas som "etnisk särart". Det är inte tu tal om att horoskopet är extremt problematiskt och detta omvittnades väl av Obamas unga och vacklande år med missbruksproblem.

Regulus sprider "i blindo" sin välsignelse i det åttonde huset som uppenbarligen indikerar dålig karma från tidigare liv, och det förstärkande Drakhuvudet är en konstant källa till problem enligt indisk astrologi. Till skillnad från planeterna skiftar inte månnoderna sin verksamma natur beroende på vilka hus de äger - de äger nämligen inga hus. 

Den onda ambitionens Drakhuvudet i ett attitydlåst och därför ont hus förstärker därför Solen (Lejonets härskare) men denna Sol dalar i väster och är som bekant den stigande Saturnus naturliga och ömsesidiga fiende. Vilket konflikterat horoskop! En förvirrad röra av statsmannaambitioner men kortslutna av personlig äregirighet.

Inte konstigt att man upplever Obama som osäker. Jag har sällan sett en så genomskinlig och fabricerad ledare - han fryser mitt i meningar - precis som Reinfeldt - och tvingas forcera sig fram till punkt. Detta är Solen i Kräftan och dess ständiga ruvande över frågan om de blottlägger sig. Detta om sig och kring sig stör "the flow". 

Obamas Saturnus i första huset understryker ytterligare att hans Sol "hackar sig fram". Det finns något ryckigt, monotont och hårt tärande i Obamas röstläge som visar att detta är en djup andlig skada, så mycket tydligare eftersom den ligger fullt manifesterad via två hörnhus. Det är bara människosläktets relativa medvetslöshet eller egenintressen som förblindar det när det är tid att välja sina representanter i världens demokratier. Vore människor mer medvetna skulle helt andra ledare tillsättas och världen vara en god plats att leva i.

*****

Se även: Solen fläckas i åsynen av människan - det enda inlägg som hittills kommenterat Regulus välsignelse av Drakhuvudets indikation om jordkrypens sublunära vilja att upphöja sina sinnen (Månen) och stiga till högre latituder än vårt systems tongivande Sol. Fascinerande nog hittade jag där Regulus med Drakhuvudet i horoskopet för en smått ikonisk flygingenjör.

Se även: Med ledning av kinesisk astrologi från Ming-dynastin har denna bloggare från första början betvivlat Obamas kompetens - och det vid en tid då världen hyllade honom som en närapå en svart Jesus. 

Se 11 inlägg med början den 25 december 2008. Det första om Obama var bloggens sjätte inlägg om man räknar bort boklistan som lades till i efterhand. Enligt den kinesiska metoden indikerar tema 6 en hatisk människa i konflikt med Himmelen själv! 

John Lennon var just född sådan, och att han, likt troligen Obama, drevs av avundsjuka är ingen hemlighet. Lennon, arbetarsonen, var fylld av negativitet (inte minst mot Paul McCartney) - precis som Obama skulle kunna ursäktas som en produkt av den vite mannens rasistiska samhällsstruktur.

7 kommentarer:

Havsörnen sa...

Kan man säga något om Obamas sätt att hålla tal, angående polariteten i hans karta? Han tittar aldrig någonsin rakt fram, utan växlar konstant mellan att vända huvudet till vänster och höger, för att ge sken av att han inkluderar "alla" i församlingen. I sjävla verket ser han väl ingen i ögonen utan växlar mellan två telepromptrar.

Fråga (EJ provokation!). Argumentet att den tropiska zodiaken mäter tiden, medan den sideriska mäter rummet, då? Rummet ändras långsamt och med det den sideriska zodiaken, medan den tropiska alltid börjar vid vårdagjämningen. Konsensus saknas dessutom för den sideriska zodiakens startpunkt. Lägg därtill att konstellationerna självklart har olika storlek samt att även dessa inte befinner sig "i himlen" utan i det fysiska universum, d v s på det korrupta materiella planet.

Havsörnen sa...

Följdfråga. Om den kulturella polariseringen mellan Öst och Väst låg mellan Nord och Syd istället, skulle det då vara lättare att kora en "vinnare", eftersom Upp är Himmel och Ner "Helvete"? Fast paradoxalt nog korresponderar Nord till Jord och Syd till Eld.

Inte konstigt att du föredrar Öst eftersom det motsvarar Luft medan Väst är det näriga Vattnet! :)

Seaward sa...

Obamas sätt att svepa över åhörarna med blicken (”ta in scenen”) har jag ingen idé om vilken astrologisk princip det skulle kunna motsvara...

Ingen vet ens vad som fick babylonierna att abstrahera tolv zodiaktecken och geometrisera dem (göra vart tecken exakt 30 grader brett) . Men tanken är genomförd redan i de äldsta personhoroskop som hittats (400-talet fvt). I två olika astronomiska tabeller som hittats ser man hur de, genom kontinuerliga studier över århundradena, är medvetna om vårdagjämningens precession (hur de nu förklarade detta för sig själva) och har ändrat referenspunkten Väduren med två grader från den äldre tabellen till den nyare. Samtidigt var uppenbarligen inte millimeterprecision det mest eftersträvansvärda eftersom man ofta inte ens satte gradtal på planeterna utan bara nöjde sig med att de befann sig i det ena eller det andra tecknet. (Francesca Rochberg – Babylonian Horoscopes)

Att sedan lägga ett lager av filosofi ovanpå den primitiva astrologin, det hände i möjligen först hos indierna, men västerlänningar föredrar att det var grekerna som var först (chauvinism). Det visar Thomas McEvilley är fel, grekiska koncept finns minst 100-200 år tidigare i Indien. De fyra elementen spårar han tillbaka till Babylon, helt klart äldre än grekernas Empedokles (som av västchauvinister kallas de fyra elementens fader). Grekerna var nerlusade av kunskap som kom från Öst.

Samtidigt är just indisk astrologi skrämmande befriad från historisk medvetenhet. Hur gammal är den? Rochberg påpekade att indierna använde staden Babylons koordinater ända till 800-talet – ett nog så tydligt tecken på att de kan ha fått sin astrologi direkt därifrån, och inte via greken Alexanders härjningar. Men babylonierna anses ju inte ha varit filosofiska... Kunde de ens tänka i tankar som jordbunden (tropisk) zodiak eller siderisk (zodiaken betraktad mot referens till stjärnrummet)?

Nej, inte om skeptiker har rätt som förnekar att babylonierna förstod principen som fick zodiaken att glida (precessionen). Enligt dessa skeptiker observerade och noterade babylonierna utan att förstå att de genom att välja den åttonde sfären istället för Jordmodern och hennes årstider, på ett filosofiskt korrekt sätt vald att se zodiaken som något som tillhörde Himmelen (den eviga världen) och inte Jorden (Platons hatade ”processvärld” där allt är förgängligt, och inte ens Jordklotet är stadigt).

Jag har aldrig använt ”argumentet” att tropisk zodiak mäter tid och siderisk mäter rummet, men det gjorde en tidig kommentator, Mats i det blå, som sedan återvände till sitt svenska astroforum för tropisk astrologi. Jag upplever det som en falsk tankekonstruktion, om skeptikerna har rätt i att babylonierna inte kände till det snedsteg som västerlandet senare skulle ta när Väduren kopplades till vårdagjämningen (och en väldig kalabalik utbröt när systemet skar ihop – sök nätet efter läran om ”trepidation” som föreslogs som en förklaring till att den tropiska zodiaken inte verkade stå stadigt i förhållande till den bakomliggande rymden).

forts...

Seaward sa...

...forts.

Jag misstänker dock att du missförstår mig när inlägget talar om det ”intellektuella rummet”, jag borde kanske ha skrivit det ”begreppsliga rummet”. Rent ”platoniskt” är ju den babyloniska (och indiska) zodiaken en ren tankeform, övertagen från den sinnesbundna människans stirrande mot stjärnhimmelen och inlemmad i den intellektuella verklighet Platon talade om som en högre verklighet.

Bara för praktisk astrologi kompenseras den intellektuella zodiaken en smula varje år så att den ska ligga stilla i det kosmiska rummet. Vill man ha ett system som återspeglar de oföränderliga arketyperna måste man med Platon besinna att det finns ”felaktigheter” i vår ofullkomliga sinnevärld (och precessionen var sannerligen en sådan felkälla – även om det skulle betyda att Platon var medveten om precessionen tidigare än någon grek fått kredd för. Det tror jag han var, pga. sina influenser från Öst).

Sideriskt baserad astrologi blir en slags hybrid, en diskussion av platoniska former men samtidigt i dess praktiska tillämpning beroende av faktiska observationer (eller någon smart matematiker som dataprogrammerat himlens rörelser samt korrektionen för precessionen).

Alla dessa faktorer, från babyloniernas tidiga anteckningar, visar som du säger och jag understryker, att hela läran började vagt. Filosofi eller rationaliseringarna kommer senare.. Men att zodiakens startpunkt är ~0° Vågen är inte särskilt omtvistad. Visst, indierna har ett gäng ayanamsas som ger ett horoskop för detta ögonblick som kan skilja sig flera grader åt, men helt klart verkar stjärnan Spica ha varit viktig vid etablerandet av zodiaken. De cirka 30 bevarade babyloniska horoskopen visar dock att man använde sig av betydligt fler stjärnor för att hålla koll på sin zodiak och var någonstans planeterna befann sig.

Allt det du tar upp kanske kan sammanfattas som ”kulturellt betingade dialekter”? Norr är t.ex. inte alls upptill i det sydindiska horoskopet där istället ascendenten/öster har den ”ärofyllda” platsen högst upp i det fyrkantiga diamanthoroskopet. Det runda horoskopet i väst har väl knappt ens 200 år på nacken, före det användes samma fyrkant som alltjämt är i bruk i Indien.

Någonstans är man fri att utifrån sin egen modell se vad man nu vill utifrån det fastlagda schemat. Min förundran är bara att det är den sideriska zodiaken som FORTFARANDE efter 2.400 år tycks stämma med de äldsta beskrivningarna (1.900 år gamla Astronomica från romarriket) av tecknen. Det var babylonierna som skapade grundschemat med planeters ”upphöjelse” och ”fall”, vilka ju den här bloggen i några fall hittat tecken på att de stämmer.
Det krävs påhittighet och ett stort datamaterial för att t.ex. avgöra vad den upphöjda Mars i Stenbocken egentligen excellerar i, det är bara dess motsatta fall i Kräftan jag hittade som en typiskt homo-indikation. Kanhända är Mars i Stenbocken den klassiska hypervirila machomannen, och därmed inte helt lätt att belägga eftersom heteronormen så att säga varit en bakgrundsstrålning i hela samhället?

Seaward sa...

PS. Varför jag identifierar mig med LUFT beror, som jag skrivit i inlägget om bloggarens horoskop på två "blå drömmar" som i princip konverterade mig till siderisk astrologi under sömnen! De förutsade också hur mycket Luft som fanns i mitt horoskop men som jag tyckte mig sakna med den tropiska zodiaken.

Man kan spekulera över tidigare liv i kontakt med den österländska zodiaken, och att själen vid en viss tidpunkt AKTIVERAR en annan uppsättning KARMA som har med något av dessa liv att göra. Då adderas dunkla minnen och kanske kunskaper från det livet... Drömmar börjar peka mot något nytt...

Jag har bloggat om hur jag hamnade under skrivarnas gud Nebus inflytande precis när den indiska dasha-läran startade mitt livs enda storcykel under Merkurius. Då kom kunskapen om den verkliga zodiaken och att jag tillhörde de "blå" (inte moderatblå).

Havsörnen sa...

Tack för utförligt svar.

Mats I DET BLÅ, hehe. :)

Undrar om Luft har samma negativa konnotationer i Öst som i Väst? "Uppe i det blå", "luftslott", "kämpa mot väderkvarnar", "uppblåst", "blåshål", "behandla någon som luft" etc.

Jämför "jordnära", "stå med båda fötterna på jorden", "brinna för något".

Seaward sa...

Du besvarar själv frågan. Vem kastar smutsen på luften? Det moderna, materialistiska och pragmatiska (resultatorienterade) västerlandet som i vissa av sina medlemsländer (inte alla)nedvärderar det intellektuella eller abstrakta som ju så väl beskrivs av astrologins Luftelement.

Den här nedvärderingen kom troligen samtidigt med att naturvetenskapen uppgraderades och Platons "idévärld" reducerades (med religionen) till avdelningen avlagda sagor.

Det är typiskt materialisten att vara så avtrubbad att man ställer naturvetenskap och t.ex. mytologi i ett antingen/eller-förhållande utan att ens förstå att mytologin är en beskrivning av verkligheten och inte nödvändigtvis en bokstavstro.

(Men naturligtvis finns det andar och immateriella ting, just det som materialismen förnekar.)