Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 29 maj 2013

Retorik åt den monetära eliten

Före detta propagandaministern Schlingmann kåserar på det där avdramatiserat vardagliga sättet i SvD om ett kul påhitt några föräldrar emellan. Förmodligen moderater allesammans. Varför inte böja i tid det som krokigt ska bli? Låt barnen under lekfulla former hårdkoda högerns världsbild genom övningar i retorik - den antika konsten att ljuga övertygande. 

Schlingmann kan det här, tidningsrubriken är precis som korkad att man vill sjunka under jorden. Redan här plockar Schlingmann sina första stilpoäng, för tidningens moderata läsare är just så obildade att de inte förstår sin förlust av substans när de ständigt rör sig i denna pseudoverklighet av repliker och smarta förhållningssätt till repliker. De saknar autenticitet. 

Det är svårt att ta dagens borgare på allvar tills dess man inser att hela samhället är fylld av mediokra människor i nyckelpositioner och att en moderat inte resonerar som en frisk människa. Säger experterna att Slussens historiska värden kommer att skadas, sparkas de tills man hittar någon villig fursteslickare som väljer orden som moderaterna önskar höra dem! 

I moderaternas värld gör man om miljonprogrammet till dyra lägenheter för att ytterligare skapa Täby-liknande elitgetton som utesluter dem som inte projicerar den etniska svenskens aura av framgång på det ekonomiska planet. Arbetslinjen handlar i grund om att framskapa ett Sverige av "de rika och de fattiga" - varifrån moderaterna har fått den här sjuka idén kan de troligen inte själva besvara. De tror säkert det handlar om att hylla och belöna fliten, men egentlgen är böjelsen till diskriminering hårdkodad i den egoistiska människans själ. Alla har inte den altruistiska kärleksgenen i sig.

De få som läst Platon från pärm till pärm (tog mig ett år i vuxen ålder), vet hur lågt den store tänkaren skattade retoriken som sådan. Saknas kontakten med högre insikter om det ultimat Goda riskerar ett samhälle få den tragiska typ av sociopatiskt ljugande politiker och mediatränade papegojor som "inte känner igen sig i beskrivningen" som det går tretton på dussinet av i Sverige. När samvetet knäppts av på det sätt högern visat sig så duktiga på, då börjar mardrömmen för de andra.

Men vad nytt säger egentligen Schlingmann i krönikan? Redan den 22 maj berättade ju Dagens Media om att pappan Fredrik Reinfeldt, som tydligen detaljplanerar sina barns hela väg för både sin egen maktpositions skulle och deras framtida vinning, att denne vår landsfader tar sonen från McDonalds-knäcket och till retorik- och pr-byrån Prime. 

Att läsa sonens resumé är att se hur han befunnit sig precis där fadern velat ha honom för en perfekt inskolning som framtida makthavare. Nu har han fått en grundning som man kan peka mot: en folklig approach. Att ha jobbat på McDonalds som vilken svenne-banan som helst är viktigt nu när han på Prime ska lära sig det smutsigaste av alla hantverk, det Schlingmann själv kan så väl: Hur man manipulerar massorna genom att låtsas säga en sak men egentligen planterar något annat.

Schlingmanns krönika är inget annat än att påpassligt efter en veckas bråk från de nedtryckta i förorten att påminna hur vi, herrefolket, inte bör glömma att grooma våra egna för att legitimera det gap vi alla vill se bestå i det nya ojämlika Sverige. 

Schlingmann vet att det är riktigt riktigt illa ställt med den växande generationens tanke- och uttrycksförmögenheter, Kanske värre på högerkanten än till vänster, där kraften i det socialvetenskapliga perspektivet finns - den helhetsförståelse moderaterna jobbar häcken av sig att förneka existensen av! 

Begravd och för en annan generation att upptäcka är f.d. familjen Reinfeldts eller Moderaternas kuriösa kopplingar till McDonalds och den matmomssänkning på 5,4 miljarder som en lobbygrupp sedan "kom ut" om. Glatt meddelade de hur de i princip köpt de borgerliga politikerna för den här ekonomiska omfördelningen för sin intressegrupp.

När Aftonbladet hoppar på nyheten om påläggskalvens retorikträning på Prime - konsten att få cynisk reklam att se ut som djupt upplevda känslor - saknar deras "Poltitikerkollen" all politisk medvetenhet. Det låter som vilket underdånligt Hänt-reportage som helst. Inte en enda slutsats förmår dagens journalister dra av det de läser.

Sjukt i grunden är landet.

Inga kommentarer: