Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 maj 2013

Sossar som blev bukstinna byggherrar



Reaktionen på SvD:s lilla blänkare om höjt skattetryck i Frankrike för de rika är omedelbar. Herregud så Depardieu liknar Göran Persson i sitt minspel! [Zooma in]



Persson en av de få inhemska celebriteter vars födelsetimma och ascendenttecken är kända uppgifter. Det visar sig att båda männen sorterar under den sideriska Skytten, vars härskare är den expanderande (allt bukstinnare) välståndsplaneten Jupiter!

Men även utan kända födelsetider är männen födda så nära varandra att hela frågan om look-alikes och astrologiska inflytanden tränger sig på. I ett inlägg som väntar på sin publicering noterar jag hur ett enda dygns skillnad mellan två kända karaktärsskådespelare resulterat i två personer som inte alls påminner om varandra till det yttre. 

Faktum är att den runda huvudformen på den ena, Anthony Hopkins, stärker hans något osäkra födelsetid under Skytten stigande i öster. För vilken är hans livs roll om inte gourmeten Hannibal Lector? En dålig Jupiter blir en frossare och besinningslös välståndsjägare - vilket torde vara förklaringen till att både Depardieu och Persson börjar som socialister men slutar som övergödda och reaktionära borgare! Det hade bara inte hittat sin verkliga natur i yngre år!

Med nära varandra menar jag här en födelse den 27 december 1948 för Depardieu och den 20 januari 1949 för Persson. Solen har bytt zodiaktecken vilket skulle kunna tas som ett definitivt argument mot möjligheten till "look-alike"-fenomenet, men ämnet blir bara mer förbryllande ju fler ansikten man hittar. Det finns astrologiska "skäl" till likheten i nästan alla fall, men de varierar. Ibland är det den enes ascendent som kopplar till den andres soltecken, ibland den ens sol gradexakt mot den andres måne, och så vidare.


I fallet Depardieu/Persson föds båda i en tid när SJÄLENS FORM Saturnus står helt stilla på himmelen (tekniskt "retrograd") så att båda har den i Lejonets 13 grad. I normala fall täcks den "själsliga strukturen" av ett antal andra planetära budskap, men för just Skytten i öster blir Saturnus i Lejonet en mycket viktig planet eftersom den ligger i Skyttens naturliga nionde hus och tecknar själens dharma eller inre plikt mot sig själv. 

När Göran Persson talade om människor i Sverige som inte ens hade råd att gå till tandläkaren talade han ärligt ur sitt innersta. Saturnus är den onda fattigdomen och han föddes att se skillnaden mellan herre och dräng (såsom, förmodligen, även Depardieu gjorde i yngre år). Detta är den onda Saturnus som en smutsfläck i det högsta samvetets hus. Detta jupiteriska hus är horoskopets bästa och lär ut att "allt gott är ämnat åt alla" - dvs. socialismens budskap även om det förr frambars av religionen under de få tider då religionen kunnat hålla sig fri från korruption.

Problemet, vilket inte minst männens allt rundligare kroppshyddor vittnar om, är att välståndsskaparen Jupiter blir en ego-tripp för dem. Tack vare det kända klockslaget ser man hur den enorma välgöraren Jupiter "krymps" och till syvende och sist bara bli en fråga om de båda herrarnas egen rikedom! 

Naturligtvis är Jupiter i första ego-huset oändligt mycket bättre än t.ex. Fredrik Reinfeldts vresiga och själviska aggressivitet via den onda Mars i självtjänande och nyttotänkande Jungfrun. Depardieu och Persson - när man nu inser deras astrologiska likhet - är båda väldigt humoristiska människor! Det är återigen den jovialiska Jove (Jupiter) i prominent läge i sitt eget positiva härskarläge som kan studeras. Det är som det är ofrånkomligt att rikedom ackumuleras runt sådana här människor - de attraherar välstånd genom en sällsynt god tumme med ödesmakterna. 

Notera dock skillnaden: båda har sin individuella (Lejonet) själsliga form som sitt högsta goda (att placera individualisten Lejon i universalisten Skyttens hus är en regression i termer av Eldelementets tre akter). Men Depardieu är en extrem narcissist (egoist) eftersom ägaren till själens form är Solen i Skytten i första huset (och kopplad till välståndets Jupiter). Göran Persson har också den individuella formen som sin högsta religion (9e huset) - individens fulla realisering - men hans Sol knyter denna form till Oxens andra hus, Stenbocken som är fogden. 

Alltså: Persson tittar redan i barndomen avundsjukt på markägarna i sin födelsebygd och ägnar sedan hela livet åt att genom politiken positionera sig som ägare av en egen liten herrgård. Han har också Månen i självtjänandets tecken Jungfrun, ännu ett av dem som dras mot arbete med jorden.

På många sätt är det här så tragiskt svenskt och fattigt att man nästan föredrar den hysteriska och koleriska Depardieus eldiga ego-sol. Svenskarnas folksjäl drar ner allt det roliga till noll kilometer i timmen och smutsar livet med materiellt ägande, med materiella fakta, siffror och kalkyler. Inte konstigt att Sverige var så sårbart för den mest brutala formen av ekonomism varmed regeringen Reinfeldt fullbordat den förödelse marknadsvännen Göran Persson inledde svängen åt höger:


Bloggens standardillustration?

Depardieu är i så fall mycket närmare det himmelska idealet för vad en människa bör söka bli i sitt liv. Men allt i sin tid. Det är ju omöjligt att t.ex. född starkt under Vattenelementet söka spela Eldvarelse. Den inre böjelsen är inte densamma. Så säg hellre att Depardieu är en mer utvecklad själ än de fleras på jorden, och att Göran Persson, född några veckor senare, kom in i tiden när Festen redan var över. 

Persson har många liv kvar att rena sin själ från den dominanta fysiska böjelsen. (Själen är dock inte menad att identifiera sig med den döda jorden.) Persson är i sin levnad ett barn av Jordmodern medan Depardieu är en av Zeus söner (-dieu = deus = zeus). 

Männens respektive livslinjer (Månen --> Solen) kunde inte vara mer olika, trots en delad hinna av Jupiter-Skytten för en ytans "look-alike"-signal.

Fransosens Månen i Skorpionen ger honom en tvär och brysk underton (Skorpionen en av zodiakens värsta nej-sägare!) som, kopplad, till den extremt framåt Eldascendenten, ger just den dramatiska schvung han är känd för. 


Anmärkning. Depardieu är väl i strikt mening inte någon byggherre, men man minns hans påfallande intresse för att spela härskare. Han köpte för många år sedan Frankrikes äldsta kungasläkts (Anjour) slott i södra Frankrike! Även på den punkten kan Perssons lilla hembygge i samband med överlöperiet till näringslivet ses som ett "festen är över" - han får de förkolnade (Jordelementet) rester av vad som en gång var ett brinnande och livs levande Party. 

Jordelementet är "smulorna från den rike mannens bord". Att äga ELD är att vara rik i sin innersta person och det är inifrån skönhet kommer, sägs det. Men Eld är en metafor för immaterialitet och därför kan per defnition en streber eller en materialist aldrig upplevas som annat än en fattig varelse ur Himmelens perspektiv. 

Perssons skämtlynne visar dock han har en viss direkt telefonförbindelse med en högre sanning. Och Jupiter är som sagt socialismens och Guds löfte till människan: En dag kommer allt att ges åt alla. Detta hatar Satans barn för de vill själva äga allt.

Inga kommentarer: