Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 juni 2013

Tony Soprano & Kubakrisen


Jag har aldrig sett den hyllade tv-serien Sopranos, men ledarfigurens plötsliga död i hjärtattack under semester i Rom manade till en jämförelse av skådespelarens horoskop och dödsdagens himmel.

[Dödsfallet i medierna: AB, SvD, DN, Expr, SR]

Det som först ger sig, är att den yttre planetkretsen inte alls verkar gripa in i den inre kretsen för Gandolfinis födelsedag (klockslag okänt). Inte ett spår av t.ex. en Lieman (Saturnus) som står i en gradexakt och hämmande aspekt till något vitalt på födelsehimmelen.

När blicken istället söker sig mot födelsekartan som sådan, dyker å andra sidan en graverande konfliktfylld födelsehimmel upp. Den "degraderande" och "förråande" effekten av Jord som söker släcka Eld - det är bara det horoskopet handlar om!



Men hur kan bloggens tes om att Jord förgrovar Eld förlikas med det allmänna omdömet att Gandolfini var ett skådespelargeni och att hans roll av den tunnröstade Tony Soprano var ett under av nyanserat gestaltade känslor?

Finlir kan nog tillskrivas Jungfruns tecken som en av dess goda egenskaper. Här har vi den emotionella Venus enormt förstärkt av den mot gudarna strävande demonen Rahu (Drakhuvudet) - men vad förstärker detta dramatiska Lejon? Jo, Lejonets disponent, Solen i den jordbundna och detaljerade Jungfrun. Här kan man tala om att projicera upp Jungfruns hyperkritiska millimeterperfektion tusenfalt!

Men det är också värt att tänka på att Solen bojad i det mest fallna elementet (Jord) inte får följa med upp i de högre sfärerna. Jord till Jord... det här elementet ärver inte himmelriket. Platon hävdade till och med att jordatomens geometri var inkompatibel med de andra tre elementära kropparna och att det nobla Eldelementet inte kunde penetrera Ondskans princip. Allt Eld kan göra är att kasta ljus över Mörkret (men mörkret förstår inte ljuset).

Samma tragiska språkförbistring råder på Gandolfinis lunära sida. Nu är det Månen/sinnelaget som står i Ljuset (Eldtecknet Skytten) som en perfekt motspelare till Solen. Reaktivt och rent återspeglar sinnet den i Jord bundna - och mycket kroppsliga - Solens aktiviteter. Denna transparenta sparringpartner låter Jord-Solens konkretism framgå med visuell direkthet (Eld = visuell). Gandolfinis fysiska väsen kommunicerade sig direkt till tittarnas (Eld = visuell) ögon! Han var...ögongodis.

Men hur ren är egentligen detta sinne, denna Måne? Under en kort tid 1961 skapas en slitig konjunktion i gränsen mellan Eld och Jord mellan de två stora ödesplaneterna, sjunde himmelens Saturnus (Gränsdragaren) och sjätte himmelens Jupiter (Uppfyllaren). 

Mer än så, det handlar också om en "ömsesidig reception", av indierna kallade en aspekt i sig och kanske den kraftfullaste av dem alla. Gränsdragaren och formgivaren Saturnus, härskare över Stenbocken, ställer sig i uppfyllelsens tecken Skytten medan Skyttens härskare, den intill Gränsen uppfyllande Jupiter ställer sig i gränsens tecken Stenbocken!

Betyder detta att Världssjälen nådde ett bokslut under en period 1961? Att det är här himmelens och jordens oförenlighet hittar sitt perfekta uttryck?

Man kan jämföra med vad som kunde ha blivit ett Tredje världskrig - Kubakrisen - och dess tidslinje.




Jag har aldrig räknat ut dagen då Kuba annonserade att de lierade sig med Sovjetunionens sak (global socialism), men se hur perfekt den 19 december 1960 bekräftar bloggens framväxande intuition att det är Skytten som representerar den perfekta människan, hon som nått den universella altruismens mognadsnivå!

Borta ur mänsklighetens målsättning är nu den vinstjägande självtjänaren Jungfrun som så tydligt dominerade t.ex. sittande president John F. Kennedy - han fick slutligen vika ner sig i Kubakrisen för att förhindra ett världskrig. Samma Jungfru som driver t.ex. Nya Moderaternas horoskop och naturligtvis dess partiledare. 

Eld och Jord i bitter konflikt ännu en gång: Att leva eller som död materialistisk zombie äga och jobba med ägandets förräntande. Jungfrun har sin plats när hon pyntar med trädgårdsrabatterna, men låt aldrig hennes princip upphöjas till norm och politik! Världen håller på att gå sönder av näringslivets dyrkan av Tillväxten (profitmentalitet) och ändå tycks de förtappade dömda att intill sista dag inte förstå att de själva är Dödsänglar för västerlandets nuvarande egoistiska tillstånd. 

Horoskopet för Kubas deklaration vittnar om en ett ställningstagande nästan ofattbart mycket högre och ädlare än smutsen Per Schlingmann vräkt ut över svenska folket i formen av pr för den egoistiska "valfrihetsvärld" som egentligen inte är någon valfrihet alls för det stora flertalet svenskar.

När Kuba deklarerar sin nya ideologiska inriktning - Skyttens och Jupiters generösa "allt åt alla" - blev USA helt nipprigt strax var Kubakrisen ett faktum.

Låt oss se hur Saturnus ankomst till sitt eget reaktionära och gränsdragande tecken Stenbocken återspeglas i Kubakristens tidslinje. 

Denna utvikning har med James Gandolfini att göra! Han är en av mänsklighetens mest kända personifikationer av den härdsmälta som låg i luften efter Kubas avsiktsförklaring och som väckte den stora satan, USA med dess ideal av privata vinster - Jungfrun i 11e huset. Många amerikanska företag hade haft glada dagar och plundrat Kuba och dess folk fram till Fidel Castros revolution.

Kuba kungör sin nya politiska linje medan Gränsdragaren är gäst hos den universella generositetens Jupiter, socialismens, eller om man så önskar, kommunismens, planet. Jupiter är i antiken den mest gudomliga planeten och Guds plan är himmelrikets fullhet ska implementeras även på jorden - dvs. att mänskligheten ska nå så långt i evolutionär mognad att de lägger ner sina barnfasoner och simpla scheman för självförverkligande. 

"Den som äger mest när han dör vinner" ---- inte! 

Den människan har tvärtom ett helt liv arbetat på att degradera sig och återfödelsen för den före detta stormrike är sällan vacker att skåda. Det finns en typ av "flow" där en själ gör gott och skördar framgångar. Den processen belönas och kan leda till fortsatt framgångsrika återfödelser. men den kloförsedda, snåle och hatiska materialismen och dennes imperium är nästan en garanti för en återfödelse i understa underklassen. 

Girigheten finns naturligtvis kvar i själen och det är därför vi ser dessa lägsta kryp återigen kräla upp ur samhällets bottenskick - och så berömmer högerpressen dessa som lyckats "mot alla odds" och tar som intäkt för att den amerikanska drömmen är korrekt. Västerlandets hela utblick är helt pervers - vår kapitalistiska kultur har fått precis allt om bakfoten. Vi hyllar sociopaterna och suger ut enkelt och vanligt folk som i själva den relativa friheten från omåttliga begär avslöjar sig som högre utvecklade själar!

Året 1961 mörknar när Gränsdragaren (Saturnus) lämnar Jupiters domän Skytten och börjar hävda sitt. Dvs, Saturnus entré i Stenbocken indikerar ett nytt trycka på globaliseringen eller universaliseringen av rätten att äga och kontrollera tillgångarnas fördelning. 

Inte konstigt att vi har så många svenska (s)-märkta politiker i detta tecken. Svensk socialdemokrati har misslyckats förstå socialismens verkliga väsen som är den levande människans frihet (Eld). Fattigsvensken stirrar istället på vem som ska ha kontroll över de materiella resurserna (Jord). Detta är en andligt blind position. Garantera Människans andliga status först och erkänn Människans storhet, så löser sig de materiella petitesserna.

Den döda Jordens kyla gjorde sig märkbar den 1 februari 1961 med Saturnus ingress i sitt negativa härskartecken Stenbocken. Planeten gick sedan retrograd i zodiaken och backade flyktigt tillbaka in i Skytten men fortsatte sin vandring genom Stenbocken den 7 oktober. Saturnus förblev i "helvetets nionde krets" t.o.m. den 26 januari 1964.

[felaktigt citat bortklippt]

Den ömsesidiga receptionen i Gandolfinis horoskop rådde dock bara en liten del av perioden. Jupiters expansiva och generösa natur hämmas enormt när den beträder kalla Stenbockens territorium, vilket sker mellan den 10 feb 1962 och den 23 feb 1963.

Här ligger kanske något av paradoxen i skådespelarens "livs roll" som en onda maffialedare som ändå har något som väcker sympati. Han är en slaktare, en lieman, en Stenbock som realpolitiskt drar gränser och markerar revir. Men en skugga av den goda Jupiter, den goda Skytten anas ändå inom honom genom den ömsesidiga receptionen som får snålhet och generositet att gå i clinch.

Det här förhatliga uttrycket, "gå i clinch" lärde jag mig för övrigt av den själsligt olycklig f.d. flickvän född just med Saturnus och Jupiter i konjunktion. Det vill synas som om hade "arketypen" brännmärkt i sin själ.

*****

Jag har inte utvecklat slutsatserna tillräckligt i det här inlägget. Den alerta läsaren kan fylla i resten för sitt inre sinne. Motsvarar t.ex. Jupiters och Saturnus rörelser mellan Skytten och Stenbocken turerna i Kubakrisen? (Det gör de inte, men inläggets poäng var att påminna om att Eld och Jord inte är några såta vänner.)

Och Gandolfinis dödsdag HAR faktiskt en koppling till födelsedagen. Hjärtat sviker skådespelaren samma dygn Månen, ödesmässigt symbolen för "tiden att lämna", går in i samma tecken där Liemannen (Gränsdragaren) Saturnus f.n. befinner sig. Detta är precis samma förhållande Månen och Saturnus hade då Gandolfini föddes, och enligt indisk astrologi också ett av de få tillfällen då Saturnus "i tiden" kastar en restriktiv aspekt mot sig själv i födelsehoroskopet.

Men hjärtATTACK tycks också implicera angreppets och krigets herre Mars. Det är nu inte bättre än att Gandolfini FÖDDES då Mars stod konjunkt med hjärtats planet Solen och dessutom angrep "utgångens" Måne (och tidsplaneten Saturnus/Kronos).

Och titta på den översta kartan en gång till - var står Mars "i tiden" just nu? Enligt den indiska aspektläran i attack mot Gandolfinis tecken för sortin, Skytten. Detta pga. av Mars "speciella" dödsaspekt om 210°. (motsvarande avståndet mellan egots 1a hus och 8e dödshuset).



8 kommentarer:

Anonym sa...

Det inträffade en annan viktig händelse i den vevan Gandolfini föddes - den 18 september någon timme efter midnatt kraschade Dag Hammarskjölds plan! (Man kan se datumet 17/9 men det är amerikansk egocentrism - vid tidpunkten var det fortfarande den 17:e där.) Det pågick ju ytterligare en världspolitisk kris vid den här tiden, med stormakter inblandade - Kongokrisen. DH var på väg till utbrytarstaten Katangas ledare Tshombe för att göra ett sista försök att få till stånd en vapenstillestånd, innan han måste återvända till USA. Vem vet vad som hade hänt om han hade nått sin destination? Så sent som förra året utkom en bok: "Who killed Hammarskjöld. The UN, the Cold War and whithe supremacy in Africa" där man menar att det var ett attentat: http://www.amazon.com/Who-Killed-Hammarskjld-Supremacy-Africa/dp/184904158X Och nog finns det många underligheter i historien. Att Hammarskjöld försvann kom väldigt lägligt för somliga...
Det här var så spännande att jag kollade horoskopet för kraschen i Ndola och jämförde med DH:s horoskop. Jag har just nu inte tillgång till exakt tid men den ska ha inträffat vid ett-tiden på natten, och då steg tvillingarnas 10:e grad över horisonten (enl planetary positions. com). DH hade månen 8 grader tvillingarna! DH hade merkurius/Rahu i 12:e huset och venus/Rahu låg där vid dödstillfället.
Apropå JFK så ska han ha efter DH:s död ha yttrat att han nu insåg att DH hade rätt och att han ångrade USA:s kongopolitik. Sent ska syndarna vakna! http://en.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskj%C3%B6ld#Legacy

PS: Det står fel om Jupiter i Stenbocken - det var från feb -62 till feb -63 den stod i Vattumannen.
S

Seaward sa...

Hammarskjöld-störtningen sida vid sida med Kubakrisen påminner förstås, förutom den anspänning mellan frihet och begräsnning som Jupiter och Satrnus målar upp, om att de inblandade tecknen, Skytten och Stenbocken, är "universalistiska". De söker båda implementera sin respektive vision på en global skala.

Det går att gräva åtskilligt mer i frågan om vad som händer när Saturnus och Jupiter växlar tecken med varandra, som i James Gandolfinis karta.

Ämnet är djupt och seriöst, och handlar ytterst om NÄR Jupiter har uppfyllt den av Ödet utmätta tiden... Att skådisen hade attacken rakt på Solen stärker undertecknads observationer. Flera dödsfall på bloggen har rapporterats där Mars mot hjärtats Sol bildat konjunktion eller aspekt i födelsehoroskopet.

Jag minns på rak hand bara aktrisen Brittany Murphy eftersom det är så tragiskt när en ung människa på 30 nånting, går bort.

Jupiter befann sig i Stenbocken 11/2-61 t.o.m. 24/2-62 (enligt tropisk zodiak med Lahirikorrektion). Vattumannen förekommer inte i det här inlägget, så jag tror du tänkte på något annat för en sekund.

Anonym sa...

Visst befann sig jupiter i stenbocken dessa datum, inte 62-63, som du påstår i texten. Läs en gång till (under rutan med Sept 11, 1962) så ser du att det nog var du som tänkte på annat :-)
(För all del så kanske jag uttryckte mig lite otydligt ovan.)

Seaward sa...

Hoppsan! Den textrutan kopierade jag in lite för snabbt!
:-)

Anonym sa...

Jag kom på en viktig världspolitisk händelse till 1961: Byggande av Berlinmuren! (Påbörjades 13/8.) Det var verkligen året då Kalla kriget var som kallast...
När muren sedan börjades rivas, 9/11 1989 stod jupiter och saturnus i opposition i sattviska tecken - tvillingarna resp skytten. Och det var ju inte bara muren som revs i den vevan, utan hela Sovjetväldet som började falla. När Sovjetunionen slutligen upplöstes i augusti 1991 stod hade de två långsamma dock hunnit in i kräftan resp stenbocken...
S
S

Seaward sa...

Det går att spåna en hel del om just Berlinmuren.

Den är en perfekt illustration av frihetens Jupiter som 1961 stängs inne genom att gästa åtstramande Saturnus hemma i sitt negativa härskarläge, grovfysiska Jordtecknet Stenbocken!

Där har balansen tippat över och den spänning Gandolfinis karta företer övergått i saturnisk restriktivitet! Bra exempel i just den storleksordningen man kan tänka sig att Saturnus och Jupiter tillsammans "målar" på.

Nu vet jag att du, liksom jag föddes då Saturnus gästade frihetens Skytten och i någon mån blir mer sattvisk (lätt och transparent) av besöket. Det är lätt att bli part i målet och överskatta betydelsen av sådant som finns på den egna himmelen (kämpar själv med detta), och onekligen har året 1959 sitt mycket krävande villkor för att få berömma sig av Saturnus-Skyttens universalitet: disponenten är Jupiter i Skorpionen och måste där först dö som individ för att insikten om att man bara är ett av Guds facettögon ska uppenbaras som mer än boklärdom.

Detta är ett steg den mödosamt frammejslade individualiteten vrider sig som en mask inför! Det är inget mindre än Jesus korsfästelstelsescen, offret av t.o.m. ens mest älskade tidigare liv på jorden, för att inte tala om det innevarande. (”Den som släpper sitt liv kommer att vinna det igen – på en högre kognitiv nivå - den som söker bevara sitt liv kommer att förlora det.”)

(Du föddes, om jag minns rätt, innan Jupiter nådde Skorpionen den 29/12-58 och tillhör astrologiskt en annan subtyp av Saturnus-i-Skytten, ett, om man så, vill lättare uppdrag som handlar om att universalisera Vågens eller den samhälleliga eller åtminstone mellanmänskliga harmonin – på Saturnus formella eller strukturella nivå. Vågen är så att säga en behaglig andningspaus innan Skorpionen påminner om att man ännu är en fallen själ och att den blott mänskliga existensformen inte är mänsklighetens syfte.)

När Berlinmuren faller är situationen inte lika existentiellt tung, som du noterar. Den förtätande och tamasiska Saturnus i ett sattviskt tecken, baserad på sattviska Jupiter i sattviska Tvillingarna och frihetens Jupiter dessutom i opposition till Saturnus.

Tunga omen om att riva ner gränser, men för vad? För att främja Tvillingarnas fria kommunikation på en lägre och ”blott” mänsklig nivå (Tvillingarna är ett av de mänskliga och därför sociala tecknen, Merkurius, en luftplanet, låter sig inte stoppas av några murar). Sju år tidigare, när jag dömdes till fängelse för vapenvägran, pläderade jag fruktlöst inför nämndemännen: "jag vill ju bara delta i att bryta ner murar". Som du vet har jag Månen i Tvillingarna opposit Saturnus i Skytten från öst till väst, en hörnplacering som i teorin gör mig till en folkets representant i konstruktiv opposition med mitt alter ego Saturnus, projicerat mot t.ex. politiker eller världsledare.

31 år efter vapenvägran är det inte längre Månen i egoposition som skriver och tänker utan dess motpol, summans Saturnus, som intagit en viktigare roll (i linje med den generella tanken att planeterna har sina egna tider i livet – obs, inte samma ordningsföljd som ett individuellt öde kan åskådliggöras av dashas, de planetära cyklerna). Som ålderdomens symbol är det Saturnus som har sista ordet och drar alla utom ålderdomsfasande Madonna till sig (Madonna: Solen i korruptionens och fruktans Vatten/Kräftan). Själens form blir allt starkare ju längre livet går och därav säkert talesättet om att åldringar reduceras av livet till rena ”typer”.

Anonym sa...

Du minns inte rätt om när jag är född - det är ju bara en månad före dig! :-) Och jag kan relatera till din tolkning av de två planeternas placering...

Apropå Saturnus förresten, så kände jag långt innan den här bloggen fanns och innan jag visste något om verksamma välgörare osv, rent intuitivt att Saturnus var "min vän" och Jupiter inte "någon att lita på" när det gällde lycka och tursamhet(och det visar sig stämma med verksamma välgörare/illgörare). Jag läste någonstans för länge sen en beskrivning av folk som gynnas av "Den långsamma", att "du blir inte äldre, du blir bättre". Utan att skryta får jag nog säga att det ligger något i det...:-) Mitt liv är tusen gånger bättre nu än i yngre år.
Och som jag nämnt förr nån gång, har jag varit väldigt fascinerad av fenomenet tid, och "brottats" med det genom att skriva ett flertal dikter om Tiden.
S

Seaward sa...

Så var det, ja. Med den volym alla avhandlade horoskop kommit upp i, måste man vara en Rain Man för att minnas dem alla!

Saturnus är vishetens planet, så är det ju. Inte helt lätt att förstå sig på, särskilt inte i en hetsig, vinstdriven slit- och slängkultur som dagens västerländska...