Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 juli 2013

Astrologi och psykopatchefer




När jag läser om den "brinnande och ibland maniska" firmatecknaren och kommunikationschefen för Swedbank i SvD slås jag av hur lik mannen på fotot är en annan besatt och attitydlåst ledartyp, den moderate och eventuellt kriminella insiderfifflande migrationsministern Tobias Billström (tillika främlingshatare).

En snabb jämförelse av horoskopen stärker intrycket att det går att se en "andlig" nivå bakom ren materiell fysionomi. Inte så underligt egentligen med tanke på ihärdiga traditioner i ALLA kulturländer att kroppen är själens spegel.

Indierna lärde ut detta, grekerna hade samma tankar om en långtgående korrespondens mellan makrokosmos (och dess Världssjäl) och mikrokosmos. Och judarna var helt explicita och gick långt i sina studier av sambandet mellan den inre anden och en människas utseende - paradoxalt nog vände Hitler detta mot hela det judiska folket i en förödande skamfläck för den europeiska civilisationen.

Männen är långt ifrån prick lika, men ändå var Billström den förste jag tänkte på när jag för första gången såg nunan på just avpolletterade Thomas Backteman. Och en direkt jämförelse med placeringarna - på de fyra elementens nivå (extremt grovkornigt) ger ett häpnadsväckande resultat:




Kommunikationschefens rabiata tendenser känner jag mycket väl igen från flera anonyma horoskop med Solen i härskartecknet Stenbocken och Månen i härskartecknet Lejonet. Det är för mycket propsande på att äga problemformuleringen här! De är vandrande konflikthärdar och i värsta fall rena psykopater i chefsposition!

Märkligt hur båda helt saknar Vatten, nästan ett måste för lyhördhet (med mindre Månen står centralt, som i första huset eller det fjärde huset - tionde och sjunde är spelad lyhördhet - se Mona Sahlin - respektive lyhördhet primärt uttryckt genom sjundehuspartnern).

Vattenbrist i kombination till de två element som furiöst bekämpar varandra - Eld och Jord - är uppenbarligen en "knepig" kombination.

Kommunikationschefens Måne i Lejonet är rätt säker, Månen i Kräftan under dygnets första timmar hade troligen inte haft samma ambitionsnivå. Det ger oss en kuriös växling mellan Eld och Jord hos de två maktmännen vad gäller både Sol och Måne, krigaren Mars och jämkaren Venus. 

Dessutom föddes båda männen då Saturnus längst ut i solsystemet passerade Luft och i princip tecknade höga principer. Dessa är dock helt överkörda av allt krigslarm på lägre nivåer. Oklarheter och simpel kamp om det materiella dominerar i det makrokosmos deras båda själar var meriterade att återvända till och därför själva uttrycka i sina liv och i sitt ledarskap. 

Filosofiskt talat går det inte att undvika dessa olycksfall i arbetet. Till och med byfånar måste ju få återfödas och fortsätta bete sig som idioter tills livet - denna förunderliga undervisningsmekanism - slipar av deras osköna sidor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man får anta att regissören Pernilla Skifs (född en dag senare) har en ascendent som gör att hon inte blir lika problematisk som Backteman...
Men visst kan man tänka sig att regissörsyrket passar en person med betoning på "härskartecken".
PS har ju framför allt regisserat barnföreställiningar, och jag minns att jag såg en sekvens på tv en gång från en repetition där hon läxade upp barnen och sa något i stil med: Tror ni att någon vill komma och se på den här pjäsen om ni inte spelar bättre än så här?". Jag hajade till inför hennes hårdhet, och tyckte nästan synd om barnen... men det funkar tydligen.
Det slår mig när man tänker på hennes utseende, att hon påminner en del om kvinnorna i "Oxen som jordemoder" eller vad inlägget hette. Om hon har ascendenten i tecknet så hamnar månen just i fjärde huset. Och en viss lyhördhet måste man väl ha som regissör, om man ska lyckas, även om man också är hård :-)
S

Seaward sa...

Den ytterst despotiska mästerregissören som avhandlades i ett tillägg häromdagen (Stenbocken som isdrottning) är ju vid första påseendet en riktig mjukis, precis som Fredrik Reinfeldt har han Solen i Kräftan och Månen i Vågen. Men boken "Knapptryckarkompaniet" tycks ha avslöjat en pajas till statsminister som ser till att hålla sig med folk han kan dominera och Hitchcock och han har uppenbara likheter i det att de inte kunde kompromissa på sin egen vision...

Man kanske kan säga att alla 12 tecken har varsin härskarteknik men att de är mer eller mindre iögonenfallande. Kräftans består i att den tappar vettet och slåss inför döden för att försvara sin position. Reinfeldt kommer att förlora makten 2014 alltjämt hävdade att hans arbetslinje och branschsubventioner gjort nytta.

PS var i så fall en tydligare dominant och påminner mycket om två av tre exemplar (alla kvinnliga) som jag känt och där speciellt två av dem blev helt besinningslöst rasande när de inte fick sin vilja igenom. Raseri och våld som härskarteknik ligger nog mer i störningar mellan Väduren (Eld) och Oxen (Jord). Där är primitiviteten ibland anslående.