Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 juli 2013

Förnuftets klippa i den principförvirrade svenska mediala hönsgården

Den här bloggen är ingen plats för djup politisk expertis eller ens någon fast politisk ståndpunkt. Men den gör skillnad mellan bokstavstrohet och andevärlden eller livets esoteriska sida. 

Det är därför ingen slump att bland de artiklar noterat om upproret mot Mursi bara en artikel har slagit honom som intelligent, ja mer än så, som en artikel sprungen ur Visheten själv - den av SvD:s Mellanösternkorrespondent Salam Karam. 

I övrigt (även i SvD) låter folk som Fan själv i ett desperat klamrande vid "demokrati" - detta ord som brottslingarna gärna tar till för att dölja sina mörka förehavanden. Den här bloggen sticker inte under stol med sin åsikt att Sverige har en skendemokrati och att nästa års socialdemokratiska valseger redan är riggad av Storfinansen som insett att kortet Reinfeldt tjänat sitt syfte. Nu ska vi låtsas svänga tillbaka en smula, men bara en smula, med skendemokratins syfte - hålla folkupproren borta och folket sovande medan de Superrika fortsätter gynna sina egna intressen utan en alltför besvärlig Stat.

Så vad kan man ana om Karam, som jag aldrig hört om tidigare, utifrån hans födelsedag? 

Klockslag saknas men låt oss använda både Måne och Sol som partiella ascendenter. Först månhoroskopet, och Månen är dessutom symbolen för folkmassan - folkdjupet - vilket ju är intressant när det handlar om djupa uppror mot ett ledarskap folket verkligen inte känner representerar dem. 

Folkets revolution mot undermåliga härskare var för övrigt en självklarhet i det gamla Kina, och furstespegeln I Ching/Förvandlingarnas bok ägnar ett antal version åt frågan om när en revolution kan anses legitim och hur den bäst genomförs - detta alltså i en text riktad till fursten! 

Man kan ana att de visa män som skrev den här texten delvis för att påminna en härskare om att han aldrig får bli förslappad och korrupt, för precis som med Salam Karams uråldriga irakiska kultur kände kineserna den babyloniske Hammurabis gudomligt ingivna lagar: "Den som är stor måste vara snäll, ta hand om folket, fattiga, änkor och faderlösa barn". (Enligt denna mänsklighetens äldsta grundregel är regeringen Reinfeldt de värsta förbrytare Sverige skådat i modern tid.)

Salam Karam på folkets (Månens) nivå:



Karam har folket med den upphöjda krigaren Mars i Stenbocken. Det här är naturligtvis en "ond" placering, ett folkdjup som hyser djup motvilja mot repression. Man skulle faktiskt kunna säga att Karam själv representerar de förtryckta folk i Mellanöstern han rapporterar om eftersom också hans Saturnus, sinnets eller Folkets disponent, är olycklig. 

För Stenbocken i första huset är emellertid dess härskare en verksam välgörare. I bara några få fall vänder sig tecknets härskare mot sin egen kropp och deklarerar uppror mot den princip tecknet representerar. (Här är jag bara nybörjare i indisk astrologi, så mycket mer finns att förstå angående läran om planeternas verksamma natur).

Det olyckliga med Saturnus är således inte att den står för en konventionell moral eller önskar fasta gränser och stabilitet i livet, utan att den förpassats till Olyckans sjätte hus. Saturnus i Tvillingarna, det kanske primära yttrandefrihetstecknet eftersom det inte bara är Vädurens stridsrop, Oxens bölande utan det första tecken i zodiaken som illustrerar två personer i dialog, Tvillingarna. Det är det första rent mänskliga tecknet, och indikerar också logisk tanke och problemlösarförmåga. 

(Den här gamla favoriseringen av Luft som människans exklusiva domän, förmågan att tänka abstrakt, utan direkt ledning av de yttre sinnena, kanske har släppt lite efter att etologer observerar sluga skator rigga träpinnar i tre-fyra led för att komma åt en matbit som låg oåtkomlig, men jag är inte säker på att en synbarligen rudimentär förmåga till planering räcker för att inkludera åtminstone skatorna i den princip antikens tänkare såg som unik för mänskligheten.)

Nu kan man betrakta Salam Karams sinnelag på olika sätt. Sinnet kan i grunden vara gott, Saturnus är en verksam välgörare, men är så i en olycksdrabbad miljö (6e huset). Samma gäller de folk i Mellanöstern han rapporterar om. Olyckshuset kan också indikera att den i grunden goda principfastheten som Saturnus representerar också använder sig av det som motståndarsidan skulle kalla "Fienden" eftersom de måste demonisera folkviljan för att rättfärdiga sitt eget korrupta fursteslickande av en illegitim övermakt.

Med ett gott uppsåt (verksamt välgörande Saturnus) blir då frågan om vad man ska göra med den ont onda olycksplanet som likt en bomb ligger i folkdjupet. Är det reaktionen vi ser på det goda kollektiva sinnelagets framryckning, brukande medel den verkliga Fienden demoniserar och förklarar "fientligt relativt demokratin"? Ja, jag är böjd att se Mars som repressionen mot den goda folksjälen! Den illegitima makten plus ett otal skärrade västerländska skendemokrater i den svenska pressen som inte förstått hur radikal lagens skrivning är, att all makt utgår ur folket, dessa attackerar med våld (verbalt eller med svärd och bomber) folket. Månen påtvingas ofrivilligt olyckan.

(Notera att resonemanget inte kan överföras på statsminister Fredrik Reinfeldts essentiellt och verksamt onda Mars i hans första hus eftersom detta är en placering i den fysiska ascendenten, inte bara en mån- eller solascendent. En dubbelt ond Mars som springer ur den egna kroppens handlingar måste alltid tolkas som en människa som vill tillfoga andra skador - se högerpolitikens brott mot de sjuka och svaga i landet.)



Salam Karam på ledarens (Solens) nivå:




Placerar man istället Solen, ögat, den gudomliga Intelligensen, i horoskopets första hus, indikerar Karams karta en andesjäl av samma snitt som det då socialdemokratiska Sverige den gång Regeringsformen begränsade det svenska kungahusets makt. Faktum är att både Vattumännen - det organiserade och intellektuellt vakna folkets tecken. 

Vattumannen är en mer distinkt symbol än Måne för en ibland bara girig och instinktsdriven "folkhop" - vilket emellertid Månen inte är hos Karam där den tänkande Tvillingarna bakom Jordtecknet indikerar en rationalitet och allt inte ett folk benäget till bärsärkargång eller individuellt frosseri (för att återknyta till Månen som magen och begären).

Det är notabelt att Vattumännen av både årgång 1974 (Sveriges nationalhoroskop) och Salam Karams årgång 1975 har Saturnus i Lufttecknet Tvillingarna, vilket ger en fin synergi och typiska "tänkare" och "teoretiker". Precis som med Sverigehoroskopet har han också en förbindelse till Jordelmentet för en distinkt vilja att konkretisera och förverkliga tankegodset - liksom alla de folk i Mellanöstern vars försök att hitta en ny värdighet han rapporterar om.

Salam Karam är själv ett exceptionellt tydligt uttryck för den högre rationella själen, men notabelt är att han har lika mycket empati med de svaga och slagna! Båda välgörarna, Jupiter och Venus, har förenat sig i flyktingens, den fattiges och lidandes tecken Fiskarna, där Jupiter härskar och där kärlekens Venus upphöjs och visar hur osjälvisk allkärlek ser ut. 

I månhoroskopet är dock Jupiter en problemplanet när Stenbocken äger första huset och det drabbar även den ytterligt goda Venus som tvingas samverka med denna onda hycklare. Men Karam måste leva och tjäna brödfödan, han med! Detta är dock bara ett månhoroskop - en skugga av vad som kanske eller kanske inte kommer att manifesteras när Salam slutligen går ner från Månen till Jorden i mänsklig kropp. 

Men utan att gå in på detaljer förefaller Venus vara den starkare, både essentiell välgörare och också en verksam välgörare. Religion är inte Karams styrka, det goda han kan göra ligger på den betydligt mer sekulära Venus område. I Fiskarna kan man tänka sig att den söker villkorslös humanitet utan krav från ond religion (Jupiter som verksam illgörare kan beteckna inte bara materialistiska klippare utan också religiösa hycklare).


Solhoroskopets Sol i Vattumannen indikerar ett alltigenom humanistiskt handlingsproblem. Solen i samhällslivets tecken hittar en synergi med disponenten Saturnus som är en oförtruten kunskapssamlare i unga intellektet Tvillingarna.

SolÖgat är också vad Karam ser och vill se hända i detta liv. Han är lyckligt lottad som har blickfångets herre i Solens "naturliga" femte hus för god lycka. Han har ett gott förhållande till sin inre själ. Vad jag säger är att han är klart över genomsnittet intelligent och väl rustat att korrekt läsa av händelserna i Mellanöstern (eller vilket område han än skulle applicera SolÖgat på).

Men indisk astrologi håller ju Solen och Saturnus för att vara ömsesidiga fiender? Den ena slösaktigt fri i sin utstrålning och den andre bara mörk och restriktiv! Ja, det här är det mysterium som båda de Saturnus-kontrollerade tecknen Stenbocken och Vattumannen bjuder en att förstå. Men säg som muslimerna gör: Om Allah så vill. 

Den levande människan kan uppbåda all sin energi och vilja - Solen - men bortom vår ävlan finns något större och det är Saturnus, själens fördolda form. Saturnus som förnuftsprincipen erinrar mer än någon planet i det manifesta universum om Manifestören, Nous eller Platons gudomliga intellekt, som också liknats vid den dolda PrototypMänniskan bortom tid och rum. Kristendomen tycks kalla denna gigantiska varelse Kristus och det dit alla själar av människotyp är destinerade, vare sig de påbörjat den resan i ett tidigare liv eller inte kommer att fatta ett dyft förrän om 500 år...

Speciellt Karams födelsedag ur solperspektivet visar sig stämma bra med den journalist han blivit. Han har den förnämliga ömsesidiga receptionen mellan Tvillingarna och Stenbocken OCH Vattumannen, och skribenternas Merkurius i Stenbocken involveras därför. Ur hans lunära eller instinktiva perspektiv är Merkurius en verksam välgörare (tillsammans med Saturnus och Venus) och hans sinnelag i rationella Stenbocken toppas således med avsevärd intelligens. Faktum är att båda de här partsinlagorna (där vi tyvärr saknar huvudhoroskopet) innehåller flera av den indiska astrologins indikationer på hög intelligens.

Men varför ta mig på orden? Läs själv "Folket störtade Mursi, inte armén" i SvD den 5 juli.

Inga kommentarer: