Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 juli 2013

Halmdockor & onda uppviglingsförsök

Både allmänhet, mediepersonligheter och även en moderat politiker har placerat Radiotjänst AB i ett löjets skimmer. Vad de röjer är en girighet åt att komma åt de hägrande sista 10% av licensavgifter som det "borde" gå att krama ur svenska folket och i detta inte drar sig för att mot all etablerat praxis göra en orwellsk nydefinition av vad en dator är. Den är numera en tv-mottagare. Bara rakt av, utan hänsyn till om rätt uppkoppling, kringutrusning och mjukvara är för handen!

Slutligen svarar nu Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson i SvD (130723) och riktar då in sig på den moderata politikern Lars Beckmans klart formulerade och tydliga kritik i samma tidning den en 19 juni. Det är en bedrövelse att följa repliken som från början till slut nyttjar alla skolbokens exempel på falsk argumentationsteknik!
 

Beckman: De har skett JO-anmälningar mot den sedan februari påförda avgiften för datorer etc, eftersom de ”numera faller under begreppet tv-mottagare”.

Johansson förvränger den här bärande utsagan i alla dess tre sakuppgifter. Genom att smita från den formidabelt ömma tån, ”datorn numera betecknad som tv-mottagare" kan Radiotjänsts vd Johansson konstruera en halmdocka, dvs. svara på något annat än det politikern avser.

Han talar istället om att JO inte har att avgöra vad som är en ”avgiftspliktig tv-mottagare” och betraktar därmed Radiotjänsts dubiösa lagtolkning som lagen själv. Låt oss upprepa detta:


VD:n ställer sig här över lagen och låtsas som om Radiotjänst nyspråkliga ”dator=tv” skulle vara Lagens egen! 

Så är inte fallet. Radiotjänsts vd söker mörka det vinstdrivande Radiotjänst AB:s avsiktliga vansinnestolkning av Lagen för att ”komma åt” pengar som ”gömmer sig” bland de 10 procent av hushållen som inte anmält tv-innehav men Radiotjänst, förmodligen med rätta, misstänker äger en dator.

Efter detta formidable exempel på fulargumentation finner Radiotjänsts vd självbelåtet att JO inte i något ärende hittills 2013 fall invänt sig mot Radiotjänsts hantering av frågor om licensplikt.

Och genast anas nya ugglor i mossen. Rör ens ett enda av dessa ärenden Radiotjänsts omdefinition av datorn? Det är bara några veckor sedan Förvaltningsrätten gav tummen upp för Radiotjänsts vantolkning, och inget av de 19 fallen ännu torde ha hunnit bedömas av JO! 

VD:n verkar fara fram bedrägligt även här i en argumentation som bara låtsas ägna sig åt sakfrågan - DEN sakfråga som anfördes av (m)-politikern men som vd:n utelämnar från sin replik i SvD!

För att kasta ytterligare dimslöjor över denna sin falska argumentation introducerar vd:n också ett irrelevant resonemang om att högerregeringen ”förberett” Radiotjänsts egenmäktiga omdefinition av datorns natur genom lagändringar redan 2007.  Det har de naturligtvis inte! Den springande punkten är - alltjämt - omtolkningen av datorn och den ligger helt på Radiotjänsts bord!


Akut obehaglig blir vd:n när han söker anstifta en populistisk opinion mot dem som valt bort den breda massans tv-kultur och valt en dator just bara som en dator. VD:n appellerar till den skamliga och egoistiska ”jag gör minsann rätt för mig”-mentalitet som han hoppas kunna väcka hos dem som betalar en tv-licens. 


Man skulle kunna tro att den vd höll sig för god för sådana argument. Det hör snarare hemma bland rasistiska politiker som söker så ett "vi mot dom"-tänkande i populasen! Allt för att mörka Radiotjänsts pinsamma försök att förvandla datorn till en tv för att förbättra Radiotjänst AB:s lönsamhet.


Och vd:ns svar på politikerns uppmärksammade om småföretagarens dilemma (datorn i arbetsrummet kontra hemmet) är ett skämt i slirig falskhet. Hans svar adresserar inte heller nu den faktiskt frågan utan slirar runt i ett lovprisande av allt gott som gjorts för företag i fråga om tv-licensen! Läs politikern och se sedan vd:ns vilseledande svammel!


Den här direktören är en skam för företagsvärlden. Svenska folket har exakt fattat vad som pågår och ironiska varianter på tema haglar på nätet: ”Om jag lägger upp en hemsida på nätet, då kan jag också börja skicka runt räkningar till folk för att det har MÖJLIGHET att besöka min hemsida.”


Som f.d. datorprogrammerare finner jag det skrämmande att den sådan här idiotdiskussion ens kan förekomma från högt uppsatta personer i dagens it-fierade Sverige. Det är inte ens en teknisk fråga, det handlar om språkvård, men som vi vet är svenskarnas skola rejält på deken. 

Inte ens en vd till åren kommen, en som uppenbarligen är smart nog att förvränga den moderata politikerns kritik, tycks ha en susning om begrepp som heder och sanningsenlighet mot de källor man citerar eller går i svaromål mot.

Här ser vi på Eva Hamiltons och Johanssons nivå ren och skär "corporate greed" och toppridning - med varje till pris stående medel - av svenska folket. Man drar sig inte ens för att inför öppen ridå försöka kidnappa den språkliga termen "dator" och fylla den med ett nytt innehåll för att förbättra de egna intäkterna!

Jag är märkligt berörd av moderat-politikern som ju faktiskt står på logikens och sansens sida. Till skillnad från den moderata finansminister Burg som uppenbarligen gillar det här fula tilltaget från Radiotjänsts sida. Kan det faktiskt vara så att svenska folkets intelligensnivå sjunkit så lågt efter sju års moderat vanstyre att det principiellt viktiga i skandalen inte går hem, inte ens hos folk som sitter i regeringen?

Hur gör man för att höja sin intelligens och lära sig SE sakfrågan? Det är ett ämne för en annan dag.

*****

Se även: horoskopet för Carl-Gustav Johansson, Radiotjänsts vd.

Notera den starka Jungfrun i detta horoskop - samma som i Nya Moderaternas karta. Det är just det tecken som är lättast att mobilisera för ett diskriminerande "vi mot dom"-tänkandet enligt bloggens undersökningar. Jungfrun är det av de fyra individcentrerade tecknen (Lejonet, Jungfrun, Vågen, Skorpionen) som dessutom söker profit i det materiella för sig själva. 

De håller ovanligt hårt i sin plånbok och ser snyltare överallt (typiskt: invandrare), folk de avskyr så mycket och så intensivt försöker separera bort ur bilden att de helt glömt bort att göra goda gärningar för någon annan än sig själva. 

Jungfruns sjätte hus motsvarar olycka och fiendskap enligt antikt tänkande - och det är sant: profitjägare gör inte mänskligheten något gott, vilket Radiotjänsts vd med råga har givit prov på. Redan i mars var stormen igång och det är intressant att se hur Johansson sedan dess inte fortbildat sig ett dugg. I Expressen ansåg han då att:

"...att en tv-mottagare är en apparat som kan ta emot direktsänd tv.
– Som till exempel datorer och smartphones. Men de måste vara internetanslutna, säger han."

På folkstormen går han direkt till offensiv med pengarna som argument och ser bara tjuvar och skolkare, inte sin egen dåliga analys av en dators natur:

"– Något de har gemensamt är att de alla säger att de inte betalar eller har betalat tv-avgiften. Men 88 av 100 gör det och den lilla procent som inte gör det bryter faktiskt mot lagen."


Där är Jungfrun! Ur stånd att se sanningen eftersom den bara jagar vinst för egen del (Radiotjänsts resultat - som företaget på sistone jublat över) eller omvänt, misstänkliggörandet av att andra söker sig en vinst och söker sko sig (gå med vinst) på ens egen bekostnad.

I det här sentimentet känner vi exakt igen Fredrik Reinfeldts tarvliga världsbild där "det måste löna sig att jobba". Vad han inte säger är hur han straffat sjuka och arbetslösa och äldre på en arbetsmarknad hans egen politik givit fria tyglar att praktisera Jungfruns diskriminerande och självtjänande beteende. Alla vill vinstmaximera, ingen betala skälig lön eller ta socialt ansvar. Det är Jungfrun i ett nötskal. Reinfeldt har den onda aktivisten Mars stigande i öster till självtjänarens Jungfru och inget annat på hans himmel tyder på någon verklig solidaritet med världen i stort.

Inte konstigt att indisk astrologi såg enbart fiendskap och elände i sektorn just under den västra horisonten, och de hellenistiska astrologerna med säte i Alexandria kallade detta "kake tyke" - det dåliga flytets sektor. Är man i grunden programmerad att bara se glaset som halvfullt då finns det ingen ände på jakten efter mer vinster! En sjuk grundorientering konstaterade alla antikens visa tänkare.

Inga kommentarer: